Święta i czas karnawału to wzmożony czas przyjęć okolicznościowych w domu. W tym czasie najczęściej poszukujemy przepisów na przekąski, śledzie czy mięsa. W moim mięsnym dziale przedstawię Wam dzisiaj kilka propozycji mięs pieczonych na stół świąteczny, noworoczny czy po prostu imprezowy. W zestawieniu wykorzystałam mieloną wołowinę, schab i boczek. Przepisy będą proste, składające się z kilku
Życie zaczyna się w kuchniŚledź to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci rewelacyjnej sałatki, w której niepowtarzalny smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi warzywami: czerwoną papryką, wyrazistym porem, tradycyjnymi rodzimymi ogórkami konserwowymi i pachnącą cebulą. Całość dopełnia nutka pikanterii w postaci małej papryczki, co sprawia, że sałatka obłędnie smakuje, a do tego ciekawie się prezentuje wśród wigilijnych potraw
Szalona Kuchnia Ewelinysię, jak nieco odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy, żeby zyskać danie w nowej, lżejszej i zdrowszej odsłonie, a przy tym żeby pozostawało ono równie smaczne. Jagna Niedzielska zaproponowała 4 przepisy: śledzie w soku z pomarańczy z czarnuszką, pierogi z mąki gryczanej z twarogiem, ziołami i okrasą z kaszy gryczanej dorsz na kiszonej kapuście z pomidorami kakaowy krem z suszonych owoców
Obiad gotowyPolecam zatem przygotowanie większej jego ilości, by w czasie Świąt i po nich zadbać o żołądek poddany dużym próbom w postaci bigosów, pierogów z grzybami i kapustą, smażonych karpi, śledzi pod różnymi postaciami i wszelkich słodyczy. Pamiętać jednak należy, że ze względu na dużą zawartość cukru, zakwas z buraków nie powinien być podawany diabetykom. Składniki : 1 kg czerwonych buraków
Weekendy w domu i ogrodzieKarpie i śledzie to żelazny zestaw ryb kojarzących nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Może pora na coś nowego? Sandacz to słodkowodna jak karp, ale w przeciwieństwie do karpia – mięsożerna ryba. Smakuje zupełnie inaczej. Jego mięso jest jasne, jędrne, soczyste i chude, choć w smaku określane jako ‘maślane’. Nie trzeba się przy sandaczu obawiać mulistego posmaku jak w przypadku karpia
Karo in the KitchenSałatka śledziowa to najpopularniejsza sałatka świąteczna. Jest oczywiście wiele przepisów na sałatkę ze śledziem w roli głównej. Ta jednak sałatka śledziowa z majonezem od dłuższego czasu jest moim faworytem. - super pyszna i kolorowa - bez dodatków żadnych przypraw - gotowa w 20 minut - bez gotowania czy smażenia składników
AniaGotuje.plDzisiaj sprawdzony przepis na śledzia wigilijnego. A w zasadzie śledzika, bo pokrojony na kawałeczki z dodatkiem śliwek i grzybów. No po prostu odlot! Potrzebujemy
Tylko pysznieubogi krewny, no ale o naszym bigosie mało kto słyszał. Jeszcze bardziej niszowa potrawą jest kaalilaatikko –zapiekanka z kapusty, ryżu, mięsa, danie będące fundamentem fińskiej kuchni na równi ze śledziem. Jest bardzo łatwe do zrobienia i zaskakująco pyszne. Polecamy wszystkim amatorom kapusty, jako miłą odmianę od kapuśniaków, łazanek i bigosów. Zapiekankę można przyrządzić z każdym rodzajem mielonego mięsa. My zrobiliśmy
Niedzielny kucharzsłodkawym posmaku najlepsze są z samym masłem ale równie wyśmienite będą z kawałkami wędzonej ryby, czy innymi dodatkami. W Islandii najczęściej serwuje się go z jagnięciną pod wieloma postaciami, śledziem lub innymi rybami, a kiedy chleb nie jest już pierwszej świeżości miksuje się go z maślanką, tworząc tym samym islandzki odpowiednik owsianki :) Zupełnie czerstwy Rúgbrauð namacza się i przygotowuje
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSłodkie i kolorowe ciasteczka świąteczne z posypką. Na dobre zaczął się sezon świąteczny, niektórzy robią już korzenne pierniczki, inni szukają przepisu na śledzia. Mam przepis na kolorowe ciasteczka, które podobają się najmłodszym. Ciasto na ciasteczka najlepiej przygotujcie dzień wcześniej, ponieważ powinno przebywać w lodówce od 2 do nawet 48 godzin. Zapobiegnie to rozpłynięciu się ich w piekarniku. Na foremce
Słodkie Gotowaniepieprzem. 6. Gotowe pierogi z kapustą i grzybami podawać polane zasmażką. Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na stołach królują dania, na których smak czekamy cały rok. Bigos, śledzie na kilka sposobów, pierogi z pysznym farszem, zupa grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami, pieczone mięsa w Pierwszy Dzień Świąt czy wreszcie domowe wypieki takie jak sernik, makowiec czy korzenne
Szalona Kuchnia Ewelinyśledzi moje konto na Instagramie ten wie, że jakiś czas temu otrzymałam przesyłkę z książką Malwiny, czyli autorki bloga Filozofia Smaku. Od dawna jestem fanką jej bloga (jeszcze zanim założyłam swojego, więc to już dobre ponad 8 lat!), a Continue reading... Artykuł Smażony kalafior z orzechami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuSałatka z pieczonych buraków i awokado to pyszna i zdrowa propozycja Madzi na romantyczną kolację we dwoje :) Idealnie dobrane składniki świetnie łączą się ze sobą smakami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!godziny w lodówce, po czym wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym i razem z cebulą drobno posiekać. Wymieszać dokładnie olej z koncentratem pomidorowym, przyprawić musztardą , pieprzem i papryką. Sos wymieszać ze śledziami i cebulą, przykryć i wstawić na godzinę lub dwie do lodówki. Przed podaniem uformować porcje, ułożyć na liściach sałaty, posypać drobno pokrojonym jajkiem i dowolną zieleniną
Kulinarne przemyslenia