Co zrobić, aby pączki, faworki, oponki wchłaniały mniej tłuszczu podczas smażenia. 189oponki wchłaniały mniej tłuszczu podczas smażenia trzeba dodać do ciasta pod koniec wyrabiania go, łyżkę spirytusu lub octu. Możemy także dodać szczyptę kwasku cytrynowego lub kilka kropel soku z cytryny. Pamiętajmy przede wszystkim o tym, że aby nasze pączki, faworki czy oponki nie nasiąkały dużą ilością tłuszczu powinny być wrzucane na dobrze rozgrzany tłuszcz ! Nigdy nie wrzucajmy
Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z tuńczykiem 297sosie własnym, kawałek pora, 1 serek capresi typu włoskiego (może być również mozarella - wersja bardziej kaloryczna, feta - wersja bardziej słona) Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, sok połowy cytryny, zioła do sałatek, może być zielona czubrica (ulubione) Wykonanie: Kroimy wszystkie warzywa, jajka, ser w kostkę. Dodajemy tuńczyka z puszki, odlać do sosu płynną zawartość puszki. W pojemniczku wymieszać
kgwjanczewo
Krem grzybowy, grzanki z serem i jabłkiem 177patelni z pieczarkami i opiecz z obu stron. Natrzyj grzanki przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Jabłka pokrój w zapałkę i przemieszaj z grubo pokrojoną natką pietruszki oraz odrobiną soku z cytryny. Ułóż kapelusze małych pieczarek na grzankach, posyp je startym serem i orzechami, włóż pod grill i zapiekaj około 2 minut, aż się ser stopi. Blenderem ręcznym zmiksuj zupę
Kredowe Menu
Grillowana przepiórka 239zazwyczaj pieczenia lub grillowania – ważą około 115 g. Składniki: 8-10 przepiórek 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 2 łyżki musztardy Dijon Sok z ½ cytryny 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka suszonego estragonu ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Tuszki przepiórki przeciąć tak aby leżały płasko. Wymieszać wszystkie składniki marynaty w małej misce
naRuszcie
Sałata rzymska z polędwiczkami z kurczaka, bakłażanem, cukinią i papryką 406Za oknem mrozi, a nam brakuje energii. Pora uzupełnić niedobory witamin, wzmocnić ciało i umysł. Dlatego dziś pora na sałatkę. Lekką i treściwa, ale nie banalną
kulinarnyJa
Barszczyk z uszkami na Nowy Rok 206Całe życie broniłam się przed zakwaszaniem barszczu czerwonego octem. Gotowałam barszcz dodając zrobiony wcześniej zakwas lub sok z cytryny. Wiele osób w Rodzinie używało jednak ocet. W tym roku nie nastawiłam wcześniej buraków na zakwas i postanowiłam zaryzykować. Doprawiłam octem - barszcz jest pyszny i ma piękny rubinowy kolor. A , że zostało mi zamrożonych przygotowanych wcześniej uszek to z nimi
Buniabaje w kuchni
Zupa cebulowa z biskwitami serowymi 263serowymi zwanymi biskwitami, jest doskonałą propozycją na jednodaniowy obiad.Składniki:500g cebuli3 łyżki masła1 ząbek czosnku3 łyżki mąki pszennej2,5 szkl.wywaru z warzyw2,5 szkl. mleka2-3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki1 liść laurowy1 marchewka grubo startasól, pieprznatka pietruszkiBiskwity serowe1,5 szkl. mąki pszennej razowej2 łyżeczki proszku do pieczenia1\4 szkl. masła4 łyżki startego parmezanujajko1\3szkl. mleka
Anioły w kuchni
Sylwestrowe grillowanie – polecane przepisy 201Zobaczcie jakie przepisy polecamy na pożegnanie roku i przywitanie nowego w gronie rodziny, przyjaciół, znajomych z grilla, zimowego grilla.Grillowane krewetki JumboTe marynowane krewetki z grilla są
naRuszcie
Sałatka z orzechami, grillowanym kurczakiem, żurawiną i serem gorgonzola 388Kolejna świetna propozycja na lekką kolację :) tym razem w postaci sałatki. Lekka i smaczna. Co tu więcej pisać, sałatki takie możemy przygotować na 1000 sposobów i
Niezły Młynek
Coś na przegryzkę czyli nie ma to jak skrzydełka! 281Skrzydełka, skrzydełka dla Brasileiro najsmaczniejsza część kurczaka. Mogą być serwowane jako przystawka, przegryzka czy jako część obiadu. Przepis prosty a rezultat przepyszny. Co potrzebujemy?Po
Smaki Brazylii
Porada dla bohaterek "Kto poślubi mojego syna" 218sosu i mieszamy. Makaron mamy już gotowy czas na część dla mięsożerców. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, solimy, marynujemy startym czosnkiem i kuminem, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie kroimy w kostkę paprykę zieloną, cebulę czerwoną. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone kawałki kurczaka i podsmażamy pod przykrywką. Następnie wrzucamy skrojoną cebulę i paprykę oraz
Smaki Brazylii
Orzechowa trufla z awokado 206godzinę do lodówki. Po wyjęciu, na wierzchu zrobiłam pajęczynkę z rozpuszczonej (w mikrofali) czekolady.Zawsze uważałam, że awokado „lubi” najbardziej takie zestawienie – olej sezamowy – sok z cytryny – sos sojowy. Do tego zestawu dodam drugi – mus orzechowy z czekoladą. Namawiam wszystkich do wypróbowania tego przepisu, naprawdę Wasze kubki smakowe nie doznają zawodu. Są takie potrawy
mojewypiekiinietylko
Pieczone ogony langusty 378może ją pozbawić wspaniałego smaku. Dlatego, szukając inspiracji wybrałam najprostszy sposób przygotowania. Składniki:- 2 zamrożone ogony langusty (280g) - ok. 120g masła (najlepiej sklarowane)- czosnek w płatkach- 2 łyżki soku z cytryny- sól- biały pieprz- szczypta słodkiej papryki- koperek (świeży lub mrożony) Langustę rozmrozić. Nożycami naciąć powłokę z dwóch stron i usunąć ją, aby dostać się do mięsa. Lekko podważyć
mojewypiekiinietylko
Faworki drobiowe 1532Przy dzisiejszym daniu trudno mówić o przepisie. Jest to bardziej sposób podania. Nie wiem kto jest jego autorem, czy autorką, bo krąży po internecie od bardzo
mojewypiekiinietylko
Domowe hamburgery 280nagrzanym do temp. 200°C przez 20 minut. Upieczone, przestudziłam na kratce. Majonez do sosu zrobiłam z 2 surowych żółtek (jajka wcześniej wyparzyłam przez 30 sek.), 220ml oleju, soku z cytryny, musztardy i soli. Wszystkie składniki umieściłam w wąskim naczyniu i zmiksowałam przy użyciu blendera (popularna „żyrafa”). Do gotowego majonezu, który jest podstawą sosu, dodałam pół drobno posiekanej cebuli
mojewypiekiinietylko