Kolacja w stylu śródziemnomorskim. Pyszna, aromatyczna, lekka ale i sycąca. Grillowane plastry bakłażana, nadziewane mięsem z dodatkiem sera, zapieczone w pomidorowym sosie. Podałam je z sałatką grecką. Bardzo polecam:) składniki: 3 niewielkie bakłażany łyżka soli nadzienie: 500 g mielonego mięsa 125 g mozzarelli 125 g ziołowego sera kanapkowego cebula 2 żółtka po szczypcie suszonej bazylii, cynamonu i gałki muszkatołowej sól(...)zaczną wrzeć dodać wino. Dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aż część płynu odparuje i sos zgęstnieje. Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem, opiekać kilka minut na grillu lub suchej grillowej patelni. Każdy plaster posmarować warstwą mięsnego nadzienia, zwijać roladki. Połowę sosu wylać na dno naczynia żaroodpornego. Ułożyć na nich ciasno roladki, na wierzch wylać resztę sosu. Naczynie
6nieboSKŁADNIKI: - 1 mięsa mielonego (u mnie wołowina i wieprzowina) - duża cebula (posiekana) - kilka ząbków czosnku (ja lubię i było 8) (posiekany) - łyżeczka ostrej pasty paprykowej (jak
Kuchnia bezglutenowa Loliduże piersi kurczaka mielona papryka – słodka i ostra 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki jogurtu naturalnego świeżo mielony pieprz Sałatka: 150-200 g szpinaku baby 2 małe, młode cukinie zioła prowansalskie 2 małe ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2 łyżeczki płynnego miodu 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz Ziemniaki(...)Mieszamy z 1-2 łyżkami oliwy oraz przeciśniętym przez praskę małym ząbkiem czosnku. Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja grill) na 15-25 minut. Sok z cytryny łączymy z 2 łyżkami wody, miodem, oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (mały ząbek, lub pół większego) oraz solą i pieprzem. Do sosu wkładamy
Smaki Na Talerzucała gama produktów przydatnych nie tylko w kuchni ale również w całym domu. Obecnie w ofercie znajduje się około 200 produktów przydatnych do sprzątania, pieczenia a także na grilla. Firma stara się wprowadzać nowości przed konkurencją. Dba o jakość i wyróżniająca się szatę graficzną. Wszystkie te starania doceniają wierni konsumenci. Marka Jan Niezbędny ma także własną filozofię. Ekologia i troska(...)następnie złożyć i schować wygodnie w szafce. Zajmują mniej miejsca niż tradycyjne pojemniki. W żółtym, najmniejszym 350 ml, podałam lody waniliowe . W fioletowym, o pojemności 540 ml zaprezentowałam pyszną sałatkę z czarnym ryżem i marynowaną dynią. W zielonym 800 ml przygotwałam sałatkę z mozzarellą, gruszką i jadalnymi bratkami . W czerwonym, największym 1200 ml podałam penne z fasolą i frankfurterkami . Aluminiowe
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyWróciłam właśnie do domu z pracy. Co za pogoda. Jest tak strasznie gorąco, że przejście paru kroków sprawia problem. Surówka z marchewki i kalarepy Jak ja
mecooksbułki są częstszymi wypiekami w naszym domu. Zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych, kiedy właśnie kupię pieczywo z myślą o naszej czwórce, a tu nagle w niedzielę pada pomysł na grilla. Na ruszt zawsze się coś znajdzie, ale już z dodatkami właśnie bywa gorzej. No bo wiecie, niedziela, najbliższy sklep nieczynny (absolutnie nie mam nic przeciwko temu!), to i człowiek ma motywację(...)pieczenia i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210⁰C przez około 15 minut. Podajemy lekko ciepłe z masłem lub jako dodatek do wszelkich mięs i sałatek. Sposób przygotowania tradycyjny: Drożdże, 50ml wody oraz cukier mieszamy ze sobą. Odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki, w tym posiekaną natkę
Kuchnia w czekoladzieOrientalne klopsiki w sosie z czerwoną soczewicą Shahi kofta korma Kofta korma z czerwoną soczewicą to nic innego jak klopsiki z mielonego mięsa w gęstym
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatuńczykiem, cukinią, marchewką i kukurydzą pod chrrrupiącą warstwą serową. To mój kolejny udany pomysł na smaczne i pożywne danie z piekarnika. :) Taka wersja ,,na ciepło" popularnej, tuńczykowo-ryżowej sałatki. Wzbogacona o cukinię i marchewkę. Idealna na rodzinny obiad czy nawet przyjęcie. ;) Składniki (na ok. 6 porcji) : - 2 torebki dowolnego, ulubionego ryżu - 2 puszki tuńczyka w oleju lub sosie własnym(...)kukurydzę. Połączyć całość z jogurtem. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć najpierw plasterki cukinii, a potem żółty ser. Piec bez przykrycia przez 25 minut, następnie ustawić funkcję ,,grill" i piec jeszcze kolejne 5 minut. Smacznego
Kuchnia EllieFilety z piersi z kurczaka smażone jako kotlety są zbyt nudne i monotonne. Postanowiłam je przyrządzić w nieco innej formie. Wbrew pozorom niezbyt skomplikowanej. Polecam
potrawyregionalnekoniecznie trzeba chcieć marnować ten czas na nazbyt długie stanie w kuchni.I cudownym wynalazkiem na lato są zupy-chłodniki.Lekkie,odżywcze, chłodne i odświeżające.Chłodnik jest idealnym zamiennikiem sałatki do którego najczęściej urzywa się również surowych składników.Także chyba i dla dzieci nie zawsze przez nie lubiane warzywa w formie chłodnika mniej je będą "parzyć" w podniebienie. Poza tym chłodnik(...)tumeric,limonka oraz inne odświeżające jak imbir czy galangal a dodatkowo:czosnek,cebula i chili.Czy może być bardziej odświeżająco? Chłodnik wzbogacić można o kilka krewetek z patelni lub z grilla. 1 porcja zawiera: 212 Kcal SKŁADNIKI NA 4 porcje: 1 ogórek wężowy 15 g świeżej kolendry 200 g odmrożonych liści szpinaku 2 i ½ łyżki tajskiego zielonego curry w proszku
Sztuka gotowania w/g SamirySzaszłyki są świetnym daniem kiedy na kolacje przychodzą znajomi. Smaczne, kolorowe i świetnie się prezentują. Pasują do nich różne surówki i sałatki, można do nich podać sosy lub chutney. Kiedy chcemy zrobić coś innego na obiad niż kotlet, to proponuję szaszłyki z ryżem lub pieczywem czosnkowym. Robi się je szybko, nie potrzebne są skomplikowane dodatki. Czas marynowania(...)również około 1 godziny. Następnie należy je delikatnie natłuścić olejem, aby łatwo po upieczeniu można było wszystko zsunąć z patyka. Rozgrzewamy piekarnik na 180C (górna grzałka lub funkcja grilla). Nadziewamy na przemian, kurczaka, paprykę, pieczarkę itd. Układamy wszytko w naczyniu do zapiekania, i pieczemy około 30-40min. Przekręcają szaszłyki co około 10 min. Jako surówkę podałam rzodkiew białą
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/zastanawiacie się, co wrzucić na ruszt, mam dla Was świetną propozycję - nieco orientalne szaszłyki marynowane w marokańskim sosie charmoula. To kolejna po keftach z sosem miętowym moja propozycja na grilla inspirowana kuchnią krajów śródziemnomorskich.Charmoula to przepyszny sos pełen ziół i aromatycznych przypraw. Przebijają się w nim nuty cytryny i kolendry - spotkałam się nawet z określeniem, że jest to "marokańskie(...)charmoula. Marokańczycy najczęściej wykorzystują go do marynowania ryb, drobiu oraz jagnięciny. Można polać nim także grillowane mięso, rybę czy krewetki. Sprawdzi się także na grillowanych warzywach, w sałatce ziemniaczanej, z fasoli czy kuskusu. Sos ma tyle zastosowań, ile tylko macie pomysłów:)P.s. W oryginalnym przepisie do szaszłyków wykorzystano jagnięcinę. Ja postanowiłam zamienić ją na mięso wieprzowe, zdając sobie sprawę
Chilli Czosnek i OliwaPyszne hiszpańskie papryczki Pimientos de Padrón podane z grillowanymi szparagami zawiniętymi w Prosciutto di Parma. Do tego soczyste polskie truskawki, mój ulubiony ser korycinski z czarnuszką
Mienta blogKaczka pieczona w ziołach i nadziewana jabłkami, aromatyczne, niemal wykwintne danie, dobre zarówno na rodzinny obiad, jak i wystawne przyjęcie. Pieczona na parze jest idealnie miękka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanaszykowanymi wcześniej dodatkami. Duży stek to jednocześnie dłuższy czas marynowania – kawałkowi mięsa o wadze 400-500g potrzeba przynajmniej 6-7 godzin na porządne ‘nasiąknięcie’ smakiem. Jeśli dysponujecie grillem możecie z powodzeniem zgrillować wołową łatę – jej wystarczą 3-4 godziny marynowania, jest dużo cieńsza i szybciej złapie smak dodatków. Pamiętajcie tylko, że steki z łaty wołowej z powodu(...)deskę i dajemy mu 3-5 minut odpoczynku – soki powinny rozejść się po mięsie. Kroimy w poprzek na plastry i podajemy. Co na dodatek? Ja podałam guacamole , roszponkę, sałatkę z kukurydzy zrobioną jak meksykańskie elote i pokruszone chipsy (dosłownie po kilka) jako chrupki element. Talerz był boski – sycący ale nie ciężki, pysznie ożywczy. Koniecznie do spróbowania! A jeśli brak
Karo in the Kitchenktóry z czasem zmieniłam według swojego gustu i smaku. Ketchup najlepiej smakuje, gdy się przegryzie, czyli po przynajmniej dwóch miesiącach. Jeśli podacie do kiełbasek z wody lub dań z grilla albo posmarujecie nim pizzę, chętnie zjedzą go również dzieci :) Składniki (na 13 słoiczków po 200 ml): 1,5 -1,7 kg cukinii bez "waty" z nasionami(...)zagotowania). Gorącą masę wlewać do słoików i zakręcać. Odstawić, by powoli stygły. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. ----------- Podobne: Ogórki z chili Konfitura z czerwonej cebuli Wiosenny sos-sałatka
Weekendy w domu i ogrodzie