resztą pesto , zamykamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 35minut.5 minut przed końcem pieczenia otwieramy folię , tak by góra mogła się zrumienic.Podajemy gorące np. z makaronem i sałatką ze świeżych pomidorów.UWAGA!Śmiało możemy skorzystac z gotowego sosu pesto, które znajduje się m.in. w ofercie marki PROVITUSAromatyczny , kremowy sos zamknięty w małym słoiczku sprawdzi się tutaj rewelacyjnie
Ostra na Słodkosmacznie. Ma ono obłędnie zielony kolor (idealny z okazji dnia Św. Patryka :D), a olejki eteryczne występujące w listkach nadają niespotykanego ostrego posmaku. Idealne do wykorzystania z makaronem, do sałatek, jako pasta do pieczywa, czy po prostu zdrowy dip do warzyw.Składniki:2 garści (z 2 pęczków) liści młodej rzodkiewki1 garść pestek słonecznika2 ząbki czosnku1 łyżka soku z cytryny100
Food Squareknedle ze śliwkami i cynamonem podane ze śmietaną i cukrem trzcinowym(no i jeszcze większą ilością cynamonu)IV. Miseczka kalafiora (brak zdjęcia)V. 1/2 melona (brak zdjęcia)VI. Sałatka ( brokuły, makaron, wędzony łosoś, kukurydza)VII. Maca czosnkowa z sałatą, wędliną i pomidorem (brak zdjęcia)Pomiędzy tym wpadł jakiś tam skrawek chlebka watykańskiego, po siostrze ciotecznej której wczoraj pilnowałam
More food, love and dreamsOkolice Halloween, czyli wszechobecna dynia! Zwykle w zupach kremach, sałatkach i makaronach, ale na słodko? Wyszłam z założenia, że jeśli da się zrobić fantastyczne ciasto marchewkowe to czemu by nie spróbować dyni w babeczkach? Z dodatkiem lekkiego kremu z dodatkiem Toblerone smakuje co najmniej niebanalnie :) Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej szklanka cukru szklanka puree dyniowego 1/3 kostki masła 2 jajka
sama złodyczżołądków Miód z kwiatów mleczu Biała kiełbasa z cebulą Barszcz biały wielkanocny Sałatka z pieczarek Ciasto miodowe z masą budyniową Bigos wg Ewy Wachowicz Wielkanocne bułeczki do koszyczka Sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi
Moje domowe kucharzeniepiękne wydana..z twardą okładką..Na początku jest wstęp od autorów i wydawcy...a potem dział z zasadami zdrowego żywienia.. Przepisy są podzielone na 6 działów: mięsa sałatki zupy makarony, kasze,ryż przystawki desery Do każdego przepisu oprócz zdjęć [ wykonanych przez P.Jakuba Kaźmierczyk w oryginalnych aranżacjach zabytkowego Art Hotelu] dołączone są informacje o czasie przygotowania potrawy, stopniu trudności
Moje domowe kucharzeniesól, pieprz I kolendrę, przykrywamy I dusimy około 20-30 min.Mieszamy mąkę I śmietanę. Dolewamy do sosu. Doprawiamy w razie potrzeby. I obiad gotowy. :) Obiad podałam z makaronem I sałatką szwedzką. Rewelacyjnie będzie się komponował także z ryżem I ziemniakami.Smacznego
Smaki Edytywiecie ja uwielbiam oliwki. Czarne wręcz idą u mnie kilogramami, bo i ja i S je lubimy. Dodaję je często do pomidorów, makaronu czy sałatek. Dostałam do recenzji krem z czarnych oliwek od sklepu mantini24.plByłam pewna że to coś dla mnie i faktycznie się nie myliłam. Ten krem jest idealny do bagietki. Smakuje i na zimno i na ciepło
Magiczne Życie Martyktórej dostaliśmy poczęstunek w postaci ohydnej kanapki z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i musztardą. Ogólnie niezjadliwa. Później leciałam liniami US Airways, gdzie poczęstowali nas kurczakiem w sosie pomidorowym z makaronem ryżowym, sałatką z gotowanych warzyw, do tego sałatka z cukinią, papryką, czarnymi oliwkami i serem feta, bułka z masłem i ciastko na deser. Jedzenie może brzmi dobrze, ale smakowało bardzo sztucznie
Zgrabne GotowaniePrzepis autorski (mój). Sałatkę wymyśliłam "na poczekaniu". Chciałam zrobić jakąś lekką, a jednocześnie sytą i koniecznie - z makaronem. Wyszła przeeepyszna i chwilę po jej przygotowaniu musiałam już myć dość sporą miskę. Makaron gryczany rewelacyjnie się sprawdził i jeżeli go nie próbowaliście - koniecznie to zmieńcie. Na stronie Bio-Fabjańscy możecie znaleźć duży wybór rodzai i kształtów - zdrowych i smacznych makaronów(...)opakowania i pozostawić o ostudzenia. Ser, salami, ogórki i paprykę pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać. W dużej misce umieścić mix sałat, makaron i resztę składników. Całość połączyć z jogurtem i doprawić o smaku. Gotową sałatkę - przed spożyciem najlepiej schłodzić w lodówce
Di gotujesałatkę wymyśliła, przygotowała i niemal w całości zjadła (no, oczywiście nie na raz:D) moja Córka! Połączyła w niej smaki, które lubi najbardziej: makaron i kurczaka. Sałatka jest prosta, sycąca i bardzo smaczna. składniki: 200 g grubego makaronu (u mnie trojkolorowe świderki) ok 200 g gotowanego mięsa kurczaka 3 ogórki konserwowe puszka kukurydzy mała cebula jabłko kilka kropli soku(...)sól, pieprz do smaku 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, wystudzić. Mięso pokroić w kostkę, podobnie ogórki i cebulę. Jabłko umyć, nie obierać, wydrążyć gniazdo nasienne, również pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Kukurydzę osączyć. Składniki sałatki wymieszać, dodać majonez i jogurt oraz przyprawy do smaku. Wymieszać
6nieboKolejna sałatka :) Najsmaczniejsza jest w tym samym dniu, bo później majonez i tuńczyk zaczynają wsiąkać w makaron. Składniki na sałatkę makaronową z tuńczykiem (około 6 porcji): puszka tuńczyka 3 garście makaronu kokardki puszka czerwonej fasoli łyżka posiekanej pietruszki 2 - 3 łyżki majonezu łyżka musztardy sól pieprz Ugotować makaron w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą i ostudzić. Wrzucić makaron do miski
Karola gotujeSzybki obiad, lunch albo obiadokolacja. Lekka, zdrowa, pełna smaku. Koreańskie bulgogi – cieniutko pokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków zamarynowanych na szybko, w dalekowschodnim stylu. Warto spróbować i się zakochać. Bulgogi to dosłownie ‘mięso z ognia’, ale słowo to oznacza też sposób marynowania mięsa. Można spotkać bulgogi nie tylko z wołowiny(...)patelni grillowej, na żeliwnej blasze lub w woku – bez dodatku tłuszczu – przez około 5-7 minut. Gotowe bulgogi mieszamy z zielonym szczypiorem, rozkładamy porcje na makaron, posypujemy jasnym prażonym sezamem. Podajemy ze schłodzoną sałatką z pikli. Ten przepis to porcja dla dwóch osób. SKŁADNIKI BULGOGI 1 stek wołowy z antrykotu, łaty, o wadze 350-400g ¼ szklanki sosu sojowego+ łyżka
Karo in the KitchenSałatka z pieczarkami i słonecznikiem...Drobny makaron w kształcie ryżu.Plastreki podsmażonych pieczarek.Drobno posiekany szczypiorek.I prażone ziarna słonecznika.Delikatna i kremowa w smaku.Pyszna sałatka na spotkania w gronie rodziny czy przyjaciół! Składniki:250 g makaronu w kształcie ryżu;500 g pieczarek;100 g łuskanych ziaren słonecznika;Pęczek drobnego szczypiorku;2 ząbki czosnku;2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości(...)tłuszczu 18%;2 łyżki majonezu;Sól;Pieprz;Olej. Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Podsmażyć na rogrzanym na patelni oleju. Wystudzić. Odcedzić. Dodać do makaronu.Szczypiorek drobno posiekać. Dodać do sałatki (niewielką ilość można zostawić do dekoracji). Wymieszać.Słonecznik uprażyć na gorącej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni. Wystudzić
Gospodyni Miejska