łyżeczek proszku do pieczenia 6 jajek 300 g mąki pszennej 6 łyżeczek mleka Składniki na masę: 500 ml słodkiej śmietany 30- 36% 3 łyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone Składniki dodatkowe: Barwniki spożywcze w żelu (fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony) Kolorowe groszki Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania biszkoptów. Masło z cukrem oraz cukrem waniliowym utrzeć na puszystą(...)gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. Biszkopty pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie w tym czasie przygotowujemy krem. Do miski dodajemy zimną śmietanę oraz zimny serek mascarpone. Miksujemy całość na gładką i puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na paterze układać po kolei blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy oraz czerwony i przekładać
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnekrucha. PAVLOVA Z KREMEM MASCARPONE I OWOCAMI BEZA 4 duże jajka 220 g cukru (najlepiej drobnego) 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli KREM MASCARPONE opakowanie serka mascarpone 230 ml śmietanki 30% PONADTO ulubione owoce cukier puder Białka z solą ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się grudek(...)nagrzanego do 180 st piekarnika. Po 5 minutach obniżyć temperaturę do 150 st i piec 1,5 godz. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Schłodzoną śmietankę zmiksować razem z serkiem mascarpone na krem i wyłożyć na wystudzoną bezę. Na wierzch poukładać ulubione owoce i posypać cukrem pudrem. Artykuł JESIENNA PAVLOVA Z KREMEM MASCARPONE I OWOCAMI pochodzi z serwisu Każdy
Pieguskowa KuchniaDelikatny kurczak, szpinak i serek ricotta, a to wszystko na sosie pomidorowym. Nic dodać, nic ująć. Porcja na 6 osób Składniki: 250 g serka ricotta 250 g serka mascarpone 500 g świeżego szpinaku 1 łyżka oliwy 200 g piersi kurczaka 1 jajko sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej 12 -14 plastrów makaronu lasagne(...)małą kostkę i obsmażamy na oliwie, na złocisty kolor, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Szpinak sparzmy wrzątkiem, aż zmniejszy swoją objętość i odcedzamy. Następnie w misce ucieramy serek mascarpone z serkiem ricottą i jajkiem, dodajemy gałkę muszkatołową. 1/3 masy odkładamy aby posmarować górną warstwę makaronu. Następnie do pozostałej części dodajemy posiekany szpinak i kurczaka ostudzonego. Wszystko
Niezły Młynekkonsystecję).Składniki:Spód:- 250g ciastek owsianych lub pełnoziarnistych Digestive polanych czekoladą- 175g masła orzechowego- 1-2 łyżki stopionego masłaMasa serowa:- 500g twarogu trzykrotnie mielonego lub ricotty (dałam ricottę)- 250g serka mascarpone- 250g serka Philadelphia lub Twój Smak- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej)- 160g mleko skondensowanego niesłodzonego + 100g ksylitolu (lub 266g słodzonego mleka skondesowanego)- 5 jajek- 1/3 szklanki śmietany kremówki(...)orzechowym i roztopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy. Mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.Masa serowa: Do misy miksera włożyć twaróg lub ricottę razem z mascarpone, serkiem Philadelphia lub Twój Smak oraz mąką ziemniaczaną. Ucierać mieszadłem miksera przez ok.2-3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać mleko skondesowane (ja podgrzałam wcześniej moje mleko
Smaczne Zdrowepełna łyżeczka kakao 60 g. cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka ( osobno żółtka, osobno białka ) Szczypta soli Składniki na masę: 100 g gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone 6 łyżek słodkiej śmietanki Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Pamiętajcie, aby wszystkie składniki których używamy były w temperaturze pokojowej. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Następnie(...)czasie, musimy szybko przygotować masę czekoladową. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy połamaną na drobno czekoladę z dodatkiem słodkiej śmietanki. Następnie odstawiamy do przestudzenia. Przestudzoną czekoladę mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie ostudzony biszkopt delikatnie rozwijamy na stole. Posmaruj równomiernie przygotowaną masą i ponownie zwiń. Po przygotowaniu, roladę najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem do rolady dodaję świeże
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneDODATKOWO: puszka masy krówkowej 3 tabliczki czekolady ( 1 tab czarnej, 2 tab.mlecznej) 3 opakowania kuleczek maltesers SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 1l. śmietany kremówki dwie szklanki cukru pudru 1000 g serka mascarpone NASĄCZANIE: Biszkopt można nasączyć słabą, lekko posłodzoną herbatą, lub (wersja dla dorosłych ) wodą z alkoholem np.rumem Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT(...)środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia. Według tego samego przepisu, przygotowujemy drugi biszkopt. KREM : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie ,dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy, aż składniki połączą się, a masa nabierze konsystencji gęstego kremu. PRZEKŁADANIE : Każdy z biszkoptów kroimy na dwie równe
Domowe Tortycukru zapach waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia barwniki spożywcze w proszku: czerwony, żółty, zielony i niebieski SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone śmietan-fix [op. 9 g.] opcjonalnie ( pozwala zachować właściwą konsystencję bitej śmietany. Dzięki niemu kremowe zdobienia nie ‘przyklapną’ nawet po upływie czasu lub pod wpływem wyższej temperatury(...)następnie delikatnie wyjmujemy z formy. KREM ŚMIETANKOWY : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy cukier puder wymieszany ze smietan fix’em oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek i mieszamy go z resztą składników za pomocą łyżki, następnie ponownie wszystko miksujemy aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat
Domowe Tortyoczyszczonej 1 szklankę brązowego cukru trzcinowego demerara 1/3 szklanki białego cukru 3 kopiaste łyżki dobrej jakości kakao 3 jajka 3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18% Do kremu: 250 g serka mascarpone 4 dojrzałe banany ok. 4-6 płaskich łyżek cukru pudru (ilość w zależności od upodobań) ok. 1 łyżki soku z cytryny opcjonalnie: 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej(...)bardzo. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie banany dokładnie rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny (moje mimo wszystko nieco zbrązowiały w kremie, nie mam pojęcia dlaczego). Serek mascarpone miksujemy z cukrem, dodajemy banany i jeszcze chwilę miksujemy. Krem jest dość luźny, jeśli chcemy, by był bardziej sztywny, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Polewa jest banalnie
Ratunku obiadoleju z pestek winogron lub 200 ml jednego z nich lub oleju ryżowego po łyżeczce proszku do pieczenia, sody i cynamonu szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM: 250 g serka mascarpone, czyli 1 opakowanie 250 ml śmietanki 30% 1 galaretka pomarańczowa + 1 szklanka wrzątku 2 łyżki cukru 60 g opakowania śnieżki w proszku PRZYGOTOWANIE CIASTA-TORCIKU DYNIOWEGO: W misce mieszam mąkę(...)jest to konieczność. Przygotowanie kremu: galaretkę pomarańczową zalej szklanką wrzątku, dobrze wymieszaj do rozpuszczenia żelatyny, odstaw na bok do ostygnięcia. Następnie do ostudzonej galaretki wmieszaj serek mascarpone, zrób to trzepaczką kuchenną lub łyżką, tak by dobrze połączyć, bez grudek. Odstaw do lodówki na czas ubijania śmietanki 30%. W osobnym nieco wyższym i suchym naczyniu ubij na sztywną dobrze schłodzoną śmietankę
Zasmakuj Kuchniczekoladowych kropelek lub posiekanej na drobne cząstki czekolady mlecznej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 500 ml śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 3/4 szk. cukru pudru DO ZROBIENIA BAŁWANKÓW : ok. 500 g. lukru plastycznego barwniki spożywcze: czarny, pomarańczowy, niebieski (jak zawsze szczególnie polecam Wam barwniki w proszku- są intensywniejsze(...)babeczki uparcie nie chcą rozstać się z formą poruszajcie je delikatnie palcami. KREM: W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy . DEKOROWANIE: Za pomocą rękawa do zdobienia tortów nakładamy na babeczki krem
Domowe Tortyłyżek mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, jeśli np. nie jesteście pewni jajek lub piekarnika, a bardzo zależy Wam na efekcie) Do obu kremów: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 400 g mrożonych owoców leśnych 2 łyżki cukru 3 płaskie łyżeczki żelatyny Do kremu maślanego: 125 g masła 4 łyżki(...)herbatę, słodzimy (ja dałam 2 łyżeczki cukru) i odstawiamy.W odrobinie bardzo gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. (Nie jest to konieczne, ale tort lepiej się wtedy trzyma.) Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na sztywno. Dodajemy przestygniętą żelatynę (dobrze, by wody nie było dużo, kilka łyżek), mieszamy i dzielimy na pół
Ratunku obiadprzez 15 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć folię aluminiową razem z fasolką. Przygotowanie nadzienia – w tym czasie jak piecze się spód ciasta przygotować nadzienie. Serek mascarpone, serek waniliowy, żółtka, potartą czekoladę, rozgniecione migdały, cukier puder. Za pomocą robota kuchennego wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać białka do masy serowej i delikatnie wymieszać. Na podpieczone ciasto
Kuchnia Pokoleńłyżeczki proszku do pieczenia 50g płatków migdałowych Warstwa jabłkowa: 500g jabłek (około 4 sztuki) 1 łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny Warstwa z mascarpone: 100g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30-36% 1 łyżka cukru pudru Beza: 3 białka 100g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli Ponadto: 20-30g płatków migdałowych Przygotować bezę(...)przemieszać i poddusić kilka minut - aż zmiękną. Jeszcze ciepłe jabłka równomiernie umieścić na ostudzonym spodzie. Przygotować krem. Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone. Całość przełożyć na zimną warstwę jabłkową i przykryć bezą. Ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce
Di gotujesmaku owoców leśnych 700 g mrożonej mieszanki owoców leśnych (u mnie były to: truskawki, maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki oraz wiśnie) 500 g śmietanki 36% 500 g serka mascarpone 1 galaretkę (ja użyłam truskawkowej dla podbicia owocowego smaku) cukier puder do smaku - w zależności od oczekiwanej słodkości/kwaśności kremu od 6 do 10 pełnych łyżek (do tortu pokrywanego(...)Kiedy owoce się rozpadną i powstanie syrop, zdejmujemy z ognia i studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i łączymy z syropem owocowym oraz odłożonymi wcześniej, całymi owocami. Zimny serek mascarpone i zimną kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po trochu ostudzone owoce z galaretką. Delikatnie mieszamy, w razie potrzeby dosładzamy i odstawiamy do lodówki, do schłodzenia. Wykrawanie kształtów
Ratunku obiad