świąt. Ten przepis to wersja dla leniuchów – zamiast biszkoptu używamy gotowych, maślanych herbatników, a do kremu wykorzystujemy gotowy budyń. I wiecie co? Jest po prostu przepyszne! Lekkie, mocno kokosowe, z wyrazistą śmietankową nutą. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Rafaello bez pieczenia na herbatnikach Chyba każdy zna kokosowe kuleczki Rafaello . Z tym przepisem możecie je teraz zjeść w formie(...)przygotowanie nie będzie od Was wymagało wiele wysiłku, ponieważ wspomagamy się półproduktami. Biszkopt zastępujemy maślanymi herbatnikami typu petit beurre. Wiem, że kilka lat temu furorę robił przepis z krakersami, ale nigdy nie mogłam się przekonać do tego wyraźnego, słonego posmaku. Rafaello na herbatnikach jest zdecydowanie smaczniejsze. Krem budyniowo-maślany przygotowujemy z użyciem gotowego proszku budyniowego. Można zrobić budyń
Na-talerzu.pl250 g serka ricotta 100 g białej czekolady 80 g kruchych ciastek 150 g truskawek Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy partiami serek ricotta i mieszamy
Kucharzycamusem ze świeżej gruszki i sokiem z limonki. Słodkości nadaje spód z masłem orzechowym. Sernik jest delikatny, nie za słodki. Taki prosty deser a smak staje się poezją. Sernik przygotowałam specjalnie na konkurs #Ambition . Już od dawna zachwycam się przepiękną, elegancką i gustowną porcelaną Waszej firmy. Zadaniem konkursowym było pokazanie jak dbam o swoich najbliższych(...)dbając o siebie. Spód: 200 g herbatników maślanych 2 łyżki masła orzechowego 50 g masła Masa serowa: 700 g twarogu 0% (z wiaderka) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka (M) 1 gruszka Sok z ½ limonki 0,5 szklanki cukru trzcinowego Cukier puder do obsypania Spód: Do blendera wkładamy pokruszone herbatniki, rozpuszczone i przestudzone masło oraz masło orzechowe
VioletoweKucharzenieZima za oknem, jutro rozpoczynamy zimowy miesiąc. Czas więc też na zimowe ciasto, przynajmniej z nazwy - śnieżny puch. Jest to kolejne proste i szybkie w wykonaniu
Pani domowaDelikatny, puszysty serniczek na zimno w sam raz na upalne dni ;) szybki i prosty przepis, a uraduje nie jedno podniebienie ;) Lekka pianka wręcz rozpływa się w
Kulinarna (nie)codziennośćjeszcze nada do mojej kawusi. Najgorzej jak cała partia kupionego przeze mnie mleka będzie do wywalenia. Na szczęście następne było w porządku. Wtedy właśnie przypomniałam sobie o moim serniku. Mam już kwaśne mleko, mam słodkie, tylko brak kwaśnej śmietany w lodówce. Wysłałam , więc córkę do sklepu i tak to znów zagościła pyszna, kremowa(...)kwaśnej śmietany 4 jajka 3/4 kostki masła- ja dałam całą 1 szklanka cukru- uważam, że to za dużo polecam ok 1/2 szkl cukru 1 galaretka truskawkowa 3 opakowania herbatników- u mnie biszkopt z 3 jaj Wykonanie: Oba mleka razem zagotować. Śmietanę wymieszać z jajkami i wlać na gotujące mleko, odcedzić otrzymany twarożek. Masło utrzeć dodając po trochu cukru
Ciasteczkowy Potwórszklanek lub szklanych miseczek, pucharków, ułóż na dnie połowę pokruszonych herbatników. W każdej porcji umieść też dużą łyżkę masy krówkowej o smaku advocata Helio , przykryj warstwą herbatników. Na wierzch połóż warstwę serka mascarpone wymieszanego z bananami. Udekoruj dowolnie, smacznego Do przepisu wykorzystałam masę krówkową o smaku advocata HELIO z serii Helio masy do ciast Słowem producenta: Z pomocą(...)wyczarujesz pyszne desery, torty, ciasta i ciasteczka. Niepowtarzalny smak advocata zachęca do kulinarnych eksperymentów i poszukiwania nowych połączeń smakowych. Masą advocatową możemy zastąpić klasyczny kajmak w mazurkach, dodać do sernika lub innego ciasta i w ten sposób stworzyć zaskakujące oblicze tradycyjnych wypieków. Masa o smaku advocata doskonale nadaje się do przekładania ciast, wafli, gofrów i naleśników oraz przygotowywania pucharów lodowych
Zasmakuj KuchniPascha to pyszny deser, który jest przygotowywany na Święta Wielkanocne. Pascha to raczej rodzaj sernika na zimno, do którego dodajemy czekoladę, bakalie i orzechy. Można ją przygotować również o smaku kawowym, waniliowym lub innym. Wszystko zależy od tego jaką lubimy najbardziej. Ja przygotowałam czekoladową, mega pyszną(...)DODATKOWO : 50 g czekolady deserowej 6-7 herbatników migdały, morele, posypka dekoracyjna do ozdoby PRZYGOTOWANIE : Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy
Kulinarne Fantazje MarioliDzisiaj podzielę się z Wami przepisem na deser lekko przypominający mini sernik na zimno albo panna cottę. Wymyśliłam go na szybko na jeden z konkursów (nagroda II stopnia). Jest bardzo delikatny i kremowy. Z opisu może wynikać, że wymaga wiele pracy, ale tak naprawdę samo przygotowanie (bez czasu oczekiwania) nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Zatem do dzieła(...)TRIKOLORKA DESER ZAKRAPIANY RUMEM Składniki: podstawa i dodatki: 600 ml śmietany 30% 3 łyżki żelatyny 3/4 szklanki gorącej wody ½ tabliczki białej czekolady 5 herbatników typu petit warstwa czekoladowa: ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka rumu pijany karmel : 100 g cukru trzcinowego 50 ml wody 50 ml śmietany 3 łyżki rumu Przygotowanie
Bon appetit mon amieczekoladowy przysmak, który z powodzeniem może znaleźć swoje miejsce na świątecznym stole. Szczerze mówiąc nie przepadam za wigilijnymi potrawami a jedyną rzeczą, którą mogę objadać się bez końca jest... sernik! Z nadmiaru mikołajkowych słodyczy postanowiłam upiec coś nieco innego.... Nie minęło pół godziny odkąd zabrałam się do pracy, a tarta już była gotowa do pieczenia. Po kilkunastu minutach(...)tartę przystało, masa serowa - kremowa, intensywnie czekoladowa, a biała polewa - idealnie wieńcząca cały wypiek. Przepis koniecznie do powtórzenia! ;) Składniki : piernikowy spód 200 g ciasteczek zbożowych lub pełnoziarnistych herbatników 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 kostki masła + odrobina ciepłego mleka Ciasteczka rozkruszyć przy pomocy malaksera na drobny pył, dodać przyprawę do piernika. Połączyć w misce z roztopionym masłem
Kuchnia EllieWitam Kochani Dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na pyszne ciasto, w zasadzie moje ulubione, które zawsze robię na święta. Nie ma świąt bez chatki. Mowa tu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugalaretką , na pierwszy rzut oka wygląda niczym sernik na zimno. A czy smakuje podobnie ? Oko oszuka, smaku nie oszuka. Grysikowe ciasto na zimno choć z wyglądu przypomina sernik, smakuje zupełnie inaczej. Sama masa z kaszy manny mogła by być zbyt mdła i nijaka, ale dodatek owoców i galaretki sprawia, że ciasto nabiera charakteru. Jeśli poszukujecie przepisu niewymagającego, prostego(...)PRZEPIS NA GRYSIKOWE CIASTO Z OWOCAMI I GALARETKĄ Składniki: 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 3/4 szklanki cukru 100 g masła 100 g białej czekolady 200-250 g herbatników 2 galaretki truskawkowe 400 g owoców ( u mnie truskawki, maliny i białe poziomki ) Wykonanie: Blachę o wymiarach około 25x30 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie blachy rozłożyć warstwę
kolorowotorcikowoJakiś czas temu na blogu pojawił się sernik na zimno - mój absolutny debiut. Zanim się na niego zdecydowałam przejrzałam mnóstwo przepisów na stronach internetowych, w książkach i na małych skrawkach papieru, serwetkach i wycinkach z gazet (te przedyktowane na szybko przez babcie, ciocie i koleżanki) i muszę przyznać, że był dla mnie sporym zaskoczeniem - nie tylko udał się świetnie(...)był równie prosty jak obiecywały prawie wszystkie przepisy. Co więcej przy okazji wypróbowałam jeszcze jedną rzecz - spód z herbatników. Idealne rozwiązanie kiedy nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie bazy pod ciasto. Dzisiejsze mini serniczki to połączenie takich właśnie ekspresowych spodów z tradycyjną masą serową i jeżynami. Naprawdę warto spróbować :)Składniki na spód:100 g herbatników50 g masłaSkładniki
CiastkozercyPrzepyszny serowy deser bez pieczenia. Nie tylko dobrze smakuje ale też pięknie prezentuje się na stole. Może wydawać się trochę trudny do zrobienia ale w rzeczywistości
Smakołyki Asi