schab domowy - 758 przepisów (strona:15/51)

Schab pieczony w rękawie do pieczywa. 150

czasu do czasu przygotowuję domowe wędliny. Nie ma co ukrywać, że są najlepsze, pysznie smakują, pachną, są świeże i wiemy z czego zrobione. Taki schab polecam obowiązkowo przygotować. Wieczorem wystarczy zamarynować mięso, z samego rana upiec, wystudzić i gotowe. Do zamarynowania mięsa użyłam gotowej mieszanki przypraw  przyprawy gosposi od  RAFEX . Zapraszam:) Składniki: 1 kg schabu 5 łyżek oleju

Izabelawkuchni
Schab w majeranku nadziewany śliwką 222

Dzisiaj mała przerwa w szparagowym menu. Majówka już od jutra i wiadomo, kto żyw wyciąga grilla i grilluje ! Ale ponieważ pogoda od piątku ma być kiepska

Kulinarne przygody Gatity
Schab z śliwką 178

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Schab pieczony z śliwą w środku to świetny pomysł na obiad z dodatkiem ulubionego sosu lub jako

Marta Gotuje
Schab inaczej 277

Maleńka Zosia jest tą osóbką dla której jestem w stanie porzucić wszystko dookoła, aby jak najwięcej czasu poświecić właśnie jej. Oderwana od pieluch przygotowałam noworoczny schab. Przepis pochodzi z mega starego poradnika domowego, podaję go w oryginale, choć przyznam, że teraz nie robiłabym sosu, jedynie mięso podlałam winem, a ser potarłam i przykryłam nim całość, bowiem z tym rozpuszczaniem sera

Kuchenne aromaty
domowy schab na kanapki 13844

zawsze proponuję domowe wyroby dla każdego :) "dla chcącego nic trudnego" Schab płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Niepotrzebne skrawki musimy odkroić i przeznaczyć np. na kliknij tutaj Do przyprawienia 1 kg mięsa potrzebujemy: łyżkę soli peklującej, łyżkę soli, dwie łyżki cukru, pozostałe przyprawy wg uznania ...czosnek, pieprz,  papryka, oregano.... Najpierw przyprawiamy solą i cukrem... ...potem wcieramy czosnek(...)czasie razem z mięsem gotujemy znowu, do czasu 10 min..  Teraz po wystudzeniu wyjmujemy schab do osuszenia i wkładamy do lodówki  na 12 h Jeżeli ktoś nie wytrzyma żeby tak długo czekać nie zdziwię się :) Domowa wędlina jest krucha i soczysta... możemy sobie zamrozić lub zajadać od razu :) Smacznego

chleba naszego
Domowa wędzona kiełbasa chłopska 305

będziemy to powtarzać !Na moim blogu znajdziecie również inne wędliny wędzone i nie tylko, np.  domowa polędwicę wędzoną, wędzoną domową pasztetową,domową podsuszaną kiełbasę żywiecką  polędwicę wileńską czy też schab ze słoika.Uważam, że warto poświecić trochę czasu na przygotowanie własnych wędlin, pozbawionych sztucznych zapychaczy, wypełniaczy czy innych wzmacniaczy smaków ! Domowa wędzona kiełbasa chłopska

Kulinarne przygody Gatity
SCHAB DUSZONY W MLEKU 457

Na dzisiejszy obiad postanowiłam zaskoczyć rodzinę i zrobiłam im schab duszony w mleku, który znalazłam tutaj. Jego przygotowanie jest trochę czasochłonne, lecz naprawdę przepis jest tego

Smaczne Zdrowe
Schab w kapuscie z wolnowaru 195

Tydzień bez wolnowaru to tydzień stracony. Dzisiaj na tapecie ponownie schab ale w całkiem innej odsłonie. Polski, tradycyjny schab w kapuście kiszonej, mojej zresztą domowej. Ale zamiast robiony w piekarniku to wolno pieczony, duszony w wolnowarze. A do tego kapusta z dodatkiem musztardy i śmietany ma całkiem inny wymiar. Polecam na zimowe obiady, bo syci, rozgrzewa i daje dużo wit.C

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Schab ze śliwką 197

Schab przygotowany w ten sposób jest wyjątkowo pyszny, kruchy i delikatny. Doskonały na wyjątkowe okazje jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlina. Polecam! Jeśli go

Smakołyki Asi
Grillowane kieszonki schabowe 169

600 g schabu bez kości, 1 czerwona papryka, 1 żółta  papryka, 1 zielona papryka, 150 g pomidorów suszonych,  100 g boczku wędzonego

Świat Domowej Kuchni
Roladki ze schabu nadziewane fasolką 306

3/4 kg schabu bez kości (w plastrach), 20 dag mrożonej żółtej fasolki , 8 cienkich plastrów szynki długodojrzewającej,  8 plastrów żółtego sera, 2 łyżki masła, sól

Świat Domowej Kuchni
Duszony schab z warzywami 245

1 kg schabu pokrojonego w plastry, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 średnie cebule, 6 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 10 ziaren czarnego pieprzu, 1 łyżeczka

Świat Domowej Kuchni
Schab po kowalsku 206

4 plastry schabu bez kości o grubości ok. 2 cm 2 jajka bułka tarta 1 duża cebula spora szczypta curry 5-6 łyżek tartego żółtego sera

Świat Domowej Kuchni
Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera 213

1 kg schabu środkowego bez kości  500 g pieczarki 150 g majonezu  50 g pikantnego ketchupu 2 łyżki przyprawa do mięs Knorr 1 cebula

Świat Domowej Kuchni
Schab trzydniowy pieczony 549

Jeśli chcecie na Święta zrobić domową wędlinę to polecam Wam trzydniowy schab pieczony. Jest smaczny i na pewno świetnie zastąpi sklepowe wędliny, które praktycznie smakują tak samo. A tu mamy pole do popisu bo możemy takie mięso doprawić na swój smak i upiec pyszną wędlinę. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Tradycyjne panierowane kotlety schabowe. Smaczne i chrupiace. 279

Kotlety schabowe panierowane, tradycyjne danie tzw."nieśmiertelny schaboszczak",bardzo smaczny,chrupki,a przy tym soczysty. Polecam :)   Składniki - 4 grubsze plastry ze środkowej części schabu - 2 jajka - mąka - bułka tarta - domowa wegeta, mielony czosnek - olej do smażenia Wykonanie Kotlety myję, osuszam. Tłuczek do mięsa wkładam do woreczka foliowego i każdy kotlet rozbijam dokładnie na cienkie,duże plastry. Tak rozbite mięso

Kuchnia z widokiem na ogród
Rolada z schabu z mięsem mielonym 315

Kolejny pyszny domowy wyrób. Tym razem, rolada z schabu nadziewana mięsem mielonym. Idealna jako dodatek do pieczywa ale na ciepło również jest smaczna. Składniki: 1-1,2 kg schabu bez kości 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz do smaku 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku

Ala piecze i gotuje
Domowa polędwica wędzona 194

kolejny przepis na pyszną domową wędlinę. Tradycyjnie zaczerpnięty z forum Wędliny domowe.Od kiedy zaczęliśmy robić własne wędliny, sklepowych już nie jadam ! Domowa polędwica wędzona Składniki: 3 kg schabu wieprzowego 180 g peklosoli 1,2 litra wody Wykonanie: Schab kroimy na dwa równe kawałki. Peklosól rozpuszczamy w wodzie (na 1 kg mięsa przeznaczamy 0,4 litra wody) i peklujemy przez

Kulinarne przygody Gatity