sałatki do pracy - 3418 przepisów (strona:146/228)

Panzanella – wersja zimowa sałatki z pomidorów i sucharków 203

Jednym z moich ulubionych letnich śniadań jest panzanellla – włoska sałatka z pomidorów i sucharków. To coś pomiędzy kanapką a sałatką. Dużo warzyw, sycąca i pełna

Ugotowane pozamiatane
Surówka z selera naciowego 241

osuszyć warzywa. Sałatę porozrywać na kawałki , seler pokroić w plasterki  dodać do sałaty   wrzucić rzeżuchę , dokładnie wymieszać . Całość skropić dresingiem i jeszcze raz wymieszać . Miałam ochotę zjeść sałatkę z pieczywem ale w ramach dobrego samopoczucia ,chleb zastąpiłam łodygą selera , Całkiem nieźle smakowało.   No właśnie wracając do selera naciowego . Czy wiecie że może zastąpić sól?  Nie pomyślałabym(...)Pierwiastki też ma takie jak: fosfor, wapń, cynk. Zapomniałam o witaminie młodości  E . W dużym skrócie można powiedzieć że seler naciowy odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze , poprawia pracę nerek, działa kojąco na pracę serca. Wniosek z tego płynie jeden  - chcesz być szczupły , zdrowy, jedz rano i wieczorem seler naciowy- No;- rymu

Eli Gotowanie
Jak Blondynka robiła ogórki na zimę :) 258

przemoczona, odźwigam się jak nie wiem co. Nie poszłam. Wujek Leń zatrzymał mnie w łóżku. Jednak ogórki nie dawały mi spokoju. Pomyślałam, że skoro idę na nocną zmianę do pracy, to rano jak wyjdę wrócę autobusem, a idąc na przystanek wstąpię na targ i kupię ogórki. Tak też się stało. Kupiłam 6 kg ogórków, chrzan, koper i zielony(...)zaufać? Tu nie miałam zbytnio problemu, bo od razu poszłam na blog Margarytki . Kobieta nie raz ogórki robiła i w ogóle jej ufam i już.  Plan: Korniszonki i Sałatka Szwedzka. Spisałam na kartkę składniki i co i jak, bo z laptopa nie umiem gotować. Ogóreczki dokładnie umyłam czyściutką gąbeczką. Normalnie aż pedantycznie. Powrzucałam do słoików co trzeba, ogórki

Blondynka Gotuje
LUNCH BOX - Sałatka Palomy 137

powinno być smaczne, zdrowe i sycące. Wszystko po to aby pracowało się lepiej :) Przepisy, które teraz będą się pojawiać zazwyczaj przygotowywane będą wieczorem tak abyśmy rano przed wyjściem z pracy mogli od razu zabrać posiłek do torby i ruszyć w drogę. Dania będę szybkie w zrobieniu oraz mało kosztowne. Składniki: suszone pomidory ( słoiczek ) 8 listków bazylii oliwki duże zielone(...)miski. Gdy już ostygnie to dodajemy kolejne składniki. Kapary odsączamy i dorzucamy do miski.  Na rozgrzaną patelnię wsypujemy słonecznik i prażymy kilka minut następnie studzimy i dodajemy do sałatki. Listki bazylii siekamy. Ser kroimy w drobną kostkę. Olej z suszonych pomidorów dolewamy do sałatki a pomidory kroimy na cienkie paseczki. Oliwki dodajemy w całości. Doprawiamy pieprzem i mieszamy

ClauditteMissCooking
Liebster Blog Award 167

nominację od  Pasja Patki  do  Liebster Blog Award. Choć w sumie nie lubię takich łańcuszków, to w tym przypadku się jednak ucieszyłam, że ktoś docenia moją pracę włożoną w prowadzenie bloga. Jak nakazuje regulamin tej zabawy, teraz to ja nominuję 11 kolejnych blogów. Trochę poszperałam i oto one. Lista na dole postu. „Nominacja do  Liebster Blog(...)preparowanego ryżu z krówkami i tofi. 4. Skąd/od kogo czerpiesz inspiracje w prowadzeniu bloga? Może to zabrzmi nieskromnie, ale nie inspiruję się nikim. Często przepisy, zwłaszcza na sałatki powstaja w mojej głowie. Pozostałe są zaczerpnięte z potraw rodzinnych, przygotowywanych w naszym domu od zawsze. Oczywiście zagladam na inne blogi i czasem znajdę coś dla siebie. Czytam książki kulinarne, zwłaszcza

Gosia gotuje
Jak wybrać czajnik elektryczny 168

Jak wybrać czajnik elektryczny, skoro ilość dostępnych na rynku modeli jest tak wielka? Na co zwrócić uwagę poszukując idealnego czajnika do naszej kuchni? Postaram się dziś

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kulinarne prezenty na święta 190

Święta zbliżają się wielkimi krokami i jak co roku pojawia się dylemat " co na prezent ". Aby uniknąć zakupowej gorączki i nie narażać swojego budżetu na pozbycie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zdrowy tryb życia to nie jest fanaberia - jesteś tym, co zjesz i wypijesz KONKURS z marką Fitaqua 174

krótko. Dość szybko stawałam się głodna, a jednocześnie ospała i ociężała. Mimo, że taki początek dnia jest bardzo przyjemny, to jednak nie służy niczemu dobremu. Energia i chęć do pracy kończyły się dość szybko, ja stawałam się głodna i rozdrażniona. Waga wzrastała w zastraszającym tempie. Można zjeść batonik czy wafelek rano, ale niech to będzie dodatek do śniadania(...)waga szybuje w górę. Jedzmy co 3-4 godziny, ale rozsądnie, bez przesadzania w żadną ze stron. Dzień zaczynajmy od węglowodanów w postaci produktów zbożowych, na drugie śniadanie przygotujmy sałatkę owocową lub warzywną czy też świeże warzywa z jogurtowymi dipami. A na obiad niech to będzie coś białkowego z warzywami, np. chude mięso z surówkami. Unikajmy łączenia mięsa z węglowodanami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka śledziowa z buraczkami 166

Sałatka śledziowa z buraczkami jest nie tylko pyszna, ale też ładnie się prezentuje dzięki swojemu różowemu kolorowi. Ważne w jej przygotowaniu jest to, aby odstała co

Passions hobbies life
Pożywna sałatka z zieloną soczewicą i selerem naciowym 135

Smaczna, oryginalna propozycja dla fanów sałatek i lekkiego jedzenia. Świeże, orzeźwiające, a zarazem sycące połączenie bogatej w białko soczewicy, chrupiącego selera naciowego, soczystego jabłka, ogórka, delikatnej

Fitsweet.me
Pożywna sałatka z zieloną soczewicą i selerem naciowym 187

Smaczna, oryginalna propozycja dla fanów sałatek i lekkiego jedzenia. Świeże, orzeźwiające, a zarazem sycące połączenie bogatej w białko soczewicy, chrupiącego selera naciowego, soczystego jabłka, ogórka, delikatnej

Fitsweet.me
Książki kucharskie 2 155

dobre i złe bakterie, jak poznać dobrą pleśń, a kiedy wyrzucić i próbować jeszcze raz. Warto kupić tę książkę, zwłaszcza, że kiszonki są zdrowe i doskonale zastępują niejednokrotnie nudne sałatki obiadowe. PS.: w Polsce wydano książkę o kiszonkach i fermentacjach, ale to jedynie malutki wyrywek wiedzy z Katza. Mam jedną i druga i dla mnie bezapelacyjnie wygrywa „Sztuka fermentacji” Magdalena(...)łatwo dostępne, do tego z przepisami łatwymi i prostymi. Znajdziecie tam również kilka porad jak robić zakupy, żeby nie marnować jedzenia, jak dbać o środowisko i jak zorganizować sobie pracę w kuchni, żeby gotowanie było przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. No i jest tam przepis na boskie lody ze szczawiu i krem z selera z serem pleśniowym – genialne! Sarach Britton

ladykitchen
Szparagi mimoza – francuski klasyk z jajkiem na twardo 240

Ugotowane szparagi studzimy w misce z zimną wodą i lodem, a następnie osuszamy na czystej, bawełnianej ściereczce. Jajka na twardo kroimy w drobniutką kosteczkę – niektórzy chcąc oszczędzić sobie pracy ścierają jajka na tarce, ale ja jestem wierna klasycznemu francuskiemu sposobowi podania. Kapary siekamy nożem na mniejsze kawałki. Szalotkę obieramy i jak najdrobniej kroimy.   Zalewamy szalotkę octem winnym. Odstawiamy(...)Dodajemy do sosu 2/3 posiekanej natki pietruszki, 2/3 drobno pokrojonych w kosteczkę jajek i 2/3 posiekanych kaparów. Wszystko dokładnie mieszamy i w takiej mieszance otaczamy osuszone, ugotowane szparagi. Wykładamy sałatkę na półmisek, posypujemy pozostałą natką, kaparami i jajkami. Sałatkę mimoza podaje się najczęściej jako przystawkę, przed głównym daniem, ale tak naszykowane szparagi sprawdzą się też jako dodatek do mięs

Karo in the Kitchen
Blogerzy kulinarni polecają blogerów kulinarnych 118

Niedawno na blogu jasonhunt.pl ukazał się kolejny ranking najbardziej wpływowych polskich blogerów. Znalazły się w nim także blogi kulinarne, choć nieliczne to jednak cieszy fakt, że

Cztery Fajery