się nie wyleje, bo słoiczki są zakręcone. Do słoiczków możecie zapakować różne desery - ciasta ucierane czy sernik na zimno. A spośród znajdujących się na blogu przepisów możecie skusić się na panna cottę - w wersji tradycyjnej, śmietankowo - waniliowej na żelatynie, lub wegańskiej z mlekiem kokosowym i agarem . * Mam nadzieję, że moje propozycje przypadną Wam do gustu i umilą wypady
Chilli Czosnek i Oliwaróżne smaki i różne bakaliowe dodatki, jeden ze śmietanką drugi z żelatyną. Jednak podstawą paschy jest mleko lub biały ser/twaróg z dodatkiem żóltek, masła i cukru. Moja pierwsza pascha wyszła świetna i bardzo mi smakowała. Smakiem przypomina po prostu taki słodki sernik na zimno tyle, że ma nieco mniej zwartą konsystencję. Myślę, że pascha napewno wpisze się
Monia miesza i gotujepołączyć w jednym wypieku! Koniecznie wypróbujcie! Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z książki Dr Oetker "Wyborne serniki". Składniki: Na ciasto drożdżowe: 50 g masła lub margaryny 375 g mąki pszennej 7 g (torebka) suszonych drożdży 50 g cukru Szczypta soli 200 ml mleka Na masę serową: ok. 5-6 jabłek (w zależności od wielkości) 7 łyżek soku z cytryny
MyCookBook.plśmiesznie, bo i sam przepis jest śmiesznie prosty. Pierwszy i zarazem najłatwiejszy z serii serników na zimno, otwierający sezon. Ulubieniec większości gospodyń jak i dzieci. Zapraszam. Sk ład ni ki: 4 galaretki o różnych kolorach (według upodobań) 2,5 szklanki mleka 400 ml kremówki 1 szklanka cukru 8 łyżeczek żelatyny
Garniec Magaliebyć z wiaderka 50 g masła 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 6 łyżek cukru* 1 średnia cytryna** 1 galaretka cytrynowa ciastka delicje biszkopty do wyłożenia formy Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Cytrynę dokładnie umyć. Do rondelka wlać mleko i dodać żelatynę, odstawić na trochę aby napęczniała. Następnie mleko podgrzać, nie gotować i rozpuścić dokładnie żelatynę. Odstawić(...)serową masę. Wierzch ładnie wyrównać. Tortownicę wstawić do lodówki. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka będzie już zimna i zacznie tężeć wystawić sernik z lodówki. Na wierzchu ułożyć ciastka delicje. Zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki aby galaretka dobrze stężała. * Ilość cukru można zwiększyć jeśli wolimy bardziej słodki sernik
Monia miesza i gotujeSernik :(klasyczny-prosty-delikatny)Produkty:Ciasto:-1,5 szklanki mąki krupczatki-0,5 szklanki cukru pudru -80g margaryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajko Masa:-1kg twarogu (półtłusty)-1 szklanka cukru (w wersji słodszej- 1,5 szklanki) - 3-4 łyżki śmietany - 3 łyżki oliwy - 5-6 żółtek(...)zmiksować. Natepnie dodać budyń i mleko , dalej miksując. Masa powinna być bardzo rzadka.3.Dużą blachę obłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto i wylać na nie masę. Piec w 200C przez 40 minut. 4.Pianka: Ubić białka ze szczypta soli. Dodać cukier.5.Po 40 minutach wyjąć sernik i wylać na ciasto ubite białka
Gotuj Z MuzykąMleko podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę i przestudzić. Przestudzone mleko dodać do masy serowej cały czas mieszając, na końcu dodać sparzone rodzynki. Masę wylać do wyłożonej folią tortownicy o średnicy 22 cm, odstawić do stężenia. Na stężoną masę serową wylać tężejącą galaretkę przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Uwagi: Sernik na zdjęciu przygotowałam w LILIANIE - formie z Tupperware. Oczywiście
In my kitchenzrobić ? Zwłaszcza, że mój narzeczony i brat uwielbiają serniki, więc czas uprzedzenia trzeba było pozostawić na bok. I powiem wam, że dawno nic tak pięknie nie pachniało ciastem jak podczas pieczenia się sernika. Nie lubiłam serników bo zawsze ten ser był taki suchy, a w przypadku tego sernika , ser jest dosłownie puszysty, a do tego kokosowa pianka... zjadłam(...)kawałki na raz :) a to o czymś świadczy... Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 0,5 kostki margaryny / bądź 125 gr masła 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier z prawdziwą wanilią Masa Serowa: 1 kg sera mielonego w wiaderku 1 szklanka cukru 4 żółtka 3/4 szklanki mleka 1 suchy
W Moim Magicznym DomuSernik dyniowy z karmelizowanymi gruszkami Bardzo jesienny i bardzo aromatyczny sernik. Gorąco polecam! Składniki na tortownicę 23-24 cm: Spód 180 g ciastek owsianych 1/2 łyżeczki cynamonu po szczypcie mielonego imbiru i kardamonu 60 g stopionego masła Ciastka pokruszyć, połączyć z pozostałymi składnikami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przełożyć do formy, dociskając do dna uformować(...)puree z dyni, dokładnie wymieszać. Mieszając rózgą stopniowo wlewać mleko skondensowane. W dalszym ciągu mieszając dodawać po jednym jaja. Na koniec dodać mąkę i przyprawy. Ostatni raz dobrze wymieszać. Masę serowo-dyniową przełożyć na schłodzony spód. Formę ustawić na kratce na środkowym poziomie piekarnika. Temperaturę zmniejszyć do 140C. Sernik piec 60-80 minut. Brzegi będą ścięte, ale środek przy
Pełny talerznajlepszy sernik na zimno jaki kiedykolwiek jadłam :-) oj tak! zdecydowanie... Na potrzeby weekendowej akcji dodałam owoce (babcia nie dawała). Wy możecie też dodać rodzynki, wyłożyć spód tortownicy biszkoptami, połączyć to wszystko w jednej tortownicy :-) dowolność pełna, ważne że smakuje fantastycznie... SKŁADNIKI 600 g serka waniliowego 250 g masła 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 1 szklanka mleka(...)krzepnącą żelatynę z mlekiem (jeśli będzie zbyt płynna, masa podzieli się). Gotową masę przelewamy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową, wierzch posypujemy czereśniami (możecie je wydrylować, ale nie jest to konieczne,tylko wtedy pamiętajcie by uprzedzić gości ;-) ) i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Wspólnie ze mną w "sernikowej" akcji serniki robiły: Marta Pyza
Czary - gary w kuchniłyżki żelatyny - 100 g czekolady gorzkiej - 100 g czekolady mlecznej - pół szklanki mleka - szklanka malin świeżych lub mrożonych - 1 galaretka malinowa lub wiśniowa Połowę mleka rozpuszczamy z czekoladą w garnku na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy ostygnie dolewamy resztę mleka. Żółtka ucieramy na puszysto, dodajemy ser twarogowy, czekoladę i żelatynę. Wszystko miksujemy. Białka(...)tortownicy 24-26 cm. Wstawiamy do lodówki aż stężeje. Przygotowujemy galaretkę w/g przepisu, ale dodając mniej o pół szklanki wody, wrzucamy owoce i czekamy aż zacznie stygnąć. Wylewamy na sernik i ponownie chowamy na kilka godzin do lodówki. SMACZNEGO> CMOK
Pasje Jolkimąki pszennej olej do smażenia sok owocowy przepis Do garnka z mlekiem wsypujemy ryż i gotujemy go na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż ryż wchłonie całe mleko i będzie miękki. Następnie do miski przekładamy oddzielone od białek, żółtka i ucieramy je z cukrem. Do utartych żółtek dodajemy wystudzony ryż i całość razem łączymy. Do drugiej miski przeciskamy(...)ryżem i twarogiem. Łyżką formujemy małe placki i smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Serniki podajemy polane sokiem owocowym
Smakowite Daniakostka (250) masła, lub ewentualnie margaryny 3 budynie (2 czekoladowe, 1 śmietankowy lub waniliowy) 1 szklanka mleka kilka rodzynek Pół tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej Opakowanie orzechów włoskich Puszka kajmaku lub skondensowanego słodzonego mleka w puszcze Jeżeli nie masz gotowego kajmaku należy gotować mleko w puszcze w kąpieli wodnej przez około 4 godziny. Na początek przygotowuję blachę. Wykładam ją dokładnie(...)Musimy uzyskać idealnie gładką masę, którą ciągle mieszamy. Jak już jest gładka jak aksamit wyłączamy na chwilkę kuchenkę i dodajemy garść rodzynek. Do miseczki wsypujemy 3 proszki budyniowe, dolewamy mleko i mieszamy do momentu uzyskania idealnie gładkiej masy. Wlewamy budyń do masy serowej. Dokładnie mieszamy oraz włączamy kuchenkę. Ciągle mieszając masę uzyskujemy krem o konsystencji budyniu. Gorącą masę budyniową wlewamy
Kocham Czekoladęjestem fanką mega słodkich deserów – ten jest bardzo przyjemny, lekko słodki, półwytrawny i bardzo satysfakcjonujący. Połączenie koziego twarożku z figami, jogurtem i twarogiem z mleka krowiego było bardzo trafionym kulinarnym eksperymentem. Dwa opakowania świeżych fig, z czym by je zjeść… Ser kozi to pierwsze skojarzenie, trafione bez pudła, bo z dodatkiem płynnego lawendowego miodu to dla mnie duet perfekcyjny(...)wszystkim jednak charakterystyczny smak tego sera odpowiada, a chciałam zrobić przy okazji kilka porcji deseru – na weekend zapowiedzieli się goście. Jak to wszystko połączyć? Sernik w małych, pojedynczych porcjach okazał się idealnym pomysłem. Szykujemy sobie małe przeźroczyste szklane naczynia – kilka malutkich słoiczków, małe szklane miseczki. Ciastka kruszymy, wrzucamy do malaksera razem z płatkami owsianymi, wlewamy miód i olej kokosowy
Karo in the Kitchenwaniliowego bez cukru - 1 litr mleka - 6 łyżek cukru - 227g masła (temp. pokojowa) - 250g serka mascarpone - opcjonalnie 2 łyżki alkoholu Dodatkowo: - ok. 600g świeżych malin - 2 galaretki malinowe - 700ml wrzątku na dwie galaretki (w chłodne dni można dać więcej wody) Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche i gotujemy budyń. Ja zrobiłam więcej ciasta do sernika jagodowego , więc miałam już gotowe, zamrożone(...)łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Gotujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy. W pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy do zgęstnienia bydyniu (trochę trzeba się namachać bo budyń będzie bardzo gęsty, ale taki
mojewypiekiinietylkotakże sernik z wiśniami (link) , czas na wersję z brzoskwiniami. SKŁADNIKI: Ciasto: - 7 dag margaryny do pieczenia - 7 dag cukru - 1 jajo - 1 mały cukier waniliowy - 15 dag mąki - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: - 1 kg sera z wiaderka - 10 dag cukru - 1 cukier waniliowy - 2 jaja - 2 żółtka - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki mleka(...)składniki, tj. jaja, żółtka, mleko, olej oraz budyń waniliowy. Masę serową wykładam na ciasto, układam na niej pokrojone na drobne kawałki brzoskwinie, na to wykładam pianę ubitą z dwóch białek, niewielkiej ilości cukru oraz szczypty soli. Piekę ok. 1 godz. 20 minut. w temp. 160'C (pierwsze 30 minut) - 170'C (pozostały czas). Kiedy góra sernika jest już zarumieniona, przykrywam
Wielopokoleniowo