sos chili - 2500 przepisów (strona:12/167)

Sajgonki (Cha Gio) 200

zamienić np. ugotowanymi posiekanymi krewetkami) - nie dałam 1 roztrzepane jajko ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego (dałam od siebie) sól do smaku - nie dałam Słodki sos chili do maczania: 2-3 malutkich drobno posiekanych chilli 3 ząbki czosnku ¼ szklanki cukru 3 łyżki soku z limonki 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki sosu rybnego ½ szklanki wody ½ łyżeczki(...)soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  Sos zrobiłam na ciepło, żeby wydobyć aromat z czosnku i chili, a także dlatego, że lubię leciutko zawiesisty: rozrobiłam mąkę z wodą, wrzuciłam chili, zagotowałam cały czas mieszając. Dodałam starty czosnek oraz resztę składników, trzymałam na małym ogniu jeszcze 2 minuty, przelałam do słoiczka, zamknęłam i zostawiłam do wystygnięcia. Podawałam zimny do sajgonek

Kuchnia Prezydentowej
Słodko-pikantne paluszki z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym. 318

dzisiaj mamy coś, co spełnia chyba w pełni kryteria meczowej przekąski. Małe kawałki kurczaka, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Idealne do maczania we wspólnej miseczce z sosem i swobodnego pogryzania przy gapieniu się w telewizor. Myślę, że są odpowiednio pikantne i mogą dodać nieco wrażeń, jeśli mecz będzie nudny. A ja coraz częściej nudzę się oglądając piłkę(...)kurczaka lub 6 - 8 polędwiczek 1 łyżka oliwy + dodatkowa do pieczenia 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka sosu bbq 1 łyżka cukru muscovado lub melasy 1 łyżeczka sosu chili  sól krakersy (zmiażdżone) płatki kukurydziane (zmiażdżone)  Sos : 4 łyżki miodu 4 łyżki musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Kurczaka pokroić

zadanie-gotowanie
Placuszki z selera całkiem fit 252

odchudzające. Po zjedzeniu jeszcze długo spalają nadmiar tkanki tłuszczowej więc polecam wszystkim a w szczególności osobom dbającym o linię. Zachęcam do spróbowania bo warte są tego. Ja podałam z sosem chili a tu pełna dowolność, może być sos czosnkowy czy jogurtowo - ziołowy. Placuszki z selera całkiem fit. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Turcja, czyli sposób na pyszny Shish - Kebab 276

zmierzyć się z tym zadaniem samodzielnie i przygotowałem Shish - Kebab z mielonego mięsa wołowego z chrupiącymi ziemniaczkami, sałatką i sosami jak u prawdziwego Turka.  Do przygotowania kebaba potrzebowałem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, kilku kolorowych pomidorków koktajlowych, 5 papryczek chili, 2 dużych (400 gram) jogurtów naturalnych, oliwy, białego octu winnego, 1 jajka, ziół prowansalskich, majonezu, 3 ząbków czosnku(...)stron i odstawiłem na około 15 minut. 5 papryczek chili pokroiłem w drobniejsze kawałki, usuwając szypułki. Następnie dość dokładnie zmiksowałem je za pomocą blendera. Na małej patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem zmiksowaną paprykę, którą podsmażałem na małym ogniu około 10 minut, często mieszając. Powstały sos przełożyłem do pojemniczka i pozostawiłem do ostygnięcia. Do niewielkiej miseczki włożyłem 3 łyżki

Wyprawy kulinarne
Hawajska (for) Margherita, kebab-gyros i wiejska przyjemność, czyli kolejne święto pizzy pod naszym dachem ;) 174

prowansalskich Składniki: Sos pomidorowy do ciasta 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta ziół prowansalskich  solidna szczypta pieprzu (niweluje kwaskowatość koncentratu) szczypta cukru odrobina oliwy z oliwek łyżka sosu słodkiego chili Składniki: Dodatki 600 gram sera żółtego Edam (dobrze się topi) 1 niewielka cebula 1/2 małej papryki żółtej 1/2 małej papryki czerwonej mięso mielone smażone w przyprawie tureckiej (smak gyros(...)ucztowanie nie chcę się powtarzać i zaśmiecać cyber - przestrzeni. Tu znajdziesz sposób na przygotowanie ciasta . Pastę pomidorową do posmarowania ciasta przyrządzamy poprzez utarcie wszystkich składników z koncentratem pomidorowym. Sos słodki chili idealnie komponuje się z koncentratem pomidorowym. Przed smarowaniem ciasto nakłuwamy widelcem bądź wykałaczką. Dodatki szykujemy wedle własnych preferencji. My trzemy i siekamy wszystko w kostkę bądź plasterki. Robimy też

Kuchnia po mojemu
słodki sos chili 166

Uwielbiam słodki sos chili sprzedawany oryginalnie w małych płaskich buteleczkach. Postanowiłam go zrobić w domu, wyszło nie tylko taniej ale w smaku identycznie. Nie sądziłam, że jego przygotowanie jest takie proste. Tego sosu używam do przekąsek: pasztecików, frytek, parówek w cieście francuskim czy domowych nuggetsów. Jego ostrość możemy dopasować pod swój gust, dodając więcej papryczek lub pestek, ale ostrożnie, żeby(...)przesadzić. Ja zrobiłam z czterech dość długich papryczek i nie dawałam już pestek, sos był idealnie ostry, ostrzejszego bym już nie zjadła.  Składniki: 4 papryczki chili 3 ząbki czosnku 200 g cukru 360 ml wody 120 ml octu 10% łyżeczka soli 3 łyżki wody do zagęszczenia  około 3 większe łyżeczki mąki ziemniaczanej Papryczki opłukać, odciąć główki, przekroić wzdłuż

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Coś z niczego! 182

smażony makaron  na roszponce. Dowolność składników jest całkowita. Kluczowa jest kolejność postępowani a.   Składniki niezbędne Jajko Oliwa z oliwek, lub dowolny tłuszcz roślinny Cebula, sos sojowy, sos chili Makaron (w moim przypadku był to gryczany - soba) Składniki które były pod ręką Groszek zielony (mrożony) Seler naciowy Świeża papryka słodka oraz chili Żółta fasolka szparagowa  Roszponka do dekoracji(...)naszej patelni i niech wystygnie. Następnie nie zmieniając patelni dolewamy trochę oliwy i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną papryczkę chili. Podsmażamy. Gdy już będzie gotowa,to wrzucamy po kolei nasze składniki. Zamiast soli dodajemy sosu sojowego, który nada specyficzny smak. Na końcu dodajemy nasz makaron i pokrojony w kostkę omlet.  Na talerz wykładamy roszponkę a na nią

Karczma Honorietty
Kotleciki z kapusty 182

wielbicieli kapusty mam dziś nie lada gratkę. Kotlety z kapusty smakują wybornie, są miękkie w środku i chrupiące na brzegach. Podałam je z sosem chili ale można je podać z Waszym ulubionym sosem. Zdają egzamin jako samodzielne danie bo są dość syte. Kotleciki z kapusty, zapraszam. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Domowe curry z królika 223

Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami , to wyjątkowe i bardzo chude mięso. Najczęściej ląduje w zawiesistych sosach ze śmietaną, masłem i mąką gubiąc swoje dietetyczne właściwości. Zamiast kalorycznego sosu można przygotować domowe curry  pełne aromatów i smaków  (kolejna inspiracja kuchnią tajską ;) ). W sezonie do przygotowania ze świeżych pomidorów, poza sezonem lepsze będą te ze słoika lub puszki(...)koniec gotowania),  2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego. Do podania (opcjonalnie): 4 łyżki gęstego, zimnego jogurtu, tajski sos chili . Przygotowanie: Limonkę wyszorować i sparzyć. Otartą skórkę zmiksować z pozostałymi składnikami pasty.  Na rozgrzanym oleju zrumienić kawałki królika, odłożyć na talerz. Na patelni podsmażyć pastę curry, dodać królika

SzczyptaSmaQ
BOEUF STROGONOW NA MAŚLANYM PURÉE 110

wtedy kiedy przygotowujesz niedzielny obiad. Pyszne, rozgrzewające i aromatyczne. INNE PYSZNE MIĘSNE DANIA GŁÓWNE:   GOŁĄBKI KLASYCZNE Z SOSEM POMIDOROWYM     KARKÓWKA DUSZONA W SOSIE WŁASNYM Z GROSZKIEM I MAŚLANYM PUREE     BURRITO Z KURCZAKIEM Z AWOKADO I SOSEM CZOSNKOWYM     STEK CIELĘCY Z GNOCCHI I GRZYBAMI     ZIEMNIAKI Z PIKANTNYM CHORIZO I MIĘTĄ PIEKIELNIE DOBRE(...)wołowina – Maślane ziemniaczki – Nieziemski sos od którego nie można się oderwać ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Mięso wołowe – 500g – Cebula – 2 sztuki – Pieczarki – 500g – Papryka czerwona, duża – Bulion wołowy – 500 ml / u mnie przygotowany na wołowej porcji rosołowej z włoszczyzną, cebulą, czosnkiem, sosem sojowym i przyprawami / – Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki – Chili w płatkach – płaska łyżka

globuskulinarny
Wegańska uczta : Bezmięsne kulki w azjatyckim sosie ,,pieczeniowym'' 190

możecie dodać więcej lub mniej w zależności jak lubicie)  1 cebula 3 ząbki czosnku  1-2 szklanki ciecierzycy 1-2 szklanki pokruszonego czerstwego chleba  2 łyżki sosu chili (opcjonalnie) przyprawy do smaku ja użyłam wędzonej papryki, sosu sojowego i ziół prowansalskich opcjonalnie kilka łyżek uprażonych orzechów dowolnych Na sos :  Trudno podać dokładne proporcje bo sos koniecznie

zdrowa vege kuchnia
Ciasteczka z serem camembert i chutney-em :) 136

limonki i papai z dodatkami korzennymi. Nie bardzo mieliśmy pomysł na niego i od razu nas natchnęło, że do sera typu camembert będzie idealny. Do tego dołożymy jakiś ostry sos i surówkę, i obiad gotowy :) Zobaczcie jak sobie z tym poradziliśmy. Okazało się, że to mega proste danie do zrobienia w 40 min. Super :) Nie trzeba spędzać godzin w kuchni(...)kapusty pekińskiej, rzodkiewki, pomidorów, kukurydzy i papryczki chili. Wymieszaliśmy warzywa z oliwą, sokiem z cytryny, pieprzem i sosem sojowym. Kiedy ciasteczka są gotowe podajemy na gorąco z ostrym sosem chili. Bardzo polecamy to danie, bo wyszło PRZEPYSZNIE, tak właśnie, pisane dużymi literami, bo na to zasługuje. Zróbcie je w swoich domach. Fajnie byłoby jakbyście podzielili się opiniami po spróbowaniu. Pozdrawiamy

vegetanie
Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana :) 231

pozostałe plasterki szalotki i np. oliwki lub cokolwiek innego co lubicie :) Wstawimy zapiekankę na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 180 C. To wszystko podajemy i polewamy np. ketchupem, sosem chili lub czosnkowym, co kto woli :) Jeśli macie inny pomysł na sosy, proszę bardzo, tylko nie zapomnijcie nas o tym powiadomić. Chętnie wypróbujemy Wasze pomysły. Pozdrawiamy i życzymy smacznego

vegetanie
Kurczak w panierce panko w sosie miodowo-czosnkowym 538

Kolejna azjatycka propozycja zainspirowana restauracją Panda Express. W takiej odsłonie mięso jadłam po raz pierwszy. Zazwyczaj w kuchni azjatyckiej panierowane mięso smażymy na głębokim tłuszczu. W

Mania Gotowania
Racuchy z wołowiną według Goka 162

ząbek czosnku 2 łyżki ciemnego sosu sojowego ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków ½ małej marchewki Sos: 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki octu ryżowego sok z ćwiartki limonki 2 łyżki sosu chili (słodkiego lub ostrego) Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą i pieprzem. Dodajemy olej oraz wodę. Wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt zbite, możecie

Mania Gotowania