bulionu warzywnego lub wody2 łyżki oliwy 4 tortillePRZYGOTOWANIEPaner kroję w kostkę przekładam do plastikowego pojemnika zalewam sosem sojowym i sokiem z limonki. Zamykam pojemnik i obracam kilka razy aby ser pokrył się zalewą. Wkładam całość do lodówki. na godzinę.W głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej pokrojoną w kostke cebule. Kiedy cebula się zeszkli dodaję posiekany czosnek, posiekaną(...)papryczkę chili, czerwoną paprykę, oregano. Podsmażam przez chwilę a następnie dodaję zamarynowany paner. Podsmażam aż ser ładnie się zrumieni. Dodaję pomidory z zalewą i delikatnie całość mieszam. Jeżeli kawałki pomidorów są duże rozdrabniam je łyżką. Duszę pod przykryciem 15 minut. PO tym czasie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i dolewam bulion. całość duszę 10 minut po czym dodaję przepłukaną
Magiczna kuchnia DariiZazwyczaj robiłam z granulatem sojowym, jednak tym razem moje starsze dziecko orzekło, że musi być takie "prawidziwe" z pulpetami.No i masz babo placek:) Jest bolognese z pulpecikami z białego sera i kaszy jaglanej. Pycha!!!SKŁADNIKIsos3 łyżki oliwy1 cebula3 ząbki czosnku2 puszki krojonych pomidorów2 łyżki koncentratu pomidorowego1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka brązowego cukru BazyliaSól i pieprz do smakupulpety200 gram białego sera1/2(...)szklanki wody. Przyprawiam solą i pieprze oraz dodaję cukier.W tym czasie przygotowuję "pulpety". Przepłukana i sparzoną wrzątkiem jaglankę gotuję w szklance wody. Ugotowaną i wystudzoną kaszę łączę z białym serem, zmielonymi otrębami, czosnkiem i przyprawami. Wyrabiam całość przez chwilę a następnie formuję z niej nieduże okrągłe pulpety. Tak przygotowane pulpety wkładam do sosu. Całość delikatnie mieszam i duszę pod przykryciem
Magiczna kuchnia Dariirurki Czaniecki,1 podwójna pierś kurczaka,kilka suszonych pomidorów w oliwie,300 ml kremówki,6 brykietów szpinaku,kilka zielonych oliwek,2 łyżki ziaren słonecznika,3 łyżki startego żółtego sera,sól,pieprz. Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy brykiety szpinaku i mieszamy, aż do rozmrożenia się szpinaku. Następnie dodajemy(...)oliwek. Wsypujemy słonecznik, podsmażamy chwilkę. Wlewamy kremówkę. Podgrzewamy, aż do zgęstnienia sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron osobno gotujemy al dente. Polewamy makaron sosem i posypujemy startym żółtym serem przed podaniem
Aga w kuchnidała radę z pieczeniem ptysi, to każdy sobie poradzi.Potrzebujemy na ciasto:szklanka mąkiszklanka wody½ kostki masła dobrej jakości (100 g)3-4 łyżki startego na drobnych oczkach ostrego sera (u mnie był oscypek, aledziugas, parmezan, ementaler też dadzą radę)4 jajkaCiasto jest proste, ale trzeba pilnować i poświęcić mu trochę uwagi. Do rondla, najlepiej pokrytego teflonem (może być nawet głębsza(...)mąka zaparzyła. Ciasto przekładacie do miski i studzicie. Jak już będzie ostudzone, wbijacie po jajku i mikserem wkręcacie je w ciasto. Robi się fajne, gęste ciasto. Do niego wrzucacie ser i mieszacie. I zaczynacie zabawę w formowanie ptysi. Jeśli macie rękaw cukierniczy to sprawa prosta, zakładacie końcówkę i wyciskacie dowolne kształty. Jak nie macie to też nic się nie dzieje
ladykitchenJuż kiedyś robiłam podobne rożki z serem, te też miały takie być, ale w ostatniej chwili pomyślałam - dlaczego nie gruszka? A miałam zapas. A do gruszki bardzo pasują powidła śliwkowe, o tym połączeniu smaków było już na blogu dwa razy:GRUSZKA Z SEREM PLEŚNIOWYM I ORZECHAMIorazDRUGIE ŚNIADANIE Z GRUSZKĄCzytaj więcej
bistro mamaZastanawiałam się czy z łososiem to ciągle pierogi ruskie, bo ziemniaki, ser i cebulka pozostają przecież. Czy może po wprowadzeniu łososia przestają być ruskimi... Może są po prostu pierogami z ziemniakami, serem, łososiem i koperkiem? Jakkolwiek nie dumać by nad nazwą, powiem jedno. Czasami mam wrażenie, że resztki z lodówki specjalnie czekają na swój moment. Tak miałam z łososiem. Kupiłam
bistro mamadużo kalorii. Dość już łasuchowania! Teraz trochę lżej, bo niedługo czekają nas karnawałowe szaleństwa... Składniki:150 g rukoli60 g kabanosów serowych1 papryka czerwona40 g oliwek zielonych50 g sera fetasos2 łyżki płynnego miodu2 łyżeczki musztardy miodowej1 łyżka soku z cytryny3 łyżki oliwy z oliweksól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Rukolę myjemy i osuszamy, kabanosy kroimy w małe krążki, paprykę i oliwki(...)kroimy w kosteczkę, ser feta rozdrabiamy ręcznie. Wszystkie składniki sosu starannie mieszamy ze sobą i łączymy z pozostałymi składnikami. Wszystko delikatnie mieszamy. Smacznego
Niezły MłynekSKŁADNIKI:Świeży szpinakSzynka parmeńskaSer bałkański lub fetaTortilla pszennaCzosnekSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na oliwie podsmażamy czosnek. Dodajemy szpinak, ser bałkański. Przyprawiamy wszystko solą i pieprzem. Dusimy farsz na patelni do momentu, aż odparuje nam prawie cała woda jaką puścił szpinak.Na tortilli układamy plastry szynki parmeńskiej, a na niej farsz. Zwijamy w ruloni po chwili możemy porcjować
kulinarnyJasuszone pomidory dorzucamy na samym końcu smażenia sosu. Gdy makaron będzie aldente, odcedzamy go i dodajemy do sosu, mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.Wykładamy na talerz, posypujemy tartym serem i dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Smacznego
kulinarnyJapieprzem. Wszystko razem smażymy, a w miedzy czasie wstawiamy makaron. Gdy makaron będzie aldente, odcedzamy go i wykładamy na talerz. Polewamy wszystko naszym sosem bolognese i posypujemy tartym serem. Smacznego
kulinarnyJaprzepis na taką jesienną kompozycję. Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 8,00 złSKŁADNIKI:300 g dyni2 plastry szynki parmeńskiejMix sałat1/2 średniej czerwonej papryki20 g sera pleśniowegocebula dymkaćwiartka cytrynykiełkioliwa z oliwekcynamon, sól, pieprz, peperoncinoPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności obieramy dynie i kroimy ją w półksiężyce. Podsmażamy ją na patelni z dodatkiem oliwy. Przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cynamony(...)paperoncino. Usmażoną dynię układamy na ręczniku papierowym, by pochłonął tłuszcz.Na talerzu układamy mix sałat, a na nim usmażoną dynię. Dodajemy pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę. Dokładamy ser pleśniowy, posiekaną dymkę, i podsmażoną szynkę parmeńską. Na wierzchu układamy kiełki. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i skrapiamy sokiem z ćwiartki cytryny
kulinarnyJawinie. Zachęcam do przygotowania tego przepisu. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Pozdrawiam :)Czas przygotowania: 30 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 14,00 złSKŁADNIKI:2 świeże gruszkirukolamigdały ( posiekane)ser camembert naturalnyoliwa z oliwekredukcja balsamiczna2 szklanki czerwonego wina1 szklanka wodyświeży rozmaryn4 goździkiszczypta cynamonu3 łyżeczki cukruPRZYGOTOWANIE gruszek:Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniada nasienne. Do garnka wlewamy 2 szklanki(...)bordowo-fioletowy kolor. Ugotowane odstawiamy do wystygnięcia.PRZYGOTOWANIE i podanie:Na patelni prażymy posiekane migdały. Na talerzu układamy porcję świeżej rukoli. Na niej wykładamy nasze gruszki w czerwonym winie. Ser camembert kroimy w trójkąty i układamy na rukoli. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek i polewamy redukcją balsamiczną. Na końcu posypujemy prażonymi migdałami. Smacznego
kulinarnyJaminPorcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI na sałatkę:200 g polędwiczek z kurczaka150 g bakłażana100 g cukinii1/2 papryki czerwonej1/2 papryki żółtej1/2 papryki zielonej1 sałata rzymska100 g sera typu greckiegoświeża natka pietruszkisuszona bazyliapapryka czerwona w proszkusól, pieprzSKŁADNIKI i przygotowanie sosu vinaigrette:6 łyżek oliwy z oliwek1 łyżka soku z cytrynaszczypta soli, pieprzu i cukru1 łyżeczka musztardy dijon*możemy(...)Następnie zabieramy się za usmażenie wcześniej zamarynowanych polędwiczek z kurczaka.Przystępujemy do złożenia naszej sałatki. Na talerzu układamy porwane liście sałaty rzymskiej, a na niej pokrojoną paprykę, bakłażana, cukinię, ser gracki i usmażone polędwiczki z kurczaka. Wszystko polewamy sosem vinaigrette i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego
kulinarnyJadeser, który pobudzi Wasze kubki smakowy, a jednoczenie nie pochłonie zbyt wiele czasu w przygotowaniu. Czas przygotowania: 25 minPorcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:250 g sera mascarpone1 jajko6 ciasteczek typu sasanki2 łyżki konfitury truskawkowej3 łyżeczki cukru pudruorzechy włoskiePRZYGOTOWANIE:Do miski wbijamy jedno żółtko i zasypujemy je 1 łyżeczką cukru pudru. Ucieramy na jednolitą masę. W drugiej(...)misce ubijamy białko na sztywną pianę. Do masy z żółtkiem dokładamy ser mascarpone i dosypujemy 2 łyżeczki cukru pudru. Mieszamy na gładki krem. Na koniec przekładamy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy z masą mascaropne, aby nie stracić jej puszystości.Ciasteczka kruszymy i zabieramy się do złożenia deseru. Na dnie pucharku układamy pokruszone sasanki, a następnie krem mascarpone
kulinarnyJabazyliowego pesto:Włóż do blendera bazylię, czosnek i orzeszki piniowe i zmiksuj przy pomocy funkcji pulse. Następnie włącz blender na obroty i powoli stumieniem dolewaj oliwy, a następnie dodaj ser i pieprz. Zmiksuj wszystko na gładką masę.PRZYGOTOWANIE spaghetti pesto:W pierwszej kolejności wstaw makaron do gotowania w osolonej wodzie. Gdy makaron będzie już gotowy (aldente) odcedź go. Na patelnię
kulinarnyJa