prostu idealny chleb serowy. Trochę się bałam jak przeczytałam o garnku gorącym z piekarnika ale okazało się, że to na prawdę łatwizna. Mój garnek był zbyt duży i dlatego chlebek jest bardzo płaski ale następnym razem przygotuję go w naczyniu żaroodpornym które jest mniejsze. A ser rozdrobnię na mniejsze kawałki choć takie większe też bardzo smakują. Na pewno też dodam(...)oliwki…:) Chleb serowy jest z tych, które nie potrzebują żadnych dodatków… oczywiście można coś tam na niego położyć ale sam z masełkiem smakuje wybornie… Więc nie ma się co zastanawiać, tylko zabrać się do pieczenia! Chleb serowy – składniki:400 g mąki pszennej200 g sera (żółtego, fety, lub pleśniowego) pokrojonego w kawałki lub startego1 łyżeczka soli3/4 łyżeczki
UgotujmyTo.plKolejna propozycja na Tłusty Czwartek to oponki serowe Nie wiem czemu czasami nazywane są pączkami angielskimi. Jeśli chcecie wiedzieć jakie je się pączki w Anglii to możecie je przygotować … z przepisu tutaj: https://ugotujmyto.pl/paczki-angielskie/. Kiedy zrobiłam te oponki odwiedziła nas akurat amerykańska koleżanka mojej Córki i musiałam wyjaśnić jej co je…. ale przetłumaczyć nazwę oponki ;)? Nie zrozumiałaby(...)Wytłumaczyłam, że to serowe pączki Myślę, że to bardziej rozsądna nazwa. Przepis na te oponki dostałam wieki temu od Kasi (buziaki Siostrunia xxx) Są dość proste w przygotowaniu ale niestety najlepiej smakują tylko pierwszego dnia…Oponki seroweSkładniki:3 szklanki mąki1/2 kg chudego białego sera4 jajka1/2 kostki masła1 szklanka cukru1 łyżka proszku do pieczenia1 łyżka alkoholu (u mnie
UgotujmyTo.plPyszny torcik serowy, o smaku owocowym Torcik serowySKŁADNIKI:BISZKOPT5 jaj0,5 szkl cukru0,5 szkl mąki pszennej0,5 szkl mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMASA SEROWA3 kost sera tłustego1 galaretka z czarnej porzeczki1 galaretka agrestowa1 galaretka wiśniowaśmietana 18% - 400 mlPIANKA1 szkl śmietany kremówki-36%1 galaretka truskawkowaPONCZwoda gotowana ostudzona- 400 mlspirytus -1 kieliszeksok z cytrynycukier -1 łyżeczkaPONADTO200 g pierników nadziewanych
Kuchnia DanusiSerowe krakersy solone to moja propozycja na konkurs z serkami Almette dla blogerów. Przygotowałam wcześniej babeczki z czerwonej fasoli, dzisiaj prosta, ale bardzo smaczna przekąska z dodatkiem serka z kolorowym pieprzem do chrupania przed TV lub jako zagryzka do piwa. Krakersy przygotowałam bazując na moim starym przepisie na kruche, serowe rogaliki, bez jajek i cukru. Gdy wstawiłam zdjęcie(...)wszyscy się nimi zachwycali, niektórzy mówili, że wyglądają jak ze sklepu Serowe krakersy solone są pyszne, chrupiące, znikają w oka mgnieniu: Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania 100 g margaryny szczypta soli serek Almette z kolorowym pieprzem- 150 g sól ziołowa prowansalska Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną margarynę i serek z kolorowym pieprzem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśniadaniowych do rozsmarowywania na chlebie, gdyż ten robiony z jogurtu jest idealny, bez konserwantów i wspomagaczy. Zrobiłam tym razem tego serka trochę więcej i postanowiłam z niego zrobić kulki serowe obtoczone w ziołach i zalać je oliwą. Z serka, który wisiał 3 dni i był bardziej zwarty zrobiłam małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyłam każdą kulkę serową siekaną trybulą(...)może to być też pietruszka, koperek czy też inne zioło, ułożyłam w słoiku i zalałam zalewą oliwną z czosnkiem, która pozostała mi z suszonych pomidorów. Kulki serowe w zalewie oliwnej leżały ok. 2 tyg. były świetnym urozmaiceniem kanapek, można je rozsmarować na pieczywie, lub zjeść w całości. The post Kulki serowe w zalewie oliwnej appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlubi szpinaku to polubi po przygotowaniu tych klusek. Przygotowałam kluski szpinakowo-serowe i podałam je z chorizo i szałwią. Wyglądem te kluski przypominają kopytka, czy leniwe pierogi. Kluski robi się podobnie jak leniwe pierogi. Tylko, że leniwe robi się z twarogu w kostkach, podaje na słodko i polewa masłem ze zrumienioną bułką tartą i cukrem, a te kluski są serwowane(...)wytrawnie. Zamiast twarogu w do tych klusek wykorzystałam pyszny kremowy serek kanapkowy z nasze lokalnej mleczarni. A szpinak do klusek musi być dokładnie zmiksowany na puree. Kluski szpinakowo-serowe to idealne kluski, lekkie, delikatne, po prostu pyszne. Składniki: 150 g serka śmietankowego Almette 1 szklanka świeżego szpinaku 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKluskami nazywa się najczęściej potrawy mączne, przygotowane najczęściej z dodatkiem ziemniaków, sera i jajek. Kluski są podstawą kuchni polskiej, są zazwyczaj dodatkiem do mięsa i zup. Moje Kluski ziemniaczano-serowe przypominają wyglądem tradycyjne kopytka. A do przygotowania klusek wykorzystałam resztki obiadowe: pieczone ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia, oraz serek kanapkowy. Ostatnio na blogu pokazywałam Wam przepis na pyszne Kluski(...)szpinakowo-serowe polecam je też. Inne przepisy na kluski: Szare kluski z zasmażaną kapustą kiszoną Kluski kładzione Jak zrobić kluski śląskie Kluski z kaszy kuskus Kluski z sałaty i buraka 30 dag ziemniaków pieczonych z rozmarynem 150 g serka kanapkowego 1 jajko 5 czubatych łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Pieczone ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia przekładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępszennej 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 6 jajek 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 100g pokrojonych orzechów włoskich 1 op. cukru waniliowego 16 g 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto serowe: 1 szkl. cukru pudru 600 g białego sera ( użyłam z pudełka - Pilos) 125 g margaryny 6 jajek 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki maki pszennej 1/2 łyzki soku z cytryny(...)olej i orzechy. Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyc i posmarowac tłuszczem i posypac bułka tartą. Piec w temp. 170 C przez ok. 40 - 45 minut. Ciasto serowe: Margarynę utrzec z cukrem. Cały czas ucierając dodawac kolejno po jednym żółtku, ser, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i ubitą pianę z białek. Ciasto wlac do foremki
Słodkości i nie tylkoswoją ulubioną działkę kulinarną i często po blogach to widać, a na pewno po moim. Nie stronię od nowości, jednak lubię wracać do swoich ulubionych pozycji. Tarta serowa to dobre rozwiązanie nie tylko dla fanów tart, ale i sernikożerców. Jako że należę do pierwszej grupy, a do drugiej już nie (toleruję jedynie serniki na zimno), to ten wypiek powstał(...)pojawi się na dniach na blogu:) Składniki: Na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru Szczypta soli Masa serowa: 300g sera twarogowego 1 jajko 1 cukier waniliowy (16g) 2,5 łyżki proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego Cukier do smaku – ok. 3-5 łyżek Dodatkowo: 3 spore brzoskwinie Przygotowanie: Z podanych wyżej
Fabryka pomysłówistnieje lepsze połączenie niż truskawki i czekolada ? Istnieje ! I jest to ser - truskawki - czekolada. A wszystko to w jednej tarcie.Tarta serowa z truskawkami prezentuje się niezwykle efektownie, a nie wymaga wielkiego nakładu pracy. A to chyba lubicie, prawda ? Szybko i smacznie - to moja blogowa dewiza !Kruchy kakaowy spód:* 120 g masła* 3 łyżki cukru* 1 1/4 szklanki mąki pszennej(...)około 25 cm. Docisnąć dokładnie brzegi. Na cieście ułożyć papier do pieczenia lub folią aluminiową, wysypać grochem lub kulkami do pieczenia - podpiec w 175 stopniach C przez 10 minut.Masa serowa:* 250 g miękkiego półtłustego twarogu* 2/3 szklanki cukru* 2 jajka* 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanejJajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, cukier
kolorowotorcikowoblasze wyścielonej papierem do pieczenia(pomiędzy każdym zostawiamy kilkucentymetrowe odstępy, gdyż delikatnie rosną) i pieczemy od 15 do 20minut - do delikatnego przypieczenia i złocistej barwy. Dip serowy: 100ml śmietanki 36%1 kulka sera mozarella1/4 szklanki startego, żółtego sera np. goudapół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej, świeżo zmielona sól, pieprz, ulubione przyprawy i zioła (u mnie mieszanka(...)rozpuszczenia serów i zgęstnienia. Zestawiamy z ognia i przyprawiamy. (Sos ten jest świetną alternatywą dla dipów na bazie serków topionych, mozarella nadaje mu delikatności i nie jest on przesadnie serowy.) Pysznego chrupania! (; W przepisie zostały użyte przyprawy Kamis - życie ze smakiem! Polecamy
Symfonia Smakówzimno i ma padać:( Ale i tak się bardzo cieszę i postaram się zrobić jakieś fotki A na razie moja propozycja na dzisiaj to prosta i smaczna tarta cebulowo serowa. Można ją jeść na ciepło i na zimno, choć mi bardziej smakuje na ciepło…Tarta cebulowo serowaSkładniki:Spód:200 g mąki pszennej100 g chłodnego masła1 łyżeczka ziół prowansalskichszczypta soliokoło(...)Wykładamy na upieczony spó d. Śmietanę mieszamy z jajkami i wylewamy na masę. Posypujemy resztką sera i wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 30 minut. Smacznego Post Tarta cebulowo serowa pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plelementy, oczywiście pomijając fakt, że pudełkowe jedzenie w grze przeleżało prawdopodobnie NIECO więcej czasu niż przewidział przedwojenny producent w kwestii „należy spożyć przed”. Ponownie bierzemy na celownik coś serowego (w końcu ser jest dobry na każdą epokę) – CHEEZY POOFS z Fallout 2. Jak podaje gra, są one wyjątkowo smaczne oraz uwielbiane przez zmutowane szczury (podobno są one też nawiązaniem(...)ulubionej przekąski Cartman’a z South Park). W naszej wersji będą to pikantne ptysie serowe, proste i idealne na smaczną przekąskę, która raczej nie przetrwa nawet do następnego dnia. ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 295 kcal | 13 g białka | 16 g węglowodanów | 20 g tłuszczu DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓWPRZYGOTOWANIE SKŁADNIKIW tym przepisie ważne jest, aby mieć wszystko pod ręką
Nerds KitchenMoja przygoda z zupą serową zaczęła się od pewnej podróży. Wracałam z dość daleka. W samochodzie spędziłam już jakieś 8 godzin, a jeszcze kolejne 3 mnie czekały. Miałam dość. Postanowiłam się zatrzymać, żeby coś zjeść i wypić kawę. Nauczona doświadczeniem wybrałam karczmę, przy której parking pękał w szwach. Wiedziałam, że skoro jest tak dużo gości(...)znaczy, że mają dobre jedzenie :) Czasem nawet warto poczekać na stolik, jeśli chcemy zjeść coś smacznego.Zamówiłam wtedy zupę serową skuszona przez kelnera. I nie zawiodłam się: to było coś fantastycznego! Pachniała wspaniale, miała chrupiące grzanki, przyrumieniony ser i była niezwykle sycąca. Choć przyznam się, że jak zobaczyłam jej ilość, to wątpiłam, czy się najem ;)Kiedy wróciłam
Codzienna kuchnia niecodziennaUrocze serowe tartaletki ze słodką figą i orzeszkiem laskowym, karmelizowanymi w miodzie wrzosowym i późne borówki amerykańskie.Czas przygotowania: 40 minutPorcje: 8Składniki:Masa serowa:· 500 g zmielonego twarogu,· 1/4 szklanki cukru,· 2 jaja,· Laska wanilii lub esencja waniliowa(...)łyżki koniaku,Spód:· 100 g herbatników owsianych,· Masło do smarowania foremek.Przygotowanie:Foremki nasmarować masłem, wysypać zmielonymi herbatnikami.Wszystkie składniki masy serowej zmiksować w melakserze, przelać do foremek. Na wierzchu wyłożyć borówki oprószone mąką.Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę wylać do foremek, wstawić do większej formy napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki tartaletki
SzczyptaSmaQpiersi z kurczaka1 - 2 łyżki oleju roślinnego100 g mrożonego szpinaku (w liściach lub rozdrobnionego)100 g serka ricotta50 g boczku1 - 2 ząbki czosnkusól, pieprz do smakuSos serowy:100 ml białego, wytrawnego wina50 g sera pleśniowego (np. Rokpol)200 g śmietany 30%szczypta suszonego oreganosól, pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Faszerowana pierś z kurczaka:1. Filety(...)pieprzem, delikatnie skrapiamy olejem, układamy na blasze do pieczenia (również posmarowanej olejem), po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15 - 20 minut.Sos serowy:1. Do niedużego rondelka wlewamy wino i wsypujemy oregano. Odparowujemy połowę objętości wina.2. Następnie dodajemy porwany na mniejsze kawałki ser pleśniowy. 3. Gdy ser się rozpuści dolewamy śmietany. Gotujemy
W kuchni KatieKiedy nie mam czasu na spędzanie długich godzin w kuchni przyrządzam makaron z jakimkolwiek sosem.Bardzo lubię makaron z sosem serowym. Nie dodaję do niego już żadnego mięsa, gdyż sos serowy jest dla mnie wystarczająco syty, jedynie pasek chudego boczku, który fajnie podkreśla smak sosu.Składniki:opakowanie makaronu1 brokułserek topiony z ziołami (kostka 100g)1/2 sera camembert naturalnego100g chudego boczkubulion(...)się serów. Doprawiamy solą i pieprzem (jeśli jest konieczność) oraz łyżką śmietanki 18%. Na koniec wrzucamy kilka małych różyczek brokuła do sosu, delikatnie mieszamy. Na ugotowany makaron nakładamy sos serowy oraz pozostałe brokułowe różyczki. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem
Walijskie Pichceniemałej miseczce połączyć mąkę ziemniaczaną, kaszkę i proszek. Dosypać do masy, wymieszać. Stopniowo dodawać twaróg i miksować do uzyskania jednolitej masy. Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę serową podzielić na dwie części i do jednej wlać rozpuszczoną w małej ilości wody kawę, delikatnie wymieszać. Tortownicę ,28 cm, chciałem cienkie(...)zaczynając od środka przeciągnąć kreski tworzące pajęczynę. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp.160 stop..60 minut. Pozostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż sernik przestygnie. Brzegi serowej pajęczyny posmarowałem lukrem kawowym
Kulinarny karnet ChristopheraJeśli przyjdzie Wam ochota na piątkowy obiad zrobić jakieś placuszki czy naleśniki, to śmiało mogę Wam polecić te placuszki serowe. Pewnie jedliście je już w dzieciństwie :) Są leciutkie jak chmurka i wprost rozpływają się w ustach, a swoją puszystość i lekkość zawdzięczają ubitej pianie z białek. Można podawać je z dowolnymi dodatkami, ale ja najchętniej wcinam je prosto(...)patelni :) bez umiaru :) Dziś zapraszam na placuszki serowe, a jutro na aromatyczne powidła śliwkowe :) Składniki: 1/2 kg zwartego twarogu (najlepiej krojonego z bloku)5 średnich jajek lub 4 duże2 czubate łyżki budyniu śmietankowego4 łyżki mąki pszennej z małą górką2-3 łyżki cukru1 łyżeczka cukru waniliowegoTwaróg przecisnąć przez praskę, dodać żółtka, mąkę, budyń, cukry i wymieszać. Masa będzie miała bardzo gęstą
Delicious TitbitsAksamitny w smaku szpinak, aromatycznie pikantny kurczak oraz przyjemnie serowy beszamel, a to wszystko zamknięte w płatach makaronu. Te elementy tworzą przepyszną lasagne – danie nieco pracochłonne, lecz nadające się nawet na wykwitną kolację. O dziwo nie wymaga od Was specjalnych umiejętności kuchennych, a jedynie cierpliwości i uważności w trakcie wykonania. Do dzieła! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE(...)KURCZAKA (5 min): na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy kurczaka, obsmażając go krótko na średnim ogniu przez ok. 5 min, często mieszając, aby kawałki równomiernie się zrumieniły. 4. SEROWY BESZAMEL (10 min): najtrudniejsza część tego przepisu, dlatego róbcie wszystko dokładnie wg wskazówek! Podgrzewamy mleko, tak aby nieco parowało, odstawiamy. Do garnka dajemy 3 łyżki masła i roztapiamy, zdejmujemy
Nerds Kitchentopiony to podstawowe składniki do jego wykonania, chyba każdy je ma w lodówce. Można dodać do niego, boczek, kiełbasę, czy szynkę. Podczas przygotowywania tego sosu do makaronu: Sos śmietanowo-serowy do makaronu, testowałam przy okazji zestaw noży. Sos jest ekspresowy, bo wykonuje się wszystko, ok. 15 minut, wystarczy pokroić w kostkę kilka 3-4 plastry boczku, podsmażyć je wraz(...)sera. Całość wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje, doprawić pieprzem, najlepiej białym. Sos wyłożyć na ugotowany makaron, posypać posiekaną natką pietruszki. Sos śmietanowo-serowy do makaronu był bardzo smaczny, jego walory smakowe podniosła dodatkowo prosto z balkonowej doniczki pietruszka. Smacznego The post Sos śmietanowo-serowy do makaronu appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapraszam na pysznego kalafiorka zapiekanego pod sosem serowym. Danie smaczne i proste w sam raz na letni obiad albo tez kolację. Ja kalafiorka zajdam samego, ale można go też podać jako dodatek do obiadu.składniki:2 średnie kalafiory2 garście startego żółtego sera, użyłam goudy2 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki masła2 łyżki mąki pszennej1,5 szklanki mlekagałka muszkatołowa Kamissól z pieprzem(...)Kamissłodka paprykaKalafiora podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Następnie przełożyć do garnka i zalać wodą, dodać odrobinę soli i cukru. Ugotować al'dente. Przygotować sos serowy. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły i nie było grudek. Następnie dodać mleko i gotować aż sos nabierze gęstej konsystencji, często mieszając. Do smaku doprawić solą z pieprzem
Monia miesza i gotujeWyszły rewelacyjne, wilgotne i bardzo aromatyczne. Muffinki zachowują długo świeżość, więc możemy je spokojnie jeść przez kilka dni i będą smakowały jak zaraz po upieczeniu. Muffinki marchewkowe light z serową niespodzianką Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki skrobi kukurydzianej (można zastąpić ewentualnie skrobią ziemniaczaną zwykłą mąką) 1/3 szklanki otrębów pszennych 1/2 szklanki płatków owsianych 100 ml jogurtu light niecałe(...)jajka, dodajemy olej i mieszamy. Do suchych składników dodajemy jajka z olejem i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy jogurt, marchewkę i ananasa. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy.Przygotowujemy masę serową. Żółtko ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy ser, budyń i aromat. Miksujemy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki wypełniamy ciastem do ½ wysokości. Nakładamy kopiastą łyżkę nadzienia serowego
Mania Gotowanianiedzielę wpaść mieli znajomi. Po świątecznym szaleństwie nie chciało mi się przygotowywać kolejnej sałatki. Wymyśliłam więc że zrobię kruche mini babeczki z farszem pieczarkowo-serowym. Takie na jeden kęs. Kruche babeczki z pieczarkowo-serowym farszem.Składniki na 30 malutkich babeczek:Kruche ciasto:250 g mąki;100 g masła;1 jajko;1 łyżka śmietany 18%;sól.Przesianą mąkę siekamy z masłem(...)pół godziny. Rozwałkowujemy, wycinamy (najlepiej foremką - idealnie dopasowane i ładnie wykończone) kółeczka. Wylepiamy nimi foremki, nakłuwamy ciasto i pieczemy około 20 min., w temperaturze 160 stopni. Farsz pieczarkowo-serowy:200 g pieczarek;100 g sera żółtego;szczypior;koperek;sól, pieprz, ostra papryka,łyżeczka masła.Starte na tarce o dużych oczkach pieczarki smażymy na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Studzimy
Miksturownikzmielić w maszynce do mielenia mięsa. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodawać po łyżce twarogu i ucierać. 1/3 masy serowej odłożyć dodać łyżkę przesianego kakao i dokładnie wymieszać. Na foli aluminiowej ułożyć herbatniki 3*6 szt. Na herbatnikach rozsmarować kakaową masę serową. Rozłożyć drugą warstwę herbatników(...)środkowy rząd herbatników na całej długości wyłożyć "kopczyk" masy serowej białej. Na górę masy rozłożyć rodzynki lekko dociskając je do środka. Razem z folią złożyć i docisnąć do środka boczne herbatniki tworząc trójkąt. Odłożyć w chłodne miejsce do stężenia. Polewa: W rondelku rozpuścić margarynę dodać cukier puder, mleko ,kakao i podgrzewając na lekkim ogniu podgrzać ale nie gotować. Polewę
Ala piecze i gotujedeseru użyjemy tylko miąższ owocowy, a pyszny sok proponuję wypić i w ten sposób w te gorące dni, wyregulować poziom elektrolitów w naszym organizmie. Lekka pianka owocowo-serowa Składniki: 250 g serka ricotta( lub innego kremowego) 125 g jogurtu waniliowego 4 łyżki domowego cukru z wanilią 2 listki żelatyny( każdy po 2 g) Mus z melona: 1/3 dojrzałego melona(...)Namoczone płatki żelatyny dobrze wyciskamy i rozpuszczamy w gorącym, ale nie wrzącym płynie (u mnie jedna łyżka podgrzanego w mikrofali jogurtu), lekko studzimy i dodajemy do masy serowej. Jeśli zachodzi taka potrzeba do masy serowej dodajemy troszkę cukru. Tak przygotowaną masę serowo-jogurtową wlewamy do silikonowych foremek. Foremki wypełniamy serkiem w połowie i wstawiamy do lodówki do stężenia
Mia Cucina Sofietacukru, gdyż dodany w niedużej ilości nie zmienia smaku wypieków.Dziś chcę Wam przedstawić ciasto, które w smaku i w nazwie nie może wyprzeć się obecności miodu - ciasto miodowo-serowe z orzechami. Jest to ciasto wilgotne, ciężkie (masa przed upieczeniem jest bardzo gęsta), dość słodkie, z wyczuwalnymi w każdym kęsie orzechami. Można dodać do ciasta ulubione przez nas orzechy, choć(...)innego charakteru. Ja dodałam mieszankę orzechów ziemnych, laskowych i nerkowców.Przepis do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm, śmiało można też zrobić ciasto w średniej wielkości keksówce. Ciasto miodowo-serowe z orzechamiSkładniki:250g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia orzechów100g zmielonego twarogu półtłustego6 łyżek miodu60g cukru100g margaryny2 jajka6 łyżek mleka80-100g dowolnych orzechów1,5 łyżeczki proszku do pieczeniakilka łyżek śmietany
Smakołyki BerenikiDzisiaj Tłusty Czwartek a ja zamiast pączków (te już były w niedzielę - tutaj przepis :)) zrobiłam przepyszne rożki serowe z lukrem. Jest to rewelacyjny przepis na kruche ciastka z nadzieniem jabłkowym. Zawiera tylko trzy składniki: mąka, ser i masło w proporcji 1:1:1. Pamiętam te ciastka jeszcze z okresu szkoły podstawowej. Zabierałam je wtedy na swoje drugie śniadanie(...)było moje najlepsze drugie śniadanie! Nadzienie może być dowolne: ulubiona konfitura, masa serowa, ale ja najbardziej lubię z cząstkami jabłek. Ciasto na rożki nie zawiera cukru, dlatego idealnie pasuje do nich lukier lub cukier puder. Gorąco zachęcam do wypróbowania, jeśli ktoś jeszcze takich nie robił! Rożki serowe z jabłkiem PRZEPIS Temperatura pieczenia: 200ºC Czas pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.com