Sałatkę z ogórkiem i koperkiem robię już od kilku lat i zawsze wszystkim smakuje. Jest prosta w przygotowaniu i idealna na grila czy na imprezę ze znajomymi…Sałatka z ogórkiem i koperkiemSkładniki:ok. 200 g makaronu penne1-2 ogórki wężowe lub 4-5 normalnychpęczek koperku2-3 łyżki majonezusól, pieprz Makaron gotuję w osolonej wodzie aż będzie „al dente(...)kostkę. Koperek myję i siekam. Makaron, ogórki i koperek łączę i doprawiam solą i pieprzem.Dodaję majonez. Całość mieszam i gotowe…Smacznego! Przepis zgłoszony do akcji:Post Sałatka z ogórkiem i koperkiem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plŚwięta…..śledzie…..sałatka….. :)Składniki:4 filety śledziowe np. korzenne,4 jajka,2 ogórki kiszone,2 łyżki groszku konserwowego,1 łyżka majonezu,2 łyżki śmietany jogurtowej,1 łyżeczka musztardy francuskiej,sól do smaku,pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,kiełki rzodkiewki do dekoracji,świeża rukola,ziarna kapary.Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy na gruba kostkę. Jedno jajko(...)solą i pieprzem. W miseczce mieszamy ze sobą jajka, ogórki, śledzie, groszek, dodajemy sos śmietanowo - majonezowy i całość ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz., aby smaki się ze sobą połączyły. Na talerz przekładamy sałatkę, dookoła układamy płaty śledziowe, na wierzch dodajemy plasterek jajka, posypujemy kiełkami rzodkiewki, dodajemy
Moniki SmakołykiGyros to jedna z popularniejszych sałatek cieszących się uznaniem szczególnie na przyjęciach i wszelkich spotkaniach w szerszym gronie. Gyros jest uwielbiany przez wszystkich wielbicieli Kebaba. Polecam.Sałatka Gyros - Składniki:2 podwójne piersi z kurczakaprzyprawy (możemy użyć gotowej mieszanki przypraw do Kebabu-Gyros lub użyć po szczypcie suszonych: kolendry, gorczycy, majeranku, rozmarynu, chili, kurkumy, słodkiej papryki, goździków, soli)pieprzczosnek w proszkuolejkapusta
Słodka StronaLubię, lubię ohhh bardzo lubię!!! Jeśli mamy wszystkie składniki 30 minut i pyszna sałatka gotowa. Ja przygotowałam z połowy porcji co widać na zdjęciach, ale podaje ilość składników dla 4-5 osób.Składniki:1 pierś z kurczaka (ale im więcej tym lepiej)1 puszka kukurydzy1 puszka czerwonej fasoli1 cebula2-3 ogórki kiszoneśrednia kapusta pekińskamajonezketchup2 ząbki czosnku4 łyżki jogurtu naturalnegopieprz czarny(...)kukurydzę i fasolę. Wszystko to zalałam majonezem wymieszanym z jogurtem i czosnkiem. Kapustę poszatkowałam, doprawiłam szczyptą cukru, soli i odrobiną soku z cytryny.Dlatego, że przygotowywałam wszystko z połowy porcji sałatki było też połowę miski i ciężko zobaczyć warstwy jednak jak wykonamy sałatkę z całej porcji zmieści się w misce i będzie też wspaniale wyglądała.POLECAM
NA MOIM TALERZUpiekę w weekend tak staram się by na kolację w sobotę była sałatka. Jest to sposób na wykorzystanie warzyw, zjedzenie czegoś innego niż kanapki i zapełnienie brzucha mojego smakosza :) Ulubiona sałatka z tuńczykiem.Często jemy sałatkę z ryżu i tuńczyka. Tym razem wykorzystałam makaron conchigliette, czyli malutkie muszelki.Mmm pycha!Składniki:puszka tuńczyka w sosie własnympuszka kukurydzy1 cebula czerwona2 jajka200
NA MOIM TALERZUProsta i orzeźwiająca sałatka o oryginalnym smaku. Anyżkowy smak fenkułu świetnie komponuje się ze słodką pomarańczą i kwaskowatym jabłkiem oraz jest nienarzucającym się dodatkiem do delikatnej roszponki. Kompozycja została wzbogacona o miękkie rodzynki i chrupiące orzechy włoskie. A wszystko to zostało przyprawione białym pieprzem, nadającym nutkę pikanterii. Sałatka ta stanowić może świetny dodatek do pieczonego kurczaka i białych ryb.Składniki(...)wlać go do miski. Doprawić pieprzem i odrobiną octu. Odstawić na 30 minut, aż wszystko się zmaceruje. Następnie wrzucić roszponkę, polać olejem i dokładnie wymieszać. Gotowe!Do sałatki świetnie pasuje również seler naciowy
Food SquareDziś prezentuję obiad dla prawdziwych smakoszy. Upieczemy filety pstrąga łososiowego, skropione uprzednio sokiem z pomarańczy i podamy je z delikatnym sosem muślinowym. Towarzyszyć im będzie przepyszna sałatka z zielonych szparagów i fasoli szparagowej oblana wyśmienitym pesto z pistacji i liści szałwii. Zapraszam na ucztę!Składniki:4 filety z pstrąga łososiowegosok z połówki pomarańczyoliwa z oliwekłyżka świeżej szałwii, posiekanejświeżo mielony pieprzsól(...)ubijając, aż uzyskamy gęsty sos. Zdjąć z ognia. Trochę ostudzić. Kremówkę ubić mikserem do uzyskania puszystej masy. Powoli wmieszać ją w sos. Podawać od razu z upieczonym pstrągiem i sałatką.Zielona sałatka ze szparagów i fasolki:2 pęczki szparagów400 g zielonej fasolki szparagowej100 g obranych pistacjigarść listków świeżej szałwii75 ml oliwy z oliwekkilka kropel winnego octuSzparagi i fasolkę umyć
Food Squarejedna z moich ulubionych sałatek, dlatego też pragnę się nią z Wami podzielić. Połączenie selera naciowego, winogron, roqueforta i orzechów włoskich jest wprost genialne. Do tego pyszne suszone pomidory, które podkręcają smak i makaron, dzięki któremu sałatka jest pożywniejsza. Jest to pozycja, którą koniecznie musicie wypróbować.Składniki:1 pęczek selera naciowego300 g ciemnych winogron200 g roqueforta (lub rokpola albo lazura(...)dente w lekko osolonej wodzie. Wszystkie składniki połączyć. Przygotować sos. Zetrzeć ząbek czosnku, połączyć z octem balsamicznym oraz kilkoma łyżkami oliwy pozostałej z pomidorów. Wymieszać razem z sałatką
Food SquareNajpierw należy wybrać się do lasu na grzyby.Tam ujrzymy takie widoki: Ucieszymy oczy widokiem naszych ulubionych opieniek a potem zbierzemy je do koszyka. Składniki na sałatkę:-2,5 kg umytych grzybów ( opieńki, kurki, podgrzybki, pieczarki )-2 papryki-3 marchewki-5 cebul Składniki na zalewę:-9 szklanek wody-1,5 szklanki octu-15 czubatych łyżek(...)wrzeć wrzucamy cebulę i marchewkę,po ok. 2 minutach dorzucamy grzyby i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Na końcu dorzucamy paprykę i doprowadzamy do wrzenia. Gotującą się sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnyMikołaja. Teraz leży na półce i kusi, ale ja się nie dam i otworzę ją dopiero 6 grudnia :)Dzisiaj postanowiłam wykorzystać to co znalazłam w lodówce i wykombinowałam pyszną sałatkę kalafiorową :)~ Sałatka kalafiorowa z gotowaną piersią kurczaka i jajkiem + sos koperkowy ~Składniki:kalafior100g gotowanej piersi z kurczakajajkokilka listków sałatySos:100ml maślankikoperekprzyprawy: sól, pieprz, kurkumaKalafior gotujemy al'dente(...)twardo. Kalafior kroimy na mniejsze części, kurczaka w plasterki, jajko w ósemki, a sałatę siekamy. Wszystko razem łączymy. Maślankę mieszamy z przyprawami i posiekanym koperkiem i dodajemy do sałatki
Kuchenny Skrawek NiebaSkładniki ;połowa opakowania rukoli 125 g tj. około 2 garścipołowa sałaty lodowej3-4 pomidoryPrzygotowanie :Umyte liście rukoli i sałaty lekko rozdrobniłam, umyte pomidory pokroiłam w drobna kostkęSkładniki sałatki wymieszałam, posoliłam,posypałam pieprzem do smaku i polałam sosem i ponownie wymieszałamTaka szybka sałatka nadaje się do dania obiadowego, ja podałam ją do kaszy z bitkami.Zawsze do tego dania serwowałam czerwone(...)mioduewentualnie pieprz czarnyW garnuszku mieszamy miód z 2 łyżkami ciepłej wody, a potem stopniowo dodajemy olej, sok i musztardę. Po dodaniu każdego składnika mieszamy dokładnie do zupełnego połączenia składników. Sałatkę polewamy tuż przed podaniem na stół.Ilość poszczególnych składników sosu podaję dość orientacyjnie, smak ma pozostać słodko - kwaśny
Proste Potrawyostygnięcia.Dodać posiekaną cebulkę, jajko, sól, pieprz i pietruszkę, wymieszać. Dodać starty ser i dobrze wymieszać.Uformować kotleciki.Smażyć na oleju około 10-12 minut, na małym ogniu.Przygotować sałatkę z pomidora i zielonej sałaty i polać sosem z oliwki i cytryny. Oprószyć pieprzem.Usmażone frykadelki podawać z sałatką.Orkiszowe kotleciki mają fenomenalny smak podobny do mięsa. Mięsożercy powinni
Kulinarny karnet Christopherasię jakoś ostatnio złożyło, że miałam w domu pół pekinki, a w najbliższej perspektywie małą rodzinną imprezkę. Skojarzenie jednego z drugim jest dość automatyczne - trzeba zrobić sałatkę! Przegrzebałam pół internetu, ale nic mi się nie podobało, w związku z czym poszłam na żywioł i udało się ;) Sałatka nadaje się nie tylko na imprezy - przekonałam się, że to również idealna przekąska(...)pracy :)Użyłam mortadeli, Wy możecie użyć tego, co Wam się żywnie podoba - szynki, parówek, kiełbasy, jeśli chcecie, by Wasza sałatka była bezmięsna, zamiast wędliny dodać można kukurydzę z puszki.Składniki:- pół główki kapusty pekińskiej- 0,5 kg mortadeli- szklanka ryżu- 2-3 łyżki majonezu- curry, vegeta, pieprz W pierwszej kolejności musimy zająć się ryżem. Wrzucamy go na suchą patelnię
Kulinarne zapędy KokosaDziś jedna z najbardziej klasycznych sałatek imprezowych. Pyszna i sycąca, smakuje każdemu, równie dobrze sprawdzi się jako przekąska jak i pełnoprawne danie obiadowe :) Dobrze jest robić ją w przeźroczystej misce ze względu na to, iż wtedy ładnie prezentują się warstwy.Składniki:- 1 duża pierś z kurczaka- opakowanie przyprawy gyros- pół główki kapusty pekińskiej- puszka kukurydzy- mały słoik ogórków konserwowych(...)stanu ze zdjęcia powyżej - cebulę kroimy w drobną kosteczkę, ogórki podobnie, kapustę szatkujemy, kukurydzę odsączamy. Do tego czasu kurczak powinien by już przestudzony, więc pora przystąpi do komponowania warstw sałatki. Na samo dno wrzucamy kurczaka... ...na niego ketchup... ...potem cebulę... ...następnie ogórki... ...na to majonez... ...na niego kukurydzę... ...jeszcze jedną warstwę ketchupu... ...i kapustę. Nasza sałatka
Kulinarne zapędy Kokosakosteczkę ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzone obrać i pokroić w kosteczkę ogórek kiszony pokroić w kostkę obrany ze skórki dodać groszek konserwowy odsączony na sitku do smaku sałatkę doprawić pieprzem, majonezem light i soli dać mało bo matiasy są słone sałatkę schować do lodówki na 1 godzinę i przed podaniem nałożyć sałatkę na niemoczone matiasy i zawinąć w roladki
W Mojej Kuchni Lubię