Buraczki tarte były u mnie w domu tylko w niedziele i raczej rzadziej niż inne surówki. My teraz także zbyt często się na nie nie decydujemy
niecodziennikparyTrzy składniki i surówka z kiszonych ogórków jest gotowa. Nie trzeba nawet niczym jej doprawiać, bo sól jest z ogórków, słodycz z jabłek i lekka ostrość
niecodziennikparySurówka z kiszonych buraków to pomysł na wykorzystanie buraków z zakwasu na barszcz czerwony . Szkoda marnować tak zdrowe i smaczne warzywa, dlatego zamiast wyrzucać buraki do
niecodziennikparySurówka z czerwonej kapusty to efekt kupienia kapusty podczas sobotnich zakupów, kiedy to naszą uwagę przykuły jej dorodne główki. Wybraliśmy największą, żeby zrobić z niej kilka
niecodziennikparyCzerwona kapusta duszona z jabłkami to jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie tego warzywa. Poznałam go dzięki Szwagrowi, który przygotował duszoną kapustę z jabłkami na
niecodziennikparyJedną z podstawowych polskich surówek jest surówka z kiszonej kapusty . Jest ona nie tylko smaczna, ale i zdrowa, gdyż kiszona kapusta zawiera duże ilości witaminy C
niecodziennikparyNa kolację zaplanowaliśmy cukiniowe kulki z fetą, a jako dodatek wymyśliliśmy fasolkę szparagową w sosie. Bycie na wsi ma tę zaletę, że pomimo wieczorowej pory mogłam
niecodziennikparySurówka z kapusty pekińskiej i marchewki to zdrowy dodatek do drugiego dania. Pasuje ona zarówno do dań wykwintnych, takich jak gęś lub kaczka, jak i tych
niecodziennikparyBuraczki z pomarańczami do obiadu sprawdzają się w towarzystwie pieczonego mięsa, dlatego gdy na niedzielny obiad robiliśmy kurczaka confit , wiedzieliśmy, że wraz z puree z batatów
niecodziennikparyCzęsto zastanawiamy się jaki dodatek do obiadu wybrać i zazwyczaj robimy proste surówki lub otwieramy gotowe warzywa zamarynowane jesienią. Tym razem kupiliśmy dorodną białą rzodkiew, z
niecodziennikparyKapusta czerwona duszona z jesiennymi owocami to pyszny dodatek do naszej niedzielnej perliczki z owocami. Nie mogło w niej zabraknąć wrześniowych owoców – ciemnych winogron z
niecodziennikparyPieczona brukselka posmakowała nawet Bartkowi, który do tej pory wzbraniał się od jej jedzenia. Wystarczy kilka prostych dodatków, aby zniwelować charakterystyczny smak i zapach tych małych
niecodziennikparyHomar po polsku , danie z czasów PRL-u. Nie znajdziemy tu homara, no chyba, że ktoś będzie miał ochotę dorzucić troszkę homara z puszki, ale jest
królestwo garówOkazuje się, że można przez tydzień nie wychodzić z domu na zakupy. Kwarantanna może przyczynić się do pobudzenia naszej kulinarnej kreatywności. Przygotowujemy nasze posiłki z tego
Smakowity Blog KulinarnyKiedy w warzywniaku pojawia się młoda kapusta, jestem zawsze podekscytowana. Oznacza to, że w naszym domu pojawi się lekki i arcysmaczny bigos. Uwielbiam kapustę. Białą, włoską
Dietolog