Pyszne to połączenie. Polecam fanom sałatek. Ja i mój Syncio zajadaliśmy się aż nam się uszy trzęsły. Mąż nie był zachwycony, ale to jakoś znieśliśmy i jego porcję przechwyciliśmy. Sprawdźcie sami czy warto. Kompozycja trochę podobna do poprzedniej - jednak tym razem zamiast wołowiny trafiła się upieczona przez Teściową pierś z kaczki. Składniki wypieczona pierś kaczki 2-3 garście mixu sałat(...)mądrzyć jak to było. W każdym razie mięsko, mimo, że nie różowe było kruche, soczyste i aromatyczne. Pozostało przygotować i pokroić warzywa i wymieszać z sałatą dodać pokrojone mięsko. Sałatka została doprawiona odrobina soli i ziół oraz oliwa wymieszana z pieprzem cytrynowym, a na koniec oprószona prażonymi pestkami słonecznika. Dla mnie i Maksia bomba. Orzechowa nuta oliwy podbiła delikatny smak
Kuchnia po mojemuKolorowa sałatka z cieciorką podana z grillowaną cukinią, która idealnie wkomponowała się w całość, nadając sałatce intensywny smak i aromat. Doskonała na letnią przekąskę ;) Po inne ciekawe inspiracje zapraszam na stronę Warzywnych Inspiracji :) Składniki: 1 puszka Cieciorki gotowanej na parze Bonduelle 1 cukina 2 ogórki 2 pomidory 2 marchewki 2 laski kabanosa pieprz, sól, ostra papryka, mieszanka ziół(...)pieprzem, papryką i chwile grilluj na patelni do grillowania. Ogórki obierz, pomidory umyj i pokrój w drobną kostkę, marchewki obierz i zetrzyj na tarce, kabanosa także pokrój. Wszystkie składniki sałatki (cieciorkę, grillowaną cukinię, ogórki, pomidory, marchewkę i kabanosa)umieść w misce, dopraw do smaku i wymieszaj. Przełóż do miseczek i udekoruj kilkoma paskami grillowanej cukinii i kabanosa. GOTOWE
Kulinarna (nie)codziennośćpierwszy raz. Jadłam go wcześniej, ale nigdy nie pokusiłam się o zrobienie go samodzielnie. Zwykle kupuje się go jako przekąskę i zajada sam bez dodatków, ale warto urozmaicić nim sałatkę albo zrobić puree czy pastę, na które przepis na blogu znajdziecie już wkrótce. A na razie zapraszam pyszną zieloną sałatkę SAŁATKA z BOBEM i KASZĄ PĘCZAK Składniki: 100 g kaszy
Bon appetit mon amiewierzch sypiemy pestki granatu. Miód, musztardę i oliwę osobno łączymy i polewamy całość. To wszystko, smacznego!! Wykonanie i przepis od przyszłej teściowej :) Wartość energetyczna* całego talerza (wartość 1/6 sałatki): 477 kcal (80 kcal) 9,1 g białka (1,5 g) 23,5 g tłuszczy (3,9 g) 64,5 g węglowodanów ogółem(...)błonnika (1,6g) IG**=42 (niski) Ładunek glikemiczny porcji (1/6 sałatki) = 4 (niski) Sałatka jest bogata w witaminę C oraz antyoksydanty, które między innymi "przedłużają młodość" :) *podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników **IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może
Vroblewska-fitlifePropozycja przekąski, która idealnie sprawdzi się na świątecznym stole lub będzie dobrym sposobem na urozmaicenie codziennej kolacji. Sałatka jest dobrze skomponowana, ekspresowa w przygotowaniu, a co istotne zawiera tylko trzy podsatwowe i łatwo dostępne składniki. Najważniejszym jest oczywiście dobrej jakości tuńczyk z puszki oraz twarde, nie obrane ze skórki jabłko. Najlepiej, aby miało czerwoną skórkę, co oczywiście(...)ładny akcent kolorystyczny w zestawieniu z czerwoną cebulą i zielonym selerem. Ważne jet także, aby jabłko, seler i cebulę pokroić w drobną i w miarę równą kostkę dzięki czemu sałatka nie tylko ładniej się prezentuje, ale też lepiej trzyma formę po nałożeniu na kanapkę. SKŁADNIKI na 2 porcje SAŁATKA 1 puszka tuńczyka (ok. 160 g) w oleju
cool and mintyNiesamowicie kolorowa, pyszna i prosta w sałatka, najlepsza do przygotowania w sezonie wiosenno-letnim, kiedy warzywa są najbardziej aromatyczne i zdrowe. Jej bazę stanowią kolorowe pomidory w różnych odmianach i kształtach. Od soczystych, dużych pomidorów malinowych przez mniejsze, żółte o bardziej zwartym miąższu, aż do słodziutkich okrągłych pomidorków koktajlowych. Dla przełamania koloru i smaku plasterki pomidorów przełożyłam cienkimi(...)plastrami pieczonych buraczków. Całość posypałam pokruszoną fetą i listkami kolendry. Przed samym podaniem skropiłam sosem winegret. Sałatka idealnie komponuje się z pieczonym kurczakiem, grillowanym stekiem lub burgerem. Podana z chrupiącym, opieczonym pieczywem może stanowić samodzielne danie. SKŁADNIKI na 2 porcje 2 średnie pomidory malinowe 2 pomidory żółte 6 pomidorków cherry 1 średni upieczony burak * 2-3 łyżki pokruszonej fety
cool and mintySzybka, prosta i bardzo uniwersalna sałatka z sałaty lodowej, roszponki i pokrojonej w cieniutkie piórka szalotki. Z pysznym miodowo-jogurtowym dressingiem z dodatkiem musztardy ziarnistej. Można podać ją jako dodatek do obiadu lub - wzbogacić o pokrojone w kostkę awokado, pomidorki cherry oraz ugotowane na twardo jajko, wędzonego łososia lub plastry grillowanej piersi kurczaka - i zjeść na lunch czy kolację(...)naturalnego lub śmietany 18% lub majonezu sól morska WYKONANIE DRESSING : W miseczce mieszamy miód z musztardą ziarnistą i szczyptą soli. Dodajemy oliwę i jogurt naturalny. Mieszamy do połączenia składników. SAŁATKA : Poszatkowaną sałatę lodową i pokrojoną szalotkę wkładamy do miski, polewamy oliwą, skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy. Dodajemy roszponkę. Przed samym podaniem sałatkę ponownie delikatnie mieszamy
cool and mintyUwielbiam tą sałatkę, zrobiłam ją sobie dzisiaj do pracy. Kiedyś gościła zawsze na naszym stole, jak tylko była jakaś impreza. Jajka ugotować na twardo, obrać i całkowicie ostudzić. Brokuł porwać na małe kawałki, ugotować w osolonej wodzie, następnie przelać go zimną wodą. Fasolkę wyjąć z puszki i przepłukać zimną wodą. Ananasa odcedzić, pokroić w kostkę. Do miski wrzucić brokuł, ananasa(...)fasolkę i delikatnie wymieszać. Jajka przekroić na cztery części i dodać do warzyw. Osolić, posypać pieprzem. Majonez zamieszać razem z gęstym jogurtem, w proporcjach pół na pół. Dodać do sałatki i delikatnie zamieszać. Odstawić na chwilę, żeby wszystkie aromaty się ze sobą połączyły. Sałatka jest super, smacznego
Kuchnia PokoleńKolejna sałatka z rodzaju moich ulubionych, tym razem klasyczna, włoska Caprese z pomidorami, serem mozzarella i bazylią. Bardzo prosta w przygotowaniu przekąska, którą często przyrządzam, żeby szybko zaspokoić głód,to idealny pomysł na lekką kolację lub jako dodatek do dań z grilla. składniki na 2 porcje 3- 4 pomidory 2 kule sera mozzarella 2 łyżki oliwy z oliwek(...)odsączoną z zalewy mozzarellą. Na talerzu układamy naprzemiennie (na zakładkę) plastry pomidora i mozzarelli, całość polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dekorujemy listkami bazylii. Artykuł Sałatka Caprese + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaKolejna już sałatka której pomysł narodził się w chwili. U mnie właśnie tak często bywa. Coś za mną „ chodziło ”. I tak pomysł i ochota przerodziły się w przedstawianą sałatkę. Może i Was zainspiruje. Chrupiący boczek idealnie spaja całość. Polecam. Składniki: 150 gram chudego boczku parzonego Czarna fasola z puszki Mieszanka : groszek z marchewką i kukurydzą ( kartonik ) 1 cebula szalotka(...)odcieknięcia. Szalotkę drobno siekamy, ogórki i pomidory kroimy w słupki. Natomiast pieczarki kroimy w plasterki. Na koniec dodajemy część wystudzonego boczku, majonez. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Sałatkę posypujemy pozostałym boczkiem i posiekaną pietruszką. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki EwyBardzo lubię połączenie ogórka i koperku. Te dwa składniki razem nadają posiłkom lekkości i świeżości. Idealnie komponują się z innymi składnikami tej pysznej sałatki i choć jest z dodatkiem majonezu to nie czuć jej ciężkości. Ale oczywiście jak ktoś chce to może sałatkę "odchudzić" i zrobić wersję pół na pół z jogurtem lub samym jogurtem. składniki: 1 woreczek ryżu(...)pokroić w drobną kostkę. Kukurydze osączyć z zalewy na sicie. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać razem z posiekanym koperkiem. Następnie dodać majonez i jeszcze raz wymieszać. Sałatka najlepiej smakuje jak jest dobrze schłodzona
Monia miesza i gotujePyszna, orzeźwiająca sałatka z mojej ulubionej kaszy, pomidorów, papryki i ziół. Inspiracją była arabska sałatka tabbouleh (tabule). Użyłam drobnej kaszy, która nie wymaga gotowanie. Można zastąpić ją grubym burgulem, wtedy należy ugotować go zgodnie z instrukcją. Świetna propozycja na ciepłe dni. Polecam! Składniki (2 duże porcje) 150 g drobnej kaszy bulgur 300 ml wrzącej wody 1 mała czerwona(...)całej wody, nadmiar odlać. Pomidory obrać ze skóry. Pomidory, paprykę, paprykę chili, cebulę, pokroić w bardzo drobną kostkę - można użyć blendera. Pietruszkę i kolendrę, koperek posiekać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce, dodać oliwę , sok z limonki, doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać pestkami granatu. Smacznego
Stare Garysmaki przełamać czymś nowym ale niekoniecznie nowoczesnym. Dziś przedstawiam Wam częstego gościa w mojej kuchni - pokrzywę! Proste składniki, różnorodne smaki i sentymentalna pokrzywa w roli głównej, to sekret tej sałatki! Składniki: ser pleśniowy melon maliny + borówki młoda pokrzywa pestki dyni twaróg + jogurt grecki świeże zioła sól + pieprz Jedyną pracą jaka towarzyszy tej sałatce, jest twarożkowa rolada. Robi się(...)pokrzywę płuczemy i osuszamy, układając na niej pozostałe składniki - możecie również lekko uderzyć pęczkiem o blat, aby pozbawić ją ewentualnych igiełek :) Bawcie się formą! Podajcie tą sałatkę tak jak lubicie! Dużo sera? Proszę bardzo! Dużo owoców? Proszę bardzo! Możecie uprażyć dynię, będzie aromatycznie! PS. Dziękuję za Wasze głosy na ten przepis w majowym konkursie #KUKBUK 'a! Udało
Spektrum SmakuSałatka z dodatkiem owoców, to połączenie niebanalne. Połączenie szpinaku ze słodkimi truskawkami i orzeźwiającym arbuzem oraz słonymi oliwkami to strzał w dziesiątkę. Do tego ser - u mnie lekki capri, ale doskonale sprawdzi się też mozarella lub ostrzejszy w smaku ser kozi. Przygotowanie takiej sałatki zajmuje chwilę. To doskonała propozycja na lekką kolację - solo lub w towarzystwie białego mięsa. W przepisie(...)kostkę. Oliwki pokroić w plasterki lub pozostawić całe. Na półmisku ułożyć liście szpinaku, wyłożyć pokrojone truskawki, arbuza i oliwki. Na wierz pokruszyć ser. Wszystkie składniki dressingu dokładnie zmieszać, polać sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego
kolorowotorcikowo