ser żółty - 6379 przepisów (strona:128/426)

Tarta z kurkami na fasoli czerwonej 178

smaku, 1 łyżeczka musztardy ostrej ( np. sarepskiej), 2 łyżki płaskie masła klarownego, szczypta cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 150 g śmietanki 30%, 1 jajko, 20 g startego sera żółtego. Przygotowanie: Ciasto: Z wszystkich składników: mąki, jajka, soli, wody, masła wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Formułujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki(...)osuszone kurki i smażymy często mieszając. Skrapiamy cytryną i smażymy, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min). Doprawiamy solą i czosnkiem. W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy śmietanę, ser żółty, doprawiamy sola i pieprzem i mieszamy. Na podpieczone ciasto nakładamy zmiksowaną fasolkę, zalewamy masą śmietanową i dodajemy kurki. Tak przygotowaną tartę pieczemy w 200°C, 25 min, aż wierzch nabierze

Moniki Smakołyki
Boże Narodzenie w Prowansji i przepis na zupę czosnkową 294

oliwa, suszony tymianek, płatki chilli na grzanki czosnkowe: 8 kromek bagietki, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła, 3 ząbki czosnku obrane i pokrojone na plasterki, trochę startego na tarce żółtego sera, najlepiej Gruyere Przygotowanie: W średnim garnku umieść wodę, czosnek, szałwię, listek laurowy, sól i pieprz i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, aż czosnek(...)oddał swój smak). Usuń czosnek z patelni (ja go nie wyrzucałam, tylko dodałam do zupy), a umieść na nim grzanki i obsmaż z obydwu stron. Grzanki posyp startym żółtym serem (możesz go dodatkowo roztopić pod górną grzałką piekarnika). Spróbuj zupę i w razie potrzeby dopraw. Zupa jest dość "cienka" (brak bulionu), dlatego możesz dodać do niej oliwy dla większej "tłustości

Chilli Czosnek i Oliwa
Calzone po hawajsku 201

Pieprz Sól Zamiast w/w ziół możemy też użyć gotowej mieszanki prymat – przyprawa do pizzy Farsz: Pół puszki ananasa - krojony Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag) 15-20 dag sera żółtego Olej Sól pieprz Przygotowanie: Drożdże rozdrobnić, zasypać cukrem. Odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby się rozpuściły. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać do niej jajko, sól(...)Usmażyć. Posolić i pieprzyć do smaku. Bierzemy kawałek ciasta, wałkujemy go lub rozciągamy w formie koła w dłoni. Na jednej połówce kładziemy sos, na to kurczaka, trochę ananasa, posypujemy serem żółtym i zamykamy jak pieroga. Czynność powtarzamy do momentu wyczerpania ciasta. Calzone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem.  Pieczemy na złoty kolor

Fabryka pomysłów
Pizza wiejska 140

wiejskiej (pokrojone w kostkę) 3 ogórki kiszone (pokrojone w półplasterki) 1-2 cebule (pokrojone w piórka i uduszone na oleju) 3 suszone pomidory (pokrojone w paski) kilka plasterków szynki żółty ser Przygotować rozczyn - drożdże zasypać cukrem, a potem rozmieszać z ciepłą wodą. Przygotować sos - wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Można dodać więcej czosnku lub bazylii, w zależności od upodobań. Mąkę(...)kiełbasę cienką, ogórki kiszone, suszone pomidory, cebulę (jeśli jest podsmażona należy ją przed wyłożeniem na pizzę odsączyć z nadmiaru oleju). Piec ok. 10 minut. Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem. *ser można wyłożyć od razu, ale my nie lubimy spieczonego sera dlatego dajemy go na sam koniec. Nasza pizza w kształcie prostokąta częściowo bez sera Porcja dla naszego alergika

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Piersi z kurczaka zapiekane z młodą kapustą 260

kurczaka (co najmniej 0,5 kg) połowa główki młodej kapusty 200 g śmietany, np. 30% kwaśnej lub słodkiej świeży koperek (wg uznania) 100 g wędzonego boczku 100 g startego żółtego sera 1 cebula 1 łyżka ketchupu 4-5 łyżeczek majonezu sól, pieprz papryka ostra odrobina masła olej do przesmażenia cebuli Kapustę pozbawić wierzchnich liści, umyć i przekroić na 2 części(...)cebulę, następnie połowę boczku, przyprawione mięso z kurczaka. Piersi posmarować majonezem. Na sam koniec całość zalać ketczupem i śmietaną (najlepiej te 2 składniki połączyć w miseczce). Wierzch zapiekanki posypać żółtym serem i resztą boczku. Zapiekać około 1 godziny w 180ºC.  Jeżeli podczas pieczenia zauważycie, że wierzch zapiekanki już się zarumienił - to naczynie żaroodporne przykryjcie pokrywką

Ugotować
Ratatouille wg. Magdy Gessler 306

kolorowe papryki 5 ząbków czosnku polskiego 6 łyżek oliwy z oliwek (użyłam oleju rzepakowego) pęczek tymianku świeżego sól morska, świeżo mielony pieprz 1 łyżeczkę papryki słodkiej wiórki sera żółtego do posypania garść koperku do dekoracji   Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Cukinię i bakłażany umyć, odkroić końce. Pokroić w plasterki (bakłażana w półplasterki). Papryki umyć, przeciąć wzdłuż, usunąć(...)Dusić na małym ogniu przez 30 minut. Dodać łyżeczkę papryki słodkiej, aby danie nabrało koloru. Podawać ze świeżą bagietką, posypane koperkiem i wiórkami parmezanu (nie miałam parmezanu, więc użyłam ser żółty taki jaki miałam, czyli królewski sierpc). The post Ratatouille wg. Magdy Gessler appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem 205

strąk czerwonej papryki   2 - 3 ząbki czosnku   1 duża cebula   150 g wędzonego boczku   300 ml śmietanki słodkiej 12 %   2 jaja   100 g sera żółtego   sól, pieprz   gałka muszkatołowa   słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać z łupinek, pokroić na plasterki. Pora, czosnek i cebulę pokroić na plasterki, paprykę(...)poukładać ziemniaki. Całość zalać śmietanką. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać około 30 minut. Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym na dużych oczkach serem żółtym

Na Ciasteczkowych Papierach
Meksykańskie pulpeciki z czerwoną fasolą 166

mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 czerwonej surowej papryki 100 g czerwonej fasoli z puszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g tartego żółtego sera mały pęczek natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki oleju do smażenia sól, pieprz Sos pomidorowy: 750 ml bulionu 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 szczypta papryki ostrej 1 szczypta(...)nich podzielić na dwa lub trzy kawałki. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Teraz należy połączyć ze sobą wszystkie elementy. Mięso mielone łączymy z cebulą, papryką, fasolą, czosnkiem, żółtym serem, pietruszką i jajkiem. Całość doprawić solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie) na jednolitą zwartą masę, dodając porcjami tartą bułkę. Z masy uformować pulpeciki i usmażyć

Świat Domowej Kuchni
Roladki cukiniowe z mięsem mielonym na kaszy gryczanej 80

cukinia 400 g mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy pół czerstwej bułeczki kawałek sera żółtego ok 50 g 1 pomidor 3 łyżki oliwy bazylia oregano szczypta mięty 1 szkl kaszy gryczanej 1 łyżeczka ogórka kiszonego suszonego 1 łyżka oleju sól Do garnka wlać 500 ml wody, dodać suszone ogórki, sól, i łyżkę oleju, zagotować, wsypać kaszę(...)pomiędzy roladki włożyć pokrojony w ósemki pomidor, posypać bazylią, oregano i miętą. Przykryć, postawić na małym ogniu i dusić ok 40 min. Pod koniec na każdej roladce położyć kosteczkę sera żółtego i jeszcze na chwilę pozostawić na ogniu. Roladki podawać na kaszy, polać wytworzonym sosem. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Zapiekanka nelsońska 277

której taka zapiekanka nie smakowałaby ;)  Składniki: 1 kg ziemniaków , 25 dkg pieczarek - ja użyłam sporej garści suszonych grzybów, 2 średnie cebule , 6 jajek , 4 łyżki masła , żółty ser , sól , pieprz - do smaku, 150 ml śmietanki - najlepiej słodkiej, natka pietruszki , bułka tarta do wysypania formy. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry(...)posypać drobno posiekaną pietruszką. Na wierzchu ułożyć resztę ziemniaków. 2 jajka roztrzepać ze śmietanką, solą i pieprzem. Zalać formę, wierzch posypać utartym żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia sera. Podawać z ulubionymi sosami. Ja przygotowałam czosnkowy i barbecue. Zapiekanka zniknęła w mgnieniu oka ;) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza z boczniakami, papryką i cebulą 163

kalafiorowym .  Składniki na porcję dla 4 osób: ciasto na pizzę (przepis znajdziecie tutaj ) 250 g boczniaków 2 duże pomidory 2 małe czerwone papryki 1 duża czerwona cebula starty żółty ser sól, pieprz zioła prowansalskie oliwa z oliwek/olej Na samym początku przygotować spód na pizzę. Przepis znajdziecie tutaj . Następnie pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę(...)rozwałkować na obsypanym mąką blacie. Przełożyć na formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Spód posmarować sosem pomidorowym. Następnie ułożyć boczniaki, paprykę i talarki czerwonej cebuli. Wierzch pizzy posypać startym, żółtym serem. Przygotowaną pizzę zapiekać ok. 15 minut w 195ºC (ciasto powinno lekko zarumienić się od spodu). Przygotowaną pizzę podawać, np. z sosem szczypiorkowo-czosnkowym

Ugotować
Zapiekanka ziemniaczana à la kebab 255

piersi z kurczaka 1 opak. Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr 1 kg ziemniaków 400 ml śmietany 18% 200 g startego żółtego sera 100 ml zimnej wody Zapiekanka ziemniaczana à la kebab, to ciekawa forma połączenia ziemniaków i mięsa drobiowego. Aromat dania podczas pieczenia jest tak wyjątkowy, że po wstawieniu zapiekanki do piekarnika cała rodzina, w jakiś magiczny sposób - nagle(...)ziemniaki (resztę zostawić na drugą warstwę ziemniaków). Mielone mięso z kurczaka wyjąć z lodówki i równomiernie rozłożyć na ziemniakach. Przykryć resztą ziemniaków. Polać śmietaną z dipem czosnkowym. Posypać tartym żółtym serem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Wstawić zapiekankę i piec pod przykryciem przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, aby ser mógł się ładnie

Świat Domowej Kuchni
Rolada schabowa ze szpinakiem pod serową pierzynką 146

mrożonego szpinaku 6 ząbków czosnku 1 jajko 2 cebule 4 łyżki suszonego majeranku 3 liście laurowe 3 listki świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku Sól Pieprz 4 duże plastry żółtego sera gouda olej Sposób wykonania: Schab umyć, jeżeli jest zamrożony należy odpowiednio wcześniej rozmrozić.   Rozkroić na płat o grubości ok 1 centymetra a następnie delikatnie, aby się nie rozpadł(...)temperaturze 180 stopni C w naczyniu zamkniętym Po wyznaczonym czasie pieczenia, wyjąć na chwilę roladę,   porozcinać i zdjąć nitkę oraz liście laurowe. Na całą roladę położyć wzdłuż plastry żółtego sera gouda, zamknąć jeszcze naczynie i wstawić roladę na 5   minut do nagrzanego piekarnika aby ser się rozpuścił. Upieczoną roladę rozkroić na plastry. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Zupa cebulowa 140

cukru 200 ml białego wytrawnego wina 1 litr wywaru wołowego (może być warzywny) 1 średnia marchew  5 łyżek masła 4 łyżki oliwy  ząbek czosnku sól, pieprz, tymianek, ser żółty Opcjonalnie: ziemniaki, czerwone wytrawne wino Masło topimy w garnku z oliwą. W tym czasie cebulę kroimy na drobne pióra. Gdy oliwa nabierze odpowiedniej temperatury, do garnka wrzucamy całą cebulę(...)powinien do niej dodać obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze około 15 minut doprawiając do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Zupę można posypać z wierzchu serem żółtym i podawać z grzankami. Smacznego :) Zapraszam po więcej na profil  Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pieróg 180

szklanki mąki -szklanka ciepłej wody -2 łyżki oleju -szczypta soli -jajko do smarowania     Składniki do wypełnienia: -pierś z kurczaka -papryka -suszone pomidory -cebula -plastry żółtego sera -przyprawa barbecue -słodka papryka -sól, pieprz -olej    Pierś kroimy na cienkie plastry i delikatnie rozbijamy.    Przyprawiamy przyprawą barbecue, solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta(...)pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.    Układamy mięso, pozostawiając wolne brzegi ciasta.       Na mięsie układamy plastry cebuli, suszone pomidory i paprykę.    Przykrywamy plastrami żółtego sera i drugim, ponacinanym prostokątem ciasta. Sklejamy brzegi ciasta. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C i pieczemy ok. 30 minut. Wyjmujemy, kroimy

Maminek kulinarny