świeżych i suszonych ziół. Ten bezmięsny przysmak jest niezwykle prosty w przygotowaniu, smakuje wybornie i interesująco się prezentuje. To świetna przekąska na letnie przyjęcia, ale też znakomity dodatek do sałatek czy pieczonych warzyw. Składniki na około 25 klopsików: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej + 1 szklanka wody 25 g suszonych pomidorów (niesiarkowanych) 60 g orzechów włoskich 2 małe szalotki 2 ząbki(...)dalsze 8 – 10 minut. Klopsiki tuż po upieczeniu są jeszcze częściowo miękkie, po przestygnięciu – zwarte, dlatego też najlepiej smakują w temperaturze pokojowej, jako samodzielna przekąska lub np. dodatek do sałatek. Smacznego! Zapisz Zapisz
Even Better FoodIdealna na obiad sałatka z cukinii Składniki: 3 kg najlepiej małej cukinii 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 białe / zielone papryki 3-4 papryczek pepperoni 4 cebule 5 łyżeczek gorczycy 250 ml octu 10 % 250 g cukru 100 -150 g soli Wykonanie: cukinie dokładnie myjemy, odcinamy zbędne końce i szatkujemy w plastry. Zasypujemy solą i odstawiamy(...)sól i odciskamy z zbędnej wody. Paprykę i cebulę szatkujemy na wiórki, papryczkę kroimy bardzo drobno. Warzywa łączymy ze sobą dodając gorczycę, ocet, cukier. Wszystkie składniki z sałatką dokładnie mieszamy i wsadzamy do słoików zalewając pozostałą zalewą jaka została. Słoiki pasteryzujemy przez 15- 20 minut i studzimy Smaczna i szybka do zrobienia
W Moim Magicznym DomuBób to moje ulubione warzywo, jakkolwiek przygotowane zawsze wspaniale smakuje, jest syte i zdrowe. Dziś przygotowałam sałatkę z tegoż warzywa. Najważniejsze jest to, abyśmy nie rozgotowali bobu, gdyż trudno będzie go potem obrać z łupin. Bób musi być al dente, wtedy zdejmowanie łupinek nie powinno przysporzyć wam większego problemu. Sałatka jest przepyszna ! 250 g bobu
Jadło i czytadłoBardzo lekka, bardzo prosta i idealna na lato sałatka z fasolki szparagowej i papryki wręcz prosi się żeby podać ją do grillowanych mięs. Składniki: fasolka szparagowa - dowolna ilość 1 czerwona papryka 1 mała cebula dwie garście drobnego drobno pokrojonego szczypiorku łyżka posiekanej natki pietruszki olej pieprz sól sok z połowy cytryny duży ząbek czosnku Wykonanie: Fasolkę ugotować tak żeby(...)szczypiorek oraz pokrojoną w cieniutkie paseczki cebulę. W osobnej miseczce wymieszać sok z cytryny, 2-3 łyżki oliwy, pieprz, sól oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać natkę pietruszki. Polać sałatkę i dobrze wymieszać
Pysznie & PiękniePrzepis został zaczerpnięty z gazety "Kobieta i życie". W ogóle doznałam olśnienia, że na blogu nie zamieściłam do tej pory żadnego sosu czosnkowego, który już wielokrotnie
Karola gotujePyszna kolacja, polecam wszystkim. Przygotowanie sałatki – do dużej miski wrzucić rukolę, pokrojony w plastry ogórek, przekrojone na pół pomidorki, cebulkę pokrojoną w piórka, kulkę mozzarelli poszarpaną drobno. Wszystko wymieszać razem. Skropić oliwą z oliwek o smaku czosnkowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanie mięsa – mięso pokroić w paski o grubości 1,5 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką(...)następnie w bułce tartej. Rozgrzać elektryczny grill i obsmażyć mięso. Smażyć około 2-3 minut. Mięso musi być przesmażone. Radzę posmakować. Płat tortilli położyć na talerzu na to rozłożyć sałatkę i kawałki mięsa.Lekko skropić keczupem i dodać łyżeczkę majonezu. Zawinąć tortillę w taki sposób żeby nadzienie nie wypadło. Położyć tortillę na rozgrzanym grillu i lekko przysmażyć. Podawać ciepłe, mniam
Kuchnia PokoleńMiejsce znalezione przez mojego tatę. Zatrzymaliśmy się tam na obiadokolację w drodze powrotnej ze Słowackiego Raju (także polecam jeśli ktoś lubi wędrówki!). Nazwę wpisałam podwójną, gdyż
Karola gotujePanzanella to taka sałatka, która z powodzeniem może zastąpić obiad. Dlaczego piszę akurat o panzanelli? Bo jest milion pincet stopni w cieniu, moje komórki mózgowe udały się na biwak i obecnie pływają kajakiem między zwojami, czuję, jak się rozpuszczam. Tu chciałam zrobić małą dygresję, uważam za wysoce niesprawiedliwe, że rozpuszczanie się z gorąca nie powoduje ekspresowego wytapiania tłuszczu. Mimo wypijania(...)się wcięcie w talii i z osy mam tylko wściekły charakter. Jednak zostawmy siódme poty i umieranie co godzinę z gorąca i zajmijmy się czymś dobrym. Panzanella to sałatka z chleba i pomidorów. Czyli taka kanapka, tylko bez masła, więc zdrowsza. Niewątpliwą zaletą panzanelli jest szybkość przygotowania i minimalizowanie marnotrawienia żywności, bo do panzanelli świetnie pasuje czerstwy chleb. Im bardziej
ladykitchen1 pełna szklanka maki 1 łyżka kakao 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron 1/2 szklanki maślanki
Korniszonkitaki upalny dzień ciepły obiad można zastąpić sałatką. Składniki: 1 brokuł 2 duże pomidory 2-3 ogórki gruntowe ser typu feta garść dowolnych oliwek Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 zmiażdżone ząbki czosnku odrobina ziół prowansalskich sól, pieprz szczypta cukru Sposób wykonania: 1. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować al dente w osolonym wrzątku. 2. Ogórki obrać, pokroić(...)Pomidory pokroić w grubą kostkę. 4. Ser typu feta pokroić w kostkę. Oliwki przepołowić. 5. Wszystkie składniki delikatnie zamieszać. 6. Połączyć składniki na sos, doprawić wedle smaku. Porcje sałatki przed podaniem polać sosem. Smacznego
Kuchnia domowa AniSezon ogórkowy w pełni :) Oprócz tradycyjnych kiszonych oraz konserwowych ogórków, co roku przygotowuje również takie, które z powodzeniem mogę zaserwować do obiadu. Sałatka szwedzka to właśnie jedna z tych, która po otwarciu słoika zimą przypomina mi letnie smaki. Składniki: ok 2 kg ogórków (nieco większych niż do kiszenia) 12 szklanek wody pół szklanki soli 2 szklanki cukru
Taste TherapyProste, szybkie do przygotowania i wyjątkowo smaczne tajskie czerwone curry z kurczakiem. Pikantne jak diabelski ogon, ze słodką nutą cukru palmowego i aromatem kokosa to świetny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWracam dziś do przetworów i proponuję Wam ciekawy przepis na wykorzystanie cukinii. Pyszna sałatka na zimę z cukinii,ogórków oraz papryki z dodatkiem gęstego przecieru pomidorowego - polecam z czystym sumieniem. Składniki: 2 kg cukinii 1 kg ogórków zielonych 50 dag papryki 50 dag cebuli 60 dag marchewki 5-6 ząbków czosnku 6 łyżek pokrojonej natki pietruszki(...)drobną kostkę wraz z cukinią i ogórkami ( ze skórką). Cebule pokroić w kostkę,czosnek przecisnąć przez praskę i dodać pozostałe składniki.Wymieszać i zostawić na noc. Następnego dnia sałatkę wkładać do wyparzonych słoików,dobrze zakręcić i pasteryzować
Niespełnione zdolności kulinarneDziś miałam ciężki dzień. Cały czas w kuchni ☺ , a to chlebuś, a to buraczki i jeszcze sałatki na zimę żeby zatrzymać lato w słoiku. Teraz mam kolorową sałatkę słodko - kwaśną i w razie awaryjnej sytuacji będzie zawsze pod ręką. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieprzepis na przetwory. Tym razem będzie to przepis na ogórki w zalewie pomidorowej. Przepis już wypróbowałam kilkukrotnie. Ogórki wyszły bardzo smaczne. Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na stronie www.mojegotowanie.pl Sałatka z ogórków w zalewie pomidorowej Przygotuj wagę kuchenną, szklankę, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, słoiki, dużą miskę, durszlak, ewentualnie tarkę. Przygotuj składniki: 2,5 kg ogórków, 1/2 kg cebuli(...)odstaw na chwilę, aby obciekły. Obcieknięte warzywa przełóż na powrót do miski. Dodaj do nich koncentrat, olej, cukier i ocet. Całość dopraw do smaku solą i dokładnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do przygotowanych wcześniej słoików i dobrze je zakręć. Pasteryzuj je przez 10 minut
blog.moje-pasje.info