słoik - 12348 przepisów (strona:594/824)

Ciasteczka jajeczka 368

się komponowało smakowo z słodkimi ciasteczkami. Składniki: 125 g masła 180 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 g cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 słoik konfitury morelowej Nasze Domowe 1 łyżeczka żelatyny cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Zimne masło, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, jajko, esencję waniliową ekstrakt umieścić w misie miksera. Końcówką

Ala piecze i gotuje
Polędwica wieprzowa w przyprawie gyros z warzywami. Z kaszą jaglaną (bez glutenu, bez laktozy) 174

potrzebujemy:  - 1 kg polędwicy - opakowanie przyprawy gyros - słoik fasolki - paprykę świeżą i w zalewie (w zależności od upodobań) - 1 szklankę kaszy jaglanej - kolendrę - odrobinę tłuszczu do smażenia - koncentrat pomidorowy 1 szklankę kaszy jaglanej ugotować w 2 szklankach wody. Wymieszać z koncentratem pomidorowym. Polędwicę pokroić w plastry a potem w słupki. Wrzucić do miski razem z przyprawą i łyżką oleju

Szybko Tanio Smacznie
Mazurek kajmakowy 504

szklankę cukru. Gotujemy na małym ogniu, nie mieszając, aż większość wody odparuje (nie możemy tylko gotować zbyt długo – bo skórki się scukrzą i będą twarde). Gorące przelewamy do słoika, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, zostawiamy do ostudzenia. Tak przygotowane skórki będą długo przydatne do spożycia. Ja do Wielkanocnego przepisu, użyłam zapasów zrobionych w grudniu. Post Mazurek kajmakowy pochodzi

Poezja smaku
Paprykarz z tuńczykiem 174

żna zgnieść widelcem/. -W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie. -Ugotowany ryż połączyć z warzywami. -Do wystudzonej masy dodać odsączonego tuńczyka . -Wymieszać  / ewentualnie doprawić/i przełożyć do słoika. -Przechowywać w lodówce. -Zamiast ryżu można użyć kaszy jaglanej. -1 szklankę  kaszy jaglanej  ugotować  w  2 szklankach wody i połączyć  warzywami

Zakamarki mojej kuchni
Spaghetti z domowym sosem cukiniowym i klopsikami 207

Dodać dwie łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Z mięsa uformować małe kulki. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Obsmażyć mięsne kulki ze wszystkich stron a następnie dodać sos ze słoików. Gdyby sos był za gęsty podlać odrobiną wody. Wszystko dusić ok 10-15 minut, do smaku doprawić oregano oraz solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente. Na talerze nałożyć ugotowany

Monia miesza i gotuje
Waniliowe masło z orzechów nerkowca 200

najlepsze masło, jakie w życiu jadłam i żadne kupne nie może się z nim równać. Doskonałe do wszystkiego: ciast, ciasteczek, koktajli, kremów, kanapek, a zwłaszcza do wyjadania prosto ze słoika. Jeżeli jesteś w posiadaniu dobrego blendera i odrobiny cierpliwości – do dzieła! Składniki: 2 szklanki orzechów nerkowca ½ laski wanilii (idealnie komponuje się z nerkowcami) Nastaw piekarnik na 180°C, blachę wyłóż

Roślinna - blog wegański
Koktajl z ananasem, kiwi i pomarańczy 199

Kiwi kroimy w plasterki, z pomarańcza staramy się usunąć jak najwięcej białych błonek, a ananasa kroimy w kostkę. Dodajemy do owoców miód i jogurt. Miksujemy. Smacznego :) Jeśli szukacie dekoracyjnych słoików to koniecznie zajrzyjcie na stronę More than

Aga w kuchni
Sos winegret (vinegrette). 230

musztardy dijon 2 łyżeczki białego octu winnego  1 płaska  łyżeczka cukru sól, pieprz łyżka zmieszanych suszonych ziół: bazylia, rozmaryn, estragon, tymianek, majeranek Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku, mocno dokręcamy zakrętkę i energicznie potrząsamy, aż sos nabierze jednolitej konsystencji

Symfonia smakowa
Lemon Curd – Krem Cytrynowy 169

zgęstnienia, do konsystencji budyniu. Ważne by robić to na bardzo słabym ogniu, mi zajęło około 10 minut, inaczej może nam się zrobić jajecznica. Krem odstawiamy do ostygnięcia. Wlewamy do słoika. Przechowujemy w lodówce. Źródło: Nigella Lawson The post Lemon Curd – Krem Cytrynowy appeared first on Made

Made By Mom And Son
Dżem. Pomidorowy. Pikantny. 160

garnka i zalać wodą. Jak całość się podgrzeje dosypać cukier, chilli i pieprz i całość gotować a powstanie gęsta papka i odparuje cała woda. Ostudzić i przełożyć do słoików. Dżem jest przecudowny - mocno pomidorowy, ale też słodko-ostry. Do czego używać dżemu pomidorowego? Między innymi do mięs, do serów, wędlin. DO czego jeszcze? Próbujcie sami :) Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Masło orzechowe! 165

misy malaksera lub mielić blenderem - orzechy będą się stopniowo rozdrabniać aż do uzyskania konsystencji masła. Pod sam koniec dodać odłożone wcześniej pokrojone orzechy i dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce. Smacznego :) Zapraszam na profil  Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
KRUCHA SZARLOTKA BABCI LALI, Z BEZOWO-BUDYNIOWĄ PIANKĄ 463

łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru z wanilią) Masa bezowo-budyniowa: - 4 białka - 150g drobnego cukru trzcinowego (lub zwykłego) - 2 proszki budyniowe bez cukru (śmietankowe) Masa owocowa: - słoik musu z  jabłek (u mnie 900g) - 1 kisiel cytrynowy (u mnie bez cukru, dodałam 25g ksylitolu) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (u mnie 5) - kilka kropli olejku migdałowego - kilka łyżeczek

Smaczne Zdrowe
Pączki z różą 154

mąki 100 g świeżych drożdży 7 żółtek + 1 jajo 100 g masła 100 g cukru 2 szklanki mleka 100 ml rumu ziarenka z 1/2 laski wanilii 1 słoik ulubionej konfitury (różanej, morelowej, wiśniowej) lub powideł śliwkowych   Do smażenia: 1-1.5 kg smalcu (ewentualnie smalcu wymieszanego z olejem w proporcji 2:1) szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki wyjąć wcześniej

Moja Delicja
Domowe pączki 405

pączków) 0,5 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 7 żółtek 100 g masła 50 g miodu (np. lipowego, wielokwiatowego) 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżki rumu 1 słoik ulubionej konfitury (różanej, morelowej, wiśniowej) lub powideł śliwkowych   Do smażenia: 1-1.5 kg smalcu (ewentualnie smalcu wymieszanego z olejem w proporcji 2:1)   Na lukier: szklanka cukru pudru

Moja Delicja