blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy, w których wykorzystałam Jabłka Grójeckie: jabłkowe smoothie bowl z truskawkami grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową jabłkowa zupa krem z chrzanem sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami Parę słów o Jabłkach Grójeckich Marka „Jabłka Grójeckie” odnosi się do 27 odmian i ich sportów wywodzących się z regionu grójeckiego. Swoje wyjątkowe walory zawdzięczają(...)intensywne sady karłowe, które dostarczają ok. 40% krajowej produkcji jabłek, a intensywność upraw w niektórych gminach sięga nawet 70%. Dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 6 filetów z dorsza 6 plasterków wędzonego boczku sól pieprz cytrynowy Mus jabłkowy: 4 Jabłka Grójeckie Jonaprince 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu
Kulinarne przygody GatityTradycyjna szarlotka do kupienia jest w każdej prawie cukierni. Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką Z dzieciństwa pamiętam dwa tylko ciasta, które piekła moja babcia. Zawsze robiła szarlotkę i sernik. Wiadomo, głównie dlatego iż były one tanie do zrobienia a użyte do nich produkty były ogólnie dostępne. Dzisiaj możemy pozwolić sobie na upieczenie każdego rodzaju ciasta, a jednak mimo(...)łyżeczką. Do ubitych z cukrem białek naprzemiennie dodawać mąkę z proszkiem i żółtka. Delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec od 25 do 30 minut w tempertaurze 175 stopni Celsjusza. Jabłkowa wstawka. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do garnka, wlać wodę. Gotować kilka minut do momentu, aż jabłka zmiękną
mecookstego pakietu jeszcze przytulony M. i zwinięty w kuleczkę Cynamon. W każdym razie dziś miałam dzień pieczenia i przyznam, że część wypieków mi wyszła, a część zupełnie nie. Sernik opadł, a biszkopt na roladę popękał, dzięki czemu już wiem, że po Świętach będę robić bajaderkę. Natomiast lebkuchen, rożki orzechowe i makowiec wyszły rewelacyjnie, więc nie ma się co smutać(...)dobrze smakują ciasteczka posypane cukrem z cynamonem i z kapką marmolady po środku. Żeby posypka dobrze trzymała się ciasta, dobrze jest ją leciutko w nie wwałkować. Piec 8-10 minut w temperaturze 180 C. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkomojprzepisna.pl | Tort różowy Mam dziś dla Was tort jak dla księżniczki, mocno różowy o smaku śmietankowo-malinowym. Tort jest całkiem wysoki i efektowny, proponuję wykonać go
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort różowy Mam dziś dla Was tort jak dla księżniczki, mocno różowy o smaku śmietankowo-malinowym. Tort jest całkiem wysoki i efektowny, proponuję wykonać go
moj przepis naJeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie zacznijcie od niego. Specjalnie nawet nagrałam do niego filmik na YT, bo wiem, że część z Was woli filmiki z przepisami). Polecam Wam też sernik ze śliwkami , mam do niego dużą słabość, a także żytni biszkopt ze śliwkami , który wprost uwielbiacie (dostaję wiele wiadomości o tym, jakim zaskoczeniem dla Was jest to ciasto(...)ciasto, 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim niską formę do tarty (moja ma średnicę 28 cm). Na dnie ułożyć śliwki przecięciem do dołu i wstawić do piekarnika na 10 minut. W międzyczasie przygotować zalewę śmietanową – połączyć za pomocą rózgi śmietanę, jajka, ksylitol i cynamon. Z pozostałego ciasta zrobić kulkę, rozwałkować cieniutko i pokroić w paski. Po 10 minutach wyjąć
DietologZapraszam Was dzisiaj na pyszne tarteletki z delikatnym i lekkim nadzieniem serowym oraz owocami. Ja porządkowałam zamrażarkę po zimie i wykorzystałam mrożone borówki i jeżyny ale
babka w formieprzysporzy problemu, wystarczy odrobina chęci, aby zrobić rurki z kremem. Przygotowując ciasto półkruche z poniższych składników warto zwiększyć proporcje i część przechować w zamrażarce. Zawsze się przyda do sernika, jabłecznika, babeczek, kolejnej porcji rurek, czy innych słodkich wypieków. Składniki na ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125 g cukru pudru - 250 g mocno schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej(...)układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem demerara. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C i pieczemy przez ok. 20 minut (grzałka góra – dół, bez termoobiegu). Gotowe rurki, jeszcze gorące, ostrożnie zdejmujemy z foremek pomagając sobie papierowym ręcznikiem kuchennym. Studzimy na kratce. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy ekstrakt
mojewypiekiinietylkomojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni
moj przepis naSkładniki: ciasto: 3/4 kubka puree z dyni 1 kubek mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 1
Luźna KuchniaNieskromnie muszę przyznać że to jeden z lepszych serników mojej produkcji, żeby nie powiedzieć że chyba najlepszy! :D Upiekłam go przy okazji testowania mojego nowego nabytku jakim jest białko serwatkowe KFD Premium WPC 80 . Zacznę od recenzji, a następnie przejdę do przepisu na tą pyszność. KFD Premium WPC 80 , to najwyższej jakości, w 100 % czysty i instantyzowany koncentrat białka(...)kaszy jaglanej suchej 25g ananasowo-kokosowej odżywki białkowej KFD Premium WPC 80 Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy do blendera wrzucamy jajka, miksujemy przez minutę dodajemy wszystkie pozostałe składniki i blendujemy na jednolitą masę przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 min. pozostawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćciasta, zmiksowałam więc wszystko, co miałam. Wepchnięcie w siebie kilku kopiatych łyżek kremówki 38% oczywiście jest możliwe, ale... Przypuszczam, że po takiej dawce nie mogłabym już nawet na mój sernik spojrzeć. W związku z tym zaczęłam się zastanawiać, co by tutaj zrobić... Przypomniało mi się, że kiedyś robiłam deser z owsianą kruszonką, który bardzo nam smakował. Niewiele myśląc, postanowiłam(...)płatków owsianych20 g jasnego brązowego cukru20 g masłamasa:60 ml śmietany kremówki (38%)250 g jogurtu jagodowo-bananowegoMasło rozpuścić z cukrem na patelni. Wsypać płatki, smażyć 4-5 minut, aż płatki nabiorą złotej barwy. Zdjąć z ognia, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.Kremówkę ubić na sztywno, dokładnie wymieszać z jogurtem.Na dno małych szklaneczek wyłożyć po dwie łyżki kruszonki, na to warstwę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj taki przepis - nie przepis. Panuje tu bowiem duża dowolność jeśli chodzi o ilości i produkty. Ale sposób zdecydowanie wart jest uwagi.Po pierwsze - mam mikroskopijny zamrażalnik
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyszedł wyjątkowo kremowy, choć troszkę wilgotny, chyba za sprawa brzoskwiń. Przyznaję się od razu, że poczyniłam pewne zmiany: użyłam serka z wiaderka i dodałam jedno jajko więcej do masy. Sernik z brzoskwiniami i kruszonką Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki krupczatki( u mnie semolina) 250 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 200ºC przez około 10-15 minut. Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Na masie układamy pokrojone w kawalki brzoskwinie. Następnie równo wykładamy ubitą pianę. Na górę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto. Pieczemy około 50 min w temperaturze 180ºC. Chłodzimy przez
Mia Cucina Sofietatruskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody(...)wraz z proszkiem do pieczenia mąkę. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i oprószoną mąką tortownicę. Pieczemy piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 20 minut z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wody, odstawiamy na kilka minut, żeby namiękła, po czym wkładamy na parę chwil do mikrofalówki
Kulinarne przygody Gatity