dziś u mnie nie ma, ale dobrą sałatkę mam :-). Tak na smaka, na szybko, na śniadanie. Pieczarki marynowane, jajka, marynowana papryka, groszek, kukurydza, tuńczyk i cebulka dymka razem zieloną częścią. No dla mnie rewelacja, bo takie sałatki lubię, no prawie wszystkie lubię he he :-). Udanego dnia Wam życzę, jutro zapraszam na recenzję bardzo ciekawej książki i konkurs, gdzie będzie można
kruche babeczkimasła 100 g żółtego sera (w kawałku) 5 jaj puszka tuńczyk w sosie własnym 200 g majonezu 1 cebula Ta sałatka gości w moim domu, na każde święta od wielu lat. W sumie to nie wiem jak to się stało, że przepisu na nią, nie umieściłam wcześniej na blogu :) Ale już się poprawiam i dziele się(...)żółtek. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę posiekać na drobną kostkę i sparzyć wrzątkiem, a następnie dokładnie wystudzić. Sałatkę przygotować układając warstwami: - białka utarte na tarce z dużymi oczkami - tarty ser - połowę tuńczyka rozdrobnionego na mniejsze kawałki - połowę majonezu - zamrożone masło starte na tarce z dużymi oczkami - pokrojoną i sparzoną cebulę - drugą połowę tuńczyka rozdrobnionego
Świat Domowej Kuchnitwardo, w Livorno – filety anchois, a w Viareggio – tuńczyka. Najbogatsza wersja panzanelli pochodzi zaś z okolic Garfagnany gdzie tzw. ‚Panzanella del Prete’ (czyli ‘sałatka księdza’) zawiera dodatkowo czerwoną cykorię (radicchio), fenkuł, marchewkę, paprykę, szynkę, ser pecorino, tuńczyka oraz filety anchois, kapary oraz jajka na twardo. Jednak – jak wszyscy zgodnie podkreślają – najważniejszy jest tutaj toskański chleb. Składniki: na 2 porcje Czas
Słodki Kompromisblogach, ale jakoś nie byłam przekonana do krakersów w sałatce. A tu taka miła niespodzianka! Sałatka jest naprawdę świetna! Proporcje są na małą porcję, więc jeśli macie zamiar przygotować ją na święta, to spokojnie można podwoić składniki. Składniki: 18 krakersów 3 jajka 1 puszka tuńczyka w osie własnym ok 6 łyżek majonezu biały pieprz sól szczypiorek Sposób wykonania: 1. Jajka
Kuchnia domowa Animakaronu ryżowego, ponieważ moja kuchnia nie jest już zawężona wyłącznie do produktów bezglutenowych. Zapraszam do przygotowania tej bardzo smacznej sałatki :-) * * * Składniki (proporcje na jeden półmisek): 250 g makaronu ryżowego 1 mała puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w oleju 1 papryka czerwona 1 mała cebula 3 ogórki kiszone sól, pieprz i koperek (może być suszony) oliwa Wykonanie(...)składniki wkładamy do miski i mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy koperek i 2 lub 3 łyżki oliwy. Mieszamy, przekładamy do ładnego półmiska i gotowe. 2. Najlepiej sałatkę schłodzić w lodówce przed podaniem. Smacznego
Kawa z mlekiemsmaku. Jeżeli sałatkę chcemy podać warstwowo, poniżej wymieniłam kolejno warstwy ( choć to można zmienić według własnego upodobania): ryż, sól,pieprz, majonez, rzodkiewka, tuńczyk, majonez, kukurydza , jajka, sól,pieprz, ser żółty, majonez, szczypiorek. Robiąc sałatkę warstwową nie mamy za bardzo przed podaniem, jak ją spróbować na smak. Dlatego radzę ostrożnie z ilością soli. Smacznego
W kuchni u Monikidębolistnej, lollo Uwielbiam w połączeniu z zieloną fasolką szparagową - np. w tej sałatce z pomidorem i grzankami (dressing w wersji bez musztardy) Szczególnie polecam do sałatek z dodatkiem białej fasoli i ciecierzycy, ryb np. tuńczyka, anchois, jajka na twardo, z grzankami chlebowymi, z podsmażonym boczkiem, z szynką prosciutto, z figami, winogronami Do sałatki nicejskiej , z wiosennych warzyw i kaszy jaglanej
Chilli Czosnek i Oliwadomowym. Bardzo ważne jest aby go nie grillować czy smażyć długo, ponieważ spowoduje to wysuszenie ryby i straci ona swój wyjątkowy smak. Połączyłam go z sałatką i smakował cudnie. Potrzebne składniki: filet tuńczyka 2 ząbki czosnku 3 łyżki mleczka kokosowego 1/3 startej gałki muszkatołowej 3 łyżki soku z cytryny dowolny makaron 0,5 szklanki startego parmezanu garść
Łycha smakówProsta sałatka „Karnawałowa” Sałatka , jaka by nie była , zawsze zniknie z lodówki . Ta „karnawałowa” ,jest jak zawsze tworem chwili i zawartości spiżarki
Ogrodnik w podróżytakie połączenie to mistrzostwo świata. Delikatne mięso a do tego kremowy sos pełen smaków. Obie części bardzo dobrze do siebie pasują. Jak się zaraz przekonacie tuńczyk nadaje się nie tylko do sałatki . Przepisów na vitello tonnato przejrzałam w różnych książkach i internecie całe mnóstwo. Ciężko znaleźć dwa takie same bo potrawa ma bardzo dużo wersji znacznie się od siebie różniących
Smaczna Pyzaporę roku. Są to przepisy z bloga oraz 3 nowe, które opublikuję dopiero za jakiś czas: falafele buraczane, letnia tarta z cukinią, pomidorami i parmezanem oraz sałatka nicejska z grillowanym stekiem z tuńczyka. Ale powiem Wam, że najwspanialszy był moment, kiedy dostałam już wydrukowane książki! Gdy zobaczyłam swoje zdjęcia i przepisy w druku od razu serce zabiło mi mocniej . Książka
Chilli Czosnek i Oliwakostkę i rumienimy na oleju rzepakowym. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy tahinę z oliwą i sokiem z cytryny. 5. Na talerzu układamy sałatę, ogórka, pomidorki, rzodkiewkę, kukurydzę, tuńczyka, grzanki i polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - witaminę C, która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - wapń (pochodzący z tahiny), który odpowiada za prawidłową budowę kości
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachKolejna z sałatek jajecznych, tym razem z dodatkiem tuńczyka i czerwonej fasoli. Wraz z zieleniną w postaci liści rukoli i kiełków rzeżuchy tworzy solidną porcję "zdrowych kalorii
Milion Smakówbardziej klasyczne smaki można ananasa pominąć. Majonez częściowo zastąpiłam śmietaną, bo i tak sałatka jest wysokokaloryczna. Wersja pierwotna zakładała jednak sam majonez :) 150 g sera żółtego wędzonego 1 szklanka kukurydzy 300 g ananasa odsączonego z syropu 150 g sera żółtego 5 jajek 2 puszki z tuńczyka w oleju 1 cebula 150 g majonezu 200 g śmietany 18% szczypiorek Jajka ugotować(...)większe. Im cieńsze poszczególne warstwy tym sałatka lepsza. Ser wędzony zetrzeć na tarce i wysypać na samo dno. Układać kolejne warstwy sałatki, tj kukurydzę, pokrojonego w kostkę ananasa, starty ser. Rozsmarować połowę sosu majonezowego, na to odsączonego tuńczyka, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i resztę sosu. Na wierzch zetrzeć na drobnej tarce żółtka i posypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Sałatkę najlepiej
https:KKuchniaMniambyć w oleju; można użyć też tuńczyka lub makreli) 1/2 puszki kukurydzy Dodatkowo: 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę. Fasolkę, łososia oraz kukurydzę należy odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki umieścić w misce i połączyć z majonezem. (Czasami dodaję kawałek papryczki chili.) Sałatkę doprawić do smaku, a przed podaniem najlepiej
Di gotuje