smażona ryba - 1503 przepisów (strona:51/101)

Zupa ryżowa z dorszem 125

można dodać filety z dowolnej ryby, ja początkowo robiłam z łososiem, ale po wypróbowaniu z dorszem zdecydowanie wolę tą wersję, jest delikatniejsza w smaku :)Polecam!* bulion warzywny- 1,5l** marchew- 2 szt.* pietruszka- 1 szt.* seler- 1/2 szt.* por- biała część* cebula- 1 szt.* ryż- 150 g* filet z dorsza- 130 g* olej- do smażenia* przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy(...)Kiedy bulion zacznie wrzeć, dosypać ryż oraz listek laurowy i ziele.Gotować do miękkości ryżu.W międzyczasie wyczyścić filet z dorsza, pokroić w kostkę (tylko nie drobno, bo ryba się rozpadnie) i 2-3 minuty przed końcem czasu gotowania się zupy wrzucić rybę.Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz papryczką chili.Posypać koprem.Smacznego!* w przypadku tej zupy nie polecam wywaru mięsnego

Kraina Miodem Płynąca
Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami / Carp with horseradish mousse and roasted almonds 176

W moim rodzinnym domu karp w Święta Bożego Narodzenia to podstawa. Zazwyczaj panierowany, smażony na różnych olejach cieszy się niezmiennym powodzeniem co roku. Dziś proponuję troszkę

karmelowy
Krewetki po tajsku ze słodkim sosem chili 144

Pyszne krewetki po tajsku, lekko ostre i aromatyczne, smażone na klarowanym maśle i podawane z pysznym słodko-ostro-kwaśnym sosem chili. Czego chcieć więcej? Idealne na

Food Square
Łosoś w migdałach 127

Jest niedziela. Pewnie jesteście już zmęczeni świątecznymi potrawami. Może więc coś innego? Proponuję Wam łososia smażonego w panierce z migdałów i domowe frytki. A do tego

Pasja Smaku
PROZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI OLEJU ARGANOWEGO 158

bazie pomidorów, ogórka czy cukinii. Jest też dobrym dodatkiem na tza-tzików, potraw z ryb i mięsa. Również sosy i marynaty na bazie oleju arganowego będą miały charakterystyczny aromat. Jako, że jest on bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, nie powinno się na nim smażyć - ma niski punkt dymienia i łatwo się utlenia. Jako dodatek - jak najbardziej! NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ

Katsuumi
D... Dynia! 226

pamiętam, ile ważyła)200ml mleka kokosowego250g krewetek (możecie zastąpić innym mięsem np. kurczakiem, homarem, rybą)400ml bulionu warzywnegosól, pieprz świeżomielonyopcjonalnie: 1 x bagietka do przegryzania i winko ;) Przygotowanie: Przygotować bulion Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojony/posiekany czosnek oraz starty imbir i smażyć na małym ogniu  Po 1-2 minutach zwiększyć ogień, dodać pokrojony w kostkę miąższ z dyni*, podsmażać

Kitchens Alphabet
Kotlety rybne 261

dopiero potem dodajemy jajko).Dodajemy pieprz, sól, paprykę po około 1/4 łyżeczki.Mieszamy. Do ryby dodajemy bułkę tartą, pokrojoną w drobną kostkę cebulę I paprykę. Mieszamy. Formujemy kotlety I obtaczamy w bułce tartej.Ja kotlety piekłam na grilownicy około 6-8 min- możemy smażyć też na patelni.Gotowe :) Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami :)Smacznego

Smaki Edyty
Cukinia Buddy'ego 192

dodatek z charakterem, który nie ginie w cieniu dania głównego. Najbardziej pasuje do ryby, albo do pieczonego lub grillowanego drobiu. Składniki: 1 średnia cukinia 3 ząbki czosnku 2 fileciki anchois (sardeli) 10 małych kaparów ostra papryka i sól 3-4 łyżki oliwy do smażenia Fileciki anchois pokroić bardzo drobno. Czosnek również. Kapary przekroić na pół. Cukinię umyć i przekroić wzdłuż

Trzeci talerz
Seler w cieście, surówka z chrzanem; big bit 180

orzeszkami ziemnymi .) Składniki: 1 duży seler korzeniowy mąka, woda sól, pieprz, przyprawa do ryby, kurkuma olej Pokrój selera w grubsze plastry i ugotuj w wodzie do miękkości. Wymieszaj mąkę, wodę i przyprawy i zanurz w cieście plastry selera (ciasto musi być bardzo gęste). Smaż na rozgrzanym oleju na złoto. Pięknie było… (koncert Anny Rusowicz w rzeszowskim

Qlinarnie i Qlinarnie
Tymbaliki rybne z warzywami 195

tymbaliki rybne z warzywami. Są to filety pieczone w piekarniku, w doskonałej marynacie z dodatkiem imbiru i curry, przykryte duszonymi warzywami w sosie pomidorowym.Zaczynamy od przygotowania wartstwy rybnej. Rybę mrożoną rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Sprawdzić czy filety nie mają ości. Składniki marynaty wymieszać w głębokim talerzu, włożyć filety i wysmarować je z dwóch stron w marynacie. Doprawić(...)Dodać tartą marchewkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, smażyć tak jak poprzednio przez kolejne 10 minut, w międzyczasie dodać więcej wody gdyby warzywa były za suche. Doprawić czerwoną papryką i chili.Gdy warzywa będą miękkie, dodać przecier i gotować wszystko przez około 1 minutę.Przygotować 6 ramekinów. Na dnie ułożyć kawałki ryby, lekko je docisnąć. Przykryć warzywami i ponownie lekko docisnąć

Świat Domowej Kuchni
Morska zupa pomidorowa z krewetkami i rybą 122

razem postanowiłam wykorzystać końcówki z zamrażarki :D  Zupa pomidorowa z krewetkami, rybą i makaronem na ostro SKŁADNIKI: 250g  krewetek koktajlowych 2 filety ryby morskiej, bez ości łyżka oliwy z oliwek 1 średnia cebulka, pokrojona w kosteczkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 papryczki chilli (lub 1 jak ktoś nie lubi piekielnie ostrego smaku) 1 puszka pomidorów(...)przez kilka minut. Dodać chilli, słodką paprykę i smażyć przez 1 minutę. Dodać pomidory w puszce, rozgnieść je widelcem. Zagotować, oliwę  następnie wlać bulion, sok z cytryny. Zagotować, dodać krewetki, dorsza. Delikatnie wymieszać, przykryć pokrywą i gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 5-8 minut, aż krewetki i ryba będą ugotowane. Podawać z makaronem i świeżą pietruszką. SMACZNEGO

MarciochaKucharzy
Pasta ze smażonej miruny 236

W zasadzie powinnam napisać pasta z okrawków które zostają przy filetowaniu lub kawałków miruny usmażonej, który  został z obiadu. Chodzi o to by nie wyrzucać lub

Buniabaje w kuchni
Jajeczka sadzone na bogato :) 71

boczek wędzony paluszki surimi chleb słonecznikowy francuski krem do smarowania chleba z ryby i mięsa krabów - edycja Deluxe z Lidla marynowane papryczki z serem przyprawy Przygotowanie: Jajka rozbijamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek oraz pestkami z  jednej papryczki chili, i smażymy na średnim ogniu- przyprawiamy odrobiną soli czosnkowej, pieprzem i świeżo

ClauditteMissCooking
Rybne mielone filety z dorsza z majerankiem 182

należy wyciąć z niej filety. Dokładnie oczyścić z ości. Bułkę namoczyć w mleku.2. Przygotowaną rybę wkładamy do blendera, dodajemy odciśniętą bułkę z mleka, jajka, majeranek oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Formujemy z nich kotlety i obtaczamy w bułce tartej.3. Smażymy.  Podajemy ze śmietaną, sosem czosnkowym, jogurtem naturalnym, lub ulubionym dipem

Apetyczna babeczka
Tosty z łososiem, serkiem śmietankowym i rukolą 230

Składniki: 4 kromki pieczywa tostowego 2 plastry łososia wędzonego lub pasta z łososia serek śmietankowy świeża rukola  kawior (opcjonalnie) 1 jajko  2 łyżki mleka

My Culinary Art