czuć ich zapach, co roku oprócz szału :) z jedzeniem mamy też gonitwę za prezentami. Zastanawiamy się co komu i tak co roku, może w tym razem postawmy na coś słodkiego wykonanego przez nas samych. Ile to da nam radości i satysfakcji a i zaskoczy obdarowywana osobą :) Mi święta kojarzą się ze śliwkami suszonymi i marcepanem. Taki słodki upominek chciałam(...)przedstawić Suszone śliwki z domowym marcepanem moczonym w rumie Moją inspiracją do tych śliwek był znaleziony latem w trakcie suszenia śliwek post o tej słodkiej możliwości a sposób dyktuję w całości za pomysłodawcą z tego bloga ja nie moczyłam marcepanu tylko śliwki suszone. SKŁADNIKI: - kilkanaście miękkich, suszonych śliwek, - ok. 60-80 g masy marcepanowej (pisałam
Basia w kuchniMakarony na słodko uwielbiane przez dzieci, a gdy do tego makaron jeszcze ma smak jednych z ulubionych przypraw to uśmiech i zadowolenie na twarzy dziecka murowane no i brzuszek pełny. Nie jeden ze z nas lubi też słodką odmianę makaronu. Tym razem zrobiłam makaron farfalle czyli słodkie małe kokardki :) dałam im smak waniliowy. A już gotowy połączyłam z borówkami, twarogiem
Basia w kuchnitydzień jest słodki :) powstają same słodkości no oprócz frytek ale i w nich by się zalazła pewna słodycz.Dziś bardzo szybie i proste w wykonaniu lodowy owoc na patyku oblany czekoladą. Zimna słodka owocowa przekąska. Może w ten sposób uda się przekonać jakiegoś małego niejadka do zjedzenia owocu :) Ja wykorzystałam do tego kiwi, nektarynkę i brzoskwinie. Tak naprawdę możemy wykorzystać(...)owocami i zanurzam je w czekoladzie. Czekolada szybka zastyga na owocu i zapobiega to obciekaniu czekolady - ponownie chowam do zamrażalki do stwardnienia czekolady - gotowe :) Szybkie słodkie i czekoladowe moja kolejna propozycja na Dzień dziecka i nie tylko :) Zachęcam do zrobienia ich w raz z dziećmi. Smacznego
Basia w kuchnibarbecue jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wypiekanych przekąsek. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. W efekcie końcowym uzyskujemy słodko-słono-ostry, niepowtarzalny i bardzo wyrazisty smak. Sos można przyrządzić ze składników, które zwykle mamy w domu. 7 łyżek cukru 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka gałki(...)garnka wlewamy sos sojowy wymieszany z odrobiną wody. Po wlaniu chłodnych płynów, karmel zmieni się w zbitą, twardą grudkę. Po kilku minutach gotowania, rozpuści się. Wtedy dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Gotujemy do momentu aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu. 4. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy keczup, musztardę, mieszamy. Przelewamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia jeśli
Szefowa kuchnibyło zawsze od razu wypić do dna. Tradycyjne naczynie do picia wina - róg, którego nie można odstawić Przystanek na Nazuki W miejscowości Chaszuri stragany z ceramiką zastępują stragany ze słodkim chlebem . Zatrzymujemy się na drodze, bo przewodniczka mówi, że naprawdę chlebek jest warty spróbowania. Okazuje się on ogromną, słodką drożdżówką za 2 lari. Nazuki – bo tak się nazywa drożdżówka(...)przysmak w oryginale! Robimy zapasy, ale zimne nazuki nie jest już tak pyszne. Dalej mijamy miasto narodzin Stalina – Gori . Chętni mogą je zwiedzić, my ruszyliśmy do Tbilisi. Słodką i ciepłą drożdżówkę nazuki kupimy tylko przejeżdżając przez Chaszuri Tbilisi – stolica Gruzji Twierdza Narikala z IV wieku to wizytówka miasta Nie odmówcie sobie przyjemności wjechania na wzgórze kolejką widokową Tbilisi
Poezja smakuMoja siostra uwielbia słodkie płatki śniadaniowe, a w szczególności cini minis, dlatego z myślą o niej zrobiłam bardzo podobne, ale wydaje mi się, że zdrowsze domowe płatki cynamonowe. Wyszły naprawdę pyszne, chrupiące i słodkie (jak dla mnie trochę za słodkie, ale moja siostra była zadowolona) Składniki: 350g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki
Kuchenny Skrawek Niebawkładką. Wkładkę mogłem sobie wybrać sam. Po przeszukaniu szafki wybór padł na suszoną żurawinę. Szczerze mówiąc nic innego nie było pod ręką, ale na szczęście żurawina świetnie pasuje do słodkich wypieków. Lekko kwaskowate suszone owoce doskonale przełamują słodki smak bułek. Kropką nad i jest szczypta sezamu na każdej bułce. Reasumując - jedno wielkie MNIAM, zwłaszcza z odrobiną miękkiego masła i dżemu(...)dyni... Bułki, jak to bułki maślane, mają swój charakterystyczny słodki smak, mięki i dosyć gęsty miekisz oraz delikatną skórkę. Ilość składników przewidziana jest na 12 bułek. Początkowo zrobiłem ich 10, jednak bułki ładnie wyrastają, również podczas pieczenia w piekarniku, i ostatecznie są całkiem spore. Można również dodać trochę więcej żurawiny, zwiększając jej ilość do 150 g, będzie ona wtedy bardziej
Grahamka, weka i kajzerkaspisku satanistów i żydokomuny. Dobrze, że Piechocińskiego na papieża wybrali, bo naród już by całkiem zidiociał. Stres koi czekolada, dużo czekolady i jeszcze więcej czekolady. Dziś muffiny bardzo czekoladowe, niesłodkie i z karmelem. Proste jak aparycja przeciętnego hipstera z Krakowa. Dwie miski, jedna rózga, blacha do muffinów i piekarnik gwarantują doskonały środek uspokajający. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni grzanie(...)wypukłą stroną małej łyżeczki posmarowaną olejem robię dołek w cieście i w ten dołek daje łyżeczkę masy kajmakowej. Przykrywam ciastem. Wstawiam na 15 min do piekarnika. Babeczki nie są słodkie więc można do tego zrobić jakiś słodki krem. Z takiej ilości wychodzi ok 20 babeczek. Jak nie chce mi się robić babeczek to wykładam keksówkę papierem do pieczenia, na dnie
ladykitcheninną wersję tego smakołyku. Jest trochę więcej pracy bo trzeba zrobić bitą śmietanę, ale musicie mi uwierzyć, że ciasto smakuje wybornie. Składniki: 4-5 szt jabłek przyprawa do dań słodkich Kamis 4 łyżki cukru waniliowego Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru szczypta soli 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Bita śmietana 0,5 l kremówki(...)skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Blachę o wymiarach 42*31 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować margaryną. Ułożyć gęsto plasterki jabłek oprószyć przyprawą do dań słodkich i posypać cukrem waniliowym. Biszkopt: Białka ubić z szczyptą soli na sztywno, dodawać po jednym żółtku, łyżce cukru i cały czas miksować do momentu, aż masa będzie sztywna. Mąkę
Ala piecze i gotujeAkcja jedzmy polskie jabłka ciągle trwa. Przyłączam się, bo według mnie jabłuszka to jedne z najlepszych owoców. Słodkie, kwaśne, "papierowe", małe, duże, czerwone, zielone - każdy znajdzie coś dla siebie. W dodatku do jabłek nie może zabraknąć mojego ulubionego składnika, a mianowicie cynamonu. Nigdy nie potrafię określić ile go daję na porcję przygotowanego ciasta. Po prostu daję go bardzo dużo(...)minut. W tym czasie przygotować jabłka. Składniki na nadzienie jabłkowe: 4 duże, polskie jabłka (wzięłam dość kwaskowe) ok. 200 g cukru karmelowego (dodaj tyle, aby było wystarczająco dla Ciebie słodkie) "bardzo dużo" cynamonu Przygotowanie nadzienia jabłkowego: Jabłka dokładnie umyj oraz obierz. Wytnij gniazdka nasienne. Pokrój jabłka w drobną kostkę. Na patelni (używam ceramicznej, nieprzywierającej) rozpuść połowę porcji cukru karmelowego
Eat ShrimpsMule, inaczej zwane omułkami, są najdelikatniejsze w smaku z całej rodziny mięczaków. Wystarczy im dosłownie 5 minut gotowania w towarzystwie prawdziwego masła, czosnku, natki pietruszki oraz białego słodkiego wina aby podkreślić ich delikatność i sprężystość. Zapraszam do kuchni... :) Mule SKŁADNIKI: (porcja dla 4 osób) - 2 kg małż - 1 kostka masła - 1 gałązką świeżego tymianku - pęczek natki pietruszki(...)kieliszki białego słodkiego lub pół słodkiego wina - 5-6 ząbków czosnku - 6 szarotek - sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Małże płuczemy pod bieżąca wodą. Kroimy szarotki, natkę z pietruszki, czosnek przeciskamt przez praskę, listki tymianku obsługujemy z gałązki. W dużym garnku rozpuszczamy kostkę masła. Podsmażamy szarotki, czosnek solimy i pieprzymy odrobinę (żeby cebulki i czosnek
Zainspiruj się kuchniązastępstwie rogali marcińskich , przy okazji upiekłam też pyszne kruche ciasteczka z tym samym farszem, dodatkowo obsypane zostały siekanymi orzechami. Bardzo mi smakują takie kruche, maślane ciasteczka. Nie są zbyt słodkie i błyskawicznie się je robi. Składniki do ich przygotowania mam zawsze w domu: mąkę, masło i jogurt, bakalie. Przepis jest prosty, więc poradzi sobie z nim każdy. Do ciasta dodałam(...)łyżki cukru, ciasteczka mają też słodki środek za sprawą marcepanu i słodkich rodzynek. Bardzo polecam Wam cudowne w smaku kruche ciasteczka z marcepanem i bakaliami, przepis na 60 sztuki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki jogurtu greckiego 100 g masła 1 czubata łyżka cukru szczypta soli zagnieść: 50 g marcepanu 1,5 łyżki siekanych rodzynek 1,5 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięAromatyczne, pikantne, lekko słodko-kwaśne od chrupiących ogórków konserwowych, i z dodatkiem pysznych, małych mięsnych kuleczek. Takie jest to leczo. Niezbyt tradycyjne ale my uwielbiamy ... z kromką świeżego pieczywa smakuje idealnie. Polecam gorąco zwłaszcza w chłodniejsze dni. Składniki: (na duży garnek) 6 sporych cebul 400g pieczarek 1 czerwona papryka 4 ogórki konserwowe sól pieprz słodka papryka ostra papryka(...)piórka cebule wraz z pokrojoną w kostkę papryką. Smażymy całość do momentu, kiedy cebula zacznie robić się szklista. Dorzucamy wtedy pokrojone w paski pieczarki, mieszamy, solimy, pieprzymy, dodajemy słodką i ostrą paprykę. Całość podlewamy odrobiną wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 20 minut, Po tym czasie dorzucamy przygotowane wcześniej klopsiki oraz ogórki konserwowe pokrojone
Walijskie Pichceniemasz czasu na gotowanie.. Ja postanowiłam je wykorzystać w inny sposób...a mianowicie jako miseczki do dowolnego nadzienia..u mnie akurat był to domowy sos słodko -kwaśny z dodatkiem kiełbasy.Pomysł na takie miseczki z tortilli podpatrzyłam gdzieś w necie....polecam.. wrapy tortilla Develey kiełbasa sos słodko-kwaśny Placki tortilli przeciąć tak ,aby powstały(...)miseczki.Spryskać delikatnie oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 5-10 minuta, aż się zarumienią i będą chrupiące.Wyjąć z foremek.Do powstałych miseczek włożyć gorący sos słodko-kwaśny z dodatkiem kiełbasy
Moje domowe kucharzeniecebula, 2 czerwone duże i dwie żółte duże, - kapusta pekińska, pół dużej, - pędy bambusa, 1/3 do pół puszki, - kiełki fasoli MUNG, 1/3 słoika, - przyprawy: pieprz czarny, papryka ostra, papryka słodka, - sos sojowy - uwaga: bezglutenowcy omijają szerokim łukiem, - miód: łyżka, - czosnek. duża główka, - olej, - 4 pomidory / ewentualnie przecier pomidorowy, O GRZYBKACH, FASOLI, PRZYPRAWACH I INNYCH SKŁADNIKACH POCZYTAĆ MOŻECIE TUTAJ: kliknij(...)mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty na godzinę. Marynata: sos sojowy (bezglutenowcy pomijają!!!) 2-3 łyżki, miód 1 łyżka, główka czosnku przeciśniętego przez praskę, pieprz, papryka słodka i ostra, odrobina oleju - wymieszać. Po godzinie w marynacie smażymy na sporym ogniu, na patelni z rozgrzanym olejem. Marynatę również wlewamy na patelnię. 2. Grzybki mun, czyli "ucho brzozy". Zalewamy
Wypisz Wymaluj