Kruche rurki nadziewane musem śliwkowym i kremem kajmakowym 147Od dawna miałam ochotę na kruche rurki z kremem. W mojej miejscowości są w sprzedaży rurki z bitą śmietaną i karmelem, są po prostu pyszne, jednak
moj przepis na
Kruche rurki nadziewane musem śliwkowym i kremem kajmakowym 214Od dawna miałam ochotę na kruche rurki z kremem. W mojej miejscowości są w sprzedaży rurki z bitą śmietaną i karmelem, są po prostu pyszne, jednak
moj przepis na
Rabarbarowy chutney z jabłkami 193blogu sa też inne pyszne przepisy, w których wykorzystałam Jabłka Grójeckie: jabłkowe smoothie bowl z truskawkami grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową jabłkowa zupa krem z chrzanem sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym owsiane ciasto z jabłkami i kremem daktylowym pudding chia z pieczonym jabłkiem Parę słów o Jabłkach Grójeckich(...)zostały wpisane do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChoG) Najbardziej popularne odmiany Jabłek Grójeckich: Gala Jonaprince Golden Delicious Idared Jonagold Ligol Rabarbarowy chutney z jabłkami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 czerwona cebula 100 g cukru 80 ml octu winnego 2 cm kawałek imbiru 500 g rabarbaru 1 duże Jabłko Grójeckie 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu
Kulinarne przygody Gatity
Błyskawiczne kokosanki 293Czy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sufletowy sernik podwójnie czekoladowy (gluten free) 244Bardzo przyjemny i intensywnie czekoladowy. Sernik pieczony jest w trzech etapach i tak naprawdę jeśli chcemy uzyskać pożądaną konsystencję lekkiej pianki to należy ściśle trzymać się przepisu. Wierzch sernika stanowi gorzka czekolada połączona z odrobiną żelatyny i szczyptą karmelu. Struktura przypomina lekkie ptasie mleczko. Jest to również przepis bezglutenowy więc osoby z wszelkimi nietolerancjami pokarmowymi swobodnie będą mogły rozkoszować(...)piana nam nie opadła 4. Rozgrzewamy do 165 st C piekarnik. do blachy wlewamy wrzątek, na środku ustawiamy naczynie z masą serowo-czekoladową i pieczemy przez 15 minut w kąpieli wodnej. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 160 st C i pieczemy kolejne 15 minut, po tym czasie całkowicie wyłączamy temperaturę i pozostawiamy na kolejne 15 minut
vaniliowoczekoladowa
Ananasowy sernik na zimno na makowcu 268Ot sobie wymyśliłam, kombinację, ale kombinację bardzo pyszną. Wilgotny makowiec a nim delikatna masa serowa z kawałkami ananasa. Jeśli lubicie ciasta z makiem musicie koniecznie spróbować
Cynamonowe szczęście
mazurek z kajmakiem i czekoladą orzechową 180Mazurek to obok babki i sernika tradycyjne wielkanocne ciasto. Ma być niski, bardzo słodki, kolorowo udekorowany i obowiązkowo musi mieć bakalie. Przez lata nie piekłam mazurków, jakoś tak się działo, że ustępowały miejsca innym wypiekom. W tym roku jednak naszło mnie na mazurki i będzie ich na pewno kilka. Robi się je bardzo fajnie, bo wystarczy kruche ciasto posmarować czekoladą(...)blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Z reszty ciasta wyciąć małe kwiatuszki i ułożyć je wokół prostokąta z ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut aż do delikatnego zrumienienia. Wystudzić. Czekoladę połamać, zalać mlekiem i rozpuścić nad parą. Posmarować środek ciasta, zostawiając około centymetrowy margines. Kajmak przełożyć do szprycy i kiedy czekolada zastygnie ozdobić pozostawione
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
DYNIOWO-POMARAŃCZOWY CURD 226pomarańczy, z nutką cynamonu i gałki muszkatołowej. Jeśli jesteście fanami cytrynowego curdu to ten pokochacie również! Możecie go używać do nadziewania ciasteczek, przekładania tortów, do naleśników, gofrów, lodów, tostów, serników albo tak jak ja do dyniowej tarty - przepis już jutro na blogu (powtarzam się ?!?:)) Albo jeśli chcecie wyjadajcie go prosto ze słoiczka:) Postarajcie się użyć do tego kremu małej, mocno(...)umyj, obierz ją ze skóry, wydrąż środek (pestki i miękki miąższ) i pokrój w kostkę (około 1,5 - 2 cm), a następnie zapiecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C na blasze wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie wyjmij dynię z piekarnika, ostudź i zmiksuj w malakserze na gładkie puree. Odmierz potrzebną ilość
Słodko-Słony Świat Ilony
Babka piernikowa z serem 395świątecznym stole :) Pierwsza propozycja to babka z nadzieniem pół-sernikowym, pół piernikowym, oblana białą czekoladą. Babka ta jest pewnego rodzaju kompromisem - mój Ukochany nie lubi pierników, natomiast uwielbia serniki :) Przepis znalazłam na stronie Domowe Wypieki. Zapraszam do pieczenia!Składniki na masę piernikową:180 g płynnego miodu100 g cukru80 g masła2 łyżki kakao2 jajka250 g mąki pszennej25 g kandyzowanej(...)następnie połowę masy serowej i znów masę piernikową, a na koniec serową. Wkładamy łyżkę w kilku miejscach i delikatnie "przeciągamy". 5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 105-120 minut w 180 stopniach. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia w foremce. Następnie wyciągamy na kratkę do studzenia ciast.6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej*, polewamy babkę i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy. Odstawiamy
My Culinary Art
Tarta z czerwoną porzeczką i bezową czapeczką 165Sezon na porzeczki już się prawie skończył… ale jakby ktoś jeszcze dorwał 0,7 kg porzeczek, lub miał zamrożone co nie co, to bardzo polecam
moj przepis na
Tarta z czerwoną porzeczką i bezową czapeczką 262Sezon na porzeczki już się prawie skończył… ale jakby ktoś jeszcze dorwał 0,7 kg porzeczek, lub miał zamrożone co nie co, to bardzo polecam
moj przepis na
Jak upiec idealne kruche ciasto 219celu spulchnienia ciasta. Sprawdza się w przepisach gdzie kruche ciasto, jest pieczone z dużym obciążeniem. Mogą być to na przykład szarlotki z dużą ilością jabłek lub ciasta makowe, serniki czy tarty zapiekane z wypełnieniem budyniowym. Inne dodatki to olejki smakowe, przyprawy, cynamon czy kardamon, sól lub skórki cytrusowe itp. [one-half-first] [/one-half-first] [one-half] [/one-half] Wyrabianie(...)sposób mamy gotową bazę do deserów. Kruche ciasto szczelnie owinięte w folię spożywczą możemy przechowywać w zamrażalniku do 3-4 miesięcy . Zamrożone ciasto wystarczy wyjąć na kilkanaście minut przed pieczeniem, a następnie zetrzeć je na tarce do warzyw i wyłożyć nim spód formy. Wałkowanie i nakłuwanie Przed pieczeniem ciasta przystępujemy do wyścielenia spodu formy. Możemy zrobić to na kilka sposobów
SprawdzonaKuchnia.pl
Orkiszowa tarta z jabłkami i bezą 146Szarlotki, jabłeczniki i wszystkie ciasta z jabłkami należą do moich ulubionych, zaraz po sernikach. Zauważyłam również, że chyba właśnie dlatego królują one u mnie na blogu, a Wy najczęściej z tych przepisów korzystacie. Mam nadzieję, że dzisiejszy przepis skradnie Wasze serca równie bardzo jak i moje, kiedy pierwszy raz przyrządziłam to ciasto kilka lat temu. Od czasu do czasu(...)palcami, aż powstaną drobne okruchy ciasta. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy lub zagniatamy krótko ciasto ręką, łącząc składniki w gładką i jednolitą kulę. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie zabieramy się za jabłka. MASA JABŁKOWA: Jabłka kroimy w drobną kostkę lub plasterki i umieszczamy w garnku, gotujemy. Dodajemy skórkę oraz sok z pomarańczy i gotujemy
Be Fit Be Strong
Kardamonowe ciasto z dżemem z czerwonej borówki i … 169dżem z borówki to możecie również upiec ciasto piernikowe z borówką . W Szwecji mięciutkie ciasto piernikowe jest bardzo popularne nie tylko na święta. Z borówką możecie również przygotować pyszny sernik . Jeszcze za wcześnie na świąteczne wypieki, więc w międzyczasie wypróbujcie ciasto z kardamonem i borówką. Kardamonowe ciasto podłużna foremka o poj. 1,5 l Składniki: 2 jajka(...)formy i wygładź powierzchnię. W miseczce umieść składniki na kruszonkę i rozetrzyj między palcami. Rozprowadź równomiernie kruszonkę na wierzchu ciasta i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 50 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Pokrój na kawałki. Smacznego! The post Kardamonowe ciasto z dżemem z czerwonej borówki i … appeared first
codojedzenia
Śledzie marynowane z imbirem 126wigilijne śledzie marynowane z imbirem i wiele innych rarytasów przygotowała Sylwia Chrzanowska, finalistka III edycji programu „MasterChef”. Po zakończaniu warsztatów każdy z uczestników otrzymał receptury na świąteczne potrawy m.in. sernik chałwowy (który niebawem przygotuję i nie omieszkam pochwalić się nim na blogu), pyszny sos żurawinowy, świąteczne pierogi nadziewane kaczką i absolutnie genialny mus z wątróbki z konfiturą cebulową (też(...)jego zapachu ). Śledzie marynowane z imbirem - przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze około minuty. Dodać miód, przecier pomidorowy, sok z pomarańczy, koncentrat, rodzynki, pokrojone drobno śliwki, starty na tarce imbir i przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu około 30-40 minut. Marynatę wystudzić. Zimną marynatę
Cztery Fajery