przepis ma więcej lat niż ja. To przepis mojej mamy. Taki biszkopt piekę kiedy potrzebuję spód pod sernik na zimno lub piekę sobie cienkie blaty to tortu. Nie zdarzyło mi się jeszcze aby nie wyszedł, mi zawsze wychodzi, a jest tak pyszny, że syn uwielbia go na sucho. Nie trzeba nim rzucać, żadnymi biszkoptami nie rzucam i nie rozumiem(...)wody. Do białek wsypałam szczyptę soli i zaczęłam miksować do momentu uzyskania sztywnej piany, która po przechyleniu miski nie przemieszcza się. Ciągle miksując dosypywałam cukier, łyżka po łyżce i miksowałam do momentu, w którym cukier nie był wyczuwalny pomiędzy placami. Kiedy w pianie nie jest już wyczuwalny cukier, a jest ona już sztywna i lśniąca dodaję
Blondynka GotujeSernik z ciastem kakaowym Składniki: ciasto: - 2 1/3 szklanki mąki pszennej - 25 dag masła - 1/2 szklanki cukru - 3 czubate łyżki kakao - 3 żółtka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: - 7 sztuk po 150g - 10 dag masła - 2 łyżki mąki pszennej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 6 białek - 3 żółtka - 1/2 szklanki cukru - 10 dag rodzynek (u mnie(...)godziny. Masło rozpuszczam i już ochłodzone łączę z żółtkami oraz cukrem. Serki waniliowe łączę z masą jajeczną, mąkami oraz wiórkami kokosowymi. Dokładnie mieszam wszystko łyżką. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z resztą masy. Na koniec dodaję rodzynki. Na blachę posmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką ścieram połowę ciasta (na tarce o dużych oczkach). Na to równo rozprowadzam masę
Kuchnia co dniastarta laska cynamonu, z której pył unosi się chwilę dłużej w powietrzu, ociepla zapachem kuchnię. Czekolada, której zapach wywołuje uśmiech na twarzy. Endorfiny już szaleją. Wyborny i wyjątkowy piernikowy sernik z czekoladą! Zapraszam! Przepis własny! SKŁADNIKI NA CIASTO PIERNIKOWE: - 200 g masła prosto z lodówki - 300 g mąki gryczanej - 100 g mąki krupczatki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kąpieli wodnej - 120 g margaryny - 120 g cukru pudru Białka ubij na sztywno. Ser zmiksuj blenderem z margaryną, żółtkami, przyprawą do piernika, śmietanką, cukrem. Zmiksowaną masę wymieszaj z pianą z białek. Masę podziel na 2 części. Do jednej z nich dodaj czekoladę. Wymieszaj delikatnie. Ciasto piernikowe wyjmij z zamrażalnika, rozwałkuj i wyłóż na formę dużej tortownicy. Wylep spód
SMYKWKUCHNISkładniki: biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka maki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany ser
Pychotkaaapieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem serowy: 350g zmielonego twarogu (użyłam gotowego sera na sernik „Mój ulubiony” z Wielunia) 200ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka cynamonu 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g 3 – 4 łyżki cukru pudru Krem dyniowy: 400g(...)posypania Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita
Mała CukierenkaSezon na ciasta na zimno czas zacząć :) TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ, NA BISZKOPCIE przepis autorski // tortownica 24-26cm (użyłam 22cm i miałam problemy ze zmieszczeniem całej masy...) ~3 jajka ~1 białko (można pominąć, mi zostało po naleśnikach więc wykorzystałam :)) ~4 płaskie łyżki mąki pszennej ~2 łyżki fruktozy / 4 łyżki cukru ~pół łyżeczki proszku do pieczenia ~800g(...)puree. Jogurt wymieszać z fruktozą / cukrem i truskawkami. Żelatynę rozpuścić i dodać do masy. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia masy. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać fruktozę / cukier i wymieszać. Tortownicę o śr. 24-26cm wysmarować masłem i wysypać otrębami i przelać
chili & sugarCiasto kakaowo-waniliowe, które smakuje jak sernik, choć nie ma w nim ani grama sera. Polecam, jest bardzo dobre. Składniki: Ciasto kakaowe: 150 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 100 g margaryny lub masła 100 g cukru duże jajko łyżeczka proszku do pieczenia Masa sernikowa 800 g jogurtu greckiego 2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 3 jajka(...)wystygnięcia. Zabieramy się za masę sernikową. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Resztę składników miksujemy krótko ze sobą. Pianę z białek przekładamy stopniowo do masy sernikowej. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników. Gotową masę wylewamy na kakaowy spód. Wyrównujemy i wkładamy na piekarnika. Pieczemy w 180 C przez około
e-PrzepisyKulinarneWitajcie :) Dzisiaj zapraszam na przepyszny i mój ulubiony sernik Karakuł . Połączenie kruchego kakaowego ciasta z masą serową , myyy pycha :) myślę że ten sernik zadowoli podniebienie nawet najwybredniejszych smakoszy ciast :) Składniki : 3 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 1 kostka margaryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao(...)Masa serowa: Zmielony ser utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i żółtkami , dodać budyń i wymieszać. Margarynę rozpuścić i przestudzić , wlać do masy serowej ciągle mieszając. Białka ubić na sztywną pianę , dodać do sera i delikatnie wymieszać łyżką. Warstwy : 1. starte ciasto kakaowe 2. masa serowa 3. starte ciasto kakaowe Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliszczęście sernik sernikowi nie równy. Przepis , który dzisiaj zamieszczę pochodzi z mojego "starego"zeszytu i jest wprost przepyszny. Niezwykle kremowy i nie czuć w nim twarogu, czego w sernikach nie lubię.Wymiary blaszki : 24 cm x 29 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : ok. 1 godziny Składniki:Ciasto 1,5 szkl. mąki 120 g margaryny 2,5 łyżki cukru(...)rozpuść i ostudź. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.Następnie żółtka zmiksuj z cukrem pudrem i waniliowym, mąką , proszkiem do pieczenia oraz masłem. Dodaj twaróg , wymieszaj. Z białek ubij pianę, delikatnie połącz z masą. Blachę wyłóż papierem do pieczenia . Ciasto podziel na 2 części. Jedną część zetrzyj na tarce na spód ciasta .Wyłóż masę serową i na wierzch zetrzyj resztę
Słodkości i nie tylkoBardzo często ten sernik gości w mojej rodzinie nie tylko od święta, ponieważ przypomina nam smaki dzieciństwa :)Składniki:Ciasto:- 10 dag cukru pudru- 2 łyżki śmietany- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 2 jajka- 15 dag margaryny- 30 dag mąkiMasa serowa:- 1 kg mielonego twarogu- 10 jajek- 30 dag masła- 25 dag cukru pudru- 2 torebki cukru waniliowego(...)Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania na zmianę dodajemy zółtko oraz łyżkę twarogu. Do masy dodajemy budyń. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy lekko mieszając z masą serową. Spód tortownicy wylepiamy 2/3 ciasta, następnie przekładamy masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, kroimy w paski w układamy na masie kratkę. Wstawiamy do piekarnika
Zainspirowana w kuchniDziś na obiad zrobiłam zupę fasolową, mi smakowała, mojemu mężowi też, a synkowi niekoniecznie, szczególnie nie smakowała mu fasola, bo ziemniaki i marchewkę wcinał. Przepis pochodzi
moj przepis nasernik od dawna za mną chodził. W końcu i na niego nadszedł czas. Jest wyjątkowo smaczny i warto poświęcić czas na jego wykonanie. Polecam i zapraszam do pieczenia. Składniki: Na biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Piec w temp. 170 st.C przez 25 minut (proponuję sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się(...)galaretkę. Masę wylać na ostygnięty biszkopt. Składniki na piankę: 1 galaretka truskawkowa 4 białka 10 dag cukru Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Z białek i cukru ubić pianę. Na koniec dodać tężejącą galaretkę. Dokładnie ubić. Masę wylać na ser. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comstopni piekarniku. Wyjąć i odstawić całą blaszkę na kratkę studzącą. Jogurty miksujemy razem z żółtkami, dynią i cukrem. Następnie kolejno dodajemy budyń w proszku i pozostałe składniki. Osobno ubijamy pianę z białek i szczypty soli, którą łączymy stopniowo z masą jogurtową. Tak przygotowaną masę wylewamy na ostudzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około godzinę(...)już zacznie gęstnieć i matowieć, dolewamy odrobinę śmietanki, by sos był płynny. Trudno określić ilość. Mieszamy i gotujemy dopóki nie z ciemnieje do koloru toffi. Ciepłym polewamy nasz sernik i gotowe
Karczma HonoriettyLubię ciasta lekkie i rozpływające się w ustach, a także cieszące oko. Taki właśnie jest ten sernik na zimno. Nazwa smerfetka powstała spontanicznie w związku z jego kolorystyką niebiesko-białą. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 1/2 kg białego sera 1/2 szklanki cukru 1 kostka masła 1 galaretka cytrynowa 4 żółtka Piana : 4 białka 1/4 szklanki cukru 1 galaretka wieloowocowa ( niebieska ) Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijajmy mikserem do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka
Symfonia smakowaSkładniki: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku(,President ) 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki oleju 1 szklanka cukru 8 żółtek 8 białek 2 całe jaja
w mojej kuchni