iększości z Nas Krw awą Mary kojarzy najczęściej z koktajlem alkoholowym przygotowywanym z soku pomidorowego, wódki i przypraw. Natomiast rzadko myślimy o niej jako o maryna cie do mięs. A jak się okazuje jest to całkiem dob ra marynata. Składniki: 180 ml sok u pomidorowy 90 ml wódki sól i pieprz 30 ml soku cytrynowego 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
naRuszcieząbki czosnku – 1/4 szklanki oliwy – 1/2 szklanka soku jabłkowego – 1/2 szklanki białego wytrawnego wina – 100 g skórki cytrynowej kandyzowanej – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego – sok z 1/2 cytryny Przyprawy – kilka ziaren ziela angielskiego – 3 liście laurowe – sól, pieprz, papryka słodka do smaku – 1/2 łyżeczki kurkumy – 1/2 łyżeczki cynamonu(...)wszystkie przyprawy i skórkę cytrynową, i dusić 5 minut. – Wlać sok jabłkowy i wino, odparować przez 5 minut cały czas mieszając. – Dodać koncentrat pomidorowy i sok z cytryny, dusić jeszcze 5 minut. Wystudzić sos. – Filety ze śledzia pokroić i wymieszać z sosem. Odłożyć na 24 godziny, aż smaki
To co kochamSok pomidorowy to napój, który bardzo lubię i często gaszę nim pragnienie. Ubiegłoroczny sok ziołowy i sok naturalny cieszyły się wzięciem moich domowników. W tym roku oprócz nich postanowiłam zrobić sok bardziej zdecydowany w smaku. Składniki : 2,5 kg pomidorów 2 gałązki natki selera 3 gałązki natki pietruszki 3 gałązki cząbru 4 gałązki bazylii łyżeczka papryki słodkiej w proszku
Weekendy w domu i ogrodzieWiosną i jesienią, gdy w tunelu pomidory już nie dojrzewają, czyli wtedy, gdy tęsknię za smakiem pomidorów, ratuję się kupnym sokiem pomidorowym. W tym roku pomyślałam, że zrobię własny. Wtedy będę wiedzieć, co w nim naprawdę się znajduje 😊 Składniki : pomidory (dowolna ilość i dowolne odmiany) Pomidory pokroić na kawałki, usuwając stwardniałe piętki i brzydkie elementy. Nie trzeba usuwać skórek. Kawałki(...)skórki zmiękły. Garnek z pomidorami odstawić do lekkiego ostudzenia. Pomidory przetrzeć trzepaczką rózgową przez gęste metalowe sito. Pestki i skórki, które zostają na sicie, wyrzucić np. na kompost. Uzyskany sok przelać do butelek lub słoików (wykorzystałam słoiki po oliwkach). Sok z butelkach lub słoikach zapasteryzować - włożyć do do wysokiego garnka ze ściereczką kuchenną na dnie; wlać wodę, by sięgała
Weekendy w domu i ogrodziePost Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeSałatka koronacyjna Składniki: mięso rosołowe, ewentualnie 2 piersi z kurczaka ugotowane w rosole lub wywarze 1 duża szalotka 1 łyżeczka łagodnej pasty curry 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sok z cytryny (do smaku) 100-150ml rosołu lub wywaru z kurczaka 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego garść suszonych moreli garść rodzynek mieszanka ulubionych sałat sól, pieprz(...)zrobić sałatkę koronacyjną? Szalotkę drobniutko pokroić i przesmażyć na maśle aż się zeszkli. Dodać pastę curry, dokładnie wymieszać i chwilę smażyć. Wlać rosół, dodać koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Wymieszać, zagotować i gotować na niewielkim ogniu przez około 10 minut lub do czasu aż sos zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Jeżeli używacie kurczaka z rosołu, to delikatnie
Codzienne Gotowanietuszek ze śledzia 1 cebula 1 papryka ( u mnie żółta) 1 mała papryczka chilli 1 puszka pomidorów ( lub świeże obrane ze skórki) 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej cytryny 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy sól sposób przygotowania Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy i przesmażamy, aż do zeszklenia pokrojoną w drobną(...)pokrojoną w kostkę paprykę, oraz pomidory z puszki całość smażymy przez 5-7 minut. Następnie na patelnię dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól, cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z cytryny i dusimy dalsze 2-4 minuty. Układamy warstwę sosu na dnie słoika, dodajemy śledzie, na wierzch znów układamy sos ( w takich proporcjach by sos stanowił
Miód i pieprzwrażeń. składniki 300 g wątróbki z dorsza 1 cebula 1 papryka ( u mnie żółta) 1 mała papryczka chilli puszka pomidorów 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej cytryny 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy sól sposób przygotowania Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy i przesmażamy, aż do zeszklenia pokrojoną w drobną(...)pokrojoną w kostkę paprykę, oraz pomidory z puszki całość smażymy przez 5-7 minut. Następnie do patelni dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól, cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z cytryny i dusimy dalsze 2-4 minuty. Ciepły sos układamy na dnie słoika, dodajemy umyte i oczyszczone wątróbki, na wierzch znów układamy sos ( w takich proporcjach
Miód i pieprzSkoro jeszcze obowiązuje post to polecam pyszną rybę po grecku:) Składniki: 3 marchewki 3 cebule 2 pietruszki 2 pory seler 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sok z 1/2 cytryny sól pieprz cukier ostra mielona papryka liść laurowy ziele angielskie filet z mintaja ok 1 -1 1/2 kg 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Wykonanie: Cebulę i pory(...)rozgrzewam, wrzucam wszystkie warzywa i smażę przez kilka minut. Dodaję liść, ziele angielskie, sól i cukier. Podlewam wodą, przykrywam i duszę do miękkości. Do miękkich warzyw dodaję koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Rybę kroję w dzwonka , wrzucam do warzyw i duszę wszystko razem, aż rybą będzie miękka. Ponownie doprawiam do smaku, nakładam na talerz i podaję z białym pieczywem
Bea(u)ty kitchenczterech osób 800 g filetów ze szczupaka ( bez skóry) 1 cebula 1 papryka słodka 1 mała papryczka chilli 5 pomidorów ( lub jedna puszka) 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej cytryny 1 łyżka cukru 5 łyżek oliwy sól sposób przygotowania Filet ze szczupaka dzielimy na porcje, oprószamy solą i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce(...)wcześniej obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory, całość smażymy przez 15 minut. Następnie do patelni dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól, cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z cytryny i dusimy dalsze 2-4 minuty. Gorący sos układamy na dnie żaroodpornego naczynia, na wierzch kładziemy kawałki szczupaka, którego skrapiamy pozostałą oliwą i całość wkładamy
Miód i pieprzostra 1 żółta papryczka ostra 1 zielona papryczka ostra 1 duża cukinia (ja miałam od taty z działki) 2 duże czerwone cebule 4 ząbki czosnku polskiego 2 łyżki przecieru pomidorowego sok z 1/2 cytryny szklanka wody sól morska świeżo zmielony pieprz 1 czubata łyżeczka POWDER HOT CURRY Mida's 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Do głębokiej patelni wlewamy wodę(...)kroimy na pół talarki. Doprawiamy curry, sola i pieprzem. Mieszamy i zakrywamy. Dusimy na małym ogniu godzinę i 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany czosnek, przecier pomidorowy i sok z cytryny. Mieszamy i gotujemy około 10 minut
ClauditteMissCookingpęczek koperku 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny trochę skórki otartej z cytryny 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego Do podania sok pomidorowy Komosę ryżową wypłucz dokładnie na sitku pod bieżącą zimną wodą. W garnku zagotuj 2 szkl. wody. Gdy zacznie wrzeć wsyp opłukaną komosę, zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez(...)tuż przed podaniem), dopraw solą i pieprzem i krótko wymieszaj. Sałatkę po rozdzieleniu na porcje posyp rozkruszonym twarogiem solankowym. Sałatka stanowić może pełnowartościowe śniadanie. Podawaj ją ze szklanką soku, najlepiej pomidorowego
Delicious Placepapryki miałam mrożone pokrojone w większą kostkę)1/4 papryki zielonej1/4 papryki żółtej (żółta i zielona razem do 100 g)100 g cukinii zielonej250 g (pół kartonika) soku zagęszczanego pomidorowego (dałam: Tomatera Primo Gusto)1/2 łyżeczki cukrukawałek (60 g) kiełbasy podwawelskiej (ok. 7 cm) sól, pieprz, oregano, bazylia, chili (ok. 1/2 łyżeczki, zależy jak ostro lubicie) lub ostra paprykaew(...)podsmażyć cebulkę, dodać pokrojone w kostkę papryki (ja używałam mrożonych więc puściły wodę), cukinię (również pokrojoną w kostkę). W tym miejscu ewentualnie można dolać pół szklanki bulionu.3. Zalewamy wszystko sokiem pomidorowym. Dodajemy przyprawy, cukier. Gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie. 4. Dodajemy upieczone kawałki kiełbasy. Gotujemy na minimalnym ogniu, mieszając. Kalorie (porcja - zdjęcie):Kalorie: ok. 410 kcal (wersja bez kiełbasy
Malowane smakiemflorę bakteryjną jelit i wspomogą usuwanie toksyn z organizmu. Soki te szybko ugaszą też nasze pragnienie.Doskonałym „lekarstwem” na drżenie naszego ciała i kołatanie serca, będzie sok pomidorowy, który uzupełni brak potasu, odpowiedzialnego za regulację napięcia mięśniowego i rytm naszego serca.Niechcianych toksyn z organizmu pozbędziemy się też za pomocą napoju z wody i cytryny – przegotowana, ale letnia woda
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczekolady. Ponieważ ten sos ma dużą zawartość cukru może on być przechowywany nawet kilka tygodni w lodówce. Składniki: ¾ szklanki cukru ¾ szklanki octu ryżowego ½ szklanki wody ½ szklanki pasty pomidorowej ¼ szklanki soku pomidorowego 2 łyżki kakao w proszku niesłodzonego 1 łyżka sosu Worcestershire ½ łyżeczki ekstraktu z Wanilli ¼ łyżeczki soli 1/8 łyżeczki papryki wędzonej w proszku Przygotowanie: Wymieszać cukier i wodę w garnku
naRuszcieskładniki: 1000 g pomidorów 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru wykonanie: Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do naczynia miksującego np. Thermomix, dodajemy sól oraz
Domowy Smak Jedzeniamięsa i zawijać gołąbki do szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć sitko rozkładane: nie przypali sie kapusta - układać w szybkowarze gołąbki, wlać domowy przecier pomidorowy lub sok pomidorowy, wlać wodę szybkowar zamknąć i po zasyczeniu pary gotować 15 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie gołąbki wyjąć do miski i można zajadać i na ciepło
W Mojej Kuchni Lubięmusimy kontrolować, czy kapusta mięknie).8. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem.Smacznego!!!Przepisy na sosy do gołąbków można znaleźć tutaj (wystarczy kliknąć na zdjęcie): Sos pomidorowy na soku pomidorowymSos pomidorowy z paprykąSzybki sos pomidorowySos pieczarkowyMam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie:)Miłego dnia
Kuchnia domowa Ani