sernik dobry - 1000 przepisów (strona:46/67)

Jaglane brownie na niepogodę 220

postanowiłam go wypróbować. Od dawna miałam ochotę na jakieś ciasto na bazie tej kaszy (bo zdrowa, ale przede wszystkim pyszna), serników trochę się lękam (no bo jak to tak - sernik zupełnie bez nabiału...? ), a brownie przecież nie udać się nie może (w końcu to zakalec z definicji).  Wszystko przygotowuje się sprawnie i szybko, najdłużej trwa oczywiście pieczenie(...)kupiłam to cudo przy okazji poprzedniej wizyty w Polsce, i pomyślałam, że do truskawek pasować będzie (tak jak balsamiczny ocet). Nie myliłam się. To połączenie nieoczywiste, lekko wykwintne... Naprawdę dobre. Jeśli nie macie kremu, śmiało możecie zastąpić go octem balsamicznym (w nieco mniejszej ilości, jest bardziej wyrazisty i ostry w smaku), lub pominąć, jeśli nie lubicie. We wszelkich kombinacjach - będzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto serowe z wiśniami, wanilią i budyniem 262

razu chcę zaznaczyć, że to nie sernik! :)Jest to ciasto na serowym spodzie- delikatne w smaku, miękkie, z dodatkiem wiśni i słodkim, waniliowym budyniem.Wiśnie mogą być dowolne- świeże, mrożone (należy wcześniej odmrozić i odsączyć) lub z kompotu, można też wykorzystać inne owoce.Część mąki pszennej zastąpiłam mąką orkiszową (dokładnie pół na pół), ale jeśli nie macie/nie lubicie mąki(...)orkiszowej, to śmiało zastąpcie ją pszenną- tak jak w oryginale (przepis z książki 'Tradycyjne ciasto').Uwierzcie mi na słowo, że ciasto jest niesamowicie aromatyczne i dobre, oj bardzo dobre...Przepis koniecznie do wypróbowania!!! :)Ciasto serowe:* biały ser półtłusty- 200 g* cukier trzcinowy- 125 g* jajka- 2 szt.* olej- 9 łyżek* mleko- 4 łyżki* mąka- 500 g* proszek do pieczenia

Kraina Miodem Płynąca
Dynia na zimę wraz z poradami 234

zakrętkę przed nałożeniem przetworów. Sprawdzam to w ten sposób, że próbuje zakręcić słoik, bardzo mocno – z całych sił – (tu przyda są facet ), jeżeli zakrętka i słoik są dobre to w pewnym momencie nie da się już dalej kręcić, jeżeli nie są dopasowane, wówczas gwint się przekręca i z pewnym oporem, ale jednak, da się kręcić w nieskończoność, taka(...)wszelki wypadek ustawiam słoiki w pojemniku, na wypadek gdyby jakiś pękł. Puree z dyni idealnie nadaje się do zupy dyniowej, robiłam też z niego niby pączki z lukrem pomarańczowym , sernik dyniowy i ciasto drożdżowe. Do dyni fajnie pasują takie przyprawy jak: cynamon, ziele angielskie, kminek, goździki, gałka muszkatołowa. *Aktualizacja, w 2015 roku zakupiłam 10 kg dyni piżmowej

moj przepis na
Sernik Tiramisu na zimno 277

rodzaju sernika na zimno. Gwarantuję, że nie będziecie rozczarowani. Masa serowa bardzo ładnie trzyma formę, kroi się doskonale. I co najważniejsze ciasto w smaku i swej konsystencji bardziej przypomina sernik, niż galaretę o smaku śmietany, co niewątpliwie jest jego wielką zaletą. Dodatkowo jest bardzo szybki i w sumie dość prosty w przygotowaniu. :)  Składniki (spód): 1 szklanka czekoladowych herbatników(...)łyżeczki żelatyny 1 szklanka cukru pudru 1/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody Składniki (do Tiramisu): 1 opakowanie biszkoptów do Tiramisu 1/3 szklanki rumu lub amaretto 1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej (posłodzonej) dobrej jakości gorzkie, ciemne kakao Wykonanie: Formę do ciasta wyłóż od spodu papierem do pieczenia. Herbatniki rozgnieć na piasek. Masło rozpuść w rondelku, dodaj do niego cukier puder. Wymieszaj z herbatnikami

Garniec Magalie
Krwawy tort na Halloween - dla dzieci i nie tylko 310

nasza, ale cudza, i dla innych ludzi ważna. Ja do Halloween podchodzę z dystansem - nie zagłębiam się w nie zanadto, ale że każda okazja do świętowania jest dobra, to i tej nie odrzucam. Z C. mamy już naszą małą tradycję - co roku wycinamy lampion z dyni i oglądamy Nightmare before Christmas Tima Burtona. Zawsze też mam przygotowane łakocie(...)przygotować coś specjalnego.A było to tak - najpierw miałam wielkie plany na mnóstwo strasznych słodkości. Później stwierdziłam, że i tak nikt tego nie zje, postanowiłam się więc ograniczyć do dyniowego sernika (o nim jutro, wyszedł genialny!). Wczoraj jednak podjęliśmy spontaniczną decyzję, że zaprosimy znajomych na wspólny seans filmowy, stwierdziłam więc, że jednak coś strasznego na stole wylądować musi.Zdjęcie tego ciasta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
"Sernik" na zimno z kaszy jaglanej z owocami 190

można jeść na słodko, np. jaglankę z wanilią i truskawkami. A gdyby tak pójść o krok dalej i zrobić z niej ciasto? Brownie z kaszy gryczanej okazało się bardzo dobrym pomysłem, czemu by więc nie spróbować z kaszą jaglaną? Tak więc powstał deser, który dosłownie "robi dobrze". Słodki, kremowy, z dodatkiem owoców-idealny na lato. Może się na niego skusić(...)najlepsze w nim jest to, że spokojnie możemy zjeść kawalek nawet na śniadanie czy na podwieczorek, bo świetnie syci i ma mnóstwo wartości odżywczych. Panie i Panowie poznajcie wegański "sernik" na zimno z...kaszy jaglanej! :)  Składniki na formę o średnicy 24 cm: 2 szklanki suchej kaszy jaglanej KUPIEC 5 szklanek wody 1 puszka mleka kokosowego (śmietankę odłożyć

Zawsze głodna!
Sernik oreo z kajmakiem 141

Dzień dobry w sobotę! Za mną kilka intensywnych dni, nawet nie zwróciłam uwagi na to, ile czasu nie było tu już żadnego wpisu... Wiele przepisów czeka w kolejce, mam dużo zdjęć i zapisanych receptur, brakuje mi jednak czasu, chęci i weny na to, aby usiąść i wszystko to dokładnie opisać. Może zapowiadająca się piękna pogoda i nadchodząca wiosna dodadzą(...)odrobinę motywacji do pracy (oby! ;)). Dziś mam dla Was przepis, ma który najbardziej czeka moja Mama - obiecałam jej, że jak najszybciej zostanie on opublikowany. Sernik ten robiłam niedawno, jest bardzo prosty i niezwykle smaczny. Spód z ciasteczek oreo, klasyczna, waniliowa masa serowa i warstwa kajmaku plus dekoracja z kilku pokruszonych ciastek. Pyszne, wcale nie za słodkie (ograniczyłam ilość cukru

Słodkie inspiracje
Sernik brownie z żurawiną 196

Grudzień wita nas deszczem ze śniegiem i wiatrem, więc trzeba go jakoś sobie umilić. Dziś mam dla Was delikatny sernik z żurawiną,  na czekoladowym spodzie. Lekko prosto  i pysznie. Spód: 150 g. masła 100 g. czekolady gorzkiej lub mlecznej 3 łyżki cukru 2 jaja 90 g mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę i masło rozpuszczamy(...)Wsypujemy mąkę z proszkiem, mieszamy całość dokładnie i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 15 minut w 180 st. C Ser:  1000 g twarogu dobrej jakości 5 jajek 100 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki  cukr 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią suszona żurawina ok 1 szklanki Miękkie

Cynamonowe szczęście
SERNIK NA BISZKOPCIE Z CZEKOLADĄ 130

Miałam kiedyś okazję jeść ten sernik i tak mi posmakował, że postanowiłam go zrobić. Jedyne moje uwagi są takie, wzięłam za dużą blachę, trochę wyszedł za niski i słabo wyczuwalna była ta kakaowa warstwa. Poza tym wyszedł pyszny, po paru dniach smakował jeszcze lepiej. Na pewno upiekę go jeszcze nie raz, ale w mniejszej blaszce. Polecam :) PRZEPIS(...)BISZKOPT : 6 jaj 1,5 szklanki cukru (dałam 1 szklankę) 1,5 szklanki mąki po 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i octu POLEWA : 15 dag masła lub dobrej margaryny 0,5 szklanki cukru pudru 4 łyżki kakao 2-3 łyżki gorącej wody SER : 1 kg zmielonego sera 4 jajka 0,5 szklanki cukru szklanka śmietany 30 % 2 łyżki mąki

Pani na deser
KLASYCZNY MURZYNEK Z POWIDŁAMI 286

Można by rzec, że klasyka jest nudna. Ile to już razy jedliśmy sprawdzony sernik mamy czy babci, ulubiony biszkopt z owocami i galaretką, tartę czekoladową czy szarlotkę z rodzynkami. Lubię eksperymentować, ale cenię też sobie powroty. Do klasyki właśnie.    Tym bardziej, kiedy są to spotkania na łonie natury, w gronie najbliższych, ze szklanką mleka prosto od krowy(...)pachnących domem i przypominających o najważniejszych chwilach.    Pisząc mniej doniośle, murzynek z powidłami to zachcianka, którą trzeba było spełnić w nieco bardziej ekstremalnych warunkach, bez udogodnień i dobrego piekarnika. Ale murzynek z powidłami to klasyk, więc musiał udać się nawet na łonie natury. KLASYCZNY MURZYNEK Z POWIDŁAMI 2 jajka (użyłam L - w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru kryształu

W kuchni Karmel-itki
ZIELONA HERBATA, A CUKIERNICTWO 148

parzenia. To zielona sproszkowana japońska herbata o gorzkawym posmaku. Jej niewielka ilość dodana do ciasta lub deseru sprawi, że wypiek zabarwi ciasto na zielono. Można ją użyć np. do sernika , biszkoptu, masy, lodów, panna cotta. Pamiętajmy by dodawać ja do zimnej masy i ważne jest by zachować umiar, ponieważ ma gorzkawy smak, który jej nadmiar może zniszczyć smak deseru(...)ładnego zielonego koloru. Jak dowiedziałam się od ekspertów do wypieków zalecana najlepiej jest matcha "baking grade" lub "cooking grade". Źródło: internet W wypiekach zamiast herbaty matcha można zastąpić zmieloną dobrą gatunkowo zieloną herbatą. Najlepiej zmielić ją za pomocą maszynki do ziół lub w moździerzu. Po zmieleniu należy jeszcze przesiać proszek przez drobne sitko w celu pozbycia się korzonków

Ciastka - domowe słodkości
Warszawskie bistro „Charlotte” czyli dobry adres kulinarny 164

sernik z białej czekolady. Pierwszy kawałek ze sporą iloscią malinowej konfitury trafia do ust mojej połowy. Uśmiecha się mowi : „Będzie pani zadowolona!” Czyli już wiem, że sernik jest pyszny. Na ciemnym spodzie, gęsty, mazisty, wysoki. Nakładam na jego wierzch pyszną konfiturę z malin. Niebo na talerzu. Zazwyczaj jeśli idę do jakiejś restauracji czy cafe bista(...)lubiących jeść przy oknie. Wnętrze jest stonowane, spokojne. Sympatyczna atmosfera. Tu się chce jeść. Tu się chce być.       Artykuł Warszawskie bistro „Charlotte” czyli dobry adres kulinarny pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Co zrobić gdy zwarzy się polewa czekoladowa? 2715

Dziś króciutki wpisik, a to z powodu moich ostatnich odkryć i serii nieszczęść... Otóż... Ostatni sernik jaki robiłam na szybko był usłany przeszkodami i to od samego początku. Jednak najważniejsza rzecz jakiej się nauczyłam to - NIE WPADAĆ W PANIKĘ ! Każdy chyba chociaż raz w życiu robił polewę czekoladową. Za pewne większości chociaż raz się polewa zwarzyła (i tu uwaga(...)czyli oddziela się tłuszcz od reszty, która robi się grudkowata. My natomiast te rzeczy możemy zważyć - czyli sprawdzić ich masę - one same się nie zważą, a jedynie zwarzą :) No dobra... polewa się zwarzyła i co dalej? Broń Boże nie wylewać! Nic nie jest jeszcze stracone! Gdy polewa nam się zwarzy (będzie na górze pływała warstwa tłuszczu, zaś pod nią gęsta

Jedzeniomania
Babka bzowo-jagodowa 144

menu. Ja nie muszę się starać; wielkanocny weekend spędzę w pracy, więc później na świętowanie sił wiele miała nie będę... Ale mam już wielką ochotę na babki, mazurki i serniki; podzielę się więc kilkoma przepisami. Na początek babka - królowa wielkanocnego stołu. A ta jest zupełnie wyjątkowa! Inspiracją był dla mnie przepis Edyty na babkę na piwie cytrynowym. Nie miałam(...)soczysta. Wierzch to klasyczny lukier cytrynowy, za to dekoracja jest naprawdę niezwykła: latem nazbierałam kwiatów czarnego bzu, i część z nich ususzyłam między kartkami książek; tak, jak w starych dobrych czasach suszyło się kwiatki czy chwasty do zielnika. Proste, a jednocześnie bardzo efektowne. Do tego liofilizowane jagody, które podkręcają owocowy smak. Babka jest delikatna, mięciutka i wilgotna, naprawdę pyszna. Gwarantuję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Purée z dyni do dań na słodko 127

Dzień dobry!Wczoraj zaprezentowałam Wam przyprawę do dań z dynią, więc dzisiaj pora na purée z dyni.Wybrałam do niego dynię Hokkaido ponieważ (wedle zapewnień sprzedawcy) jest nieco słodsza niż inne, dlatego też idealnie nadaje się do deserów.Jest również (chyba jedyną) dynią, którą można jeść ze skórką, więc nie musicie jej obierać. Purée będzie miało bardziej intensywny kolor.Dynia(...)upieczeniu jest bardzo sucha (ewentualnie zależy to od dyni), więc jeśli będą trudności przy jej zblendowaniu, dodajcie nieco przegotowanej wody. Do czego można wykorzystać takie purée? Do sernika, nadzienia drożdżówek.Jak przechowywać? W szczelnym pojemniku w lodówce lub zamrozić wcześniej zważone porcje.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść

Proponowane wyszukiwania