Choć zazwyczaj puszyste serniki smakują mi mniej niż ciężkie, zbite, stawiam go na równi z moim ulubionym, złotą rosą: http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/11/sernik-zota-rosa-ii.html Sernik: 150g herbatników 1 kg sera z wiaderka 2 budynie waniliowe bez cukru 8 jajek L 3/4 szklanki cukru Polewa: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka kolorowa posypka(...)mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. 3. Blaszkę o wymiarach około 35x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki a na nie wylewamy masę serową. 4. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy zamknięte drzwiczki i trzymamy w nim sernik jeszcze przez 15 minut. Następnie uchylamy drzwiczki, zostawiamy sernik
Szefowa kuchnipodany na makaronie naleśnikowym Jedno z najmniej wyszukanych i pomysłowych dań festiwalu. Weszłam, zamówiłam, dostałam to, czego się spodziewałam. Z tego, co się orientuję, to klasyczną carbonarę robi się bez użycia śmietany, a sos powstaje z żółtek. Niestety danie Pozytyvki przeciętny Kowalski mógłby wykonać z resztek w lodówce. Chociaż to bardzo smaczne danie, nie mogę dać wyższej oceny. Okiem Kesji(...)czerwonej cebuli z czerwonym winem. Podany z zieloną herbatą Pani była przesympatyczna i uśmiechała się radośnie. Danie podane było jednak bez przemyślenia, chaotyczne i niedbałe. Ciasto ze spodu rozmokło. Konfitura za to bardzo smaczna. W samym serniku zbyt dużo gałki muszkatołowej. Herbatka, jak herbatka, wodnista. Okiem Kesji: Nie lubię koziego sera i nigdy nie polubię. Nie ma, czego oceniać
Życie zamknięte w smakuLubicie sernik? To pytanie retoryczne, pewnie większość z nas go lubi. Ale kiedy na stole pojawiają się jeszcze makowiec i szarlotka, to czy umiecie się bez wahania zdecydować? A może tak jak ja, macie duży dylemat? Jeśli w dodatku uważacie na to, co jecie i nie możecie sobie pozwolić na zjedzenie 3 kawałków ciasta na raz, to moje ciasto(...)termoobiegiem) i piec ok. 30-40 minut. Migdały zrumienić na suchej, rozgrzanej patelni teflonowej (bez tłuszczu). Gdy ciasto będzie upieczone, wyciągnąć z piekarnika i posypać po wierzchu płatkami migdałowymi. Przełożyć na kratkę, ostudzić, pokroić i cieszyć się wyjątkowym wypiekiem łączącym w sobie sernik, makowiec i szarlotkę. Ciasto łatwo podzielić, przyjmując połówkę jabłka jako środek porcji (powinno ich być
Dietologzależności od preferencji można darować sobie spód lub zrobić go w wersji glutenowej. Ja wykonałam wersję bezglutenową a glutenowcy oczywiście nie zorientowali się co jedzą...:-) Sernik jest aromatyczny i sprężysty i, chyba, nie może się nie udać:-) Składniki na spód: 200-300 g biszkoptów bezglutenowych 1 łyżka miodu 100 g margaryny lub masła mały słoiczek dżemu pomarańczowego (można(...)Gotową masę wyłożyć na przygotowany wcześniej spód z biszkoptów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Nie należy piec dłużej. Ja potrzymałam dłużej i za bardzo się przyrumienił. Oczywiście sernik urośnie niemożebnie a zaraz po wyjęciu opadnie - inaczej nie będzie, jeśli do sera poszła piana. Po wystudzeniu można polać roztopioną czekoladą
Ze smakiem bez glutenuTym razem pokażę Wam obłędnie wyglądający , delikatny i niezwykle smaczny Sernik na zimno , który zamiast na klasycznym biszkopcie przyrządziłam na znanych chyba wszystkim piankach jojo
Ostra na Słodkodeser, czy sernik na zimno, więc nazwałam go po prostu desernikiem. Jeżeli wolicie możecie nazwać go też charlotte. Nie ma to w sumie większego znaczenia. Mój desernik przygotowałam w najmniejszej tortownicy, ale można też przygotować deser w szklankach. Gdy masa stężeje jest łatwa do krojenia, ale bardzo kremowa i dosłownie rozpływa się w ustach bez najmniejszego oporu. Polecam więc
Pełny talerzupiec doskonały sernik potrzebny jest przede wszystkim dobry ser. Musi być idealnie gładki bez wyczuwalnych grudek, nie za mocno owarzony i przede wszystkim tłusty. Dawniej gospodynie miały z tym nie lada problem. Żeby odprowadzić nadmiar serwatki zawijały taki ser w ściereczkę i wałkowały go na desce. Nam producenci sera, wychodzą naprzeciw, oferując w sprzedaży wiele gotowych mielonych twarogów. Rzeczywiście(...)takim pojemniczku. Istotny wpływ na efekt końcowy naszego wypieku ma również ilość dodanych żółtek i doskonale ubita piana, której nie może być zbyt dużo ( mniej niż żółtek ), bo sernik za szybko wyrasta i potem opada. Jeżeli ubijemy ją dodając część cukru przeznaczoną do masy, sernik będzie jeszcze bardziej puszysty. Sernikowi dobrze robi także dodatek mąki pszennej, ziemniaczanej, budyniu
Wiem co jemłyżeczki ekstaktu z wanilii 4 jajka mus pistacjowy: 100 g kremu pistacjowego 125 g serka mascarpone 150 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny dodatkowo: niesolone pistacje bez łupinek kilka bez Ciasteczka pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić. Wlać do ciastek, dobrze wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść. Podpiec spód w 180 st. C. przez 15 minut(...)rozpuszczenia. Krem postacjowy zmiksować z mascarpone, dodać żelatynę, połączyć. Pozostałą kremówkę ubić, dodać do kremu, delikatnie wymieszać. Mus wyłożyć na sernik, schłodzić w lodówce 3-4 godziny. Przed podaniem posypać posiekanymi psitacjami i pokruszonymi bezami. Smacznego! Wygląda na to, że z prac ogrodowych nici... Ale, jak mawia Babcia, co się odwlecze, to nie uciecze . Póki co, zadowolę
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiększą furorę ;-) A to moje było upieczone "z okazji", na przyjęcie emerytalne mojego taty :-) tyle, że bez żadnego pomysłu... Zadzwonił w ostatniej chwili, że potrzebuje dobrego ciasta. Rozejrzałam się więc po kuchni i po lodówce i stwierdziłam, że za mało na sernik, za mało na szarlotkę, zanim pójdę na zakupy to jak nic się nie wyrobię(...)łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ser: 250 g sera białego (typu klinek lub z kostki) 250 g mascarpone 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 budyń waniliowy bez cukru 1 cukier wanilinowy Jabłka: 8 antonówek 6 łyżek cukru cynamon (ilość wg uznania) 1/4 szklanki wody Suche składniki mieszamy razem, następnie dodajemy masło starte na tarce jarzynowej i całość
Czary - gary w kuchniWypieki-moja pięta Achillesowa-przyznaję bez bicia. Nie jadam słodyczy ale od czasu, do czasu mam chęć na coś pysznego-wtedy odkurzam ten przepis. SKŁADNIKI: Spód: ok. 200 g. kruchych ciastek 1-1,4 łyżki masła Masa serowa: 500 g. twarogu na sernik (zmielonego-tłustego) 500 g. sera mascarpone 1,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka
Kopystką po garachSkładniki: SERNIK: cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 2 krople, jajka 6 sztuk, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, gruszki 3 sztuki CIASTO: mąka tortowa 1 szklanka, herbatniki 150 gram, masło lub margaryna 150 gram, cukier 1/2 szklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki MASA: gruszki 4 sztuki, tortenguss rote 2 opakowania forma 30x25, wyłożona papierem(...)robocie ubić jajka, cukier do białości na dużych obrotach z 5 minut dodać ser z wiaderka, budyń, kaszę manną, aromat i połączyć składniki bez długiego ucierania, wsypać pokrojone w kostkę gruszki i łyżką wymieszać sernik wylać na ciasto i piec w nagrzanym elektrycznym piekarniku na 190 C około 60 minut, do suchego patyczka, sernik wystudzić w blaszce tortenguss
W Mojej Kuchni LubięCiąg dalszy siedzenia w domu, zamówiłam zdrową mąkę konopną...to będzie pierwsze z niej ciasto. Jako jedyna mąka jest zdrowa, co prawda nie ma właściwości
Wypieki ReneEkspresowe serniczki na zimno pomagają przetrwać ten trudny, deszczowy miesiąc. Powoli już chyba tracę nadzieję na to, że w końcu przyjdzie do nas prawdziwa, słoneczna wiosna
365 dni dookoła kuchniMoje zdanie o serniczkach – warte zrobienia. Niebo w gębie.W sobotę będzie wersja duża ,w gości. Składniki : na 10 kokilek ,lub duży sernik w tortownicy 23 cm Spody serniczków: 25 ciastek oreo ,bez kremu ,zdejmujemy go nożem i odkładamy do masy 3 łyżki roztopionego masła W malakserze ,bądź wałkiem ,kruszymy ciasteczka na piasek i łączymy z masłem
Ladylaura.Przezroczysta galaretka a w niej gerbera, która również wykonana jest z galaretki Spód to zmiksowany twaróg z wanilią, kremówką i żelatyną. Całość tworzy niezwykle smaczny i
Oryginalny smakBatoniki z białego sera z dodatkiem kokosu, oblane gorzką czekoladą - dzieci małe i duże z pewnością je pokochają. Są kremowe i delikatne w smaku, rozpływają się
Kuchnia MagdaLenyborówką amerykańską Sernik na zimno w kolorach lata Jogurtowy sernik na zimno z borówką Sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliowy sernik na zimno z borówką Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Jogurtowe lody z borówką amerykańską Lody z borówką amerykańską Domowe lody borówkowe Dżemowy deser z nasionkami chia Dżem
Kulinarne przygody Gatitypysznego, póki świeże. W pierwszej kolejności zdecydowałam się na jogurtowy serniczek bez pieczenia. Podstawę stanowią zmielone na pył sucharki wymieszane z nutellą, następnie mamy warstwę jogurtową z owocami, zaś na wierzchu jest serek mascarpone wymieszany z niewielką ilością jagód, które nadają fajnego koloru. Jeżeli ktoś lubi serniki na jogurtach greckich, zachęcam do spróbowania:) Spód: około 220g pokruszonych na pył
Smaki Na TalerzuTen konkretny tofurnik robiłam trzy razy. Za pierwszym razem zdjęcia zwyczajnie nie wyszły. Za drugim razem zjedliśmy całość przed sesją zdjęciową. Za trzecim razem skończyła
Gotuj z Blue RavenŚwięta wielkanocne w naszym domu nie mogą obyć się bez słodkości. Na pewno będzie jakaś puszysta baba, może jakiś sernik lub kolorowy mazurek i postanowiłam zrobić jeszcze małe ciasteczka. Waniliowe ciasteczka, przełożone kwaskowym, cytrynowym kremem i polukrowane, będą ozdobą świątecznego stołu i łakociem, któremu nikt się nie oprze. Takie ciasteczka lub inne drobne wypieki możecie też zapakować w celofan
Smaczna PyzaSerniki to jedne z moich ulubionych ciast, które mogę jeść bez przerwy. W takiej wersji zrobiłam go po raz pierwszy, ale nie ostatni! Składniki: 1 kostka twarogu półtłustego 2 jaja 20 tabletek słodziku 1 białko (opcjonalnie) 1 łyżka mąki migdałowej 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka nasion chia aromat Sposób przygotowania: Jaja z białkiem i słodzikiem ucieramy
Truskawkowa Fiestawłaśnie taki gościł na Naszym świątecznym stole. Tym czasem w trakcie przeglądu zamrażalnika znalazłam jeszcze opakowanie mrożonej czerwonej porzeczki i tak powstał sernik z tym właśnie owocem. Równie smaczny, wilgotny z chrupiącą bezą i maślaną kruszonką. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
W garach u GosiPyszne mini serniczki na zimno nadziewane musem z mango na spodzie z biszkoptów. Pięknie się prezentują na talerzu dzięki kolorowej lustrzanej polewie (niestety na zdjęciach wygląda
Oryginalny smakZamiast sernika proponujemy małe serniczki z dodatkiem smażonych czereśni, z lekką bezą. Składniki na ciasto: -20 dkg mąki -20 dkg masła -5 dkg cukru pudru -1 żółtko (białko wykorzystamy do bezy) -1 łyżka zimnej wody Składniki masy serowej: -0,8 kg twarogu -4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy) -3/4 szklanki cukru -5 dkg masła
Maminek kulinarnyWitajcie Zauważyłam, że duża popularnością cieszą się moje odchudzone śniadania, dlatego dziś chcę się podzielić kolejnym super pomysłem. Mam nadzieję, że wybaczycie mi ich mało atrakcyjny
Cynamonowe szczęścieSkładniki (na tortownicę o średnicy 21 cm) : Spód: 150 g ciastek Oreo 40 g masła Ciasteczka pokruszyć, ja to robię w moździerzu. Masło roztopić, połączyć dokładnie
Moja Galeria Smakukolejny smak lata. Delikatnie czekoladowa masa z kaszy manny plus galaretka z owocami to połączenie, które sprawdza się zawsze w ciepłe dni. Ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie każdy. Tym razem, zamiast sernika na zimno , właśnie naszła mnie ochota na ten rodzaj placka, który pamiętam z dawnych czasów. Poza sezonem truskawkowym możemy użyć innych owoców. Ciasto z kaszą manną
Poezja smakujest prosty w wykonaniu. Najlepsze jest to w nim, że do tego ciasta potrzebujemy aż 3 składników : banany, masło i galaretki. I do tego bez pieczenia :) Czego chcieć więcej?? Spróbujcie. W smaku przypomina trochę sernik na zimno o smaku bananowym. 'bananowiec inspirowany nowym Somersby Blackberry' Składniki (na mała tortownicę): - 4 banany - 1 kostka miękkiego masła - 2 galaretki cytrynowe
CookYourselfświęta Bożego Narodzenia przygotowałam orzechowo-korzenną wersję sernika gotowanego. Zmian dokonałam w cieście, masa serowa właściwie pozostała bez zmian... Ciasto miodowe: 50 dag mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy piernikowej po 60 g grubo mielonych orzechów włoskich i laskowych 15 dag cukru pudru 30 dag masła 2 jajka 2 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch
Czerwień i błękitFioletową galaretkę zakupiłam już jakiś czas temu i czekała na swoją kolej w kuchennej szafce! Chciałam przyrządzić ją w taki sposób , by oddać całe piękno koloru
Ostra na Słodko