dań będziemy dodawać (już tradycyjnie) każdego dnia – od poniedziałku do piątku. Polecamy Wam to menu, bo jest naprawdę proste do zrobienia. Poniedziałek: Poke bowl, czyli hawajska sałatka Wtorek: Skrzydełka z kurczaka po koreańsku Środa: Krewetki Pung Pao Czwartek: Wegańskie Lo Main Piątek: Makaron w sosie imbirowym To dość szczególny zestaw dań, który powstał dość ciekawych okolicznościach. Otóż, jak wspomnieliśmy(...)azjatyckie konotacje. Kuchnia azjatycka bardzo nam się podoba, bo jest bogata w smaki, prosta i oferuje mnóstwo przepisów na bardzo szybkie dania. W Polsce raczej kojarzy się z jakimś smażonym kurczakiem z dodatkiem ryżu i surówki z kapusty, ale ma to tyle wspólnego z Azją co błyskawiczne zupki chińskie z Radomia z zupą. Potrawy azjatyckie są doskonałym rozwiązaniem dla zabieganych
Niedzielny kucharzlunchy do pracy. Wystarczy wiedzieć od czego zacząć. Na zdjęciu niżej możecie zobaczyć półprodukty przygotowane przez nas w miniony weekend. W dwie godziny wyczarowaliśmy menu na tydzień złożone ze skrzydełek w domowym sosie BBQ, sałatki Cobb z kurczakiem, awokado i jajkiem, pęczotto z polędwiczką, pieczonymi brukselkami, batatem i dynią, chińskich noodle z polędwiczką i boczniakami, marokańskiej zupy krem z pieczonych(...)zupełnie inne dania, choć z tego samego mięsa. 3. Maksymalnie wykorzystaj piekarnik – piecz razem składniki na kilka dni Pieczone jedzenie jest mniej kaloryczne i zdrowsze niż np. smażone. A przede wszystkim jego przygotowanie wymaga mniej czasu, bo łatwiej jest jednocześnie upiec np. rybę i polędwiczkę w piekarniku (wkładasz i same się robią), niż je usmażyć. Dodatkowy bonus to mniej
Niedzielny kucharzczego jestem oczywiście bardzo zadowolona, ale chętnie wracam do mojego ukochanego kurczaka. Mało to wyszukane, ale naprawdę uwielbiam drób i to prawie pod każdą postacią. Chyba tylko za skrzydełkami nie przepadam. Zresztą raczej z powodów praktycznych aniżeli za sprawą ich walorów smakowych. I tak, po kilku rybnych daniach wpadł mi do głowy pewien pomysł. Nie byłabym sobą, gdybym(...)szklanką wody. Sos doprawiamy solą, pieprzem i płaską łyżeczką cukru. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień do minimum. Z mięsa lepimy spore klopsiki i obtaczamy w mielonych płatkach (lub bułce tartej). Smażymy krótko z obu stron na minimalnej ilości oleju (u mnie po 1 łyżce na 1 partię klopsików). Ja smażyłam swoje w dwóch partiach i było to zdecydowanie wygodniejsze, niż smażenie
Ratunku obiadDrób jest najpopularniejszym mięsem na polskich stołach. Bez wątpienia palma pierwszeństwa należy się kurczakowi, który gości w naszych domach w postaci kurczaka pieczonego, dostępnych w fast-foodach skrzydełek, polędwiczek czy udek, potrawki z kurczaka robionej na rodzinne obiady czy zupy, będącej królem polskiego stołu – rosołu. Oswajamy się również coraz częściej z kaczką. W moim rodzinnym domu to zawsze tata(...)dynią. Warzywa zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Suchą patelnię rozgrzewamy na kuchence. Na rozgrzaną patelnię kładziemy filet z kaczką, skórą do dołu. Istnieją dwie szkoły smażenia filetów z kaczki. Pierwsza, to ta, w której kaczkę smażymy od gorącej patelni. Pozwoli to w szybkim tempie zrumienić skórkę i zachować część tłuszczu zawartego pomiędzy skórą i mięsem. Druga
Jacob Tastesboczek) oddawali niewolnikom. To wygotowane i wymieszane z czarną fasolą, tak popularną w Brazylii jak ziemniaki w Polsce stworzyło słynną feijoadę.Brasileiro lubi powtarzać, że jedzenie samych piersi i skrzydełek kurczaka na zdrowie właścicielom plantacji nie wyszło. A niewolnicy wprost przeciwnie pochłaniając codziennie miskę feijoady uniknęli wszelkich chorób.Jak na wstępie wspomniałam feijoada do pięknych nie należy. Wielu zanim spróbuje(...)także jeśli konieczne dodać gorącej wody.Ostatnim mięsnym składnikiem są 2 laski kiełbasy pokrojone w plastry. Jeśli chodzi o kiełbasę wybierzmy po prostu dobrą w smaku, dobrą do gotowania czy smażenia i nie za suchą.CZĘŚĆ TRZECIA - POŁĄCZENIEPo 40 minutach gotowania czas na fasolę którą wrzucamy do garnka z gotującym się mięsem. Jest to moment kiedy dodajemy również skrojoną
Smaki Brazyliidrobno posiekać, albo „poszarpać” dwoma widelcami na oddzielne włókienka, przyprawić np. drobno posiekaną przesmażoną szalotką, tymiankiem, rozmarynem, wbić jajko i wymieszać (to patent z żydowskiej kuchni na farsz ze skrzydełek) i naprawdę niedrogie danie gotowe. 30 pierogów będzie Was kosztowało około 6-7 zł. To ekonomiczne gotowane w najczystszej postaci! Czas : około godziny (z czego większość to czas, gdy ciasto(...)trzeba zetrzeć na tarce, albo pokroić w zapałkę. Skropić cytryną i olejem i posolić. Gotowe! Zobacz też menu na tydzień – fast and fryless – czyli szybko i bez smażenia. Artykuł Jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka – pierogi nadziewane farszem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzpapryczek jalapeño oraz sosem do wyboru: Jack Daniel’s® lub BBQ. Fridays ™ three for all, to t rio smacznych przystawek: skórki ziemniaczane, panierowana mozzarella i pikantne skrzydełka z kurczaka w sosie Buffalo, podawane z gęstą śmietaną ze szczypiorkiem, sosem marinara, selerem naciowym oraz dressingiem Bleu Cheese. Chicken fajita nachos, to c hr upiące chipsy(...)pieczone a następnie perfekcyjnie grillowane i polane oryginalnym sosem Jack Daniel’s®. Serwowane z chrupiącymi frytkami oraz surówką colesław. Italian stackhouse burger, to b urger zapieczony z panierowanym i smażonym na złoto serem mozzarella, serem provolone oraz salami pepperoni. Serwowany z pomidorowym sosem marinara, świeżą rukolą i bazylią, pomidorową bruschettą, parmezanowym chipsem oraz dodatkowym sosem marinara. Chimichurri burger
Kulinarne przygody GatityKurczak w sosie jabłkowym to wykwintne danie, którym można się pochwalić nie tylko przed rodziną ale i znajomym. Jest proste i nie wymaga od nas dużego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą Serek „nadziany” na pyszne śniadanie Tarta z ricottą i cukinią w miodzie Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem Smażone Banany z Migdałami Zielony koktajl 27 przepisów zebranych w akcji W krainie miodem płynącej - edycja 2 --------- I wpisy zgłoszone na Durszlaku: Sałatka z wedzonym pstrągiem i pomarańczą autorka: Patrycja (mikimama(...)nasionami chia autorka: dooseet | blog: dooseet Naleśniki z tapioki z masłem migdałowym, kiwi i miodem autorka: dooseet | blog: dooseet czekoladowe batoniki musli z morwa suszona autorka: przEKOnseczki | blog: przEKOnseczki Skrzydełka w miodzie autorka: kasiaganc5 | blog: Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni Rozgrzewajaca herbata z pomarańczą i goździkami autorka: prostedania | blog: prostedania Kawa z miodem i cynamonem autorka: prostedania | blog: prostedania Wzmacniająca herbata
Weekendy w domu i ogrodzieCiebie idealne rozwiązanie - danie z piekarnika, a dokładniej udka z kurczaka, które pieką się z warzywami w jednym rękawie. W tytule napisałam "udka", bo mogą być całe (mogą też skrzydełka), ale do przygotowania dania z przepisu, który za chwilę poznasz, kupiłam podudzia - lubimy je obgryzać ;) Takie cząstki kurczaka z warzywami przygotowałam na niedzielny obiad. Nie spodziewałam się gości(...)mięso z każdej strony (w tym także pod skórą, tam gdzie jest dostęp). Na patelni rozgrzewamy jeszcze trochę oleju i obsmażamy udka z każdej strony. Następnie do pozostałego po smażeniu na patelni oleju z ziołami (który kryje świetny smak) wlewamy śmietanę i wodę, krótko podgrzewamy, dodajemy koncentrat i sok z limonki, jeszcze przyprawiamy solą i pieprzem, i mieszamy dokładnie
Kolorowy Przepisownik