przypieczone sheperd’s pie i kurczaka generała Tso. Dzięki odpowiedniemu doborowi przepisów za jednym zamachem upiekły się dania na trzy dni. W czasie gdy grzały się w piekarniku zrobiliśmy sałatkę larb mao, super łatwą zupę z ravioli oraz ugotowaliśmy ryż jako dodatek do dwóch dań. Pewnie zauważyliście, że ostatnio coraz częściej gotujemy w słoikach! Tak, pokochaliśmy tę metodę pieczenia(...)pyszne dania. Życie składa się z kompromisów Na koniec chcemy się jeszcze do czegoś przyznać. Zakładając bloga, nomen omen, założyliśmy sobie, że wszystkie produkty i półprodukty będziemy robić sami: makarony, ravioli, tortille, wszystkie sosy itd. Niestety, rzeczywistość brutalnie zweryfikowała nasze szczytne założenia. Gotując pięć obiadów w jeden dzień trzeba iść na pewne kompromisy i, o ile nigdy przenigdy nie użyjemy
Niedzielny kucharzzwyczajny ( Humulus lupulus) zwany również dzikim szparagiem( aspagaro selvatico). Jego młode pędy mogą być z powodzeniem stosowane w kuchni. Po ugotowaniu w smaku przypominają szparagi. Idealnie nadają się do sałatek, można je gotować oraz robić z nich zupy, risotto czy omlety.(zdjecie z netu) Barba di frate- broda mnicha/agretti, w smaku podobne do szparagów, z wygladu do wodorostów. Mają lekko(...)brokułopodobnymi kwiatostanami o lekko migdałowo-gorzkawym smaku. Z tej roślinki użyjemy kwiatostany i liście, grube łodygi raczej się nam nie przydadzą. Najbardziej znaną potrawą z cime di rapa jest makaron orecchiette( orecchiette con cime di rapa), są równie pyszne jako przystawka lub jako warzywo gotowane (verdura cotta) do drugiego dania. W następnym poście zaproszę Was na pyszną pastę (makaron
Mia Cucina SofietaMakaronowa sałatka z kurczakiem i brokułem to moja propozycja na wielkanocny stół. Przepis sprawdzony wiele razy podczas rodzinnych uroczystości. Sałatka jest delikatna w smaku i bardzo
Pieguskowa KuchniaTarte buraczki z porem Dziś polecam Wam kolejny przepis na pyszny zdrowy dodatek do obiadu. Moja rodzina bardzo lubi wszelkie surówki z buraczkami, dlatego tak często
Słodkie okruszkipomidorowym sosie malutkie macki były tak urocze i delikatne,że postanowiłam odłożyć je i zrobić je oddzielnie.Tak malutkie są gotowe z patelni w kilkanaście sekund.Można je dodać do sałatki,nadziać na szpadki i położyć na krótko na grillu,dodać do zupy czy cokolwiek innego przyjdzie do głowy. Raczej nie da się dostać samych młodziutkich i malutkich macek mątw(...)jeśli jesteś ciekawa/y jak oczyścić matwę . SKŁADNIKI na 4 porcje: macki z 1/2 kg młodych mątw 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 kg suchego czarnego makaronu tagliatelle z sepią 1/2 kg młodego bobu (może być oczywiście mrożony) na mus z bakłażana: składniki i przygotowanie tutaj Przygotowanie: Przygotować mus z bakłażana według wskazanego przepisu Makaron ugotować
Sztuka gotowania w/g Samirylepszej okazji, niż dzisiejszy Dzień Makaronu, do zaprezentowania najsmaczniejszych dodatków do pasty. Marynowane oliwki, domowej roboty ziołowe oliwy i sosy pomidorowe, nietypowe pesto, idealnie pasujące do jesiennej aury, mieszanka aromatycznych dodatków ukrytych pod nazwą gremolaty, to moje dzisiejsze propozycje, niezbędne do makaronowego świętowania, koniecznie z kieliszkiem dobrego, włoskiego wina! Viva la pasta! Alla salute! Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej Ciecierzyca(...)oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pesto z pieczonej dyni Sól ziołowa Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Świeża kukurydza z gremolatą Pasta
Moja smaczna kuchniaPyszna, soczysta, mięciutka pierś z kurczaka owinięta w chrupiące ciasto francuskie, to idealnie danie na kolację lub obiad. Z całą rodziną bardzo polubiliśmy to danie
Kuchnia ŁukaszaPrzerywam cykl związany z lokalami gastronomicznymi w Chorwacji (ale tylko na chwilę) krakowską restauracją Cyrano de Bergerac do której zaprosił mnie mój mąż w drugą rocznicę
Karola gotujeJak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zupa kalafiorowa to nasza kolejna propozycja na pewną odmianę obiadową. Zupa wyśmienicie smakuje przygotowana ze świeżych warzyw, jednak w okresie zimowych możecie ją również przygotować z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!KASZA KUSKUS - stanowi jeden z głównych składników kuchni orientalnej oraz afrykańskiej. W świecie muzułmańskim ziarenka kuskusu są symbolem szczęścia i bogactwa. Natomiast dzielenie się kuskusem symbolizuje
wege i kropkaPodaję z ziemniakami (jak widać na zdjęciu), lecz to danie dobrze komponuję się także z kaszą gryczaną, świetnie też pasują do tego zimowe przetwory z piwnicy (ogórki kiszone, korniszone, sałatki z papryki itp.) Równie dobrze smakują też na zimno z kromką chleba razowego, który zatapiam w sosie. Hmm Pychotka ! Wyszło mi ok. 20 pulpecików jest to porcja przynajmniej(...)ogórkiem kiszonym, zostało jeszcze pięć pulpecików w sosie. Nie cierpię wyrzucać jedzenia, ale też nie chciałam podawać kolejny raz tego samego na obiad. Wymyśliłam, że zrobię "makaroniadę". Ugotowałam makaron penne. Usmażyłam drobno pokrojoną cebulę, dodałam pulpeciki, które rozgniotłam widelcem, dodałam więcej pasty pomidorowej i dwie łyżeczki przyprawy do dań meksykańskich, gdy sos zaczął bulgotać dodałam ugotowany (nie przelewałam go zimną
Na moim talerzuPodaję z ziemniakami (jak widać na zdjęciu), lecz to danie dobrze komponuję się także z kaszą gryczaną, świetnie też pasują do tego zimowe przetwory z piwnicy (ogórki kiszone, korniszone, sałatki z papryki itp.) Równie dobrze smakują też na zimno z kromką chleba razowego, który zatapiam w sosie. Hmm Pychotka ! Wyszło mi ok. 20 pulpecików jest to porcja przynajmniej(...)ogórkiem kiszonym, zostało jeszcze pięć pulpecików w sosie. Nie cierpię wyrzucać jedzenia, ale też nie chciałam podawać kolejny raz tego samego na obiad. Wymyśliłam, że zrobię "makaroniadę".Ugotowałam makaron penne. Usmażyłam drobno pokrojoną cebulę, dodałam pulpeciki, które rozgniotłam widelcem, dodałam więcej pasty pomidorowej i dwie łyżeczki przyprawy do dań meksykańskich, gdy sos zaczął bulgotać dodałam ugotowany (nie przelewałam go zimną
NA MOIM TALERZUMam taką prawidłowość w tworzeniu nowych dań, że najlepsze połączenia smaków powstają wtedy, kiedy muszę wymyślić coś fajnego, z tego co jest w domu, ponaglany presją
R'n'G KitchenSałatka jest dobra na każdą okazję. Najczęściej przygotowujemy je na różne przyjęcia: świąteczne, urodzinowe, imieninowe, spotkania towarzyskie czy rodzinne. U mnie często sałatki pojawiają się po
Waniliowe Improwizacjeciepłej wody i sos rybny. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min. 5 minut przed podaniem dodaj liście kafiru w całości. Do miseczek nałożyć sałatę, kiełki, makaron ryżowy, marchewkę, zalać zupą i dodać posiekaną kolendrę. Dopraw do smaku. Między innymi taką wspaniałą zupę przygotowaliśmy podczas warsztatów z Pascalem Brodnickim, które zorganizował Lidl Polska w studio kulinarnym(...)więcej niż 30 minut, były w programie spotkania, które miało na celu przybliżenie nam produktów z azjatyckiej oferty Lidl. Oprócz zupy Khao poun przygotowaliśmy również: Lap neua - tajska sałatka z polędwicą wołową i kolendrą, Nasi goreng - "smażony ryż" - tradycyjne danie kuchni malajskiej i indonezyjskiej. Atmosfera podczas spotkania, jak zawsze była bardzo sympatyczna a Pascal dzielił się z nami wiedzą zdobytą
królestwo garów