Skrada się do kuchni, myśli, że nie słyszę. Uchyla drzwi lodówki, myśli, że nie poczuję. Sięga po miskę z sałatką. Sądzi, że nie podejrzewam. Wyjada ze smakiem, twierdząc, że nie zauważę. - I jak Ci smakuje sałatka? Przestaje gryźć zaskoczony, zdruzgotany, przyłapany na gorącym uczynku. - Ty to już musisz wszystko wiedzieć. Tak. Lubię być dobrze poinformowana. SAŁATKA ŁASUCHA. /własny(...)makaron. Dodaję odcedzony groszek i marchewkę, ale kukurydzę dodaję z zalewą - zostanie wchłonięta przez makaron, dzięki czemu nie wpije on majonezu, nie będziemy musieli go dodawać, aby sałatka była wilgotna. Czyli nie zwiększymy kaloryczności. Pozostawiam na kwadrans. Pietruszkę drobno siekam, dodaję wraz z jajkami do pozostałych składników, mieszam, dodaję majonez, musztardę i jogurt. Doprawiam
W kuchni Karmel-itkiardzo prosta i smaczna sałatka warstwowa. Najlepiej przygotować ją w naczyniu z jasnego szkła (lepiej wtedy widać poszczególne warstwy). Sałatka w zasadzie robi się sama. My układamy wszystkie składniki w podanej kolejności w naczyniu, wstawiamy sałatkę na noc do lodówki a rano mamy pyszne śniadanie. Do tego kromka domowego pieczywa (np. tego), plasterek wędlinki i już robi się świątecznie(...)Sałatka królewska PRZEPIS {źródło: link } Składniki 1 słoik selera konserwowego, odsączonego z zalewy 1 puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy 1 puszka ananasa, odsączonego z syropu 1 marchewka , starta na grubych oczkach 1 por, pokrojony w dość drobne kawałki 1 puszka czerwonej fasol i, odsączonej z zalewy 5 jajek, ugotowanych na twardo i pokrojonych w drobną kostkę majonez jogurt (opcj.) Przygotowanie
coolinarnastrefa.blogspot.comZbliżają się Święta Wielkanocne i zastanawiacie się nad sałatkami? Mam dośc ciekawą propozycję na sałatkę z zielonej soczewicy. Ma bardzo wyrażny smak i jest dla zwolenników ostrego smaku. Dodatek czerwonej cebulki i czosnku sprawia , że taka sałatka nie staje sie obojętna dla naszego podniebienia :) Przepis na sałatkę znalazłam w gazecie. Składniki: - 3/4 szkl. zielonej soczewicy - 2 czerwone cebule - 4 ząbki(...)słupki. Cebule i czosnek posiekac. Soczewicę wymieszac z rozdrobnionymi składnikami i połową zieleniny. Doprawic solą , pieprzem. Posypac natką i szczypiorkiem . Dodac sos tatarski , wymieszac i jeśc :) Najlepiej jednak jak sałatka" swoje" odstoi
Słodkości i nie tylkoszalotką . Całość skropiłam oliwą i posypałam sezamem. Tyle wystarczyło. Wyszło wyśmienicie, lekko, aromatycznie i bardzo letnio. To świetna propozycja nie tylko jako dodatek do obiadu, ale również jako samodzielna sałatka na kolację czy spotkanie z przyjaciółmi. Polecam spróbować! A jeśli jesteś fanem fasolki szparagowej polecam Ci również przepisy na: Fasolkę szparagową po katalońsku Ziemniaki smażone z fasolka szparagową i papryką
Smaki Na Talerzusmak, który zaskoczył mnie prostotą Uwielbiam odkrywać zapomniane lub regionalne dania z różnych stron świata. Tym razem trafiłem na coś naprawdę wyjątkowego – popara na zimno (Студена попара), czyli bułgarską sałatkę z czerstwego chleba i świeżych warzyw. Danie jest banalnie proste, ale kryje się za nim długa historia, smak dzieciństwa wielu Bułgarów i wyjątkowy klimat kuchni chłopskiej. Popara na zimno Skąd(...)ewentualnie dodaję odrobinę soku z cytryny. 5. Delikatnie mieszam i odstawiam na 15 minut – chleb nasiąka smakiem, ale nie traci struktury. Podobne dania z innych krajów – Panzanella – włoska sałatka z chleba i pomidorów. – Fattoush – libańska sałatka z chleba pita i warzyw. – Dakos – kreteńskie sucharki z pomidorami i fetą. Każdy z tych dań, znajdziesz na Kulinarny Atlas Świata
RafalCookSałatka z makartonem orzo, ogórkiem zielonym, konserwowym, natką pietruszki i szczypiorkiem. Świeża, lekka sałatka do lunchboxa ale i na imprezę. Składniki: 150 g makaronu orzo (waga przed ugotowaniem), 3 ogórki zielone, 5-6 korniszonów małych, natka pietruszki - około 3 posiekanych łyżek, szczypiorek - pół małego pęczku, łyżka majonezu, sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg intrukcji
Lena GotujeCzasem mam ochotę na coś prostego, ale konkretnego – bez zbędnych składników, za to z tym, co dobrze znane i sprawdzone. Taka właśnie jest ta sałatka: brokuł, jajka, kukurydza, trochę chrupkości i wyrazisty sos. Kolorowa, pożywna i gotowa w kilkanaście minut. To świetna propozycja na lekki obiad, kolację albo jako dodatek do grilla. Sprawdzi się też na domowych przyjęciach – wygląda apetycznie(...)drobno posiekałam. W dużej misce połączyłam wszystkie składniki, doprawiłam solą i pieprzem. W osobnej miseczce wymieszałam jogurt grecki z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym sosem polałam sałatkę i delikatnie wymieszałam, by składniki się połączyły, ale zachowały swoją strukturę. Sałatkę schłodziłam chwilę w lodówce – wtedy smakuje jeszcze lepiej
babka w formieSezon ogórków małosolnych już otwarty, czasem robimy ich za dużo i warto je dobrze wykorzystać. Jeśli ogórki są już dość mocno ukiszone wykorzystuję je na sałatki obiadowe. Podzielę się z Wami dwiema najbardziej ulubionymi przez bliskich sałatkami. SKŁADNIKI: 8-10 średnich ogórków 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku koperek wg. gustu sól,pieprz, oliwa WYKONANIE: ogórki tniemy na bardzo cienkie(...)plasterki, cebulę w równie cienkie piórka, doprawiamy solą,pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy 1-2 łyżki oliwy, mieszamy i gotowe. Sałatkę możemy podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać wymieszane ze sobą dwie łyżki jogurtu greckiego wymieszanego z jedną łyżką miodowej musztardy. Będziecie mieć dwa dodatki do obiadu. Smacznego
Kuchnia BeatyLato znowu nas pożegnało, ale wcale nie oznacza to końca sezonu na lekkie, świeże sałatki . U mnie na talerzu króluje dziś zdrowa miska z ciecierzycą , ogórkiem i fetą, idealna na szybki lunch, który nie tylko syci, ale i daje porządnego kopa energii. Przygotowanie zajęło dosłownie kilka minut… no dobra, prawie kilka minut, bo jak zwykle moczyłam ciecierzycę przez(...)coś już tam ugotowałam w swoim życiu. Spróbujcie sami i dajcie znać, czy też czujecie tę różnicę! Zdrowa miska z ciecierzycą – szybki lunch, który smakuje jak lato Takie sałatki to samo zdrowie. I do tego jakże praktyczne, zwłaszcza latem. Lekkie, szybkie, można je zabrać w pudełku na piknik albo zjeść na balkonie ze szklanką domowej lemoniady w ręku. Przyznam jednak
codojedzeniazamkniętych w słoikach – mogą to być zarówno domowe przetwory, jak i gotowe produkty kupione w sklepie lub zamówione u producentów cateringu dietetycznego. Posiłki te mogą obejmować zupy, gulasze, sałatki warzywne, a nawet owsianki i smoothie. Pomysł bazuje na prostocie – wystarczy otworzyć słoik, podgrzać zawartość (jeśli to konieczne) i gotowe. Wygoda kontra jakość Niewątpliwą zaletą słoikowej diety jest wygoda. Dla osób
smakowitehistorie.comKochani, dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję czegoś niesamowicie prostego w przygotowaniu i pysznego. Kalafior z koperkiem, który możecie zjeść w dwóch różnych wersjach. Albo jako prostą sałatkę, albo jako pastę warzywną. Sezon na kalafiora trwa i warto wykorzystać go w pełni. Tym bardziej, że warzywo to pomaga w utrzymaniu uczucia sytości i tym samym wspiera kontrolę masy ciała. Serdecznie(...)ugotuj, najlepiej al dente. Następnie pozostaw do wystudzenia, a później podziel go na małe kawałki. Dodaj posiekany koperek, majonez i dopraw do smaku. Całość wymieszaj. Danie można zjeść jako sałatkę (najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce) lub jako pastę do pieczywa, w przypadku, kiedy kalafior był bardziej rozgotowany. Smacznego! Całość to: około 253 kcal białko: 12,9g węglowodany
Natka Pietruszki