zdecydowanie nie było to. Temat odpuściłam, skupiłam się na innych wielkanocnych pysznościach: babkach, sernikach, paschach, które mnie oczarowały. I tak mijały lata (dosłownie!), i mazurki na dobre opuściły moje myśli i kuchnię. Aż w tym roku dziewczyny stwierdziły, że wspólne pieczenie wielkanocnego mazurka to jest to, czego pragną. Świetnie - powstała okazja, żeby dać mu jeszcze jedną szansę. Przepis wybrałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeponad m-c, a ja ciągle nie umieściłam wszystkich przepisów. Dziś nadrabiam zaległości i przedstawiam sernik z brzoskwiniami. Smakował wybornie z pijanymi daktylami i ledwo się załapałam na kawałek do zdjęcia Składniki na kruche ciasto: _____________________ 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół kostki margaryny pół szklanki cukru 2 jaja Składniki na masę serową: _____________________ 1 kg białego
Gosia gotujetłusty :) podpatrzony w Kalejdoskopie Kulinarnym. Ja upiekłam go z połowy porcji, w tortownicy o średnicy 20 cm.Rosyjski sernik "skubany"spód:400 g maki pszennej2 średnie jajka250 g masła2 szczypty soli100 g cukru pudru4 łyżki kakao1 op. proszku do pieczenia
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj 18 maja, na całym świecie obchodzony jest World Baking Day 2014, czyli Światowy Dzień Pieczenia. To święto wszystkich tych którzy uwielbiają by ich dom pachniał
Bernika - moj kulinarny pamietnikNa niedzielne popołudnie , na poprawienie sobie humoru przed poniedziałkiem :) proponuję sernik. Przepis pochodzi ze zbiorów p.Krystyny Magdziak. Ciasto 1/2 kg mąki3 łyżki śmietany3 żółtka1 szkl
Słodkości i nie tylkoBardzo często ten sernik gości w mojej rodzinie nie tylko od święta, ponieważ przypomina nam smaki dzieciństwa :)Składniki:Ciasto:- 10 dag cukru pudru- 2 łyżki śmietany- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 2 jajka- 15 dag margaryny- 30 dag mąkiMasa serowa:- 1 kg mielonego twarogu- 10 jajek- 30 dag masła- 25 dag cukru pudru- 2 torebki cukru waniliowego
Zainspirowana w kuchniWiększą częścią wylepiamy spód blachy do pieczenia o rozmiarze 35 x 24 cm (lub ciut mniejszej) i wkładamy do lodówki na 20 minut, żeby ciasto się schłodziło. Mniejszą część chowamy do zamrażarki. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 170°C (bez termoobiegu) i pieczemy spód przez ok. 15 minut. Gdy spód się piecze, przygotowujemy masę. Białka ubijamy na sztywno(...)Wstawiamy do piekarnika (170°C) i pieczemy jedną godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i studzimy ciasto w środku przez następną godzinę. Następnie zostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia. Styropian lekko opada, ale nie poniżej wysokości, do której był wlewany. Gotowy placek możemy posypać cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce. Post Styropian – sernik bez sera pochodzi z bloga
Poezja smakumojprzepisna.pl | Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę
moj przepis naśrednicy 25 cm): Sernik: 1 wiadereczko (1000 g) twarogu dwukrotnie zmielonego 0,75 szklanki (150 g) drobnego cukru do wypieków 1 kostka (200 g) masła 5 jajek 1,5 tabliczki (150 g) czekolady mlecznej 1 duże opakowanie (64 g) budyniu czekoladowego, toffi, lub o smaku „krówki” 0,5 łyżeczki (2 g) proszku do pieczenia szczypta soli Spód(...)można ją wyłożyć papierem do pieczenia) i równomiernie ugnieść. 2) Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. 3) Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. 4) Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, następnie cały czas mieszając dodawać pojedynczo żółtka oraz partiami twaróg. 5) Na koniec dodać budyń, proszek do pieczenia oraz rozpuszczoną czekoladę i wymieszać
Fitsweet.mejednej cytryny lub aromat cytrynowy Przygotowanie naszego zielonego sernika z dodatkiem awokado zaczynamy od przyrządzenia „masy” na żurawinowy spód tego ciasta. Do malaksera wrzucamy płatki owsiane, suszoną żurawinę oraz łyżkę oleju kokosowego. Wszystko razem blendujemy przez kilka minut. Tak przygotowaną masę wykładamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i używając zmoczonych w zimnej wodzie palców rozciągamy masę po całym dnie(...)rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny. Po przestygnięciu roztworu wlewamy go do naszej masy serowej i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy na nasz żurawinowy spód i chłodzimy w lodówce ok 3h. Swój sernik posypałam sezamem by jeszcze lepiej wyglądał. SMACZNEGO. Jeśli szukasz innych przepisów na fit sernik polecam wykorzystać ten: FIT SERNIK Z SERKÓW WIEJSKICH Pyszności Artykuł ZIELONY SERNIK
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiiprzygotowania.Wyszedł bardzo kremowy i delikatny,pyszne boróweczki , spód z ciastek hitów czekoladowy i polewa z białej czekolady sprawiły ,że był to najszybciej zrobiony ale i najszybciej zjedzony sernik jaki robiłam-polecam gorąco do kawki..... Składniki: forma o śr. 23cm Spód: 200g markiz kakowych (ja użyłam ciastek Hit z kremem czekoladowym) 40g masła Masa serowa: 800g sera 1szkl(...)jajku. Gotową masę wylać na schłodzony spód i obsypać borówkami. Piec w 175 st przez 50 min (grzałka góra-dół) Po upieczeniu studzić najpierw w uchylonym piekarniku, później dopiero wyciągnąć.Białą czekoladę posiekać do miseczki,dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.Rozpuszczoną czekoladą polewamy nasz sernik. Gdy sernik będzie już chłodny, wsadzić do lodówki
Swojskie jedzonkotrzeba żyć dalej, dlatego przygotowałam sernik, sernik który zawsze będzie mi przypominał tatę, czasami tato potrafił przyjechać na drugi koniec miasta by zjeść chociaż jego kawałeczek. Sernik, delikatny, kremowy i z dużą ilością czekoladowej polewy taki jak lubiłeś tato...specjalnie dla Ciebie : ) Składniki na tortownice 18 cm, na większą podwajamy składniki Spód: 120 g herbatników kakaowych(...)minut, a po tym czasie zmniejszamy grzanie do 180-170 i pieczemy jeszcze przez około 40 minut. Po upieczeniu studzimy i chowamy na noc do lodówki. 3. Składniki na polewę czekoladowa (oprócz masła orzechowego !) umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy, lekko przestudzoną, gęstniejącą polewą, oblewamy sernik. Gdzieniegdzie możemy postawić kupki z masła orzechowego i rozsmarować je tworząc esy floresy
Gotowanie...to proste !ulubionymi. Dlatego dzisiaj przepis na domowe jagodzianki – najlepsze jeszcze cieple, prosto z pieca. I tak, jem ciepłe ciasto drożdżowe i nie, nigdy jeszcze nie bolał mnie od tego brzuch :) Jeśli, tak jak ja, uwielbiacie jagody mam dla Was garść jagodowych inspiracji. Mój hit to sernik z jagodami na pysznym czekoladowym spodzie brownie, rewelacyjne domowe b abeczki , muffinki(...)zbyt słodkie – pół łyżeczki cukru. Zgniatamy brzegi i formujemy kulkę. Bułeczki układamy na blaszce łączeniem do spodu. Blaszkę z bułeczkami odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Czas, kiedy jagodzianki są w piecu, możemy wykorzystać na zrobienie lukru. Cukier puder mieszamy z odrobiną mleka – lukier powinien mieć konsystencję
Ciastkozercy