Hejka, dziś podzielę się z wami przepisem na chlebek bezglutenowy, bez gotowych mieszanek mąk bezglutenowych, bez gumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z
moj przepis napłatków jaglanych idealnie komponuje się z cytrynową masą na bazie płatków ryżowych, serka wiejskiego i cytryny. Jeśli poszukujecie czegoś lekkiego, ale wyjątkowo smacznego na okres świąteczny - upieczcie sernik cytrynowy. 😌 Składniki: na cynamonowy spód 1,5 szklanki płatków jaglanych 2-3 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka masła orzechowego 1 łyzeczka(...)cukier trzcinowy, miód i cukier waniliowy . Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce łączymy ją z masą cytrynową. Wykładamy na podpieczonym spodzie, a następnie pieczemy przez kolejne 30-40 minut w temp. 200 stopni C. Po upieczeniu studzimy i schładzamy w lodówce na co najmniej godzinę przed podaniem. Smacznego! 🍋 ✩✩✩ Instagram
Kuchnia EllieKolejne wariacje tartowe na naszym blogu Dzisiaj waniliowa tarta sernikowa z pianką Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 150 g masła - 70 g cukru pudru
Kuchenne Wariacjeciasto, takie totalne podstawy, każdą wskazówkę należy rozłożyć na czynniki pierwsze. Ja to rozumiem, bo kiedyś sama zaczynałam od podstaw. Owszem w pierwszym rozdziale znajdziemy masę informacji dotyczących zasad pieczenie, rodzajów wyrabiania itp, ale potem przy przepisach nie ma szerokich objaśnień. Mi to nie przeszkadza, nawet bym nie wymagała, bo dla mnie ciasto drożdżowe ma coraz mniej tajemnic :) Przepisy(...)jestem bardzo zadowolona, bo mam przepis na Krakowskie bajgle, obwarzanki, fajnie zapowiadający się przepis na gofry,paluszki i chętnie sprawdzę nowe ciasta na pizzę. Jestem mega pozytywnie zaskoczona mazurkami, sernikiem, czy nawet plackami ziemniaczanymi na drożdżach. Dla mnie to nowość, więc podkreśliłam je na liście przepisów do zrobienia w najbliższym czasie. Wasza BLONDYNKA :) Tytuł: Ciasta Drożdżowe Słodkie i Wytrawne Autor
Blondynka GotujeNiechęć do ser u moich pociech zmusza mnie do wymyślania smakołyków, które zachęcą je do pałaszowania nielubianych rzeczy. Zamieniłam więc sernik na małe tartaletki na kruchym cieście i zamierzony efekt został podstępem osiągnięty:) A dla dorosłych uczestników deserowej biesiady zaserwowałam dodatkowo truskawkową mrożona kawę klik.Składniki:CIASTO:25 dkg mąki14 dkg masła5 dkg cukru1 jajkoszczypta soliMUS RABARBAROWYpęczek rabarbaru4 łyżki(...)łodzone ciasto wałkuję dość cienko i wypełniam nim nasmarowane foremki na tartaletki. Ilość ciasta wystarcza na 12 tartaletek o średnicy 9 cm. Na cisto nakładam krążki z papieru do pieczenia i wysypuję ziarna ciecierzycy (może to być równie dobrze groch, fasola czy ryż). Piekę 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Masa serowa:Śmietanę ubijam z cukrem. Kiedy jest już
Magiczna kuchnia DariiEton mess - który, swoją drogą, muszę w końcu kiedyś przygotować.Tym razem chodziłam po domu szukając czegoś słodkiego i zastanawiając się, jak zużyć ostatni już chyba rabarbar. Znalazłam cudny sernik, i niemal już zabrałam się za przygotowania, kiedy w oczy wpadły mi białka, które skryły się w kącie lodówki. Ha! No oczywiście, że będzie beza... Przed oczami bowiem stanął(...)łyżka cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z waniliilistki melisy cytrynowejBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Dodać ocet i mąkę, połączyć.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować okrąg o średnicy 18 cm. Wyłożyć pianę z białek, formując kopiec.Piec w 120 st. C. przez 75-90 minut, aż beza bęzie z wierzchu chrupiąca.Ostudzić w uchylonym piekarniku
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne, lekkie, bezglutenowe serniczki upieczone w formie do muffinek. Delikatne, o smaku lekko waniliowym i przełamane smakiem owoców. Koniecznie spróbujcie - są doskonałe. SKŁADNIKI: spód: 70 g
Kuchnia bezglutenowaPyszne owocowe ciasto inspirowane Włoskim deserem „Tiramisu” teraz w wydaniu letnim :D uwielbiam Tiramisu dlatego przygotowałam specjalnie dla Was nieco inną jego odsłonę ;) Jako, że mamy
Kulinarna (nie)codziennośćNie wiem jak Wam ale dynia chyba mi się nigdy nie znudzi ;) Tym razem upiekłam pyszne serniko-brownie z dodatkiem tego wdzięcznego warzywa. Masa serowa nabrała
Smakołyki AsiCappuccino Ten smak przywodzi mi na myśl zeszłoroczne wakacje spędzone w Rzymie. Piękne zakątki … wąskie uliczki … i przytulne , zatłoczone kawiarenki , z których wydobywał się
Ostra na Słodkoczekoladową to klasyka! Pamiętam jak dziś, gdy wybierając się z rodzicami do cukierni, stawałem pod ladą z tym trudnym wyborem: wuzetka, często pojawiająca się pod inicjałami W-Z, czy sernik agarowy (o właśnie! ten serniczek też trzeba będzie upiec). Postanowiłem przypomnieć sobie (no i Wam oczywiście) smak słynnego ciastka. Wuzetka z tego przepisu wychodzi o niebo lepsza niż(...)wystudzenia. Do piany z białek zacznij powoli wsypywać mąkę i wlewać masło, mieszając masę delikatnie za pomocą łyżki, aż do połączenia się składników. Prostokątną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto podziel na 2 równe
Food Squareekscytuje. A fakt, że w moim własnym ogrodzie rośnie czarny bez, doprowadza mnie na skraj kulinarnej ekstazy. Pogoda się popsuła. Znów jest chłodno, pochmurno i wietrznie. Zamiast więc lekkich serników na zimno i delikatnych ciast pełnych rabarbaru, sięgnęłam po przepis na brownie, który kusił mnie od dawna. Przepis znalazłam na blogu Słodka magia od kuchni , i od razu zaintrygował mnie(...)masę. Powoli wlewać przestudzoną czekoladę z masłem, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać przesiane mąkę i kakao oraz skórkę z limonki, wymieszać. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać maliny, posypać całymi ziarenkami zielonego pieprzu. Piec w 175 st. C. przez 25 minut. Ostudzić. Smacznego! Z pozostałych białek postanowiłam przygotować różowiutkie makaroniki. Oczywiście - nie wyszły
Pożeraczka, czyli raz adobrzesoli, dodać cukier, dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia . 2. Masa kajmakowo- bezowa: Miękkie masło przełożyć do miski i miksować aż zrobi(...)większą delikatność, a przygotowanie masy sernikowej staje się bardzo proste i szybkie. Dzięki odpowiedniej kompozycji twarogu i Mascarpone, nie ma konieczności dodawania tłuszczu do masy sernikowej, a upieczony sernik jest zarówno kremowy, jak i lekko wilgotny. Twaróg sernikowy z Mascarpone Président to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają kulinarnych inspiracji do przygotowania domowych słodkości. Jest idealny do deserów
Szalona Kuchnia EwelinyWielkimi krokami zbliżają się święta. A jak wiadomo święta bez sernika, mazurka czy babki to nie święta ;) Z tej okazji chciałam się z Wami podzielić trikami, które ułatwią i umilą pracę. Triki kuchenne, będące w centrum mojego zainteresowania, pomagają łatwiej, sprawniej, szybciej przygotować zamierzony efekt kulinarny. Rozdzielenie białek od żółtka Kiedy zobaczyłam ten sposób pierwszy raz na jakimś filmiku(...)miseczką. Gdzie jest cukier puder? Kolejna z moich kuchennych przypadłości jest notoryczny brak cukru pudru! Nie mam pojęcia jak to jest, ze zawsze go kupuję a jak zaczynam piec to ze zdziwieniem stwierdzam, że go nie mam albo dla odmiany, że zbrylił się w wielka grudę. Zarówno z jednym jak i drugim można sobie poradzić. Brak cukru rozwiązuję mieląc cukier
Pyry na Gazodeszli na zawsze. U nas przygotowania do tej uroczystej wieczerzy ruszają pełną parą już na kilka dni przed Wigilią. Zaczyna się szał zakupów, przygotowanie rolmopsów, lepienie uszek i pierogów, pieczenie ciast, sprawianie karpia. Potraw do przyszykowania nie jest mało, bo 12 potraw wigilijnych, które mają symbolizować 12 apostołów, niektórzy twierdzą, że ilość dań bierze się od 12 miesięcy w roku(...)łazanki z kapustą i grzybami A na wigilijny deser podajemy: – struclę makową lub makowiec z kruszonką , czasami seromakowiec na kruchym spodzie. aby pogodzić smakoszy sera i maku – Sernik – Piernik lub ciasto marchewkowe Wszystkie potrawy popijamy kompotem z suszu , chociaż wiem, że niektórzy przygotowują kisiel z żurawiną Jakie potrawy wigilijne postawicie na swoim stole zależy tylko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię