Do Świąt zostało zaledwie kilka dni. Przygotowania do tego Pięknego czasu ruszyły pełną parą. Dziś zapraszam na pyszną , soczystą i szybką w przygotowaniu Karkówkę w Powidłach
Gotowanie PatkiBy ułatwić odszukanie tradycyjnych potraw wigilijnych, postanowiłam umieścić wszystko w jednym miejscu. To, co najczęściej bywa na wigilijnym stole, przynajmniej u nas, w różnych regionach
Smaczne ZdroweSkładniki: 6 - 8 sztuk matiasów 2 garści suszonych podgrzybków 3 cebule sól, pieprz, olej Sposób wykonania: Suszone grzyby moczyłam przez całą noc, odcedziłam. Matiasy moczyłam przez
Darcia w kuchniMój Tata się w nich zakochał, a są bardzo proste w przygotowaniu. Kilka chwil i śledziowa sałatka gotowa. Wystarczy kilka składników, a smak jest wyrazisty i
Zasmakuj KuchniŚledzika??? :-) Składniki: kilka sztuk matiasów 2 ząbki czosnku 2 cebule 3 ogórki konserwowe łyżka octu pieprz olej Wykonanie:Matiasy moczymy ok 1h. Cebulę kroimy w drobną
Walijskie Pichcenieporadzisz sobie z ich realizacją. A jeśli nie lubisz spędzać w kuchni długich godzin - tym bardziej ją kup! :-) Anię Starmach zna każda osoba zakręcona na punkcie gotowania. :-) Od początku śledziłam jej poczynania w konkursie zorganizowanym przez telewizję śniadaniową i z fascynacją obserwowałam jak wyrastała na kulinarną gwiazdę. Moim zdaniem podbiła serca odbiorców właśnie wspomnianym wcześniej prostym gotowaniem, którego bardzo brakuje(...)szybko przygotować niebanalne dania: przystawki, dania główne i desery z produktów dostępnych w każdym osiedlowym sklepie. Książka "Pyszne. Na każdą okazję" podzielona jest na 6 rozdziałów: 1. Boże Narodzenie 2. Kolacja we dwoje 3. Spotkania z przyjaciółmi 4. Piknik 5. Przyjęcie dla dzieci 6. Dodatki Przepisy posegregowane są tematycznie, dzięki nim bez wysiłku możemy skompletować całe menu
Szefowa kuchniZa 2 tygodnie wigilia i święta - mam dla Was zbiór pysznych przepisów - może kogoś zainspiruję :) U Was Święta zawsze tradycyjne, czy co roku coś nowego
Moje Kuchenne RewelacjeZupę śledziową uwielbiamy wszyscy. To dla mojej rodziny absolutne comfort food, czyli danie które jest jednocześnie tradycyjne i ma znaczenie sentymentalne oraz takie, do którego często
Poezja Smaków - blog kulinarnyTaka warstwowa sałatka najlepsza jak troszkę smaki się przegryzą..ilość składników dowolna..najlepiej układać w przeźroczystym naczyniu, aby były widoczne warstwy..u mnie sałatka była
Moje domowe kucharzenieTo chyba najprostsza i najbardziej znana wersja śledzika. Śledzik i cebulka to duet idealny i razem smakują znakomicie.składniki:10 płatów śledziowych solonych2-3 cebule3 listki
Monia miesza i gotujeRobię śledziki na różne sposoby ale czasem lubię zjeść takiego zwykłego po prostu w oleju. Taką prostą wersję też można zrobić na wiele sposobów dodając różne
Monia miesza i gotujeKolejny pomysł na świąteczną sałatkę i nie tylko:) Bo myślę, że od czasu do czasu mogłaby zagościć na Waszym rodzinnym stole jako przystawka w połączeniu z
Zasmakuj KuchniW mojej rodzinie od zawsze to mój Brat przygotowuje ryby, jest ich miłośnikiem i zna się na nich jak nikt inny. Nie omieszkam wspomnieć, że wychodzi
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipochodzenia zwierzęcego jest ryba. Na stole znajdziemy więc czysty barszcz z uszkami wypełnionymi grzybowym farszem, ziemniaki, kapustę z grzybami, a także karpia smażonego i w galarecie, różne przetwory ze śledzia oraz pierogi z kapustą i grzybami. Podczas Wigilii seruje się również łazanki lub kluski z makiem, kisiel owocowy lub owsiany. Zgodnie z obyczajem, każda osoba zasiadająca przy stole musi spróbować(...)śniegu bieży na Pasterkę – o północy dzwony kościelne przypominają o narodzeniu Pana. Podlaska babka ziemniaczana Skoro jesteśmy już przy kuchni podlaskiej, warto wspomnieć o babce ziemniaczanej, nazywanej także kartoflakiem. To typowy przysmak z tego regionu, który gości na stołach także w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. Pochodzi z Białorusi, w której jest przysmakiem narodowym, jednak na Podlasiu i Suwalszczyźnie
Słodkie okruszkiWigilia za parę dni więc spieszę z przepisem na pysznego śledzika.Jeśli lubicie czosnek i majeranek to nic tylko trzeba robić... Składniki: 500 g
Niespełnione zdolności kulinarne