sernik w 15 minut - 7159 przepisów (strona:313/478)

Pieczony sernik biało-czerwony i "Tajemnica klejnotu Nefertiti" 161

jakieś specjalne ciasto. Zależało mi na białym i czerwonym kolorze, więc pomyślałam o serniku. Tym razem wybór padł na sernik pieczony, choć biel i czerwień łatwiej uzyskać w serniku na zimno. Ciasto ma wilgotną konsystencję dzięki zawartości naturalnych składników. Nie zawiera mąki, więc może być przygotowany z myślą o tych z nietolerancją glutenu. Składniki (na tortownicę(...)Wymieszać. Do tortownicy wyłożyć czerwoną masę. Wygładzić powierzchnię. Teraz wyłożyć do tortownicy masę białą. Wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika i obniżyć temperaturę do 180 stopni C. Piec ok. 80 minut, do zrumienienia wierzchu ciasta. "Tajemnica klejnotu Nefertiti" Agnieszki Stelmaszyk to pierwszy tom serii dla dzieci pt. "Kroniki Archeo". W jednej z gazet ukazał się właśnie artykuł o odkryciu grobowca

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik Poema di Caffe 130

ciasto to doskonałe połączenie delikatnego, aksamitnego sernika z bogatym, intensywnym i aromatycznym smakiem kawy. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki pszennej mąki 1 łyżka ziemniaczanej mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa serowa: 6 jajek 1/2 szklanki cukru pudru 250g masła extra 500g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 2,5 szklanki mleka(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o średnicy 23 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Pozostawić do wystudzenia. 2.  Masa serowa Jedno całe jajko wraz z 5 żółtkami utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę a następnie dodać pokrojone w kostkę masło. Cały czas

Szalona Kuchnia Eweliny
Delikatny sernik z morelami 237

sernik jest absolutnie genialny, delikatny, puszysty, niezbyt słodki, po prostu rozpływający się w ustach. Mogłabym jeszcze długo rozpływać się w zachwytach nad nim, ale lepiej będzie gdy przejdę do przepisu. Ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 3 łyżki cukru Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Połowę  ciasta zamrażamy, a drugą wkładamy do lodówki(...)składniki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i również dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Wykładamy na podpieczony spód, a na wierzch sera kładziemy połówki moreli. Pieczemy 20 minut w 180 st C Beza: 5 białek 1/2 szklanki cukru szczypta soli Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie już gęsta dosypujemy cukier i ubijamy aż się całkiem rozpuści. Białka

Cynamonowe szczęście
Serniczki czekoladowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.147 167

Lubię serniki choć nie uwielbiam. Podobne odczucia ma reszta rodziny.  Kiedy zobaczyłam przepis na mini serniczki na Moich Wypiekach nie mogłam się im oprzeć i namówiłam dzieci by odpowiedziały TAK na pytanie czy upiec je w weekend :) Wilgotne, pełne smaku, lekko kwaskowe. Smak czekolady jest intensywny i wyrazisty. Smakują mało serowo co u nas jest zdecydowanie plusem! Serniczki(...)wszystkie składniki oprócz czekolady i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy czekoladę i miksujemy do połączenia. Masę nakładamy do wyłożonych papilotkami otworów formy na muffiny. Pieczemy przez około 25 - 30 minut w temp. 160 st.C . Serniczki powinny być ścięte i lekko sprężyste. Studzimy je lekko w stygnącym piekarniku a następnie wyjmujemy na blat by całkiem ostygły. Ja moje serniczki udekorowałam pomarańczowym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Seromak 257

stolicą ciasta kruchego jest Francja, ojczyzna wszelkiego rodzaju tart, to receptura na nie musiała przejść od Egiptu przez Grecję, Rzym, aby na dobre osiedlić się we Francji. Skoro sernik, makowiec i ciasto kruche to jedne z ulubionych nie tylko przeze mnie, ale zapewne też przez wielu z Was ciasta, to czemu nie połączyć ich w jeden przepyszny seromak? Ciasto(...)przesiekanej mąki z tłuszczem wsypujemy cukier, kakao, szczyptę soli i zółtka. Zagniatamy całość na jednolite ciasto. Owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około 30-40 minut. Pół kostki masła ucieramy mikserem razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy jedno całe jajko i ubijamy dalej. Do masy dodajemy po jednej łyżeczce zmielonego twarogu. Do utartej masy serowej

Jacob Tastes
Ciasto serowe z winogronami 273

proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Środek: około 350-400g umytych winogron bez pestek 1 galaretka agrestowa lub kiwi 1 szklanka gorącej wody 500g gotowego serka na sernik (może być z wiaderka) 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany 3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Wierzch(...)dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. 6. Składniki do nasączenia wymieszać

Mała Cukierenka
Sernik na zimno z rabarbarem 155

jakiegoś czasu zastanawiałam się nad wykorzystaniem mascarpone do mas sernikach na zimno czy do musów.  Wpadł mi w oczy ten przepis na  Kwestii Smaku , musiałam go wypróbować. Jest pyszny i znika w oka mgnieniu! Dosłownie!  Udało mi się tylko dwa zdjęcia zrobić zanim zostały okruszki ;)   Poniżej przepis z moimi zmianami. Spód: 80 g biszkoptów lady(...)soku.  Rabarbar należy dokładnie umyć i odciąć końce. Pokroić na pół centymetrowe kawałki, które następnie wrzucamy do garnuszka. Wsypujemy cukier i przesmażamy na średnim ogniu przez około minutę. Wlać dwie szklanki wody i zagotować. Następnie garnek należy ściągnąć, łyżką cedzakową odsączyć rabarbar, a do pozostałej wody wsypać galaretkę. Dobrze wymieszać do rozpuszczenia żelatyny, włożyć z powrotem rabarbar i zostawić

Plate of Joy
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 197

serników , to na wiadomość o jego zrobieniu zareagowała wręcz okrzykiem ;) Delikatny … niezwykle puszysty i kremowy … mokry … z cząstkami soczystych brzoskwiń i dodatkiem kremowej słodkiej śmietanki! Taki sernik zachwyci podniebienie zarówno gości jak i domowników! Nie jest przesadnie słodki , więc śmiało można sięgnąć po dokładkę , bez obaw o „zasłodzenie się”. Ahhh … czyż nie cieknie(...)dodajemy do masy serowej. Mieszamy bardzo delikatnie łyżką. Wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy pokrojone i odsączone na sitku cząstki brzoskwiń. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w 170C. BEZA: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Masę bezową wykładamy po 50 minutach pieczenia na gorący ser i zapiekamy jeszcze 10 minut

Ostra na Słodko
Sernik z makiem 464

Okres Świąteczny się już zaczął a z nim potrawy z makiem. W moim domu w tym okresie pojawia się bardzo dużo maku i miodu. Mogę wam

Niezły Młynek
sernik Śpiącej Królewny (gotowany, na biszkopcie) 289

kolor przewodni. Oprócz różowych ścian, sukienek i tiulów nie mogło też zabraknąć deseru godnego małej księżniczki. I tak oto powstał sernik inspirowany różową sukienką Śpiącej Królewny. Mój niezawodny sernik gotowany osadziłam na biszkopcie (oczywiście różowym) i zalałam galaretką, w której zatopiłam delicje. Takie ciasto przyciąga oko a na dziecięcym przyjęciu nie postoi długo na stole. Zachwyt małych księżniczek(...)mocny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 175*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.  Masło rozpuścić, dodać cukier. Gotując powoli na małym ogniu dodać ser i jajka, doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się masy serowej wlać mąkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
TARTA SEROWA Z JABŁKAMI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM 584

Ajjj! Ale to była petarda! Zrobiłam ją tak na prawdę przez przypadek, a totalnie podbiła moje ( i nie tylko moje! ) serce! To takie połączenie tarty , sernika i szarlotki – czyli chyba tych ciast, które lubimy najbardziej! Kruche, chrupiące ciasto francuskie przykryte masą serową i soczystymi jabłkami zapiekanymi pod kryształkami cukru jest fantastycznym pomysłem dla wszystkich łasuchów! Robi się ją błyskawicznie(...)ciasto wylewamy masę serową , wygładzamy i układamy obrane i pokrojone w plasterki jabłkami. Całość posypujemy warstwą cukru i wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 30-35 minut. Zostawiamy do wystudzenia. Smacznego

Ostra na Słodko
Sernik wiedeński 178

Dziś zapraszam na tradycyjny sernik wiedeński bez spodu - puszysty, wilgotny, rozpływający się w ustach i nie tylko (czyt. szybko znika z talerza) :), a przy tym jest prosty do zrobienia. Polecam. Składniki (na tortownicę o śr. 26 cm): 8 jajek 1 kg sera twarogowego półtłustego 125 g roztopionego masła 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka wody różanej (lub świeżo starta(...)wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika (drugi poziom od dołu), na dnie piekarnika ustawić żaroodporne naczynie, do niego wlać wrzątek (do połowy wysokości) i piec przez ok. 70 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, oddzielić od brzegów formy i odstawić w formie do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Domowa Cookierenka Agi
Sernik z czekoladą i wiórkami na kruchym spodzie 211

pyszny sernik zawita u nas na stole Wigilijnym. Wygląda rewelacyjnie i smakuje wybornie. Składniki na ciasto kruche: mąka pszenna 1 szklanka margaryna 150 g 4 żółtka cukier 100 g proszek do pieczenia pól łyżeczki  Składniki na górę: ser z wiaderka 6 żółtek 6 białek budyń waniliowy 3 x 40 g mleko 1 szklanka olej pół szklanki cukier(...)olej, budynie,mleko. Ubijamy białko na sztywno z cukrem i dodajemy do masy serowej, mieszamy. Wykładamy na ciasto masę . Wstawiamy do pieca i pieczemy w 170 stopniach kolo 90 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Polewa: Do rondelka wlewamy mleko, wkładamy czekoladę i rozpuszczamy

Różowa kuchnia
Sernik dyniowy 182

sernik. Z pewnością nie będzie to ostatnie podejście do ciasta, które jest bardziej wytrawne niż słodkie. Co jest również ważne, spód tworzą ciasteczka korzenne, które intensyfikują smak całego sernika. Spróbujcie sami 3 h 16 Składniki: 250 dkg ciasteczek korzennych 150 dkg masła 2 szklanki pieczonego puree z dyni ( przepis tutaj ) 500 dkg sera białego tłustego 500 dkg mascarpone całe(...)wymieszać. Do masy dodajemy pojedynczo jajka i kremówkę. Mieszamy. Masę serową wylać na spód z ciasteczek. Na wierzch ciasta dodajemy powidła śliwkowe, które tworzą śliczne nieregularne kształty. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejszamy ją do 120 st. i pieczemy kolejne 120 minut. Ciasto najlepiej schłodzić kilka godzin przed podaniem Smacznego

Ania i Marcin gotują
Szarlotka kremowa 141

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejny przepis z książki „Serniki, szarlotki, makowce”   Biblioteczki Poradnika Domowego, tym razem na delikatną kremową szarlotkę.   Wprowadziłam małe zmiany w przepisie. Przepis na dużą blachę ciasta. Składniki na ciasto(...)schłodziło. Jasne ciasto rozwałkować na wielkość blachy. Blachę nasmarować masłem lub margaryną i przełożyć do niej jasną część ciasta. Boki wyrównać. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubsze wiórki, wymieszać z cynamonem i cukrem i wyłożyć na podpieczonym spodzie ciasta. Przygotować bezę

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania