sojowy - 500 przepisów

Szaszłyki z kurczaka w miodzie i sosie sojowym 195

znajomych. Jeżeli zdecydujecie się na grilla proponuję zaskoczyć gości mini szaszłykami, które naprawdę są pyszne !  Składniki: 4 filety z kurczaka (pojedyńcze) 3 ząbki czosnku 2 szalotki 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka miodu 1 łyżka ketchupu 2 łyżki oleju roślinnego pieprz patyczki do szaszłyków Filety z kurczaka pokroić wzdłuż w cieńkie paski, odstawić i przygotować marynatę. Czosnek

Zabawa smakiem
Sojowa potrawka w pomidorach i chili 191

Gorące, sycące i energetyczne danie z soi  zostało przeze mnie skomponowane i choć nie jestem wegetarianką ani weganką to w tej potrawie zakochałam się po

Apetyczna babeczka
współpraca z Polsoja // chili&sugar na facebooku! 177

wędlina lub kiełbaska? Prosze bardzo, wszystko to jest możliwe! :) I to bez żadnego GMO, wyłącznie naturalnie. Polsoja jako pierwsza firma na polskim rynku rozpoczęła produkcję tofu i spopularyzowała żywność sojową. Obecnie w swojej ofercie mają ok. 20 produktów. W paczce, którą otrzymałam znalazły się:  wege kiełbaski  z papryką, wege kiełbaski curry, wege kiełbaski białe,  kiełbaski sojowe wędzone(...)parówki sojowe  śniadaniowe, parówki sojowe classic, parówki sojowe chili,  wędlina sojowa  o smaku drobiowym, wędlina sojowa o smaku wędzonego salami, wędlina sojowa o smaku szynkowym, wędlina sojowa z suszonymi śliwkami, wędlina sojowa z żurawinami,  tortellini z wędzonym tofu ,  tofu tradycyjne  naturalne, tofu tradycyjne wędzone, tofu tradycyjne marynowane,  pasztet sojowy tradycyjny ,  wege pasta

chili & sugar
Urządzenie do robienia mleka sojowego Manta - recenzja 217

Robienie mleka sojowego w domu jest bardzo proste, ale wymaga stania nad kuchenką, ciągłego mieszania i pilnowania, aby mleko nie wykipiało czy się nie przypaliło. Najgorsze jednak dla mnie było mycie garnka i kuchenki (za każdym razem mleko akurat wykipiało w momencie, gdy spoglądałam w inną stronę :P ). Każdy kto robił mleko sojowe wie o czym mówię :). Te wszystkie niedogodności(...)pewno chcę je tak często kupować.  Pod koniec maja 2016 szukałam razem z moim chłopakiem jakiegoś robota kuchennego. Wtedy znaleźliśmy w Auchan urządzenie do robienia mleka sojowego polskiej firmy Manta w cenie 225 zł. Mój chłopak od razu chciał je kupować, ale ja nie byłam przekonana czy urządzanie mi się przyda, a nie chciałam brać sprzętu

wegujemy
5 pomysłów: Jak zamarynować tofu? 291

odpowiednią marynatę i jak dobrze zamarynować tofu? Podajemy 5 pomysłów na marynowane tofu. Sprawdźcie koniecznie!   1. Tofu w stylu azjatyckim Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 4-5 łyżek sosu sojowego 1 ząbek czosnku kawałek startego imbiru - 2x2 cm pieprz ziołowy Przygotowanie: Tofu kroimy na mniejsze części  - 3-4 cm plastry.  Wrzucamy je do miski, dodajemy sos sojowy, starty(...)odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.  Zastosowanie:  Do wszelakich dań kuchni chińskiej i azjatyckiej. 2. Tofu w stylu indyjskim Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 1 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku kawałek startego imbiru - 1x1 cm 1 łyżkę kurkumy 1 łyżkę curry 1 łyżkę kardamonu 1 łyżeczkę kuminu 1/2 łyżeczkę zmielonej kolendry opcjonalnie możemy użyć

Bananowe Pole
Kapusta pak choi z marynowanym tofu, fistaszkami i sosem kabayaki 133

kabayaki. Niebywałą zaletą tej chińskiej kapusty jest jej ekspresowe przygotowanie. Wystarczy ją przez 5 minut gotować na parze, polać sosem  teriyaki lub kabayaki (od biedy można użyć również sojowego) i podać z makaronem mien lub soba, albo przygotować właśnie w formie takiej fajnej przystawki z aromatycznym tofu. Wypróbujcie koniecznie, póki sezon na pak choi trwa w najlepsze! * SKŁADNIKI(...)choi 200 g tofu (naturalnego lub wędzonego) 1 mała papryczka chili sok z ½ limonki 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku 2 cm kłącza imbiru 50 ml sosu sojowego olej kokosowy do smażenia garść orzechów arachidowych Sos kabayaki: 50 ml sosu sojowego 50 ml wina mirin 50 g cukru trzcionowego 1 ząbek czosnku 2 cm kłącza imbiru

Food Square
Sajgonki z krewetkami 171

kuchnią azjatycką. Także wok w dłoń !  I do dzieła ! :) Składniki: 250 g krewetek ( ja użyłam białych Vannamei) 1/3 pora (biała część) 1 duża marchewka 100 g makaronu sojowego 180 g kiełków fasoli Mun w zalewie (1 słoiczek) płaty ciasta ryżowego 3 ząbki czosnku 1 limonka kawałek świeżego imbiru sos sojowy pęczek natki zielonej pietruszki olej do potraw z woka(...)całej limonki, przeciśnięte ząbki czosnku oraz starty na tarce mały kawałek (ok 1 cm) korzenia imbiru. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy.   Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem. Po paru minutach gdy zmięknie kroimy go na mniejsze kawałki  i wrzucamy do woka. Tak przygotowany farsz mieszamy i doprawiamy sosem sojowym Przygotowujemy płaski talerz z wodą - będzie

Taste Therapy
Sajgonki z kurczakiem 465

którego możemy wykorzystać resztki gotowanego mięsa. Zawsze warto mieć w szafce papier ryżowy, w który szybko owiniemy nadzienie, usmażymy i gotowe. Do tego wystarczy sos zrobiony na bazie sosu sojowego i możemy pałaszować. Te sajgonki zrobiłam z udek kurczaka, na których gotowałam bulion drobiowy. Możecie je zastąpić lub zmieszać z dowolnym innym mięsem gotowanym lub podsmażanym. No może z wyjątkiem(...)boczku wędzonego ;) Składniki (12 sztuk) 12 arkuszy papieru ryżowego olej roślinny do smażenia nadzienie 300g gotowanego mielonego mięsa z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 zielona papryka 2 cebule dymki ze szczypiorkiem 225g pędów bambusa z puszki 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 2 łyżki wody sos 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka

W kuchni wieczorem
Kurczak w sosie Hoisin 393

kurczaka pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 cm świeżego imbiru 0,5 papryki pędy bambusa (ja dałam ¼ słoiczka) 0,5 papryczki chilli 2 łyżki sosu hoisin 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka przyprawy 5 smaków pół pęczka cebulki dymki garść mrożonych brokułów garść mrożonej fasolka szparagowa 3 grzyby mun ½ marchewki 1 łyżka sezamu 1 łyża(...)oleju Sos: 2 łyżki octu ryżowego 3 łyżki sosu hoi-sin 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 2 łyżki mąki kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej ½ szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka oleju sezamowego Przygotowanie: Grzyby mun wkładamy do wody i moczymy 15 minut. Kurczaka kroimy w kostkę. Kurczaka doprawiamy czosnkiem, sosem hoisin, sosem sojowym, przyprawą 5 smaków. Odstawiamy do lodówki

Mania Gotowania
Wegański placek po więgersku 194

placki ziemniaczane (6 sztuk smażone na patelni o średnicy 24 cm): 16 średniej wielkości ziemniaków 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cebule sól, pieprz na gulasz: 100 g kotletów sojowych al'a schabowych lub kostki sojowej 1 czerwona papryka 2 cebule 2 puszki pomidorów ( u mnie jedna puszka pomidorów na ostro, druga łagodna) 4 duże lub 6 mniejszych ogórków kiszonych(...)ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chilli 2 - 3 łyżeczek kminku 4 ziela angielskie 2 liście laurowe dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: Gulasz: 1. Kotlety sojowe gotujemy z godnie z opisem na opakowaniu w aromatycznym bulionie warzywnym.  Gotowe kotlety odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia.  Po tym czasie kotlety kroimy w większą kostkę.  Uwaga: Bulion w którym

Mój pomysł na
Makaron Soba z krewetkami 193

ładnie wygląda na talerzu i oczywiście pysznie smakuje :) Ktoś kto rozpoczyna swoją przygodę z kuchnią azjatycką będzie musiał zostawić w sklepie trochę pieniędzy, ale większość składników, jak np. sos sojowy, rybny, ostrygowy, olej sezamowy to nie zakup na jeden obiad. Wystarczą na naprawdę długo. A gdy będą już w lodówce wystarczy tylko dokupić kilka prostych składników i orientalny, szybki obiad(...)osób): - pół opakowania makaronu Soba - 20 krewetek - 450 g mieszanki chińskiej - garść sezamu, nasion słonecznika - dwie łyżki oleju sezamowego - łyżka sosu rybnego - łyżka sosu ostrygowego - dwie łyżki sosu sojowego - dwa ząbki czosnku - łyżka masła - pół limonki - przyprawy: pieprz biały, imbir, czosnek granulowany, sól Nasiona uprażyć na dobrze rozgrzanej, suchej patelni, często nią potrząsając aby się nie spaliły. Uprażone orzechy odłożyć

Cook&Love
Spring- rolls z kurczakiem, makaronem ryżowym, glonami wakame i warzywami 144

kilka grzybów Shitake  1/2 papryki czerwonej  1/2 ogórka zielonego  200 gram piersi kurczaka  przyprawy: pieprz ziołowy, papryka słodka, curry, sól  2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu klonowego  łyżka soku z cytryny  olej do smażenia kurczaka  Świetnym dodatkiem jest sos z masła orzechowego: 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka sosu sojowego kilka(...)Pierś kurczaka marynuję w przyprawach i smażę na oleju po kilka minut z każdej strony. Następnie studzę i kroję na mniejsze kawałki. Paprykę i ogórka kroję w słupki. Sos sojowy mieszam z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Ugotowany makaron, glony, grzyby i warzywa marynuję w przygotowanej marynacie i odstawiam na kilka minut. Papier ryżowy zwilżam wodą i na jego

Mango Papaja
Wegański majonez bez jajek na mleku sojowym 115

Błyskawiczny i łatwy do przygotowania gęsty, wegański majonez bez jajek na mleku sojowym. Na innym mleku roślinnym nie próbowałam, ale słyszałam, że inne mleka się do tego nie nadają (domowe mleko sojowe ponoć też nie). Do przygotowania majonezu używam kupnego dobrego mleka sojowego bez cukru. W moim przepisie nie trzeba długo miksować. Nie trzeba też dodawać składników po kolei(...)powoli wlewać olej. Takie techniki wykorzystywane są w przypadku ręcznego ubijania. Korzystając z blendera nie ma takiej potrzeby. http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/04/weganski-majonez-bez-jajek-mleko-sojowe-vegan-mayonnaise1b-1170x874.jpg The post Wegański majonez bez jajek na mleku sojowym appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
POTRAWY Z GRILLA - MARYNOWANY STEK Z KOSCIA Z WARZYWAMI 127

przepisy spodobają się Wam ;)   Polecam!    MARYNOWANY  STEK Z KOŚCIĄ  Z WARZYWAMI Czas marynowania : 3,5 - 4h Czas przygotowania : 1h SKŁADNIKI: 8 łyżek oleju sojowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki koniaku 1 łyżeczka  otartej skórki z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu naturalnego 4 ząbki czosnku świeżo zmielony czarny pieprz(...)około 650g każdy 500g cukinii 500g pomidorów odrobina soli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy marynatę : do miseczki wlewamy olej sojowy, sos sojowy, sok z cytryny, koniak i miód, dodajemy  otartą skórkę z cytryny (sparzonej i dokładnie umytej), rozgniecione ząbki czosnku, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie mieszamy, odstawiamy. Krok 2. Steki myjemy

Moja Książka Kucharska