białych papryczek 500 g mięsa mielonego 100 g sera żółtego i czerwonego sól pieprz majeranek 1 jajko szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej olej do formy Paprykę umyć, przeciąć wzdłuż ale tylko z jednej strony, delikatnie rozchylić, wyciąć gniazda nasienne. Mięso wymieszać z przyprawami, dodać jajko i drobno posiekany ser żółty i czerwony. Napełnić papryczki. Blaszkę natłuścić wlać odrobinę wody
Gotowanie jest łatweczegoś więcej? Oceńcie sami :) Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka ananasa w zalewie 1 por 1 czerwona cebula 3 jabłka 4 jajka 15 dag żółtego sera 1 puszka fasoli konserwowej sól pieprz 2 łyżki majonezu Wykonanie: Seler, kukurydze i fasolę osaczam na sicie, ananasa osączam kroje w kostkę. Jabłka, cebulę oczyszczam, jabłka kroję w kostkę(...)pora w talarki. Ugotowane i obrane jajka oraz żółty ser również kroje w kostkę. Wszystko razem mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem i łącze z majonezem. Wymieszam i podaję. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenleśnych 1 duża cebula 300g mąki 100 ml mleka 200ml jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, suszonych drożdży sól, pieprz szczypta chilli 2 łyżki oleju starty żółty ser ( ile się chce ) Przygotowanie: Grzyby podsmażyć z posiekaną cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z gałką, szczyptą soli, pieprzu, drożdżami, chilli i mlekiem, zagnieść ciasto. Odstawić(...)10min. Rozwałkować na 1/2 cm, wykroić kółka, posypać żółtym serem i grzybami, skleić i na patelnię na mały ogień. Smażyć po 2 min z każdej strony, aż się ładnie zarumieni. Na końcu wyłączyć gaz i przykryć pokrywką. Sos zrobić z ...... jogurt, pół łyżeczki cukru, ząbek czosnku, szczypta soli i pieprzu, parę kropel soku z cytryny - do smaku. Wymieszać
Gaździnka warzySkładniki: 500g świeżego szpinaku, 3 duże pomidory, garść oliwek czarnych i zielonych, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 cebuli, 1 duży świeży ogórek, duża papryka, pierś z kurczaka, gyros, sos winegret, ser żółty Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, lub w paski, doprawiamy przyprawą gyros. Mięso wrzucamy na rozgrzany olej. 2. Warzywa myjemy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy(...)salaterki. 3. Szpinak myjemy, dodajemy do reszty składników. 4. Ser żółty kroimy w kostkę, dodajemy do sałatki. 5. Dodajemy ostudzonego kurczaka do reszty składników. 5. Przygotowujemy sos vinegret, wlewamy do sałatki. Odstawiamy na 15 min do lodówki, aby składniki się przegryzły:) Smacznego
Kuchnia Pełna Pasjidomowe imprezy. Zbliżają się moje imieniny, więc mam w planie ponownie ją zrobić, ponieważ gościom zawsze smakuje :) Składniki: -2 wędzone udka (moje z lidla) -150-200 g kostka żółtego sera -1 puszka czerwonej fasoli -1 duży słoik mieszanki meksykańskiej (marchewka, kukurydza i groszek) -2 ogórki konserwowe -2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego -2 łyżki majonezu -sól, pieprz Mięso obieramy(...)kości i kroimy w kostkę. W kostkę także kroimy żółty ser oraz konserwowe ogórki. Wszystko wrzucamy do michy. Dodajemy odcedzoną fasolkę oraz mieszankę meksykańską. Następnie dodajemy majonez oraz jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. Szybka, prosta oraz smaczna :) sałatka z wędzonym kurczakiem
Bon Appetit MałgorzatyUdało mi się dostać wczoraj świeżutką zieloną fasolkę, stąd też dzisiejsza propozycja sałatkowa :) Składniki: - 150 g fasolki zielonej - 1 czerwona papryka - 100 g sera żółtego - 1 łyżka musztardy - 2 łyżki octu balsamicznego - 6 łyżek oliwy - 4 jajka - sół, pieprz - pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Fasolkę gotujemy 10 minut i kroimy w kawałki. Jajka gotujemy na twardo i również kroimy w kostkę(...)podobnie paprykę i ser żółty. Przygotowujemy sos z oliwy, octu i musztardy. Pokrojone składniki polewamy sosem, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pokrojoną pietruszką i dokładnie wszystko mieszamy
Zainspirowana w kuchniSkładniki szklanka kaszki kukurydzianej 2 szklanki wody lub rosołu łyżeczka soli bryndza 3 średnie buraki 2 łyżki masła klarowanego średnia biała cebula sól, czarny pieprz 1/2 szklanki słodkiej śmietanki żółty ser (około 100g) koperek Sposób przygotowania Buraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy, obieramy ze skórki i ścierami na tarce o dużych oczkach. Roztapiamy dwie łyżki masła klarowanego(...)kaszka wchłonie cały płyn (około 8-10 minut). Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wykładamy połowę kaszki kukurydzanej. Na kaszkę wykładamy bryndzę, buraki oraz druga część kaszki. Mieszamy śmietankę z startym żółtym serem. Wykładamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C. Dekorujemy koperkiem
Pyry na GazDziś mam dla Was przepis na moje ostatnie knedelki, którymi zajadałyśmy się z mamą tak, że aż nam się uszy trzęsły. Knedle z bułki z dodatkiem szpinaku i żółtego sera ( ja dałam cheddar, żeby miały wyrazisty smak! ). Oblane masełkiem z dodatkiem nie tylko cebulki, ale też prażonych orzechów włoskich są fantastycznym pomysłem na obiad. Gwarantuję , że nawet Ci, którzy(...)sięgną po dokładkę! Ps. zamiast masła można je oblać np. sosem z sera pleśniowego – obłęd! SKŁADNIKI : ( 3 porcje ) * czerstwe bułki – 200 g * szpinak – 150 g * jajko – 2 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * bułka tarta – ok. 2 łyżki * ser żółty – 1 łyżka * natka pietruszki -1 łyżka * olej – 1 łyżka * sól
Ostra na Słodkosałatką, bardzo proste do zrobienia, szybkie a jakże efektowne. Koszyczki makaronowe świetnie sprawdzą się na każdej imprezie jako przekąska! Składniki: Koszyczki: ok 200 g makaronu nitki 10 dkg sera żółtego 1 jajko olej do smarowania foremek Sałatka: 1 ogórek 1 pomidor 6 oliwek Cebula czerwona peczek szczypioru 10 dkg kabanosów Dowolna sałata sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy(...)osolonym wrzątku. Studzimy, do wystudzonego makaronu dodajemy starty ser żółty i jajko. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą ze sobą. Foremki na muffinki smarujemy olejem. Wkładamy makaron i formujemy gniazda. Zapiekamy w temp 150 stopni do zrumienienia makaronu ok 25 minut. Zostawiamy w formie do wystudzenia. Koszyczki podważamy lekko widelcem i wyjmujemy z foremki. Wszystkie składniki dowolnie kroimy a następnie
Podróż w kulinariapost :) Składniki: 130g gotowanej szynki lub innej wędliny, 1 cebula, garść zielonej pietruszki, szczypiorek, 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%, 1 jajko, 140g startego sera żółtego, 3 kawałki czerwonej papryki konserwowej, pieprz i sól do smaku, opakowanie ciasta francuskiego. Przygotowanie: Przygotować wszystkie składniki: Białko oddzielić od żółtka. Paprykę, szynkę i szczypiorek pokroić(...)Cebulę pokroić w mniejszą kostkę. Natkę pietruszki posiekać. W misce wymieszać razem starty ser żółty, paprykę szynkę, szczypiorek, natkę pietruszki, śmietanę, białko. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonem. Ciasto francuskie rozłożyć i nałożyć na nie farsz. Zawinąć w rulon i wycinać ślimaczki. Układać na blaszce, ale tak by nie dotykały się. Włożyć do nagrzanego
W kuchni u Monikipomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 1-2 łyżeczki papryki czerwonej tymianek oregano 10 dag sera żółtego tartego (może być mozzarella) olej świeży tymianek i oregano Przygotowuję papryki, myję, odcinam wierzch z ogonkiem ( zostawiam) i wycinam gniazda z nasionkami. Cebule kroję(...)kroję na mniejsze kawałki. Mielę w maszynce do mięsa. Zmielone mięso przekładam do podsmażonej cebuli, mieszam razem, przyprawiam i duszę aż mięso zmieni kolor. Na koniec dodaję żółty ser, drobniutko starty, mieszam. Gotowym farszem napełniam papryki, nakrywam odciętymi wcześniej wierzchami. Układam w naczyniu do zapiekania. Pomiędzy papryki układam świeże zioła, podlewam 150 ml, lekko osolonej wody
Takie tam pichceniesmaczne, że postanowiłam przygotować je kolejny raz. Tym razem jednak nie odsmażałam klusków "wczorajszych", ale specjalnie je ugotowałam i odsmażyłam świeżutkie, jeszcze ciepłe. Mąż poprosił o posypanie ich startym żółtym serem, a że dysponowałam tylko obeschniętą końcówką wędzonego, więc danie zyskało delikatny posmak wędzonki :) Składniki: 40 dag serka homogenizowanego naturalnego 1 jajko rozmiar L 20 dag mąki pszennej sól łyżka(...)oleju duża łyżka masła sklarowanego duża cebula kawałek twardego wędzonego żółtego sera Wykonanie: W rondlu nastawiłam wodę na ugotowanie klusek. Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka. W misce dokładnie wymieszałam serek homogenizowany z jajkiem i mąką – ciasto powinno być bardzo gęste, żeby kluski nie rozleciały się podczas gotowania. Wrzącą w garnku wodę posoliłam i wlałam do niej łyżkę oleju. Zamaczałam
Kuchenne zapiski Edytylekko zapomniane warzywo, a pojęcia nie mam dlaczego. Może w wersji dzisiejszych kotlecików zachęce kalarepkowych niejadków. Składniki: 4 kalarepki, 2 jajka, ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej, ½ szklanki bułki tartej, 10 dag żółtego sera, sól do smaku, masło do smażenia. Wykonanie: Kalarepkę umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie schłodzić, pokroić w plastry. Jajka roztrzepać wymieszać z bułką tartą i mąką ziemniaczaną(...)maczać kalarepki i smażyć złociście na maśle. Jeszcze ciepłe obłożyć żółtym serem i podawać
Tradycyjna Kuchniaszczęśliwa jedząc dewolaje z dodatkiem czerwonej papryki, zdaje się, że nic więcej nie było mi potrzeba do szczęścia. Składniki 4 niezbyt duże filety z kurczaka 4 słupki żółtego sera 8 paseczków czerwonej papryki mąka jajko bułka tarta sól pieprz delikat do mięs tłuszcz do smażenia - u mnie margaryna Sposób Filety z piersi kurczaka rozbijamy cienko, uważając(...)się nie przerwały, przyprawiamy. Na każdym rozbitym płacie układamy po słupku żółtego sera oraz po 2 paski czerwonej papryki, gotowe zwijamy w roladki. Dewolaje obtaczamy kolejno w mące, rozbełtanym jajku oraz bułce. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor
Kuchenne aromatypewna, że Wam wyjdą i są super przekąską do piwa i nie tylko. Zresztą sami wypróbujcie:) Składniki: 500 g ciasta francuskiego; 6 łyżek pikantnego keczupu; 5-6 łyżek tartego żółtego sera; 1 jajko; 1 łyżeczka bazylii; 1 łyżeczka oregano; sól; Wykonanie: Ketchup wymieszać z bazylią i oregano. Ciasto przekroić wzdłuż na dwie równe części. Każdą część posmarować cienką warstwą ketchupu(...)krawędzie pozostały czyste. Jedną część ciasta posypać startym żółtym serem. Na to nałożyć drugi płat ciasta (ketchupem do wewnątrz:)). Mocno złączyć krawędzie (przed położeniem ciasta krawędzie można posmarować surowym białkiem). Sklejone ciasto ciąć ostrym nożem na paski o szerokości 1-1,5 cm. Każdy pasek skręcać (zrobić tzw. spiralkę) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy posmarować rozbełtanym
In my kitchen