polecane przez specjalistów od zdrowego jedzenia, ponieważ w tej postaci warzywa zachowują wszystkie swoje właściwości odżywcze i cenne składniki dla organizmu. Bardzo lubimy gotowane brokuły, szczególnie sałatkę brokułową z serem feta i prażonym słonecznikiem, polaną sosem czosnkowym, pyszne kremowe zupy brokułowe . Natomiast Kotlety z brokułów, ryżu i sera są rewelacyjne. Jadamy też surowe brokuły, najczęściej w postaci tzw. pesto, zmiksowane(...)prażonym słonecznikiem i olejem, albo pod postacią dzisiejszej surówki z brokułem i jabłkiem i sosem, czasami z samego jogurtu, czasem też z dodatkiem majonezu. Jeśli jesteście na diecie owocowo-warzywnej dr Ewy Dąbrowskiej, to wystarczy dodać do tej surówki trochę naturalnego jogurtu. Taką sałatkę, a właściwie surówkę każdy u nas w domu zajada ze smakiem, szczególnie do grillowanego mięsa. Polecam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięposypywania pieczywa - kolorowy talerz, jak co dzień wiosną: papryki, pomidory, ogórki, rzodkiewki z liśćmi (tak, tak, to się je! : )), sałata - w ramach szaleństwa - wędlina sojowa wędzona - sałatka warzywna z majonezem na bazie słonecznika z z tego przepisu - buraczki pieczone w folii, utarte ze świeżym chrzanem - rzeżucha - oczywiście do jedzenia, nie tylko ozdabiania stołu ;) - ciasto francuskie z kapustą żur
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEWarto sprawdzić dokładne tabele zawartości białka w danym pożywieniu. Tak np. w przypadku tej sałatki z jajkami warto przeliczyć ile zaserwujemy sobie białka w podstawowych produktach: jajka - 13% (13g/100g) - 2 jajka to ok. 14-15g białka (7 jajek = 49g) pestki słonecznika 21% (21g/100g) garść słonecznika to ok. 40g = ok. 8g białka Razem 57g białka, dodatkowo białko z warzyw, więc(...)najpierw kładziemy połowę papryki, na to połowę brokuła, smarujemy sosem, posypujemy słonecznikiem i układamy drugą warstwę papryki, brokuła, na to połówki jajek, resztę sosu i posypujemy słonecznikiem. Wstawiamy do lodówki aby się dobrze sałatka schłodziła (na godzinę do 2) i możemy konsumować. Smacznego
Dieta Rozdzielna i ZdrowieDacie się skusić na sałatkę z mozzarellą, awokado i pomidorami? Kolorowa, w smaku delikatna, pachnąca bazylią, z chrupiącymi nasionami słonecznika i zaskakująca w smaku. A dzieje się tak za sprawą oleju dyniowego, którym ją doprawiłam. Olej dyniowy ma smak mocno orzechowy, dzięki czemu nadaje charakteru całej sałatce. Pachnie również dość intensywnie, jednak po zmieszaniu(...)sałatce, jego zapachu nie wyczujemy. Tu prym wiedzie aromat bazylii. Intensywnie zielony kolor oleju, dodatkowo podkreśla naturalną barwę awokado. Czy dacie się zaprosić na miseczkę? :) Składniki: dojrzałe awokado 1 łyżeczka soku z cytryny 1 kulka sera mozzarella 10 pomidorków koktajlowych 2 czubate łyżki słonecznika 1 łyżka siekanych listków bazylii sól, pieprz do smaku 2 łyżki
Smak mojego domuSałatka Natelli sałata lodowa pomidor ogórek dynia słonecznik piersi z kurczaka zioła ogrodowe Knorra Piersi z kurczaka pokroić w cienkie paski, doprawić, nadziać na wykałaczki i usmażyć. Sałatę umyć i połamać na kawałki, dynię i słonecznik podrumienić na złoto na suchej patelni – uwaga lubi się przypalić!!!. Pomidora i ogórka pokroić w kostkę, przygotować sos wg wskazówek na opakowaniu. Wszystko
Pieguskowa Kuchniaprostota składników zasmakowała, że postanowiłam przygotować ją w domu. Zastanawiałam się jeszcze nad dodatkiem czosnku, ale w końcu z niego zrezygnowałam. Sałatka jest pyszna, świeża, 3-składnikowa, której najlepszym elementem są podprażone, chrupiące ziarna słonecznika;) 1 długi ogórek zielony, tzw wąż 1 op. sera feta (polecam oryginalną fetę) ziarna słonecznika (ilość wg uznania, u mnie 3-4 garści) 2 łyżki
Smaki Na Talerzudzisiejszej sałatki. Mimo,że polecam sałatkę to głównym składnikiem nadającym jej smaku są chrupiące grzanki z cheddarem. Ostrości sałatce doda papryczka chili, smaczku - podsmażone plasterki wędzonego boczku, a chrupkości podprażone pestki słonecznika. Całość dopełni sos winegret z tłoczonym na zimno olejem rzepakowym o pysznym orzechowym smaku. Składniki: (proporcje dowolne) mix dowolnych sałat papryczka chili parę(...)czerwoną papryką, odrobiną soli i skropiłam je olejem rzepakowym. Ser cudownie oblepił grzanki. Podsmażyłam następnie plasterki wędzonego boczku. Aby zaostrzyć smak sałatki,dodałam do niego pokrojoną papryczkę chili. Mając dalej patelnię pod ręką podprażyłam na niej pestki słonecznika. Idealnie pasują też pestki dyni. Teraz pozostało już tylko przełożyć do miski kolejno: ulubione sałaty, podsmażony boczek z chili
potrawyregionalnePieczone buraki to dodatek idealny do sałatek. Dzisiaj zachęcam do przygotowania bardzo prostej i smacznej sałatki z mieszanką sałat, burakami, czerwoną cebulą, prażonym słonecznikiem oraz jajkami na twardo. Całość polałam domowym sosem winegret wraz z dodatkiem musztardy sarepskiej. Pycha! Składniki na 3-4 porcje: 3-4 garście mieszanki sałat 3 średniej wielkości buraki 1/2 czerwonej cebuli 3 jajka
Ugotowaćrodzynkami i a i sałatka z ananasem nie jest do końca dla mnie-ale to połączenie posmakowało mi ogromnie,delikatny kurczak,prażony słonecznik,ryż i ananas-genialnie się komponują-polecam gorąco tą zupełnie inną słono-słodką sałatkę-ja ją pokochałam Składniki: puszka ananasów, woreczek ryżu, pół puszki kukurydzy garść rodzynek, paczka słonecznika łuskanego, pierś z kurczaka, 1-2 łyżki majonezu
Swojskie jedzonkomoich ulubionych sałat. Lubię ją porównywalnie do innej sałatki z rukolą, w wersji z pieczonym burakiem i serem feta . Składniki na 1 porcję : garść rukoli 20g długodojrzewającej szynki np. parmeńskiej 10g grubych wiórów parmezanu 2 niewielkie suszone pomidory w oleju 3-4 zielone oliwki (mogą być też czarne) 1/2 łyżeczki nasion słonecznika Sos winegret (6 porcji): 1 łyżka oleju(...)oleju z suszonych pomidorów, płaską łyżeczkę miodu i czosnek. Zakręcić i energicznie wymieszać potrząsając słoikiem. Jeśli trzeba, można dodać odrobinę wody i sól do smaku. Sałatkę skropić sosem winegret i na końcu posypać nasionami słonecznika. Moim zdaniem najlepiej smakuje wieczorem. 1 porcja to ok. 210 kcal , węglowodany: 9g, białko: 18g, tłuszcz: 25g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się
Dietolognastępnie odcedzamy i przelewamy niewielką ilością zimnej wody. Brokuł nie powinien być al dente. Jajka gotujemy na twardo. Pomidory i jajka kroimy w dzwonka. Pestki słonecznika prażymy na patelni. Wszystkie składniki sałatki układamy w salaterce i posypujemy uprażonymi pestkami. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Polewamy sałatkę
Qchnia po prostukoktajlach przyszła u mnie ochota na śniadania, które uwielbiam przygotowywać w słoikach, tak, już kiedyś Wam o tym pisałam. Dzisiaj sałatka, którą przygotowałam w kilka chwil, była tak pyszna! Włoskie salami, dwa rodzaje fasoli, cieciorka i chrupiące ziarna słonecznika, cudowne smaki włoskie w środku tej ponurej pory roku, do tego oliwki, moje ukochane, zielone z pestkami, których smak poznałam(...)miski. Oliwkim, bez pestek, kriomy w paski i dodajemy do pozostałych składników. Włoskie salami kroimy w większą kostkę, dodajemy ziarna słonecznika, oliwę z oliwek, suszone oregano, mieszamy, doprawiamy do smaku. Podajemy z ulubionymi pieczywem, u mnie pumpernikiel. Sałatkę możesz wzbogacić dodając posiekany czosnek i natką z pietruszki. Idealnie sprawdzi się na grzankach włoskich
Moja smaczna kuchniadente. Odcedzamy. Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. Przekładamy je na miseczkę. Oczyszczone rzodkiewki kroimy na plasterki/półplasterki. Zieloną część cebulki drobno siekamy. Boczek kroimy na mniejsze kawałki (ja przekroiłam na 4 części). Wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i rumienimy do pożądanej chrupkości. Łączymy z makaronem (do sałatki dodajemy(...)łyżki wytopionego z boczku tłuszczyku lub po przestudzeniu mieszamy z majonezem doprawionym solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi). Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Posypujemy ziarnami słonecznika. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem. Uwagi: Sałatkę koniecznie podajemy w dniu przygotowania, najlepiej jak najszybciej od połączenia wszystkich składników. Jeżeli zdecydujecie się na dodatek majonezu, pamiętajcie, by dodać go do sałatki
Smaki Na TalerzuPoza kolejnością pojawi się tu i teraz przepis na pyszną sałatkę, którą przyrządzicie w swoim ogrodzie. Na upartego to i 15 minut Wam wystarczy, więc na spontaniczne grillowanie w sam raz. Zachwyci Was, a przynajmniej powinna - eksplozją smaku, koloru i prostotą przygotowania. Idealna na gorące dni - te, które nastały i te które przed nami. Sprawdźcie sami czy to smak właśnie(...)Paski papryki fajnie zgrillować razem z mięsem. Nada fajnego przydymionego smaczku. Zgrillowanej wołowinie dajemy odpocząć chwilę, po czym kroimy ją w paski i układamy na sałatce. Polewamy oliwą. Na talerzu posypujemy prażonymi pestkami słonecznika. My zaszaleliśmy na koniec i udekorowaliśmy talerz plastrami lekko ugrillowanej truskawki. Przepis długi ale wykonanie naprawdę ekspresowe. Oczywiście samo grillowanie może być spontaniczne jednak wcześniej trzeba
Kuchnia po mojemuwitamin. Jadłam ją na zimno i na ciepło. Sałatka jest idealna do zapakowania sobie na wynos do pracy. Można ją jeść na śniadanie, kolację, czy jako przekąskę między posiłkami. Składniki: • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak • 1 puszka cieciorki • 1 marchewka • 4 łyżki ziaren słonecznika • 4 liście jarmużu Sos • 4 łyżki oliwy(...)smaku Wykonanie: • Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. • Liście jarmużu umyć i drobniutko pokroić. • Wymieszać jarmuż, marchewkę, pęczak, cieciorkę i słonecznik. • Połączyć składniki sosu i wymieszać z sałatką
To co kocham