średniej wielkości cukinia szczypta soli 2 łyżeczki skórki z cytryny szczypta świeżo mielonego pieprzu - ja użyłam pieprzu czerwonego Pesto: 3 gałązki świeżej mięty 2 gałązki świeżej bazylii łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki zielonego groszku gotowanego na parze Bonduelle 15 g parmezanu 15-20 ml oliwy z oliwek- ja użyłam oliwy z oliwek z liściem laurowym i czerwonym pieprzem Dodatki(...)czerwonego do oprószenia całości by podkreślić finalny kontrast potrawy z czerwienią truskawki Przygotowanie: Pesto: 1. W moździerzu połączyć na gładką emulsję: bazylię, miętę, groszek, oliwę z oliwek, sok z cytryny i parmezan 2. Całość przyprawić solą 1. Cukinie pokroić w paski- długie wstążki za pomocą mandoliny, noża bądź obieraczki do warzyw. Mają wyjść paseczki szerokości tagliatelle. 2. Paseczki
KreatywnePinySkładniki 2 piersi z kaczki 4 średnie buraczki 5 łyżek soku pomarańczowego 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki tymianku sól pieprz Wykonanie Buraki umyć, ale nie obierać i każdego owinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 30-40 minut. Wyjąć odwinąć z folii, obrać i pokroić w plasterki. Pierś z kaczki umyć(...)dołu, a następnie obracamy na drugą stronę. Przełożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach C W tym czasie na patelni rozgrzać masło,dodać miód i sok pomarańczowy. Chwilę smażyć mieszając. Kaczkę wyciągnąć z piekarnika i poczekać chwilę, aby "odpoczęła". Na talerzu ułożyć plasterki buraków, pokrojoną w plastry pierś i polać sosem. Smacznego
O kuchni z uczuciemSkładniki: 200 g miękkiego masła,175 g cukru,3 jajka,225 g mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli,3 jajka,2 łyżki soku jabłkowego lub białego,wytrawnego wina,4 duże gruszki najlepiej Williams(mogą być z puszki),65 g mlecznej czekolady drobno pokrojonej,masło do formy. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 190°C.Formę natłuścić.Miękkie masło(...)ubić z cukrem na białą,puszystą masę.Dalej ubijając dodawać stopniowo po jednym jajku.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i szczyptą soli.Następnie wlać sok lub wino.Dodać drobno pokrojone gruszki i drobno posiekaną czekoladę.Dokładnie wymieszać.Przełożyć do formy.Piec 50 – 60 min.Podawać z bitą śmietaną lub lodami
kulinarnajamka.blogspot.comosób. 300 g filetów śledziowych 250 ml mleka (do namoczenia śledzi) 150 g świeżych truskawek 150 g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanego koperku świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety śledziowe wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Moczymy przez około 1 - 2 godziny (mleko(...)nich sól). Wymoczone filety odsączamy na ręczniku papierowym, następnie kroimy pod skosem na mniejsze kawałki. Truskawki myjemy, osuszamy, odcinamy “ogonki”, kroimy na ćwiartki. W miseczce mieszamy śmietanę z cukrem, sokiem cytryny, posiekanym koperkiem, odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu. Na półmisku układamy śledzie i truskawki, całość polewamy sosem koperkowym i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego
W kuchni Katiemąki pszennej 2 opakowania kisielu wiśniowego, proszek (o pojemności 38 g każde) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła lukier: 125 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny dodatkowo: 15 g suszonych wiśni Mąkę przesiać, wymieszać z kisielem i proszkiem. masło rozpuścić, przestudzić. Jajka z cukrem ubić na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach(...)wysypanej mąką. Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Ostudzić w formie. Ostudzoną babkę wyjąć z formy, ozdobić lukrem z wymieszanego cukru pudru z sokiem z cytryny, ozdobić posiekanymi wiśniami. Smacznego! Skąd Mama ma przepis? Szczerze mówiąc, nie wiem... Był zapisany w zeszycie, odkąd pamiętam. W internecie można znaleźć całe mnóstwo przepisów na babki kisielowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeosób: 2 jaja 4 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu 5 łyżek mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dojrzałych bananów 3 łyżki soku z cytryny olej do smażenia Jajka rozbić, roztrzepać z jogurtem. Dodać mąki wymieszane z proszkiem. Energicznie wymieszać. Banany obrać,rozgnieść widelcem, wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do pozostałych składników. Na patelni
Pełny talerzcholesterolu. Składniki na 1 porcję: 2 figi garść rukoli 1,5 łyżki twarożku z koziego mleka 1/2 łyżeczki czarnego sezamu 1 łyżka miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka soku z cytryny odrobina soli odrobina pieprzu ziołowego Umytą i osuszoną rukolę ułożyć na talerzyku. Figę pokroić lub porwać na kawałki, ułożyć na rukoli. Dołożyć łyżeczką twarożek. Miód, oliwę, ocet(...)sok z cytryny wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem i posypać sezamem. Smacznego
Pełny talerzostudzenia. Masło mocno zmiksować. Gdy będzie bardzo puszyste dodawać łyżka po łyżce wystudzony budyń, za każdym razem miksując aż masa będzie gładka. Do przełożenia i dekoracji 5-6 bananów sok z 1 cytryny Banany obrać i pokroić wzdłuż na połówki lub na plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Do wykończenia 500g (5 paczek po 100g) lentilek, M&M lub Smarties
Pełny talerzduże piersi gęsi ze skórą 8-10 dużych śliwek bez pestek przekrojonych na połówki (świeżych lub mrożonych) 1 łyżka miodu 125 ml wody 250 ml czerwonego wytrawnego wina sok z cytryny sól pieprz ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatałowej 1 gałązka rozmarynu szczypta mielonych goździków Dzień wcześniej. Piersi gęsi umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Odstawić(...)przygotować sos. Śliwki z sosem z pieczenia (bez rozmarynu), przełożyć na patelnię. Doprowadzić do wrzenia. Owoce rozgnieść na miazgę. Jeżeli sos jest za rzadki, odparować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli trzeba, sos zmiksować blenderem. Faszerowane pieczarki 100 g kaszy gryczanej 6-8 dużych pieczarek 1 cebula sól pieprz Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać
Pełny talerzwersja również jest warta wypróbowania i świetnie komponuje się z rybami. Polecam. Składniki na 4 porcje: łosoś 600 g filetu łososia (bez skóry i oczyszczonego z ości) 2 łyżki soku z cytryny drobna sól morska świeżo tłuczony kolorowy pieprz Szparagi 2 pęczki zielonych szparagów (świeżych lub ewentualnie mrożonych) 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz 1 łyżka masła(...)żółtka drobna sól morska kolorowy pieprz świeżo mielony 125 ml wytrawnego szampana lub białego wina ½ łyżeczki skórki startej z cytryny Umyty i osuszony filet podzielić na 4 części. Skropić sokiem z cytryny i lekko oprószyć solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 170°C (termoobieg). Naczynie żaroodporne cienko posmarować olejem. Ułożyć łososia. Piec 10-15 minut ( w zależności od grubości płata
Pełny talerzsmażenia sól pieprz ½ pęczka posiekanej natki pietruszki Przygotować nadzienie. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Zeszklić na maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Dodać do cebuli, lekko posolić (szybciej puszczą sok). Podsmażyć razem, aż odparuje sok z pieczarek i zmniejszy się ich objętość. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Odstawić do ostudzenia. Ciasto 500 g mąki pszennej
Pełny talerzcukru pudru 30 g mielonych migdałów* ¼ łyżeczki cynamonu szczypta soli 110 g zimnego masła 2 żółtka 6 czubatych łyżek masy kajmakowej lub dulce de leche 4-5 czerwonych jabłek sok z cytryny ewentualnie 1 łyżeczka zimnego rumu lub wody Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z migdałami, cynamonem i solą. Posiekać z zimnym masłem, aż powstaną grudki. Dodać żółtka. Szybko(...)się połączyć można dodać kilka kropel schłodzonego rumu lub zimnej wody. Jabłka przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Cienkim nożykiem szczelinowym pociąć na plasterki, tak aby zachować skórkę. Skropić sokiem z cytryny. Schłodzonym ciastem wylepić foremki do tartaletek. Na każdą nałożyć porcję masy kajmakowej. Plasterek jabłka ciasno zwinąć,** dookoła nakładać kolejne formując kształt róży. Ułożyć na masie kajmakowej, uzupełnić jabłkami
Pełny talerzSkładniki dla 4 osób: Kurczak 8 (1 kg) podudzi kurczaka 1 główka czosnku + 2 ząbki 1 łyżka świeżego rozmarynu (lub 1½ łyżeczki suszonego) 1 łyżeczka soli pieprz 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju 1-2 cytryny 2 łyżeczki miodu Ziemniaki 650 g ziemniaków (młode mogą być ze skórką, jesienne lepiej obrać) 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka oleju sól(...)Nogi kurczaka umyć, osuszyć. Kość naciąć dookoła i usunąć chrząstkę. W moździerzu rozetrzeć 2 obrane ząbki czosnku z sypkimi przyprawami, dodać z sok z cytryny i olej. Zamarynować przygotowane podudzia, odstawić na ok. 20 minut. Ziemniaki umyć, pokroić na niewielkie kawałki. Włożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Wymieszać ze szczyptą soli i rozmarynem. Podpiec w 200°C przez
Pełny talerzMasa serowa 200 g (mały kubeczek) śmietanki 30% 1 laska wanilii 5 jajek (osobno żółtka i białka) 150 g drobnego cukru 500 g śmietankowego 250 g mascarpone 1 łyżka soku z cytryny 1 skórki z cytryny 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szczypty soli 50 g konfitury truskawkowej 200 g musu truskawkowego (zmiksowanych truskawek) dosłodzonych do smaku(...)gotować 10 minut na małym ogniu. Odstawić do ostudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Stopniowo dodawać na przemian twaróg i mascarpone,aż do wyczerpania. Dodać sok i skórkę cytryny, obie mąki, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Delikatnie wymieszać z masą serową. Konfiturę truskawkową wymieszać ze 80 g musu truskawkowego. Mieszankę rozsmarować na podpieczonym cieście
Pełny talerzpuszki 8 pomidorków koktajlowych ½ dużego awokado 1 czerwona cebula 2 łyżki prażonych pestek dyni Sos 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka soku z limonki 3 łyżki oliwy sól i pieprz Chili przekroić wzdłuż, usunąć pestki, drobno pokroić. Ocet wymieszać z sokiem z limonki. Dodać chili, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oliwę. Składniki
Pełny talerz