Sałatki jarzynowej nie trzeba chyba nikomu przedstawiać Klasyczny klasyk, którego podstawą jest dobry, u mnie słonecznikowo-kalafiorowy fit majonez własnej roboty. W mojej roślinnej wersji koniecznie musi być jabłko, ogórki kiszone i groszek. Dla dodania wartości odżywczych i zwiększenia uczucia sytości dodaję fasolkę. A ulubiona zieleninka dopełnia wspaniale całości. Polecam! Składniki: 4 ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 łodyga(...)natka pietruszki (opcjonalnie) Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę gotujemy w mundurkach do średniej miękkości. Nie mogą zbyt miękkie, bo rozpadną się w sałatce. Jabłko i cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, podobnie jak ogórki kiszone. Seler naciowy myjemy o kroimy w cienkie plasterki. Fasolkę, kukurydzę i groszek odcedzamy. Ugotowane warzywa, odcedzamy, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Do większego
Lamarida.plDziś przygotowałyśmy pyszną i niezwykle atrakcyjnie wyglądającą sałatkę z dodatkiem i w kształcie ananasa, z szczypiorkowym pióropuszem liści. Sałatka jest pyszna sama w sobie, można zwyczajnie wymieszać składniki i podać ją w misce. składniki: podwójna pierś z kurczaka średniej wielkości korzeń selera puszka ananasa 125 g sera feta 4 ogórki konserwowe pęczek szczypioru sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu(...)soku z cytryny Składniki sosu wymieszać, dostawić w chłodne miejsce na czas przygotowywania sałatki. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć obficie przyprawą do kurczaka, wlać oliwę, wymieszać, odstawić na 30 minut. Po tym czasie mięso wraz z zalewą wrzucić na rozgrzaną patelnię, usmażyć na złoto, wystudzić. Seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Fetę pokroić w kostkę
6niebodworze coraz cieplej i słoneczniej, więc nie chce się siedzieć w domu ;) Szybka i lekka sałatka zaoszczędziła mi duużo czasu i nie muszę się martwić co mam zrobić do jedzenia ;) Ponadto seler naciowy ma dużo korzystnych właściwości, oprócz tego, że ma mało kalorii ;) Według tego co wyczytałam, wspomaga trawienie i pobudza przemianę materii, a sok z tego warzywa(...)witaminy C, E oraz witamin z grupy B. Także nic tylko zajadać!:) Sos do sałatki wykonany jest na bazie jogurtu, ale jeśli ktoś uważa, że sam jogurt to za mało, to można oczywiście dodać majonez. To kwestia gustu ;) Życzę smacznego!:) Składniki: 6-7 łodyg selera naciowego cebula czerwona puszka kukurydzy szczypiorek koperek jogurt naturalny pieprz ziołowy sól 2 łyżeczki musztardy
Czerwona Porzeczkaselera, 1 puszka kukurydzy, 1 duży por (tylko biała część), drobno pokrojony 1 puszka ananasa, pokrojonego w kostkę 2 duże jabłka (niezbyt twarde), obrane i pokrojone w kostkę 300 g ulubionej szynki, / wędliny pokrojonej w kostkę 6 jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych w kostkę 200-300 g tartego żółtego sera, startego na tarce o dużych oczkach duży słoik majonezu. Sałatki(...)rzut oka nie są konwencjonalne w takim zestawieniu - ale okazuje się, że po ich połączeniu komponują się idealnie. Naprawdę polecam do wypróbowania wszystkim miłośnikom sałatek. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę. Seler i kukurydzę dobrze odsączyć. Por oczyścić i drobno pokroić w półplasterki. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Jabłka obrać - pokroić w kostkę. Szynkę
Świat Domowej KuchniSzybka sałatka owocowa. Składniki 1/2 sałaty lodowej 20 malin arbuz ( 30 kostek ) 2 laski selera naciowego 200 g sera feta mango Sos : 4 łyżki oleju rydzowego 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy rosyjskiej 1 łyżka octu winnego Przygotowanie Sałatę opłukałem, osuszyłem, porwałem na kawałki. Arbuza, mango i ser feta pokroiłem w kostkę. Seler naciowy umyłem, pokroiłem na niewielkie kawałki. Maliny
R'n'G Kitchenzimno1 łyżka francuskiej musztardysólpieprz Wykonanie:Ziemniaki dokładnie myjemy, zostawiamy w mundurkach. Marchew, pietruszkę i selera obieramy. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.Wszystkie warzywne składniki sałatki, oprócz groszku oczywiście, kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.Sałatka najlepiej
Kulinarne przygody Gatitytych powszechnie spotykanych. Przepis podaję w przybliżeniu, bowiem każdy może dobrać sobie ilości oraz przyprawy wg własnego gustu. W mojej sałatce dominuje korzeń pietruszki, czym go więcej, tym jest bardziej słodka, nie odpowiada mi smak gotowanego selera dlatego jest go minimalnie ( można nawet pominąć), jest tylko kilka ziemniaków- jako dodatek a nie główny składnik, uwielbiane przez nas ogóry kiszone(...)niektórych bardzo dużo musztardy, ale to właśnie ona sprawia, że sałatka nie jest mdła, jeżeli nie lubicie nijakich sałatek zachęcam do wypróbowania tego przepisu, dla mnie jest to sałatka idealna, dla moich domowników również... bo nie mają wyboru... :-)Choć gdyby im nie smakowała to by jej nie jedli, a wciągają olbrzymie ilości...Można ją urozmaicić dodając np. pokrojoną szynkę
Smaczne Zdroweskrzydło z indyka średnie skrzydło z indyka 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka miodu naturalnego zioła do drobiu Sałatka jarzynowa 3 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 średniego selera naciowego 3 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe 1/4 pora (biała część) 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 mała puszka groszku konserwowanego(...)naczyniu wymieszać ocet winny, musztardę i zioła do drobiu. Następnie natrzeć całe skrzydło. Odstawić do lodówki na dobę. Piec przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach. Warzywa na sałatkę dokładnie wyszorować i umyć. Gotować do miękkości. Następnie wszystkie ugotowane warzywa i jajka ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki i pora również kroimy w drobną kostkę. Dodać odsączoną kukurydzę
Truskawkowa Fiestanożem. Kroimy na ćwierćplasterki. Mieszamy razem z fenkułem. Z miodu, soku z cytryny i oliwy ucieramy szybki sos, pieprzymy go i mieszamy z sałatką. Dzielimy na porcje i odstawiamy do lodówki. Purée z ziemniaków i selera Ziemniaki i bulwę selera cienko obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę jak do zupy, seler w kostkę odrobinę mniejszą. Warzywa zalewamy w garnku wodą, , około(...)500g ziemniaków (waga po obraniu) – 1 średni seler, około 300g – 50g masła 82% tłuszczu – 130ml mleka – sól – ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej Sos śliwkowy – 130ml wody – 4 łyżki whisky – 3 kopiaste łyżki powideł śliwkowych – ½ łyżeczki mielonego imbiru – 25g zimnego masła Sałatka z fenkułu i pomarańczy – 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu
Karo in the Kitchenkosteczkę, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Cebule obrać, posiekać w kosteczkę. Jajka, marchew, pietruszkę i seler oraz ogórki kiszone pokroić w kosteczkę. Wymieszać wszystkie składniki, dodać odsączony groszek zielony i majonez, delikatnie wymieszać, przyprawić do smaku sola i pieprzem. Gotową sałatkę przełożyć do salaterki i udekorować ogórkiem i pomidorem
Camilla w kuchnigroszkiem i kukurydzą. Prostota i smak, który uwielbiamy. Duża miska znika bardzo szybko. A Wy lubicie? Jakie składniki dodajecie do swoich wersji tej popularnej sałatki? Składniki: 6 średnich ziemniaków 6 jajek 3 marchewki kawałek selera (około 1/3 średniego) 1 duża pietruszka korzeń 2 większe ogórki kiszone 1 duży majonez lub dwa średnie 1 większe jabłko 1 słoiczek kukurydzy (u mnie(...)czubata łyżeczka musztardy (u mnie bawarska) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa (marchewka, pietruszka i seler) obieramy i gotujemy do miękkości. Po przestudzeniu kroimy w kostkę i dodajemy do jajek. Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Ugotowane i przestudzone obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do reszty składników
Słodkie okruszkitheme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z kaszy jaglanej i brązowej soczewicy Składniki: Kasza jaglana – 100g Brązowa soczewica – 50g Seler naciowy – 2 łodygi Orzechy włoskie – 40g Suszona żurawina – 40g Sól Sos: Olej sezamowy- 2 łyżki Pasta tahini – 1 łyżka Czosnek – 1 ząbek Miód(...)osolonej wodzie. Soczewicę ugotować do miękkości, a następnie wymieszać z kaszą. Do kaszy i soczewicy dodać pokrojony seler naciowy, posiekane orzechy i suszoną żurawinę. W osobnym naczyniu wymieszać składniki sosu: miód, olej, pastę tahini, sok z cytryny i drobno posiekany czosnek. Sałatkę wymieszać z sosem i doprawić do smaku solą
Kuchnia Bon AppetitLekka i smaczna sałatka, z dużą dawką białka (kurczak, fasola). Kompozycja składników - własna :) Sałatka zawiera wszystko co lubię: chudego kurczaka, czerwoną fasolę, pekinkę no i mój ukochany seler naciowy.Składniki:1 duża pierś z kurczakapuszka czerwonej fasoli1/2 puszki kukurydzy 400g (lub 1 mała puszka, czasami można kupić takie malutkie)paczka (100g) ziaren słonecznikamała kapusta pekińska2 łodygi selera(...)sporą kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni - studzimy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Pekinkę kroimy i seler naciowy kroimy w kostkę.Przygotowujemy sos:Jogurt mieszamy z majonezem. Nie podaje proporcji, bo to zależy od tego, czego przeważającą ilość lubimy w sałatce: czy majonezu czy jogurtu :) Ja dodaję jogurt, żeby "przełamać" ciężkość samego majonezu i nadać sałatkom lekkości. Czosnek przeciskamy
Walijskie Pichceniesposobu odżywiania. Ciasta, pasztety, sałatki, wędliny i kiełbasy na szczęście już się pokończyły, a nas naszła ochota na owoce morza. Wybór padł na krewetki, w lekkim, wiosennym, pysznym wydaniu! :) Sałatka ta zaspokoi nawet duży głód, a przy tym nie musimy się martwić o kaloryczność tego dania. Większość kalorii pochodzi z krewetek, które są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Sałata, warzywa(...)ogonkami,bez głowy 2 łyżki oleju roślinnego 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 100 ml białego wytrawnego wina 2 pomarańcze 250 g mieszanki różnych sałat 2 łodygi selera naciowego kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka ziaren sezamu sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Sałatę myjemy, osuszamy, liście rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Łodygi selera naciowego kroimy na cienkie
W kuchni KatieSałatka z grupy (dla mnie) doskonałych :) roszponka świetnie komponuje się z owocami, wiórki selera i kiełki wzbogacają ją o więcej wartości zdrowotnych i odżywczych, a sos arbuzowo-jaglany (kasza jaglana jest bardzo zdrowa i nie zakwasza organizmu) jest tak pyszny, że trudno mu się oprzeć! Zjedliśmy do kaszy jaglanej na obiad :) bomba witaminowa! Co najlepsze - Zuzia zajadała się aż miło(...)truskawki, posypujemy kuleczkami arbuza i ziarnami z połowy granatu. Na wierzch resztę kiełków i wiórki selera. Sos: drugą połowę z ćwiartki arbuza przekładamy do miski, dodajemy kaszę jaglaną, olej rzepakowy, miód, sok z cytryny i musztardę. Miksujemy na gładki sos. Połową sosu polewamy sałatkę, a drugą przekładamy do miseczki/sosjerki i podajemy razem
Kolorowy Przepisownik