Najbardziej lubię ciasta warzywne typu piernik marchewkowy czy sernik dyniowy . Jeśli dobrze zmiksujemy składniki i przyprawimy nasze ciasto cynamonowe, to taki zdrowy dodatek jest niewyczuwalny w smaku dla kogoś, kto nie jest fanem warzyw, a ja mam alibi, żeby jeść słodycze, których nie powinnam jeść. Dzięki cukinii mamy fajną konsystencję i możemy dodać mniej mąki. Fajnym pomysłem jest dodanie(...)całej gruszki, jako motywacji, żeby zjeść więcej ciasta. Przecież każdy będzie chciał zjeść ozdobę ze środka ciasta. Ciasto z całą gruszką piekłam w tym roku na Trzech Króli. Taka wariacja na temat francuskich ciast z ukrytą fasolką czy figurką. Tutaj gruszka wcale nie jest ukryta, ale i tak przynosi szczęście. Ciasto podajemy razem z herbatą, bo jest lekko zapychające
Ugotowane pozamiatanelata temu przygotowaliśmy z mężem Wielkanoc u siebie w domu upiekłam babkę czekoladową i sernik. Teraz sytuacja się powtarza – święta też będą u nas, ale nie będzie sernika. Babka czekoladowa z przepisu mojej babci – wyszła wspaniała, (przygotowałam ją w ramach testów). Upieczona w starej babcinej, kamionkowej formie pięknie się prezentuje. W ogóle spodobał mi się pomysł odtworzenia(...)temperaturze pokojowej) 3/4 kubka cukru (chociaż można by spokojnie dać 1/2) 500 g mąki 1 szklankę mleka / śmietanki 4 jajka (żółtka i białka osobno) 1 paczkę proszku do pieczenia ekstrakt waniliowy 3 łyżki kakao Masło ucieramy z żółtkami i cukrem dodając na przemian oba składniki. Po ok 10 – 15 minutach porcjami dodajemy na przemian mąkę, wymieszaną z proszkiem
Szybko Tanio SmacznieBardzo prosty przepis na tradycyjny sernik. Składniki: 7 szklanek zmielonego sera 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki cukru pudru 1 szklanka masła 9 jajek 1 cytryna tłuszcz do formy Wykonanie: Masło, cukier, i ser utrzeć na puch. Następnie wbijać po jednym żółtku (cały czas ucierając), wsypać mąkę, dodać startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok, zamieszać i połączyć(...)sztywno ubitą pianą z białek. Przełożyć masę do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec na jasno brązowy kolor
Tradycyjna KuchniaCoś pomiędzy sernikiem, a sernikobrownie. Delikatna masa serowa z nutą migdałową i bardzo, bardzo wilgotny czekoladowo wiśniowy spód. Składniki: 1,5 szklanki mąki tortowej, 1,5 szklanki cukru pudru, 5 jaj, 4 czubate łyżki kakao, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 szklanka oleju, 500 g wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych, Masa serowa: 1000 g sera z wiaderka, 2 budynie śmietankowe(...)cukru, 1 szklanka cukru, 4 jaja, 100 g płatek migdałowych, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Jajka, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i połączyć z masą jajeczną oraz olejem (miksujemy lub ucieramy - masa jest bardzo gęsta). Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x35
Nie tylko w kuchniProste i smaczne ciasteczka Składniki 2 opakowania ciasta francuskiego (po 275 g) 250 g śliwek węgierek szklanka serka naturalnego ( z wiaderka-do serników) cukier cynamon żółtko Przygotowanie Śliwki kroimy na pół ,wyjmujemy pestki i smażymy w rondelku. Po 30 min ,zdejmujemy z ognia ,przecieramy przez sito i studzimy. Do śliwek dodajemy szklankę sera ,składniki dokładnie ze sobą łączymy doprawiając(...)cynamonu. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kółka (6 cm) ,na środek każdego umieszczamy trochę sera ,zamykamy i układamy na blaszce. Wierzch smarujemy żółtkiem ,posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciastka pieczemy przez 30 min w temperaturze
R'n'G KitchenKolejny bardzo absorbujący wypiek, który przepięknie prezentuje się na świątecznym stole lub na imprezach okolicznościowych. Smakuję równie dobrze jak wygląda. Polecam Ciasto kruche: 3 szklanki
Ciasteczkowy PotwórNadal zapraszam do konkursu na najlepszy sernik. Wyniki konkursu będą podane w sobotę około 20,00. Zasady konkursu są pod postem: (bułki na piwie ) pijane bułeczki :) A dzisiaj moje ulubione ciasto. Uwielbiam ciasta z dodatkiem oleju. Lekkie, delikatne ciasto z owocami i chyba najłatwiejsze. Wprawdzie zdjęcie nie wyszło najlepiej, a nie miałam czasu na poprawianie(...)Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy około 50 – 60 dag owoców porzeczki, wiśnie czereśnie lub inne świeże lub mrożone. cukier puder - do posypania Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, a następnie dodawać stopniowo cukier i dalej ubijając
Na słodko lub wytrawnieSernikiem tego ciasta nazwać nie mogę , bo więcej tutaj ciasta czekoladowego niż sernika , ale wielbicielom zarówno tego i tego wypieku z całą pewnością posmakuje.Mokre , zimne , delikatne ciasto czekoladowe przełożone kremowym , waniliowym białym serem tworzy rewelacyjną całość!Nie za słodkie … nie za ciężkie … nie za trudne – w sam raz na wypiek do popołudniowej kawy.Polecam!SKŁADNIKI(...)margaryna – 125 g * kakao – 2 łyżki * dżem brzoskwiniowy – 2 łyżki * cukier – 1 szkl * mąka pszenna – 1 szkl * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaDODATKOWO :* ser biały wiaderkowy – 500 g * jajko – 2 szt * masło – 1 czubata łyżka * cukier – 3/4 szkl * budyń waniliowy- 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Margarynę , mleko , kakao
Ostra na SłodkoSkładniki: 1 kg zmielonego, tłustego twarogu, 1,5 szklanki cukru, 400 ml kremówki, 2 łyżki mąki pszennej, 1 budyń śmietankowy, 1 budyń waniliowy, 9 jajek, 1
Aga w kuchniPrzepyszne ciasto, które powstało z połączenia murzynka z sernikiem. Ciasto jest bardzo delikatne i pulchne, podobnie jak masa serowa. Podany niżej przepis jest na tzw. dużą blachę. Nie wiem skąd pochodzi nazwa tego ciasta Isaura (chociaż właśnie pod taką nazwą to ciasto widniało w naszym zeszycie z przepisami). Ciasto również nazywane jest Cielaczkiem (w tym wypadku nie trudno zgadnąć skąd(...)pochodzi nazwa). Jak by go nie nazywać jest to istna pychotka! :) Isaura (Cielaczek) PRZEPIS (forma: 25 x 30 cm.)Temperatura pieczenia: 180oC | Czas: ok. 50 min.Ciasto kakaowe 5 jaj 1 kostka margaryny (KASIA) 1,5 szkl. cukru 3 łyżki kakao 5 łyżek mleka 1,5 szkl. mąki krupczatka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 500 g sera
coolinarnastrefa.blogspot.comkaloryczny, po prostu z przytupem. W tej odsłonie bardzo prosty i szybki do wykonania, jest świetnym rozwiązaniem na ostatnią chwilę, kiedy okazuje się, że spaliliście wymuskany, planowany od stuleci sernik i nie ma nic słodkiego ;) Kruchy spód: 200 g mąki 100 g cukru pudru 50 g gorzkiego kakao 3/4 kostki masła 2 żółtka Góra: puszka skondensowanego mleka/masa kajmakowa bakalie/orzechy(...)zwykle miałam pół kuchni do sprzątania, więc strzeżcie się ;) Zatem - zagniatamy i formujemy kulę, chłodzimy w lodówce przez 40 minut i wykładamy na blaszkę, lekko dociskając. Widelcem dziurkujemy i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Jeśli będziemy sami przygotowywali kajmak, gotujemy puszkę z mlekiem skondensowanym na wolnym ogniu przez około 4 godziny (trzeba pamiętać, żeby
sama złodyczpianę ze szczyptą soli. Dodać cukier brązowy i waniliowy dalej ubijając. Kiedy masa zgęstnieje dodać żółtka, śmietanę i olej, dalej miksować. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować, aż składniki się połączą. Przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 165 stopni na 30-35 min., do suchego patyczka. 2. MASA BANANOWO CHAŁWOWA(...)godzinkę. Po tym czasie położyć drugi blat nasączony ponczem i z powrotem włożyć do lodówki na 3-4 h. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. Sernik delikatnie wyciągnąć z lodówki i tortownicy. Przyozdobić bita śmietaną. Całość posypać startą na tarce białą czekoladą. Ozdobić malinami i plasterkami banana. Wstawić do lodówki
Kuchnia PaulettesUwielbiacie ciasta czekoladowe? To znaczy ten przepis jest w sam raz dla Was! Lekkie, puszyste, wilgotne ciasto czekoladowe z obłędnie pysznym kremem ganach. Nie ma
Kuchnia Łukaszamojprzepisna.pl | Tort czekoladowy dla alergika bezglutenowy Tort jaki upiekłam dla mojego synka. Idealnie nada się dla osób nietolerujących białka mleka krowiego, jajek, orzechów czy glutenu. Tort
moj przepis naSkładniki na 10 osób: Kurczak o wadze 2,5 kg 5 kwaśnych jabłek 10 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 4 łyżki oliwy
Kuchnia Łukasza