obieraj skórek, ale za to wyrzuć ogryzki. KROK 2 Pokrojone jabłka zmiksuj w malakserze lub zetrzyj na tarce. KROK 3 Powstałą pulpę jabłkową przecedź przez gazę. Dokładnie odciśnij sok. KROK 4 Wlej sok do czystego słoika i przykryj gazą. Wstaw słoik do chłodnego pomieszczenia (7-15°C) na 4 tygodnie. W międzyczasie ze słoika zacznie wydobywać się zapach alkoholu. KROK
ClauditteMissCookingmielonego cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki. zmielonego czarnego pieprzu 6 szklanek bulionu warzywnego 400 g puszka krojonych pomidorów 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki Sok z 1/2 cytryny 3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać(...)soczewicę, przykryć garnek i gotować przez 4 do 5 godzin na ustawieniu high lub 8 do 10 godzin na ustawieniu low, aż soczewica zmięknie. Doprawić płatkami papryki, sokiem z cytryny, natką pietruszki i kolendry, przykryć i gotować w ustawieniu high jeszcze 10 minut. Podawać gorącą, posypana kolendrą. Smacznego
Stare Garysałatek, a że w kuchni śródziemnomorskiej wykorzystuje się je często, na pewno wypróbuję jeszcze nie jedno zestawienie. Ja kupuję ekologiczne pomarańcze z Lidlu, które również świetnie nadają się na sok, a ser halloumi (jak już kiedyś wspominałam) dostępny jest w Auchanie. Sałatka z rukoli, pomarańczy i mięty z grillowanym halloumi inspiracja BBC Good Food Składniki (na 2 porcje(...)ostry nóż. Ja użyłam takiego do filetowania ryb, z wąskim elastycznym ostrzem. Na YouTube jest dużo filmików instruktażowych, np. możesz skorzystać z tego . Przełóż segmenty do miski i wyciśnij sok z pozostałości owoców. Do miski dodaj poszarpane listki świeżej mięty, ocet i oliwę i wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową i usmaż na niej z obu stron plastry sera halloumi. Tuż przed
Chilli Czosnek i Oliwamąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao starta skórka z 1 pomarańczy starta skórka z 1 cytryny masło do posmarowania blach mąka do wysypania blachy lukier sok z połowy cytryny cukier puder Sposób przygotowania Masło pokroić w kostkę i rozgrzać w mikrofalówce (program rozmrażania) lub nad garnkiem z parą, tak, żeby bardzo zmiękło, część nawet się rozpuściła(...)skórką cytrusów i drugą połowę masy kakaowej. Piec 1 godzinę 20 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Najlepiej po godzinie sprawdzić czy ciasto się nie przypala. Do wyciśniętego soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i mieszać aż lukier osiągnie gęstą konsystencję. Polać nim babkę
W kuchni wieczorembrązowego cukru 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki esencji waniliowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli i cynamonu masło do formy cukier puder do posypania wykonanie: Rodzynki namaczamy w soku z pomarańczy. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy do nich mąkę, wanilie, proszek do pieczenia oraz 2 szczypty cynamonu i szczyptę soli. Ubijamy. Dodajemy ricottę, 2 łyżki soku pomarańczowego i śmietanę
Przysmaki KarolkiWiosnę? Lody imbirowo-cytrynowe Składniki: (na 1,4 l lodów) 80 g świeżego imbiru 1/8 łyżeczki soli 250 ml mleka 5 żółtek 165 g cukru skórka otarta 1 cytryny sok z 1,5 cytryny 500 ml śmietany kremówki Imbir obrać, pokroić w plastry. Umieścić razem z mlekiem w garnuszku, zagotować. Zdjąć z palnika, dodać skórkę otartą z cytryny, odstawić(...)powoli wlewać do żółtek, cały czas miksując. Przelać masę z powrotem do garnuszka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować!). Przecedzić, odstawić do całkowitego wystudzenia. Do wystudzonej masy jajecznej dodać sok z cytryny i kremówkę, dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów, a gdy ta skończy pracę, do pojemnika na lody. Zamrozić. Wyjąć z zamrażarki
Pożeraczka, czyli raz adobrzebrokułu, 50 g kalafiora, świeży tymianek, pieprz zielony świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, pesto: 2 łyżki pestek słonecznika, garść świeżej bazylii, garść rukoli, 1 łyżka soku z cytryny, 10 g startego sera żółtego, 6 łyżek oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Pesto: Pestki słonecznika miksujemy za pomocą miksera lub blendera. Dodajemy rukolę, bazylię, olej(...)ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, dodajemy sera i ponownie miksujemy. Warzywa gotujemy na miękko w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i rozdzielamy marchewkę od brokułów i kalafiora. Wywar zostawiamy, będzie nam potrzebny. Warzywa, każde oddzielnie zgniatamy widelcem. Kuskus zalewamy wywarem z gotowanych warzyw (proporcje na opakowaniu) i odstawiamy na 5 min. Kuskus dzielimy
Moniki Smakołykimarchewki przepis z książki Mediterranean Fresh Joyce Goldstein Składniki (na 4 porcje): 8 średnich marchewek pęczek natki pietruszki lub świeżej mięty dressing z pomarańczą i kuminem: 3 łyżki oliwy sok i skórka z 1/2 pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny (czyli też z 1/2 sztuki) pół łyżeczki nasion kuminu, podprażonych i rozbitych w moździerzu, lub kuminu mielonego szczypta płatków chilli
Chilli Czosnek i Oliwasię na nadchodzące święta. Jest lekki, orzeźwiający i mocno czekoladowy! Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * 3/4 szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * płaska łyżeczka proszku do pieczenia * do nasączenia sok pomarańczowy Galaretka : * 3 pomarańcze * 2 galaretki pomarańczowe Krem czekoladowy : * 100g czekolady mlecznej * 100g czekolady gorzkiej * 200ml śmietany kremówki * 200g serka mascarpone Przygotowanie : Jajka ubijać(...)minut w 180 stopniach, zostawić do wystygnięcia, przeciąć na pół. Galaretki rozpuścić w 700ml wrzątku, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Pomarańcze wyfiletować, dodać do galaretki. Połowę biszkoptu nasączyć sokiem pomarańczowym, wylać galaretkę, docisnąć drugim nasączonym biszkoptem. Obie czekolady drobno posiekać, śmietankę zagotować i zalać nią czekoladę. Ubić za pomocą trzepaczki. Dodawać po łyżce mascarpone, dobrze rozetrzeć i wylać
Magiczne Życie Martyciecierzycy i kaszy jaglanej Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny sól morska pieprz natka pietruszki chlebek chrupki Wasa z sezamem Wykonanie: Ząbek czosnku obieramy i kroimy na cztery. Do blendera wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną, dodajemy ugotowaną ciecierzycę(...)wykorzystałam ciecierzycę z puszki). Dodajemy czosnek i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką jednolitą masę. Na koniec dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny, jeszcze raz dokładnie mieszamy. Pastą smarujemy chlebki i posypujemy posiekaną natka pietruszki
Kulinarne przygody Gatityprostu posypać cukrem pudrem. składniki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek kwaśnej śmietany 8 łyżek oleju 5 łyżek soku z cytryny skórka otarta z 2 cytryn do dekoracji : polewa mleczna Helio skórka cytrynowa Helio Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce wymieszać składniki suche czyli(...)mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksować składniki mokre: jajka, olej, śmietanę oraz sok i otartą skórkę cytrynową. Następnie połączyć zawartość obu misek i dokładnie zmiksować składniki mikserem. Formę do babki natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do przygotowanej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 40 minut
Monia miesza i gotujeBardzo lubię ten koktajl, jest bardzo delikatny i sycący zarazem. Idealny po treningu. Z zamrażarki wygrzebałam zamrożone kiedyś mango, dorzuciłam banana i awokado, a tym razem w miejsce mleka – sok pomarańczowy. Można dodać też płatki owsiane lub otręby, ale moim zadaniem nie jest to konieczne. Składniki na 2 porcje: 2 dojrzałe banany ½ mango ½ awokado sok wyciśnięty z dwóch dużych
Roślinna - blog wegańskiczwartek. Składniki (12 babeczek): 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1 łyżeczka sody ¼ łyżeczki soli 300 ml roślinnej „maślanki” (roślinne mleko-ja użyłam ryżowego o smaku wanilii- +2 łyżki soku z cytryny) 3 duże łyżki puree z dyni , batatów lub marchewek (warzywa pieczemy lub gotujemy do miękkości i miksujemy – zdrowy zastępnik jaj i tłuszczu) ½ szkl. syropu klonowego lub ¾ szkl(...)muffiny i wyłóż ją papilotkami. W dużej misce wymieszaj suche składniki- mąkę, sodę i sól. W osobnym naczyniu przygotuj roślinną „maślankę” : do podanej ilości mleka wlej 2 łyżki soku z cytryny, zamieszaj i odczekaj 3 minuty. „Maślankę” wlej do suchych składników i zamieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj puree z warzyw oraz syrop klonowy lub pastę daktylową. Na koniec wsyp
Roślinna - blog wegańskistoi na przeszkodzie, aby ziemniaki upiec razem z pasztetem i wyjąć je trochę wcześniej. Buraczki: 3 średnie buraki 1 mała czerwona cebula 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny łyżka syropu klonowego sól, pieprz Buraki dokładnie opłucz, nie obieraj. W całości wrzuć do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości (ok. 30-40 min). Odcedź, polej zimną wodą(...)Obierz za skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do miski buraczkami. Dodaj ocet lub sok z cytryny, syrop klonowy, sól, pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do „przegryzienia się”. Smacznego
Roślinna - blog wegańskiprzekąska, czyli pasta z waflami GoodFood, to 291kcal w tym 10,2g białka , 20,4g tłuszczu , 19g węglowodanów oraz 4,3g błonnika . SKŁADNIKI: 1 małe jajko 95g awokado łyżeczka soku z cytryny pieprz sól szczypiorek 3 wafle kukurydziane extra cienkie GoodFood PRZYGOTOWANIE: Jajko ugotować na twardo, obrać ze skorupki i wystudzić Wystudzone jajko oraz awokado pokroić w drobną kostkę(...)wsypać do głębszego naczynia Całość rozgnieść dokładnie widelcem Dodać sok z cytryny, pieprz, sól, około dwóch łyżek posiekanego szczypiorku i wymieszać Podawać na waflach (u mnie dodatkowo serek Bieluch lekki) Smacznego! www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog
peanutbuttermonster