sos do kurczaka - 9949 przepisów (strona:279/664)

Podudzia z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z goździkami i kminkiem 197

polewając od czasu do czasu powstającym coraz bardziej aromatycznym sosem. Idealne na obiad, do ziemniaków, ryżu, kasz. Nawet nie potrzeba żadnej surówki / sałatki. Ale ja zawsze jakieś warzywo dodaję. Polecam mizerię, buraczki, colesław. Ale wierzę, że sprytnie i smacznie dobierzecie sobie do nich ulubione dodatki;D Składniki: 6 podudzi z kurczaka 6 łyżek oleju 0,5 szklanki wody łyżka musztardy

Zasmakuj Kuchni
POMIDORY Z FETĄ I WĘDZONĄ PERSIĄ Z KURCZAKA 155

osób, które lubią pomidory ale nie przepadają z mozzarellą. Lekka sałatka z rukoli, fety i pomidorów z sosem czosnkowym. Znakomicie nadaje się jako kolacja, pamiętajmy wiosna idzie :) SKŁADNIKI: rukola jedna garść 1 pomidor 1/3 sera feta kilka plasterków wędzonej piersi z kurczaka kiełki rzodkiewki 1 ząbek czosnku 1 łyżka jogurtu naturalnego(...)łyżka majonezu A jak to zrobić: Na rukoli ułożyć pokrojonego pomidora przekładając go plasterkami fety. Jogurt połączyć z majonezem i czosnkiem. Powstały sos wyłożyć na przygotowaną sałatkę i posypać kiełkami. Podawać na przykład z wędzoną piersią z kurczaka

Kuchnia w opałach
Filety z kurczaka w śliwkowo-miodowej glazurze 360

lekką sałatką. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kwestia Smaku . Zapraszam do pieczenia! Składniki na kurczaka w śliwkowej glazurze: 2 duże piersi z kurczaka 3 łyżki śliwkowych powideł 3 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego lub winnego 2 łyżeczki sambal oelek (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA:  MAX. 35 MIN CZAS MARYNOWANIA: MIN. 2 H POZIOM TRUDNOŚCI(...)ŁATWY 1. Powidła, miód, sos sojowy, ocet i sambal oelek umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia do ostygnięcia. 2. Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy, umieszczamy w woreczku do mrożenia lub w szczelnym plastikowym pojemniczku, zalewamy marynatą, mieszamy, zamykamy i odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub na całą noc do lodówki. 3. Piekarnik rozgrzewamy

My Culinary Art
Filety z kurczaka w śliwkowo-miodowej glazurze 460

lekką sałatką. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kwestia Smaku . Zapraszam do pieczenia! Składniki na kurczaka w śliwkowej glazurze: 2 duże piersi z kurczaka 3 łyżki śliwkowych powideł 3 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego lub winnego 2 łyżeczki sambal oelek (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA:  MAX. 35 MIN CZAS MARYNOWANIA: MIN. 2 H POZIOM TRUDNOŚCI(...)ŁATWY 1. Powidła, miód, sos sojowy, ocet i sambal oelek umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia do ostygnięcia. 2. Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy, umieszczamy w woreczku do mrożenia lub w szczelnym plastikowym pojemniczku, zalewamy marynatą, mieszamy, zamykamy i odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub na całą noc do lodówki. 3. Piekarnik rozgrzewamy

My Culinary Art
Kurczak nadziewany suszonymi pomidorami i mozzarellą w sosie pomidorowym 204

Dzisiaj zapraszam na danie inspirowane kuchnią włoską - pysznego kurczaka faszerowanego suszonymi pomidorami i serem mozzarella, podanego z kluseczkami ziemniaczanymi i sosem pomidorowym. Danie doskonałe na codzienny obiad i odświętną kolację. Gorąco polecam! Do przygotowania dania użyłem: 2 filetów z piersi kurczaka, 100 gram sera mozzarella, 10 pomidorów suszonych, 6 plasterków szynki parmeńskiej, 500 gram ziemniaków, 1 jajka, 100 gram mąki(...)pięciu sztuk suszonych pomidorów. Całość dokładnie zawinąłem. W identyczny sposób przygotowałem również drugą pierś z kurczaka. Naczynie żaroodporne delikatnie posmarowałem oliwą i ułożyłem w nim wcześniej przygotowane piersi z kurczaka w ten sposób, aby miejsce, gdzie łączy się zawijane mięso znajdowało się u góry, co powinna zapobiec wylaniu się sera. Mięso umieściłem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni

Wyprawy kulinarne
Makaron z kurczakiem, warzywami w sosie pomidorowym oraz z fasolką / Pasta with chicken, vegetables in tomato sauce and string-b 143

minced meat with chicken szczypta soli / pinch of salt 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (Galeo) / 2 teaspoon s seasoning for chicken (Galeo) 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan sos pomidorowy / tomato sauce zielony groszek Bonduelle gotowane na parze 212 ml / green peas Bonduelle cooked by steaming 212 ml soczewica Bonduelle gotowane(...)kroimy i smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, później odsączamy go z nadmiaru tłuszczu. Blaszkę żaroodporną smarujemy masłem. Najpierw układamy makaron, potem kurczaka i warzywa (groszek i soczewicę). Potem znowu układamy warstwę z makaronu. Całość polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i boczkiem. Potrawę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut. Jako dodatek przygotowujemy fasolkę. Smażymy

Projekty ze smakiem
Filet z kurczaka w pikantnej marynacie 246

Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka Marynata: 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka ostrej papryki 1 … Czytaj dalej Filet z kurczaka w pikantnej marynacie

czarrna od kuchni
Kurczak Knorr w sezamie 197

okazja by to sprawdzić;) Przygotowałam kurczaka natartego kostką rosołową i oliwą z dodatkiem sezamu. Składniki: 2 filety z piersi z kurczaka, 1 kostka Knorr Rosół z kury, 3 łyżki oliwy z oliwek,  2 łyżki sezamu, 2 łyżki sosu sojowego, ząbek czosnku, sok z pół cytryny, szczypta mielonego imbiru. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć. Kostkę rosołową rozetrzeć z oliwą, łyżką sosu(...)Smażyć na odrobinie oliwy z oliwek na złoty kolor przez około 15 minut, w między czasie obracając mięso. Usmażonego kurczaka zdjąć z patelni i pokroić na około 1cm plastry. Do tłuszczu pozostałego od smażenia mięsa dodać posiekany czosnek, ostatnią łyżkę sosu sojowego oraz sok z cytryny, dusić chwilę na małym ogniu. Gotowym sosem polać mięso. Okazało się, że mięso przygotowane

Z miłości do słodkości
Test patelni WOLL Saphir Lite Induction 213

potrawek. Przygotowałam na niej gulasz wieprzowy z fasolą i sosem pomidorowym . Patelnia rozgrzała się w całości w trybie natychmiastowym, a idealnie dopasowana, ciężka, szklana pokrywa zapobiegła rozpryskiwaniu się sosu wokół patelni. W związku z tym, że patelnia posiada nieprzywierającą powłokę, nie musiałam co chwilę zaglądać do środka, czy aby na pewno nic mi się w niej nie przypaliło. ZAPIEKANIE Producent(...)opory przed włożeniem patelni z nieodczepianą rączką do piekarnika, jednak po zapewnieniach przedstawiciela firmy, E-GUSTUS , przezwyciężyłam swoje lęki i przygotowałam zapiekane roladki z kurczaka  :) Tak jak w przypadku smażenia i duszenia, sos powstały podczas zapiekania nie przywarł do patelni, więc danie prezentowało się bardzo apetycznie (co widać na poniższym zdjęciu). PODSUMOWANIE PLUSY Patelnia bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła

My Culinary Art
Naleśniki z kurczakiem w sosie parykowo-pomidorowym 209

podwójne filety z kurczaka 500 g 1/2 puszki pomidorów bez skórki 125 g 1 puszka kukurydzy 225 g 1 średnia cebula lub 2 szalotki 150 g żółtego ostrego sera sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki kurkumy  1/2 łyżeczki garam masali 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżka mąki 1/2 szklanki wody Sos paprykowo-pomidorowy: 2  czerwone(...)kurczak będzie miękki. Dodać na koniec starty żółty ser, wymieszać i odstawić. W międzyczasie wszystkie składniki na ciasto  połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni wysmarowanej  olejem. Podawać  z gorącym farszem zwinięte jak tradycyjne naleśniki, (choć oczywiście można równie dobrze np.w formie trójkąta ) , polane sosem i gęstą śmietaną

Gosia gotuje
Pierś w trawie cytrynowej i ziemniaczki z wooka 131

piersi z kurczaka sól pieprz 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 2 szczypty tymianku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu winnego szczypta imbiru pół szkl rosołu 1 łyżeczka mąki tłuszcz do smażenia 4-5 ziemniaków szczypta bazylii szczypta czosnku granulowanego Ziemniaki obrać pokroić w plasterki lub przy pomocy nożyka do frytek plasterki falowane, opłukać, przełożyć na durszlak i osączyć. Piersi

Gotowanie jest łatwe
Aromatyczny kurczak w carry z ryżem. Zdrowy i pożywny obiad. 222

papryki 3/4 łyżeczki curry 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego 1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody (jeśli wolicie gęstsze sosy należy zmniejszyć ilość wody) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 i 1/2 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie kremowy) Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w paseczki lub kostkę. Rozkładamy na talerzu i przyprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (pieprzem dość(...)szybko mieszamy. Następnie wlewamy to do reszty sosu, całość szybko mieszając. W ten sposób nasz sos nabiera bardziej kremowej konsystencji. W między czasie gotujemy nasz ryż według instrukcji na opakowaniu (około 20 minut). Na talerze wykładamy ryż, a następnie na wierzch dajemy naszego kurczaka w carry. Podajemy od razu. Smacznego UWAGA!   Dla moich czytelników na hasło ZDROWE – GOTOWANIE

Słodkie okruszki
Tom Yum z kurczakiem 390

limonki 1 puszka pochwiaków 1 łyżka trzcinowego cukru 2 łyżki pasty tom yum 1 l mleka kokosowego 1,5 l wody 3 łyżki sosu rybnego liście kolendry do przyzdobienia Sposób przygotowania: Podudzia kurczaka umyć i włożyć do garnka. Dodać pokrojone w kostkę piersi, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 45 minut na małym ogniu. Dodaję podudzia z kością(...)się ugotować). Na koniec wlewamy  litr mleka kokosowego (lepiej wybrać takie, które nie zawiera emulgatorów lub innych zbędnych dodatków) i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku  sosem rybnym (ja użyłem trzech łyżek)  . Podajemy przyzdobione liśćmi kolendry.   Przepołowione pochwiaki

W SMAK
Smażona ryba z pomidorami i koperkiem - przepis Ani i Krzyśka 184

cebule szalotki 4 ząbki czosnku 3 duże pomidory 2 niewielkie kawałki suszonych pomidorów ( modyfikacja wprowadzona przez Olę )   125 ml bulionu z kurczaka ( Ola dodała rosól drobiowo - wołowy ) 1,5 łyżki stołowej sosu rybnego  1 mała łyżeczka cukru 2 łyżki siekanego szczypiorku ( Ola dodała gruby szczypior z cebulki dymki ) 1/4 szklanki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanych liści kolendry

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gyros a'la Edyta 237

najbardziej - szybko i smacznie . Dorobiłam do smażonych mięs sos- który jest tu dodatkiem I ukłonem w stronę mojego synka. Jeżeli nie chcemy robić sosu - tzatziki są wystarczające. Zaczynamy :)  Składniki: ok 300gr piersi z kurczaka ok 200 gr wieprzowiny- np schab 1 cebula 150 ml bulionu kurczakowego 2-3 łyżki oleju Przyprawy : 1 łyżeczka papryki 1/4 łyżeczki pieprzu(...)zmieszaną z pierwszą częścią przypraw- na dużym ok 5 min. Odstawiamy do miski, I nastepnie dodajemy kurczaka obtoczonego w przyprawach- smażymy tez ok 5 min. Na patelni dodajemy pozostały olej I smażymy poszatkowaną cebulę, ok 2-3 min. Dodajemy przyprawy- mieszamy. Dolewamy bullion. Sos nam gęstnieje. Gotujemy ok 5 min. Na koniec dodajemy mięsa. Trzymamy na gazie

Smaki Edyty