chętni? ;) Ciasto jest kolejną propozycją z jednej z książek siostry Anastazji. Jeśli ktoś szuka oryginalnych przepisów, to polecam te książki, gdyż są prawdziwą skarbnicą pomysłów.Przepis na poniższy sernik nieco zmodyfikowałam i przedstawiam go w takiej własnie, zmodyfikowanej formie.Składniki ciasta:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru,100 g masła lub margaryny,2 żółtka(...)cukrem, dodawać stopniowo przestudzony sparzony mak i bakalie. Na końcu z białek ubić pianę i dodać ją do masy - delikatnie wymieszać.Masa serowa:1 kg zmielonego twarogu,1 szklanka cukru,8 jajek,1 kostka masła lub margaryny,1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru.Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser i proszek budyniowy. Na końcu
Codzienna kuchnia niecodziennaOparta o parapet, z przyklejonym nosem do szyby, wpatruj się w dwie wrony tańczące na podwórku. Stroszą piórka, niczym wojownicy szykujący swe miecze do walki. Nie
W kuchni Karmel-itkiciasta już wielokrotnie widziałam na wielu blogach i bardzo mnie kusiło, ale zawsze zrobienie go odkładałam na później aż do wczoraj kiedy na opakowaniu galaretki zobaczyłam przepis na podobny sernik Przepis zmodyfikowałam do upodobań mojej rodzinki i powstało to pyszne cudo Ciasto Wenus bez pieczenia jest lekkim ciastem o niezbyt zbitej konsystencji, bardzo cytrynowe i mega smaczne, a całość(...)następnie dokładnie dociskając wylepić ciasteczkową masą dno. Tak przygotowany w tortownicy spód z ciasteczek włożyć do lodówki. Masa serowa - zimną śmietankę ubić dodając w trakcie ubijania cukier puder. Twaróg dokładnie wymieszać z zimną galaretką cytrynową, dodać ubitą śmietanę, wymieszać. Do masy serowej wlać sok z cytryny i połączyć. Cytrynową masę serową wlać na spód z ciasteczek, wyrównać i włożyć
WSZYSTKO SMACZNEObawiałam się czy to w ogóle wyjdzie, ale! Udało się ;) Swego czasu kupiłam wiaderko sera z myślą o serniku na zimno. Czas uciekał, a sernika nie zrobiłam, zabrakło weny i pomysłu. Za to do głowy wpadł mi pomysł, by ten ser połączyć z jagodami, które w zamrażarce miały doczekać zimy. Co prawda, by nałożyć lody, trzeba je wyciągnąć jakieś(...)jagód, mieszamy, a po minucie zdejmujemy z ognia i studzimy. Ser przekładamy do misy Companiona z ostrzem do wyrabiania. Dosypujemy połowę cukru i miksujemy 30 sekund (jeśli mamy zwykły twaróg, to miksujemy 1min, 30s) po czym przekładamy do innego naczynia. Misę myjemy i dokładnie suszymy. Zakładamy ubijaczkę, wlewamy śmietanę i ubijamy na prędkości 5 przez ok 3 minuty. (Musimy sprawdzać
Kuchnia w czekoladziedość szybko, bo wszyscy mieszkają blisko. Mieliśmy pyszny kołocz upieczony w piekarni wujka mojego Męża. Muszę przyznać, że to było to najlepsze ciasto weselne jakie w życiu jadłam (zwłaszcza sernik! – jadłam go przez ileś dni przed ślubem, nie przejmując się, że nie zmieszczę się do sukni - na szczęście nie było z tym problemu ;) Kilka dni później była kolej(...)który gorąco polecam! Ciasto drożdżowe (spód): 20g drożdży (+ ½ łyżeczki cukru) 1 niepełna szklanka mleka 50g masła ¼ szklanki cukru ½ łyżeczki soli 2 żółtka 2 szklanki mąki Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego, może być z wiaderka 4 żółtka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 czubata łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszku) Skórka otarta z dużej cytryny 100g rodzynek
Smakowy RajJedliście może ciasto solone z domowym karmelem? Pyszne, chodź nieco inne w smaku. Lubię eksperymentować a ten eksperyment zaliczam do udanych :) Idealne ciasto na chłodne jesienne
Kuchnia PaulettesKtóregoś razu na targu, sprzedając czereśnie, stanęłam przy stoisku z domowym białym serem i innymi domowymi wyrobami. Skusiłam się (choć przyznam szczerze, że kupowanie nabiału czy
Słodkie PrzyjemnościLekki chłodzący deser, nie wymagający stania w kuchni, z dodatkiem młodego jęczmienia (do zastąpienia herbatą matcha), nasion chia i kwiatów czernego bzu dla tych, którzy tak
SzczyptaSmaQwałkowania. Dużą tortownicę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wykleić cienką warstwą ciasta. Wykleić również boki do ok. 3/4 wysokości tortownicy. Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu - używam gotowych twarogów mielonych dobrej jakości ok 250 g mrożonych jagód - można też użyć borówek ale jagody dadzą głębszy kolor i wyraźniejszy smak 250 g drobnego cukru 4 jajka 2 budynie waniliowe bezglutenowe(...)czubate łyżki pełnotłustego mleka w proszku Wodę, cukier i margarynę podgrzać do rozpuszczenia. Dodać mleko w proszku i energicznie roztrzepać całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Polać wystudzony sernik. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuPyszna, wilgotna babka, która będzie idealnie prezentować się na wielkanocnym stole. Podwójnie czekoladowa - z gorzką czekoladą w cieście i białą w kremowym nadzieniu serowym. Lżejsza, lecz
Kuchnia Ellie250ml mleka 5 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru wanilinowego 16g 500g serka mascarpone lub gotowego sera na sernik 500g śmietanki kremówki 36% 250g malin Dodatkowo: maliny do dekoracji bita śmietana poszatkowane pistacje Ciasto: 1. Mąkę z kakao przesiać. Dodać migdały, cukier, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć(...)żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Masę odstawić do przestygnięcia na około 20 minut. 6. Do sera dodać pastę waniliową i wymieszać mikserem. Śmietankę ubić na sztywno. 7. Do twarogu, cały czas mieszając mikserem na średnich obrotach, stopniowo dodawać ciepły krem. Następnie dodać ubitą śmietankę i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Na końcu dodać maliny i delikatnie wymieszać łyżką
Mała CukierenkaPyszny, lekko kokosowy sernik. Polecam:) Forma do pieczenia: 35 cm x 25 cm. Składniki na ciasto kruche: 250 g mąki pszennej; 120 g zimnego masła; 100 g cukru pudru; 1 łyżka smalcu (można pominąć, smalec jednak nadaje ciastu kruchości); 1 żółtko; 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%; 1,5 łyżki kakao; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczka aromatu kokosowego; Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Dodawać po łyżce twarogu cały czas miksując na wolniejszych obrotach miksera. Następnie dodać całe jajka i zmiksować. Na sam koniec wmiksować śmietankę kokosową lub mleczko kokosowe, wiórki kokosowe, obie mąki i likier lub aromat
In my kitchenkogoś wściekli, że prawie płakaliście ze złości? ja właśnie tak mam raczej usnąć nie będę wstanie, więc chociaż pożytecznie wykorzystam ten czas Składniki (tortownica 19cm) masa serowa: 500g twarogu sernikowego mielonego (ja dałam Emilkę) 3 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) około 8 czerwonych śliwek około 5 łyżek cukru brzozowego lub innego słodzidła(...)jestem pewna bo moja gazówka nie ma termometru) przez około 50 minut, jeśli góra zacznie się za bardzo przypiekać przykrywamy ją folią aluminiową albo papierem do pieczenia upieczony sernik studzimy, a potem wkładamy do lodówki SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsię za to wpis z cyklu Wyzwania Blogerek . A teraz do wpisu właściwego - sernik piernikowy. Ja wykorzystałam do niego pierniki, które piekłam na święta. Nigdy nie ukrywałam, że serniki to w zasadzie moje ulubione ciasta, chyba jedne z niewielu, które jadam, więc z tym wiekszą przyjemnością zabrałam się do jego robienia. Składniki: Spód: około 15-20 pierniczków(...)czym całość przekładamy do blachy (ja robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wykładamy dno. Podpiekamy 10 minut w temperaturze 190 stopni. Masa serowa Twaróg dokładnie mielimy. Dodajemy do niego cukier, jajka, masło, śmietanę, budyń waniliowy (nie rozpuszczamy go, dodajemy po prostu proszek), cukier waniliowy, przyprawę do piernika i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Zakochałam się!!! Nie obawiaj się, drogi mężu, Ciebie kocham niezmiennie od lat :) Tu chodzi o paschę. Nie odkryłam jej wcześniej pewnie dlatego, że zazwyczaj oferuje całe
zadanie-gotowanie