Zakupiłam fioletowe ziemniaki w markecie, tuż obok na półce leżała fioletowa kapusta pekińska, która również wylądowała w koszyku. I tak oto powstała pyszna sałatka, zdrowa i aromatyczna. Ja użyłam tutaj majonezu wegańskiego z aquafaby ale jak lubicie tradycyjny, też będzie ok. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Kolorowa sałatka z majonezem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieLekka sałatka z pełnym białka tuńczykiem, świeżą roszponką i dipem jogurtowym jest świetną propozycją lekkiego posiłku. Sprawdzi się w menu osób dbających o sylwetkę ale też jako dodatek do dania mięsnego. Składniki: (na dwie porcje) 200g roszponki 6-8 dużych rzodkiewek puszka (150g) tuńczyka w sosie własnym czerwona cebula 4-5 łyżek jogurtu naturalnego greckiego sól, czosnek granulowany, tymianek, oregano(...)cebule niemy w cieniutkie krążki. Na talerzach układamy roszponkę, na niej kolejno cebule, rzodkiewki oraz kawałki tuńczyka. Jogurt naturalny mieszamy z przyprawami. Sprawdzamy czy jest wystarczająco doprawiony. Na wierzch sałatki wykładamy kilka kleksów dipu jogurtowego i posypujemy sezamem
Pyry na GazKolejny przepis na sałatkę wylądował na blogu. Sałatka jest banalnie prosta i szybka do zrobienia. Zachęcam do zrobienia bo wyszła bardzo pyszna :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki zielonego groszku 200 g szynki 1 por biała część 2 marchewki 2 pietruszki 3 ogórki konserwowe majonez sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę obrać i ugotować
magiczna kuchnia KasiSzybka sałatka z jajkiem, ciecierzycą i jarmużem. Kolorowa i aromatyczna.... Artykuł JAJKO SADZONE NA CHRUPIĄCEJ SAŁATCE Z CIECIERZYCY I JARMUŻU pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEnosem patrzyłam kto z blogerów „nagle” odkrył ten przepis dla siebie Kukurydza jest u nas warzywem typowo letnim – ale mnie nawet środek zimy nie przeszkodzi w zjedzeniu tego specjału! Sałatka z kukurydzy jest jak rozebranie elote na części – a każdy ze smaków jest tu w idealnych proporcjach. Mnie najbardziej smakuje lekko ciepła, ale na zimno jest równie smaczna. Ta sałatka
Karo in the Kitchencienkie plasterki buraki układamy na większym płaskim talerzu. na buraczki dajemy umytą rukolę, pokrojoną w kostkę fetę. Słonecznik prażymy na suchej patelni i studzimy i posypujemy po naszej sałatce. 3. Do miseczki dajemy oliwę, sok z cytryny (ja dałam około 1 łyżkę), miód (łyżki), kilka kropel sosu balsamicznego i mieszamy. Sos musimy smakowo dopasować pod siebie, więc jeśli chcemy jakiegoś(...)składnika więcej to śmiało go dodajemy :-). Tak przygotowanym sosem za pomocą łyżki polewamy sałatkę. Smacznego
kruche babeczkiPyszne, zdrowe jedzenie dziś na talerzu. Dorada to niedoceniana ryba a jakże pyszna i zdrowa, warto ją zajadać, ma delikatny smak i soczyste mięso. Do ryby przepyszna sałatka z ziemniaków, polecam gorąco. Przepis na danie pochodzi z kuchni czarnogórskiej. Dorada z grilla z sałatką z ziemniaków i szpinaku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczasie nie gotowałam. Ale nie było kiedy i jak robić zdjęć, notatek i publikować. Odcięcie od internetu i brak kuchni, zrobiły swoje. Na początek prosta sałatka z jajek i awokado. Najsmaczniejsza w dniu przygotowania. Świetnie sprawdza się i jako sałatka, i jako pasta do chleba. Polecam na chrupiących grzankach! składniki 4 jajka 1 awokado 2 - 3 łyżki szczypiorku
Stare GaryDobra sałatka makaronowa z tuńczykiem, którą szybko możemy przygotować. Potrzebujemy: 500 g ugotowanego makaronu, 2 puszki tuńczyka, puszkę fasoli, puszkę kukurydzy, marchewkę z groszkiem, 5 ogórków słodko kwaśnych, sól i pieprz, pół szkl. oleju i 4 łyżki octu. Makaron gotujemy, w osolonej wodzie wg zaleceń producenta i dobrze schładzamy. Tuńczyka, fasolę, kukurydzę, groszek... odsączamy, ogórki kroimy w kostkę. Olej(...)ocet, sól i pieprz łączymy razem i będzie to sos do polania sałatki. -- Jak wszystkie produkty mamy przygotowane, to wykładamy warstwami lub nie do miski. Całość schładzamy w lodówce minimum przez jedną godzinę i potem serwujemy. -- Smacznego
chleba naszegoDawno temu usłyszałam o sałatce, której jednym ze składników jest włoskie tortellini, nawet kiedyś miałam okazję spróbować, ale jakoś... nie byłam przekonana do tej potrawy. Poniekąd dlatego, że nie lubię używać gotowców, a jak już zdarzy mi się tortellini zrobić- to raczej znika bardzo szybko i nie ma szans być wykorzystane do żadnej innej potrawy. Wreszcie postanowiłam się przełamać(...)wypadku pozbyć tej "zasady", w końcu makaronu choćby też nie robię zawsze własnoręcznie ;) Bez przesady! ;) Przepis na sałatkę to moja wariacja z wykorzystaniem gotowego tortellini nadziewanego szynką i serem. Czytaj więcej
Pichceniomaniaprzywitałam urlopowo i przyznam się, że objadałam się wszystkim co wpadło mi w ręce. Teraz jednak muszę lekko przystopować i znowu wracam do lekkiego jedzenia. Dziś przygotowałam bardzo lekką sałatkę z kaszą, orzechami, daktylami i fetą. To świetna alternatywa na każdą porę dnia. Śmiało mogę powiedzieć, że jest tak sycąca i może zstąpić obiad, a dla tych, którzy lubią mięso(...)namocz w soku z cytryny, a orzechy posiekaj na mniejsze kawałki. Składniki przekładamy do miski i dodajemy kaszę, orzechy namoczone suszone owoce, sprasowany czosnek oraz posiekaną pietruszkę i szczypiorek, sałatkę należy delikatnie pomieszać i dodać na sam koniec pokruszony ser feta. Wszystko polewamy oliwą i doprawiamy do smaku. Smacznego
Niezły MłynekJest to sałatka na każdą okazję. Świetna zarówno na zwykłego weekendowego grilla w sezonie, ale i na bardziej wyszukane okazje. Jedyną trudnością, jak na moje oko, jest wynalezienie dobrych, aromatycznych, a nie wodnistych pomidorów. Na całe szczęście nawet w zimowej porze jest to coraz prostsze, dlatego polecam teraz tę sałatkę na kolorowe, karnawałowe przyjęcia, zwłaszcza, że przygotowuje się ją prosto
Pichceniomaniatęskniących za słonecznym i ciepłym Latem, odrobina koloru na talerzu. Pyszna sałatka na pewno rozświetli ponure dni Zimy. Jakoś trzeba przetrwać do Wiosny. Składniki: 2 główki sałaty rzymskiej 1 mango 2 filety z pstrąga 1/4 melona 1/2 słoiczka kaparów z zalewy 1-2 pomidory malinowe 3-4 papryczki kolorowe mini kilka plastrów polędwicy wędzonej sól, pieprz Sos: 3 łyżeczki(...)też słabość do oliw i olejów, to wykorzystałam ich kilka i powstała niezwykła mieszanka oleju rydzowego, lnianego i z oliwek. W końcu żyje się raz. Dokładnie mieszam sałatkę, by sos połączył wszystkie składniki razem. Smacznego
Karczma HonoriettyKolorowa i pyszna sałatka łącząca składniki, które bardzo lubie czyli brokuły, tortellini, fetę i pomidorki. Aby była lżejsza zamiast majonezu użyłam delikatnego sosu czosnkowego. Sałatkę można podać tak jak ja to zrobiłam w dużej szklanej misce albo ułożyć na dużych półmiskach wtedy ładniej się prezentuje. Można też po prostu wszystko razem wymieszać. składniki: 2 nieduże brokuły 250 g tortellini
Monia miesza i gotujepokrojoną w kostkę czerwoną i żółtą paprykę, pokrojone drobno konserwowe ogórki i pokrojone drobno suszone pomidory. Sos przygotowujemy z 3 łyżek majonezu i 1 łyżki ketchupu łagodnego. Dodajemy do sałatki, dodajemy sól i pieprz do smaku. Artykuł Sałatka z szynką i makaronem ryżowym pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.pl