Dziś zaproponuje Wam, coś co bardzo lubicie, ale w zupełnie innej odsłonie. Bo kto nie lubi kotletów mielonych? Ja osobiście uwielbiam i mogłabym je jeść co
moj przepis naCałe ciasto dla mnie? Jasne! A ludzie myślą, że żyję o liściu sałaty... Jak to rodzice mi powiedzieli ''a niech myślą, ale skoro tak mówią, to
fitolarun.blogspot.comJakie ciasta najlepiej lubicie Wy? Ja najbardziej lubię ciasta, łatwe, szybkie w przygotowaniu i z małych ilości składników, lub z takich, które zawsze są w
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: 200 gram herbatniki pomielone, 1/2 kostki masło lub margaryna miękkie, 4 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 800 ml jogurt naturalny gęsty, 1/2 szklanki olej rzepakowy
W Mojej Kuchni Lubięszczególności w wytrawne dania mięsne: pieczony schab ze śliwką , pieczeń rzymska, szynka wielkanocna, pieczona kaczka, indyk lub nawet gęś – to tylko niektóre z propozycji. Nierzadko przygotowujemy także pieczone pasztety i rolady wielkanocne. Na każdym stole można znaleźć także sałatki – najpopularniejsza jest tutaj zdecydowanie sałatka jarzynowa , nie brak jednak pomysłów na różnego rodzaju sałatki wiosenne i sałatki warstwowe(...)może zabraknąć tradycyjnych wypieków. Najpopularniejsze ciasta wielkanocne to oczywiście baby w różnych wariantach – babka drożdżowa czy piaskowa baba z lukrem to zdecydowane faworytki. Wielkanocne wypieki to także tradycyjne serniki – na zimno i na kruchym spodzie oraz obowiązkowo mazurki – kruche ciasto oblane kajmakową masą i przyozdobione wielkanocnymi motywami. Wielkanoc to bardzo wdzięczny czas kulinarnych popisów. Świąteczne posiłki nie muszą być
Kulinarne Przebojejego środek wykładam masę makową z bakaliami (zostawiając odstępy od brzegów), zwijam od góry i dołu, następnie zwijam wzdłuż jak roladę. Drożdżowy makowiec piekę 25 minut w temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wybieram środkową półkę piekarnika. Jest pięknie wyrośnięty! Następnym razem ciasto podzielę na dwa i upiekę w dwóch keksówkach, będą niższe. Gotowy wyjmuję, studzę(...)keksy oraz pierniki – smacznego! Keks czekoladowo-bananowy Keks makowy Keks z bakaliami i płatkami migdałów Ciasto piernikowe Pain d’épices Piernik bez jajek oraz wiele przepisów na serniki, które znajdziesz na moim blogu – udanych wypieków nie tylko w święta
Zasmakuj KuchniSernik przygotowałam z książki Technologie produkcji cukierniczej. Po przygotowaniu i spróbowaniu wiem, że dodałabym opakowanie mascarpone.To była próba przedświąteczna. Sernik w smaku i konsystencji ok. Z mascarpone będzie jeszcze lepszy. Do świątecznego dodam 1,5 kg sera i odpowiednio więcej pozostałych składników. Użyłam: 700 gram tłustego twarogu, zmieliłam sama w malakserze opakowanie cukru ze skórką pomarańczową(...)pure robi się tak: Dynię piżmową obieramy, kroimy w kostkę ok 1-2 cm. Wkładamy do brytfanny, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy przez 40 minut. Po wyjęciu należny uważać ponieważ zbiera się para i można się oparzyć. Pure przekładamy do wyższego naczynia i blendujemy. Studzimy. Ser mielimy w maszynce trzykrotnie lub mielimy
AZgotuj!głębokich talerzy i wstawiamy do lodówki, aż stężeją. Kroimy w kostkę. Kilka kostek siekamy i odkładamy do dekoracji. Dno tortownicy o średnicy 24 – 25 cm. wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty. W razie konieczności biszkopty docinamy. Mleko wlewamy do rondelka i wsypujemy żelatynę. Odstawiamy aby napęczniała. Następnie mieszając podgrzewamy, aż się rozpuści (nie wolno zagotować!). Lekko studzimy(...)tortownicy wyłożonej biszkoptami i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje. Gotowe ciasto dekorujemy odłożonymi galaretkami i ewentualnie owocami. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sernik na zimno z borówkami → Mini serniczki na zimno z musem z mango i lustrzaną polewą → Gerbera 3D w galaretce na spodzie z serka z wanilią → Pianka z mango, kremem budyniowym
Oryginalny smakwykonałam ze standardową galaretką :) Przy tej opcji zamiast galaretki cytrynowej dałam 2 miarki (140 g) i 250 ml ciepłej wody. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również inne moje przepisy na serniki LINK Składniki: (forma 20 cm) spód+wierzch -90 g wiórków kokosowych (1 szklanka) -50 g masła masa: -500 g twarogu chudego 3-krotnie zmielonego lub gotowego sernikowego(...)Zdejmujemy do ostygnięcia. 2. Do gotującej się wody (500 ml) wsypujemy oba opakowania galaretek i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy spód z 3/4 całości wiórków kokosowych, resztę zostawiamy na wierzch. Wstawiamy do lodówki. 4. Do zmielonego twarogu lub gotowego dodajemy ostudzoną galaretkę (dosładzamy wedle uznania) i miksujemy
Zdrowie i pysznie na talerzuamatorów mocno czekoladowych słodkości:) Sernik jest wilgotny,pyszny, mocno czekoladowy. Polecam ! Składniki: spód: 1 szkl mąki 1/2 paczki masła 2 żółtka 1 czubata łyżka kakao Z podanych składników zagnieść ciasto ,wylepić nim dno tortownicy i podpiec przez 10 min w 200 st C. masa: 750 g twarogu 3 -krotnie zmielonego 4 jaja 350 ml śmietany kremówki 1 szkl cukru(...)Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, Twaróg utrzeć dodając po 1 jajku. Następnie dodać mleko skondensowane, rozpuszczoną czekoladę i na końcu ubitą z cukrem śmietanę. Wylać całość na podpieczony spód, piec ok 50 min w 180 st ( na dno piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą). Polewa: 1/2 szkl cukru trzcinowego, 100 ml kremówki, - ubić i wylać na ciasto Całość schłodzić
Z MarcepanemNiedawno miałam okazję spróbować nieznanego mi wcześniej ciasta japońskiego (zachęcona wyglądem skusiłam się na zakup kawałeczka na spróbowanie). Co to za ciasto, zapytacie? Otóż jest to rodzaj sernika na zimno na czekoladowym spodzie z dodatkiem wiśniowej frużeliny. Zainspirowana jego pysznym smakiem postanowiłam zrobić swoją własną wersję. Spód wykonałam z najlepszego znanego mi przepisu na ciasto kakaowe, do masy serowej dodałam(...)Jako, że frużelina nie jest dostępna w każdym sklepie, poniżej podaję przepis na jej wykonanie domowym sposobem :) Składniki: Ciasto kakaowe: 150 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki kakao 150 g masła 3 jajka 100 ml ciepłej kawy (zrobionej z 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) Masa serowo-śmietanowa
MyCookBook.plmając czasu na 2 ciacha i odpowiedniej ilości domowników, żeby miał kto jeść postanowiłam przygotować sernik z piernikiem w jednym. Pychotka polecam. Składniki: 225 g ciasteczek Digestive 100 g masła 1 łyżka przyprawy korzennej 800 g twarogu 3 krotnie mielonego z wiaderka 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego 3 jaja 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżka przyprawy(...)zagnieść jednolite ciasto. Wykleić nim dno tortownicy. i wstawić do lodówki na 40 minut. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę wylać na ciasteczkowy spód i powtykać pierniczki. Ciasto pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Następnie w 140 °C 40 minut. Ciasto schłodzić przed podaniem. PS. Niestety nie wiem skąd pochodzi przepis bazowy, ale jeśli kiedyś na niego
Wielki apetytsetnego wpisu upiec tort, napisać notkę z kilkoma statystykami... Uznałam, że setny wpis poświęcę cudownemu sernikowi, a 101 statystykom. :) Nie jestem mistrzem słodkich wypieków więc tortu nie będzie, jednak sernik broni się sam. Serniczek po raz pierwszy urzekł mnie na tej stronie oczywiście musiałam dodać kilka modyfikacji. Składniki: SPÓD: 120g herbatników w czekoladzie (no dobra jednego zjadłam(...)śmietanki 30% 1 łyżka masła Herbatniki rozdrabniamy. Łączymy z kakao i masłem, starając się uzyskać jednolitą masę. Rozkładamy na spodzie blachy (okrągła 23cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie bierzemy się za masę serową. Ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, budyń i ubijamy. Gdy uzyskaliśmy jednolitą masę - dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy cukier waniliowy, do drugiej nutellę
Brzuszki Łakomczuszkimojprzepisna.pl | Fit batoniki śniadaniowe z rodzynkami i kokosem Dziś zapraszam na szybkie batoniki, które powstały z resztek ze śniadania, tj. owsianki. Batoniki robi się w jednej
moj przepis naGeneralnie lubię wszystkie wypieki z dodatkiem ricotty, a ten wg mnie jest szczególnie dobry:) Spróbujcie sami. Będzie smakował Wam nawet bez dodatku irysów;) 500 g dobrego jakościowo sera na sernik (u mnie zawsze Piątnica lub Wieluń) 250 g serka ricotta 250 g serka mascarpone 4 jajka szczypta soli 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (540g) 1 opakowanie budyniu śmietankowego(...)szklanej lub metalowej) ubijamy na sztywną pianę białka z dodatkiem szczypty soli. Zawartość obu misek delikatnie ze sobą łączymy. Dodajemy mak oraz cukierki irysy. Blaszkę (24x24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy obok siebie herbatniki. Wylewamy masę serową, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Źródło
Smaki Na Talerzu