Opis: Królujący na stołach podczas świąt, imienin, bankietów, małych i dużych uroczystości, sernik na zimo zniewala konsystencją oraz oszałamia możliwością eksperymentowania. Nietypowe, bo nie wymagające pieczenia ciasto, stanowi jeden z ulubionych deserów mniejszych i większych łasuchów. Składniki: Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao naturalnego Szczypta soli 1,5 łyżki oleju(...)część ciasta i ponownie nakładamy pozostałą część masy. Całość wkładamy do lodówki do stężenia. Gdy masa serowa już stężeje wyciągamy z lodówki. Na górę wylewamy galaretkę (galaretka powinna być zimna ale nie całkowicie „ścięta”). Następnie całość ponownie wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny
Ciastka i ciastakawałek ciasta na deser. Tarta była przepyszna- duży, dobrze przyprawiony kawałek z konkretną ilością porów na wierzchu. Ciasto swojskie i domowe, z tego co pamiętam jakaś krzyżówka murzynka z sernikiem- uczyniło mnie szczęśliwą. I kawa- kawę mają genialną- mocną, aromatyczną, nie jakieś wodniste bebły. I jakoś tak siedziałyśmy i gadałyśmy- tematy dyskusji niech pozostaną naszą mroczną tajemnicą;), a czas(...)być niewiele, ma tylko oblepić warzywa. Tak otrzymaną mieszankę wykładamy na podpieczonym cieście, okładamy plasterkami boczku i posypujemy tartym bursztynem. Pieczemy jeszcze 15 minut. Jemy na ciepło (choć na zimno też daje radę). Polecam! Z tym zestawem smaków satysfakcja gwarantowana! Pozdrawiam wszystkich sylwestrowo-noworocznie i uciekam- może jeszcze uda mi się zrobić czekoladowe ciasto z burakami na jutro
les mirabellesrodzącego się życia. Zjedzenie ryby na wigilii ma zapewnić zdrowie, dostatek i siłę. 1. Karp Przepisy na: Karp wigilijny wędzony na parze Karp w sosie własnym na zimno Smażony karp Klopsiki z karpia 2. Śledź Przepisy na: Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie Śledź w sosie pomidorowym Śledzie po wiejsku Śledź z jabłkiem Sałatka śledziowa Sałatka śledziowa pod pierzynką Śledzie(...)pomyślność, bogactwo, a także potomków. Miód z kolei chroni przed złem, zapewnia radość i dostatek. Orzechy od wieków symbolizowały płodność mądrość i pieniądze. 12. Na słodko Przepisy na: SERNIKI Bakaliowy deser z makiem Ekspresowy makowiec Strucla drożdżowa z makiem Makowiec z jabłkami Makowiec z samych białek Ciasto wigilijne z orzechów i makaronu Świąteczne podkówki orzechowe Krajanka piernikowa Piernik
Tradycyjna KuchniaZobaczyłam to ciasto i pomyślałam - super, właśnie szukam czegoś orzeźwiającego! Ciasto jest w sam raz na ciepły dzień. Ma lekko cytrynowy smak, jest lekkie i puszyste
Mania WypiekaniaPrzygotowania do Świąt wkraczają na ostatnią prostą. Za tydzień o tej porze w kuchni będzie pachniało grzybami, na stole będzie stygł sernik, a w misce wyrastało ciasto na paszteciki. Dobrze, że śledzie można przygotować wcześniej. Nawet polecam zabrać się za nie już dziś, a w Wigilię odwdzięczą się wyjątkowym smakiem. Kupując śledzie zauważyliście pewnie, że producenci piszą na opakowaniu(...)Cebule obrać, pokroić w grube piórka. Marchew obrać, pokroić w krążki lub gwiazdki. Wodę w cukrem zagotować. Do gorącej wody włożyć warzywa i przyprawy, odstawić do ostudzenia. Gdy będzie zimna, wlać ocet. Kawałki śledzia układać w słoikach na przemian z warzywami, zalać marynatą. Zakręcić i odstawić na kilka dni, żeby smaki się przegryzły. Przechowywać w lodówce. Smacznego! #jednazdwunastu
Obiad gotowyowoce. Podobnie jak dutch baby nadyma się podczas pieczenia, ale nieznacznie. Ciasto ma natomiast inną konsystencję: z dołu wyglada jak naleśnik, lecz wierzchnia warstwa przypomina lekki sernik. Ciasto można zaraz po zmiksowaniu wylać na owoce (można też zastosować odwrotną taktykę: najpierw wylać ciasto a na nim ułożyć owoce), ale warto, jak w przypadku każdego naleśnika, dać mu odpocząć ok. pół(...)masłem, połóż na dnie pokrojone gruszki (możesz ułożyć owoc np. w rozetę) a następnie zalej ciastem. Wstaw do piekarnika. Czas pieczenia 30 minut. Podawaj clafoutis na ciepło lub na zimno. Wierzch, dla większego efektu, możesz posypać cukrem pudrem. Zobacz też grzeszne śniadanie 1 – czyli dutch baby. Sprawdź też grzeszne śniadanie 2 – czyli brownies Katharine Hepburn. Artykuł Grzeszne śniadanie
Niedzielny kucharzSłodko słony karmel z daktyli i masła orzechowego, połączony z kaszą jaglaną tworzy ciasto idealne! Dodatkowo wykonane jest w wersji bez glutenu. Przygotowanie: 40 minut
Zdrowie i pysznie na talerzuNa wstępie małe wyjaśnienie. Przepis który zaprezentujemy poniżej nie ma nic wspólnego z słynnym przysmakiem argentyńskim o tej samej nazwie. Empanadas argentyńskie to pierożki które
Smaki Brazylii"Ostatnia niedziela wakacji szkolnych. Co dla mnie oznacza powrót do pracy - nie, nie pracuję jako nauczycielka - choć mam do tego prawo :) Wracam do dziecięcych animacji i
Słodkie PrzyjemnościWitam Kochani, jako, że dzień zakochanych-Walentynki już niebawem przychodzę do Was z pysznym torcikiem bez pieczenia w kształcie serca, który możecie wykonać dla
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuteksturą i konsystencją serniczka, co wbrew pozorom oprócz samego smaku jest bardzo istotne. Obiecuję, że to nie ostatni przepis na tofurnik! Tymczasem może jednak skusisz się na coś słodkiego? ; ) Sernik w polewie czekoladowej czyli tofurnik Drukuj Porcje: 4 porcje (2 naczynia żaroodporne o średnicy 12cm) Czas przygotowania: 1 godzina Składniki: 200g jedwabistego tofu (silken) 30g suchej kaszy jaglanej 140ml mleka(...)jeszcze na 15 minut w piekarniku. 14 Po tym czasie wyciągam je z piekarnika, polewam czekoladą i posypuję płatkami migdałowymi. 15 Serniczki są do zjedzenia na ciepło lub na zimno. 16 Smacznego
Book of spellsWielkimi krokami zbliżają się święta. A jak wiadomo święta bez sernika, mazurka czy babki to nie święta ;) Z tej okazji chciałam się z Wami podzielić trikami, które ułatwią i umilą pracę. Triki kuchenne, będące w centrum mojego zainteresowania, pomagają łatwiej, sprawniej, szybciej przygotować zamierzony efekt kulinarny. Rozdzielenie białek od żółtka Kiedy zobaczyłam ten sposób pierwszy raz na jakimś filmiku(...)jest sprawdzony i skuteczny. O orzeszku! Uwielbiam orzechy i chętnie dodaje je do ciast i ciasteczek. Aby ułatwić sobie ich obieranie ze skórki warto przelać je wrzątkiem a następnie zimna wodą. Orzechy warto przeprażyć (ale nie spalić!) na suchej patelni (lub w piekarniku) przez około 10 minut. Jeśli gorące umieścimy na czystej ściereczce i będziemy pocierać o siebie to również
Pyry na GazSmażone placuszki serniczki to pyszna przekąska, którą łatwo przygotować i sprawić przyjemność swoim bliskim. Serniczki powinny posmakować osobom lubiącym dania przygotowane z białego sera. Placuszki serniczki
Kuchcik gotujesiebie. 1. Groch z olejem rzepakowym Groch z olejem rzepakowym przygotowujemy na wigilie odkąd pamiętam, nie może być wieczerzy wigilijnej bez grochu! Oczywiście z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i podsmażoną cebulką. Takie smaki kojarzą mi się wyłącznie ze świętami, z dzieciństwem, z zaspami śniegu, przez które szło się na pasterkę. Groch musi być dobrze ugotowany, wręcz rozgotowany, by zrobiło(...)ciężkie jak większość przekładańców (choć te "cięższe" są też pyszne i mają swój urok). No i takie radosne, słoneczne, lekka namiastka lata w zimie :) Przepis jest TUTAJ 7. Sernik oreo To ciasto pokochałam odkąd je tylko zobaczyłam na blogu Pauli. Paula robi przepiękne zdjęcia i ten sernik zauroczył mnie od pierwszego wejrzenia. Z dodatkiem naszych ulubionych ciastek... Napatrzeć się
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieuczę, a metodą prób i błędów dochodzę do perfekcji :) Dziś chciałabym Wam pokazać jak krok po kroku przygotować perfekcyjne kruche ciasto . Idealne jako spód pod słodkie tarty, tartaletki, babeczki, sernik, szarlotkę, mazurka i co tylko sobie wymyślicie :) Proporcje i jakość składników: Podstawowe kruche ciasto wyrabiamy z czterech składników: mąki, masła, cukru i żółtek jaj. Po licznych konsultacjach ze znajomymi kucharzami(...)niego papier do pieczenia, a następnie obrywam nadmiar ciasta i poprawiam w foremce brzegi. Resztki kruchego ciasta można zamrozić - po rozmrożeniu postępujemy tak samo jak ze świeżo przygotowanym ciastem. Zimno - ciepło, lodówka - piekarnik: Przed pieczeniem nakłuwamy ciasto widelcem - w ten sposób uwolnimy powietrze, które dostało się pod ciasto. Podczas pieczenia będzie ono podnosiło ciasto do góry - a tego chcemy uniknąć
W kuchni Katie