litra) galaretka o smaku brzoskwiń 2 szt, masa serowa: ser 1 kg, budyń waniliowy 60 g, cukier puder 2 szklanki, masło 100 g, olejek pomarańczowy 1 łyżeczka, dodatkowo: herbatniki 20 szt, czekolada mleczna 100 g, mleko 4 łyżki, Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru(...)lekko zgęstnieją to wykładamy je na orzechowego biszkopta. Na rozsmarowane jabłka kładziemy upieczony sernik. Z pozostałymi jabłkami powtarzamy tą samą czynność i rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Następnie układamy na cieście herbatniki. Do rondelka łamiemy czekoladę, dodajemy mleko i na małym ogniu podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Polewę należy cały czas mieszać. Gotową polewą smarujemy wierzch ciasta i posypujemy
kulinarne odsłony patiśmietany kremówki 30% (350 ml)2 łyżki żelatyny1 galaretka truskawkowa150 g herbatników70 g masłaDzisiaj przepyszna truskawkowa propozycja :) Sernik na zimno z wykorzystaniem mielonego twarogu z dodatkiem białej czekolady i truskawek zatopionych w galaretce.Masło roztopić i przestudzić. Herbatniki zmiksować w malakserze (fot.1), przełożyć do miski i wymieszać z masłem. Na dno tortownicy o średnicy 21 cm położyć folię(...)ubitą śmietanę i wymieszać łyżką (fot.4). Masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki. W tym czasie galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Gdy sernik lekko się zetnie na wierzchu ułożyć truskawki (fot.5) i zalać galaretką (fot.6). Wstawić do lodówki do czasu stężenia galaretki.Źródło przepisu: kulinarnespotkania
Świat Ciastaserniki też są przez wiele osób uwielbiane z tego, co już zdążyłam zaobserwować. Połączenie smakowe w tym cieście jest po prostu nie do opisania i zapewniam, że pracę, jaką włożycie w przygotowanie z pewnością smak i pochwały degustatorów Wam wynagrodzą. Wykonałam go w średniej formie, bo zależało mi, aby był dość wysoki. Zresztą miałam do wykorzystania sporą ilość herbatników(...)jeszcze nie zaszkodził. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 kawałka (12) 358 kcal B 13 g W 19 g T 25 g Składniki: forma 24 spód 250 g herbatników kakaowych 100 g masła rozpuszczonego masa serowa 500 g twarogu 250 g serka mascarpone 3 jajka 30 g masła rozpuszczonego 1 budyń malinowy
zdrowo i aktywnieserniki też są przez wiele osób uwielbiane z tego, co już zdążyłam zaobserwować. Połączenie smakowe w tym cieście jest po prostu nie do opisania i zapewniam, że pracę, jaką włożycie w przygotowanie z pewnością smak i pochwały degustatorów Wam wynagrodzą. Wykonałam go w średniej formie, bo zależało mi, aby był dość wysoki. Zresztą miałam do wykorzystania sporą ilość herbatników(...)jeszcze nie zaszkodził. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza 1 kawałka (12) 358 kcal B 13 g W 19 g T 25 g Składniki: forma 24 spód 250 g herbatników kakaowych 100 g masła rozpuszczonego masa serowa 500 g twarogu 250 g serka mascarpone 3 jajka 30 g masła rozpuszczonego 1 budyń malinowy
Zdrowie i pysznie na talerzuszerszy niż obręcz aby 2 centymetry papieru wystawało ponad brzeg tortownicy. Tortownicę maluję olejem i wykładam papierem. Na spód tortownicy układam ciastka, jeżeli chcemy to spód sernika możemy wykonać z rozkruszonych herbatników z masłem lub ryżu preparowanego z czekoladą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie masy: Mango dokładnie myję, odcinam końcówkę od strony łodyżki i ją wyrzucam. Następnie obkrawam mango dookoła(...)żelatyny jeszcze przez chwilę miksuję aby żelatyna dobrze wymieszała się z masą. Tak przygotowaną masę wlewam do foremki i wyrównuję. Na górę sernika nakładam pozostałe rozdrobnione mango i za pomocą patyczka mieszam tak żeby powstał wzorek. Sernik wstawiam do lodówki na około 5 godzin, tak żeby sernik zastygł. Sernik z mango jest gotowy, można się częstować. Życzę
Uwaga Babcia GotujeWiem jedno, że sernik to danie do którego mam bardzo wielki sentyment. Od dłuższego czasu piekłem go non stop i to w tak przeróżnych wersjach! Z czasem ta pasja lekko ustała, ale nadal kocham tą kremową konsystencję dobrze wypieczonego serniczka. A może to jest właśnie powrót, nowy szlak w moim wypiekaniu serników? Możliwie, ale jeszcze nie wiem. Wiem jedno(...)daniu, ale jakoś nie wypaliło, a może ja się przepaliłem. Dzisiaj mam dla Was przepis na najprostszy, a zarazem najpyszniejszy sernik klasykę w wersji mini. Żadnych dodatków, tylko czysty smak sernika, kremowa konsystencja, lekki chrup herbatników i uśmiech, który zagości na Waszej twarzy po spróbowaniu. Klasyczne mini serniczki wychodzą obłędne! Można je podać z dowolnym ulubionym dodatkiem
Kuchnia ŁukaszaPowstał sernik z dynią , któremu nie można się oprzeć – dające przyjemność zmysłowi powonienia, pobudzające kubki smakowe i cieszące oko. Zdecydowanie polecamy. Składniki na sernik z dynią Spód ciasta: 300 g herbatników 100 g pestek dyni 120 g masła Masa serowo-dyniowa: 400 g miąższu z dyni (najlepiej Hokkaido) 230 g cukru pudru 800 g białego sera(...)Dokładnie wymieszać. Na koniec, ciągle miksując, wbijać po jednym jajku. Wykonanie Formę do tortów wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać równomiernie mieszankę z herbatników i pestek, mocno ją docisnąć. Wylać na nią masę serowo-dyniową, wyrównać. Sernik piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C . Sernik z dynią studzić w lekko uchylonym piekarniku. Gdy będzie chłodny
niecodziennikparypoście znajdziecie również przepis na orzeźwiający drink Cointreau Fizz. Nie wymaga wielu składników i jest smaczny, troszkę cytrusowy. Idealny na ciepłe dni! Delikatnie śmietankowy sernik z pomarańczowym likierem Cointreau Składniki: Spód: 220g herbatników 100g masła – roztopionego, ostygniętego Masa serowa: 300g schłodzonej śmietanki kremówki 36% 1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 45g mąki ziemniaczanej starta skórka(...)likieru Cointreau Wierzch: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki likieru Cointreau 1 fix do śmietany (niekoniecznie) Do ozdoby: cienko pokrojona skórka pomarańczowa Spód: 1. Herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Przesypać je do miski i dodać roztopione masło, wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm lub 25cm, wyrównać i docisnąć
Mała Cukierenkarurkami bez pieczenia . Doskonały deser z serkiem z wiaderka oraz bitą śmietaną. Idealne ciasto na weekend oraz na słodki poczęstunek dla gości. Nasze ciasto rurociąg na herbatnikach, to świetne połączenie delikatnego sernika na zimno, ze smakiem rurek waflowych z kremem czekoladowym. Warto również podkreślić, że w naszym przepisie wykonaliśmy tylko jedną warstwę rurek. Ale jeśli wolisz, możesz zrobić dwie(...)również często szykujemy i prezentuje się znakomicie. Nie ma też jednak co przesadzać z ich ilością, po prostu trzeba zachować odpowiednie proporcje. Ciasto z rurkami waflowymi możesz wykonać na herbatnikach jasnych lub kakaowych jak w naszej wersji. Wybór pozostawiamy Tobie. Zazwyczaj wierzch tego ciasta dekorujemy polewą czekoladową i tak też zrobiliśmy tym razem. Taki sposób nie jest pracochłonny
Kuchnia Na Wypasiekrotnie: w orzechowym spodzie, kulkach orzechowych w środku sernika i polewie z masła orzechowego. Kulki orzechowe są wyczuwalne, aczkolwiek mało widoczne. Jeśli chcecie by bardziej odznaczały się one na tle sernika, dodajcie do nich trochę gorzkiego kakao, powinno pomóc;) Spód: 80 g masła 120 g herbatników 40 g cukru 60 g mielonych orzechów Sernik: 1 kg twarogu sernikowego(...)włoskich 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa orzechowa: 2 łyżki gładkiego masła orzechowego 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki mleka Herbatniki mielimy na pył, przekładamy do miski. Dodajemy mielone orzechy, cukier oraz bardzo miękkie (lub roztopione) masło. Wyrabiamy dłońmi aż do osiągnięcia zwartej konsystencji. Powstałą masę ciasteczkowo-orzechową rozprowadzamy
Smaki Na TalerzuSernik z karmelem i orzechami pekan to jeden z moich ulubionych serników, które robiłam niejednokrotnie. Przepis pochodzi z moich starych zapisków, jeszcze z czasów kiedy
Di gotujepoświęcić zbyt wiele czasu.Dziś przepis na sernik na zimno z truskawkami - cudowne sezonowe owoce, do tego lekka konsystencja sernika, podany prosto z lodówki wspaniale ochłodzi gorące dni. Sernik na zimno z truskawkamiSkładniki:0,5 kg serka o smaku waniliowym z wiaderka 3/4 szklanki cukru pudru300ml śmietanki 30%2 łyżki żelatynytruskawkiokoło 10 herbatnikówkilka łyżek zimnej wody1 szklanka gorącej(...)ostudzenia- wystudzoną żelatynę wlać do masy, wymieszać- na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ułożyć warstwę pokruszonych herbatników- na herbatnikach układać pokrojone w połówki truskawki- wylać masę serową, całe truskawki układać na wierzchu lekko zanurzając je w masie serowej- sernik schłodzić w lodówce Podana ilość składników - zwłaszcza herbatników, a także ilość truskawek uzależniona jest od wielkości
Smakołyki Berenikiłyżka masła orzechowego Herbatniki mielimy na proszek. Masło roztapiamy, lekko studzimy. Mieszamy z pokruszonymi ciastkami. Powstałą mieszanką wylepiamy dno formy (20x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier, masło orzechowe, śmietankę oraz maślankę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy po jednym jajku, krótko miksujemy. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy w kąpieli
Smaki Na Talerzumrożonych jagód (bez rozmrażania). Podczas pieczenia po mieszkaniu rozchodził się cudowny waniliowo-jagodowy zapach. Rodzina z trudem powstrzymywała się aby nie zabrać się za pałaszowanie zaraz po upieczeniu. Sernik przecież musi ostygnąć i schłodzić się w lodówce aby był naprawdę dobry :) Serniczek ma delikatną i kremową konsystencję, wprost rozpływa się w ustach! Do wypieku użyłam cukru Królewskiego(...)jest naprawdę niewiele. A więc nie bójmy się słodzić, róbmy to z głową! Więcej na ten temat poczytasz TUTAJ ;) Spód: 225 g ciasteczek owsianych lub herbatników 100 g rozpuszczonego masła Sernik: (składniki w temp. pokojowej) 1 kg serka z wiadereczka 1 szkl cukru kryształu Królewskiego 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka esencji waniliowej
Smakołyki Asiszerszy pasek niż obręcz, tak aby pasek wystawał ponad brzeg tortownicy. Tortownicę maluję olejem i wykładam papierem. Na spód tortownicy układam ciastka, jeżeli chcemy to spód sernika możemy wykonać z rozkruszonych herbatników z masłem lub ryżu preparowanego z czekoladą. Przygotowanie masy: Awokado obieram ze skórki i przekładam do miski, dodaję otartą skórkę z limonki, sok z limonki i serek(...)żelatynę cały czas miksując, po dodaniu żelatyny jeszcze przez chwilę miksuję aby żelatyna dobrze wymieszała się z masą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tak przygotowaną masę wlewam do foremki i wyrównuję. Sernik wstawiam do lodówki na około 5 godzin, tak żeby zastygł. Górę sernika dodatkowo możemy udekorować plasterkami limonki i skórką z limonki. Sernik z awokado jest gotowy, można się
Uwaga Babcia Gotuje