herbatników 1 kg półtłustego twarogu 4 jajka 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru kryształu opakowanie budyniu waniliowego bez cukru ( 40 g ) 1,5 szklanki mleka szczypta soli cukier puder do posypania ciasta przepis W formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Twaróg trzykrotnie mielimy lub przeciskamy przez praskę. Do miski przekładamy oddzielone od białek żółtka(...)wsypujemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na puszystą masę. Do masy partiami dodajemy zmielony twaróg i całość dokładnie miksujemy aż składniki się połączą. Następnie wlewamy olej, wsypujemy proszek budyniowy i wszystko łączymy z masą serową. Na końcu wlewamy mleko i całość starannie miksujemy. W drugiej misce umieszczamy białka i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek
Smakowite Daniaproszku do pieczenia 1 łyżka wody Wszystkie składniki zagnieść. Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego 2-krotnie 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru(...)się składników (nie ma potrzeby ubijania białek osobno). Gotową - wylać na podpieczony spód. Będzie bardzo rzadka, ale nie przejmować się tym - tak ma być. Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC. Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika. Chwilę wcześniej pozostałe białka (w liczbie 6) ubić na sztywno z mniej niż pół szklanki cukru. Dodać 100 g wiórków kokosowych
w mojej kuchnidzisiaj będzie sernik na zimno bez pieczenia z daktylowym spodem. Śmiało możecie go wykonać bez niego. Ja dostałam w prezencie mnóstwo daktyli i musiałam je szybko spożytkować, bo nie miałam na nie miejsca😊 Składniki na formę 14 cm: spód -150 g daktyli -100 g płatków jaglanych masa serowa -750 g twarogu (ja zmieliłam sama
Zdrowie i pysznie na talerzutwarogu z wiaderka 1,5 szkl oleju 1,5 szkl mleka 2 budynie waniliowe b/c 1 szkl cukru 1 całe jajko 5 żółtek Beza 5 białek 0,5 szkl cukru Przygotowanie: Kruche ciasto: zimną margarynę, mąkę, cukry, jajko i proszek do pieczenia zagnieść. Przełożyć i równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha o wymiarach(...)podpieczony spód. Ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 40 minut w 180 stopniach. Krótko przed końcem pieczenia ubić białka na sztywno stopniowo dosypywać cukier i miksować do momentu aż białka będą sztywne i lśniące. Masę białkową równomiernie rozsmarować na gorącym serniku. Temperaturę zmniejszyć do 170 stopni i piec około 12-15 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika
Ala piecze i gotujeformę. Chłodzimy przez 30 minut w lodówce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do momentu lekkiego zarumienienia. Składniki na masę serową: - 300 gramów niesolonych orzeszków pistacjowych (waga bez łupinek) - 400 gramów mleka słodzonego skondensowanego - 2 łyżeczki wody różanej lub ekstraktu z wanilii - 2 jajka - 250 gramów serka mascarpone - 250 gramów twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie Przygotowanie(...)Dodajemy mleko. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy serek mascarpone, twaróg, wodę różaną/ekstrakt z wanilii i miksujemy do otrzymania gładkiej masy serowej. Masę serową przelać na schłodzony spód. Wyrównać. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut, bez termoobiegu. Studzimy w stygnącym piekarniku. Składniki na polewę z białej czekolady: - 100 mililitrów śmietany
Życie zamknięte w smakutemperaturze pokojowej. Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki tortownicy smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Do misy miksera wkładamy zmielony twaróg, mascarpone, cukier i mąkę lub budyń. Miksujemy na średnich obrotach, aż masa będzie gładka(...)piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy). Sernik wyjmujemy z piekarnika i rozprowadzamy na nim kwaśną śmietanę wymieszaną z cukrem. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut. Gotowy sernik zostawiamy
Smakowity Blog Kulinarnycóż wszyscy wiemy, że bezy są cudownie słodkie i przyjemnie chrupiące. Jest to nasz stanowczo ulubiony sernik. Będzie numerem 1 na wielkanocnym stole. Na sernik o średnicy 22 cm będziecie potrzebowali Spód 35 sztuk ciasteczek oreo Ciasteczka zmiksować w malakserze na drobniutki piasek. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno ), wysypać ciasteczka(...)ubić z cukrem pudrem na sztywno. Odrobinę śmietany wymieszać z żelatyną z sokiem, następnie wymieszać z resztą śmietany, używając szpatułki. Na schłodzony sernik wyłożyć mus cytrynowy. Poukładać kandyzowaną skórkę cytrynową*(można pominąć) Posypać kruszonymi bezami. Smacznego i Powodzenia ;) * Tu możecie zobaczyć jak zrobić kandyzowane owoce
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSernik upiekłam na święta. Zniknął ekspresowo. Po 2 dniach na wierzchu bezy pojawiła się rosa, a ja fotografie wykonałam na drugi dzień po upieczeniu. Polecam nie tylko na święta, ale może na Nowy Rok? Z najlepszymi życzeniami zdrowia, radości i optymizmu... Spód: 250 g kruchych ciastek (użyłam 2 opakowania ciastek typu pieguski z czekoladą) 100 g mała 2 łyżki(...)ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 45 minut aż masa serowa zetnie się na wierzchu. Temperaturę zmniejszyć na 150 o C Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Partiami, dalej miksując, dodawać cukier i miksować do rozpuszczenia cukru. Bezę wyłożyć równomiernie na wierzch pieczonego sernika. Piec jeszcze około 45 minut do lekkiego zrumienienia bezy. Wyjąć
Czerwień i błękitrozcięciu ciasta widać wręcz prześwity od pęcherzyków powietrza. Pieczenie wymaga nieco uwagi i dbałości, ale delikatność sernika całkowicie rekompensuje włożoną pracę. Na zdjęciach sernik, który upiekłam z połowy porcji. Blaszka 30x25 Składniki: 1kg twarogu trzykrotnie zmielonego 400g (2 opakowania) serka homogenizowanego waniliowego 12 żółtek 150g cukru pudru 180g mąki pszennej tortowej 1 opakowanie (70g) budyniu waniliowego 120g masła(...)Białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia (boki zostają bez papieru), wlewamy ciasto i delikatnie uderzamy foremką w blat, by masa równo się ułożyła. Piekarnik nagrzewamy do 220*C, wstawiamy sernik i pieczemy równo 5 minut. Otwieramy piekarnik, lekko wysuwamy blaszkę i ostrym nożem odcinamy sernik
Gotowanie i blogowanieKochani robimy sernik wiśniowy, jest rewelacyjny i bez pieczenia. Na upalne dni jak znalazł, a ja dziś obierałam wiśnie i tak się zastanawiałam co zrobić za ciasto no i wyszło takie cudeńko. Składniki: 140 g herbatników 3 łyżki miękkiego masła 1 szklanka cukru 2 szklanki wiśnie wydrylowanych 750 g twarogu 2 łyżki żelatyny 1 galaretka
Niezły Młynekamaretto. Nadzienie jest bez jajek i mascarpone. Taka wersja też jest dobra. Całość smakuje rewelacyjnie ! Mniam :) Podsumowując jest to biszkopt otulony sernikiem na zimno o smaku tiramisu :) Składniki: BISZKOPT: jaja 6 szt. cukier 3/4 szkl. mąka 1 szkl. proszek do pieczenia 1 łyżeczka olej 2 łyżki NADZIENIE SEROWE TIRAMISU: twaróg 1 kostka (250 g.) cukier puder
Kuchnia PaulettesKolejny sernik wart uwagi. Tym razem na zimno, bez pieczenia, z porzeczkami i odrobiną rumu. Kremowy, delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Pięknie prezentuje się na stole. Równie smaczny z malinami czy jagodami. Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Polecam! :) Składniki: 100 g masła 200 g herbatników 250 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 50 g drobnego cukru
Domowa cukiernia Ewynadejdzie odpowiednia chwila na przygotowanie sernika w tych smakach. Wyszło jeszcze lepiej, niż się spodziewałam. Kremowa, lekko kwaskowata masa porzeczkowa i słodki, alkoholowy mus dopełniają się idealnie. Ciężko poprzestać na jednym kawałku; nawet tym, którzy twierdzą, że serników nie lubią. Czy może być lepsza rekomendacja...? Polecam na zbliżające się Święta. Sernik porzeczkowy z musem ajerkoniakowym Składniki: (na tortownicę(...)dnie tortownicy, schłodzić w czasie przygotowania masy serowej. Porzeczki zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Zmiksować z twarogiem, kremówką, cukrem, sokiem z cytryny, mąką ziemniaczaną, jajkami i likierem na gładką masę, tylko do połączenia składników. Masę przelać na spód. Piec w 140 st. C. przez 45 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 50 ml kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożemy użyć dowolnych owoców jagodowych, każda wersja będzie smaczna. Sernik jest bez żelatyny i usztywniaczy. Bardzo polecam… Składniki: Spód: 200g ciasteczek amarettini 100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) Masa serowa: 350g białej czekolady 130g śmietany kremówki 36% 600g twarogu, zmielonego-kremowego jak na sernik (użyłam sera z Wielunia „Mój ulubiony” i ser proszę wyciągnąć(...)Spód: 1. Ciasteczka rozgnieść na okruszki. Masło rozmieszać łyżką, dodać okruszki i dokładnie wymieszać (można rękoma). Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie ją rozprowadzić (nie dociskać zbyt mocno). 2. Czekoladę roztopić na parze (w misce lub rondelku znajdującym się nad garnkiem z gotującą się wodą). Odstawić do ostygnięcia – czekolada ma mieć
Mała Cukierenka