łyżeczki soli 25 g miękkiego masła 25 g białek- to jest zazwyczaj 1 białko łyżka miodu 3 małe pęczki cebulki dymki, ale o małych białych cebulkach sporo ziaren słonecznika u mnie minimum 1 szklanka, dodałam również garstkę czarnego sezamu Wykonanie Najpierw podgrzej wodę do 37 stopni C i rozrób drożdże z wodą. Do misy wsyp mąkę, sól, cukier, miękkie masło
Z Kuchni Do Kuchnijednak wolimy tradycyjne ziemniaczane. A raczej oni wolą, moje chłopy- sztuk trzy. Dlatego jak tylko zrobię porcję dla siebie, a zrobię na pewno, to postaram się wymienić te piękne słoneczniki... Bo tutaj rządzą całkowicie- i ja sama jak patrzę na zdjęcie, to placków doszukać się nie mogę 🙊 Mam jednak nadzieję, że to Was nie zrazi i jeśli jeszcze nie znacie
Kuchnia w czekoladzierównież ekologiczne i specjalistyczne. Znajdziemy u nich również gotowe mieszanki do wypieku chleba czy ciast. Nie zaprzestali tylko na tym i w gamie produktów znajdziemy też płatki czy słonecznik łuskany, wszystko pochodzenia ekologicznego. Jednym z prezentów, jakim mnie obdarowali, są ekologiczne płatki owsiane ( LINK do produktu), z których przygotowałam naszą pieczoną owsiankę. Opakowanie jest zamykane strunowo, dzięki czemu nie potrzebujemy
Zdrowie i pysznie na talerzudodajemy dwie łyżki jogurtu naturalnego i mieszamy. Ja używam gęstego jogurtu *** *** Dodajemy dowolne dodatki, ja w sezonie używam świeżych owoców (w większości z ogródka), a także orzechów i nasion słonecznika *** *** Jeżeli chcemy aby owsianka była bardziej słodka możemy dodać do niej miód, jednak wówczas będzie ona mniej dietetyczna. Do płatków możemy też dodać przyprawy do smaku *** *** W ten sposób uzyskujemy
Blog z ApetytemChleb jest pachnący, z chrupiącą skórką i aromatycznym, miękkim i elastycznym wnętrzem. Idealny chleb na kanapki do pracy czy szkoły, polecam. Chleb nocny na zakwasie ze złotym lnem i słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczyli warzywa upieczone, pomidory i zioła i pieprz + resztę oliwy ). Całość zblendowałam, doprawiłam delikatnie solą i gotowe. Do tej pasty możesz dodać suszone pomidory oraz jakieś pestki .. na przykład słonecznika : ) Pyszna pasta pełna smaków lata, a pomyśleć że kalafior mógł wylądować w kompoście … :) Pasta z pieczonych warzyw – ZERO WASTE
Kuchnia na wzgórzubardzo szybki i prosty do wykonania. Ciasto nie wymaga wyrabiania. Myślę, że uda się nawet osobom początkującym w kuchni. Dodatki można dowolnie modyfikować. Lubię do swojego bochenka dorzucić np. słonecznika, siemienia lnianego czy pestek z dyni. Zdjęcia też są z różnych bochenków, a to inny dodatek, a to część mąki pszennej zastąpiłam pełnoziarnistą. Piekę z pełnej porcji, jeden bochenek
Kuchnia domowa Anizmieniać smak ciastek. Wypróbujcie przepyszne ciasteczka i podzielcie się swoją opinią ;) Składniki: 3 szkl płatków owsianych 2 jajka 1 kostka masła 1/2 szkl cukru 1 szkl mąki garść słonecznika garść orzechów dropsy czekoladowe (bądź tabliczka czekolady pokrojona) garść żurawiny suszonej lub rodzynki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło rozpuścić, po ostygnięciu dodać jajka, cukier oraz mąkę. Miksować
Motylkowa Kuchniaminuty doprawiając w tym czasie sałatkę. Polewamy octem i dorzucamy grzanki. Całość mieszamy i przekładamy na talerz. Przed podaniem posypujemy listkami bazylii i na przykład uprażonymi nasionami słonecznika. Smacznego
Kolizje Smakówkiedyś odkryłam dla siebie cukiniowe ciasto. Z każdym kolejnym kęsem wiem, że w zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej: z suszonymi pomidorami, serem, oliwkami, fetą, pestkami słonecznika, czarnuszką... Tylko nie wiem, na który wariant zdecydować się następnym razem;) Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi Składniki: 3 szklanki startej na dużych oczkach cukinii 1 duża cebula 2 marchewki
Obiad gotowyokoło 250 g * zielone szparagi- około 250 g * szynka szwarcwaldzka- 100 g * czosnek- 1 ząbek * szalotka- 1 mniejsza * świeża bazylia- garść listków * olej z moczenia suszonych pomidorów- 3 łyżki * słonecznik, pestki dyni, sezam- po 1 czubatej łyżce * sól, pieprz- do smaku Warzywa ugotować al dente. Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno pokrojoną szynkę z dodatkiem drobno pokrojonej szalotki oraz sprasowanego czosnku
Kraina Miodem Płynącadelikatny w smaku sos 😋 2 porcje: * cukinia- 220 g * makaron spaghetti- 200 g * szynka szwarcwaldzka- 80 g * cebula- 1 mniejsza * śmietanka 30%- 200 ml * sezam, pestki dyni, pesti słonecznika- po 2 łyżki * starty ser parmezan/pecorino/grana padano- 2 łyżki * olej rzepakowy- 2 łyżki * sól, pieprz- do smaku Cukinię (miąższ- oprócz środka wypełnionego pestkami- oraz skórka) zetrzeć na tarce typu julienne
Kraina Miodem Płynącawiecie że przepisy będą wegetariańskie, bezpretensjonalne, zbilansowane, pyszne i kolorowe. Czytając książki o kuchni wegetariańskiej zawsze się zastanawiam jaki był ciąg myślowy, który doprowadził do powstania risotto ze słonecznika zamiast ryżu czy pizzy z pieczarek portobello. Co wyróżnia “Naturalnie i zdrowo”? Sarah Britton pokazuje jak gotować z łatwo dostępnych, tanich składników. Wystarczy trochę pobawić się codziennymi produktami i zastosować kilka
Ugotowane pozamiatanepolubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ ,będzie mi bardzo miło ;) A teraz przepis : Składniki dla 2 osób: Pesto: 8 suszonych pomidorów w zalewie 3 łyżki słonecznika bez skórki zrumienionych na patelni 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki tartego sera najlepiej twardego 1/3 szklanki oleju z zalewy z suszonych pomidorów 1/3 papryczki chilli Sól i pieprz do smaku
Gotowanie Patki