przygotowaniu sałatkę, która może świetnie się sprawdzić jako dodatek do obiadu lub samodzielny posiłek. W tym zestawieniu swoje miejsce na talerzu znajdzie również czerwona papryka, która skontrastuje słodycz dojrzałej nektarynki. Inspirujcie się! Składniki (proporcje dostosowujemy pod siebie): rukola nektarynka kasza bulgur * serek włoski nasiona słonecznika oliwa z oliwek syrop ananasowy (z puszki) sól, pieprz, suszone pomidory
Kuchnia Ellieusmażone. 2. Suszone pomidory kroję w paski, oliwki w plasterki i dorzucam do reszty na patelnię, dodaję też żurawinę, podsmażam około 2 minuty i dodaję śmietankę (jeśli ktoś woli więcej sosu, to śmietanki śmiało można dodać więcej), mieszam, doprawiam solą i pieprzem, mieszam. Sos powinien nam troszkę zgęstnieć i gotowe. Podajemy z kaszą, ryżem, ulubioną sałatką. Smacznego
kruche babeczkisałatce, do obiadu lub solo. Dobra na zimno i na ciepło. Warto zrobić taką szyneczkę nie tylko na Święta :) Szynka peklowana 1, 5 kg szynki 2, 5 l przegotowanej, zimnej wody Peklowanie: 1, 5 łyżki soli peklującej 6 ząbków czosnku 4 kulki ziela ang 2 listki laurowe 1 łyżka jałowca Do pieczenia: pomidory suszone
Takie tam pichceniewłoska sałatka z pomidorów i mozzarelli. Ja dzisiaj zainspirowałam się tymi dwoma daniami i zrobiłam po prostu kolejne drożdżowe pierożki z nadzieniem z pomidorów i mozzarelli, idealne aby zabrać ze sobą do pracy! Składniki 10 g drożdży 1 jajko 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżka roztopionego masła 150 g mąki 2 pomidory 1 mozzarella 2 łyżki suszonej bazylii
Delusional Trinekawałeczki suszone pomidory, pokrojoną cukinię, koncentrat pomidorowy, tymianek, sól i pieprz do smaku. Chwilę podduś cały czas mieszając. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj porwany na kawałki ser mozzarella, 2 łyżki posiekanej pietruszki. Wymieszaj. Podpieczone połówki cukinii napełnij nadzieniem i wstaw do piekarnika na około 20 minut. Podawaj posypane natką pietruszki i z dowolną sałatką
Moja Mama Gotujedrobno pokrojonych suszonych pomidorów. Wkładamy też nieduży plaster cytryny. Zalewamy oliwą z oliwek.Odstawiamy na kilka godzin,żeby oliwki przeszły aromatem. Oliwy do zalewy użyłam firmy INTEROLEO . Tym razem wykorzystałam tą SUAVE, czyli hiszpańską oliwę o łagodnym smaku. Do tych oliwek sprawdza się idealnie. Po zjedzeniu oliwek pozostałej oliwy nie wylewamy, mamy gotową oliwę smakową do sałatki. Polecam
Z Majeczką w kuchniobiad. Sałatka z serem wędzonym, kurczakiem i żurawiną Składniki: 1 pierś z kurczaka 80 g szynki dojrzewającej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę niecałe pół główki sałaty lodowej około 200 g sera wędzonego w kawałku (używał rolady góralskiej) 50 g suszonej żurawiny około 10 pomidorów koktajlowych ½ zielonej części
Mania Gotowaniapolski ser na sałacie w towarzystwie konfitury żurawinowej :) Składniki (2 porcje): 4 gołki (śmiesznie brzmi ;p) 1 pomidor 1/2 ogórka zielonego 1/3 cukinii garść sałaty 6 plastrów szynki (jesteśmy mięsożercami ;)) sos vinaigre 1 łyżka oliwy *bagietka Konfitura / sos żurawinowy : 1 szklanka suszonej żurawiny 1,5 szklanki wody 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie : 1. Sałatę, warzywa(...)myjemy, kroimy i układamy na talerze. 2. Rozgrzewamy patelnie grillową, grillujemy cukinię, dodajemy ją do warzyw. 3. Kroimy szynkę (obojętnie jaką chcecie), ją również grillujemy i dodajemy do sałatek. 4. Sery szybko przywierają do patelni, dlatego należy je wcześniej posmarować oliwą. Sery należy pilnować i co chwilę ruszać na patelni, aby się nie spaliły. Mi wystarczyło po około 1,5minuty
Kitchens Alphabetpowyższego zdjęcia jest Ayman Abobakr W krajach Zatoki Perskiej do shawarmy często podaje się idealny arabski hummus , sałatki ze świeżych lub marnowanych warzyw (w Arabii Saudyjskiej jest to zazwyczaj sałatka tabbouleh ) oraz sosy: czosnkowy, mango-chili, sos z owoców granatu lub sos tahini Shawarmę można przyrządzić na bazie mięsa drobiowego, jagnięcego lub wołowiny. Czas przygotowania nie przekracza 30 minut, natomiast(...)mięsa. W skład marynaty wchodzi kolendra, kmin rzymski, kardamon. Całość uzupełniają warzywa - pomidor, sałata, doprawiona sumakiem cebula, świeży lub kiszony ogórek, chili i różnego rodzaju sosy. Arabska shawarma to bogactwo przypraw i najbardziej aromatyczna wersja mięsa pieczonego na pionowym rożnie. W skład marynaty wchodzą gałka muszkatołowa, cynamon, suszone czarne limonki, papryka chili, kolendra, kmin rzymski, czasem także goździki Dawniej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSKŁADNIKI:Makaron włoski z pszenicy durumWędzony kurczakSuszone pomidoryMozzarellaPomidorki koktajloweZielone oliwkiBazyliowe lub pomidorowe pestoOregano, sól, pieprz, oliwa z oliwekPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności musimy ugotować makaron, ważne aby
kulinarnyJasuszone pomidory. Każdy filet owinąć czterema plastrami bekonu. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć, np. folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia ściągnąć folię. Filety podawać posypane szczypiorkiem z ziemniaczkami i ulubioną sałatką
Smakołyki AsiSiekamy drobno suszone pomidory i kapary, dodajemy świeże zioła (bazylia, rukola, pietruszka) i mieszamy. Przekrawamy bagietki wzdłuż i na połowy, jeśli są długie i smarujemy pastą. Krok 4 Rozgrzewamy piekarnik do 180 st i wstawiamy do środka camambert w żaroodpornym naczyniu. 5 minut później wstawiamy do środka bagietki. Pieczemy je aż się zrumienią. Krok 5 Przygotowujemy sałatkę: zioła mieszamy
Niedzielny kucharzznamy taką sałatkę, w sumie to tylko pomidory, mozzarella i bazylia, jest prosta w przygotowaniu i lekka, na śniadanie, kolację lub jak przystawka super się sprawdza, można podawać tylko z solą i pieprzem, lub z oliwą i czosnkiem, tym razem zrobiłam z czosnkiem, oliwą i octem balsamicznym, również pycha. SKŁADNIKI: • mozzarella • pomidorki koktajlowe • bazylia świeża i suszona • oliwa
KUCHNIA POLSKApieprz suszona bazylia WYKONANIE: Szpinak i sałatę opłukać, dobrze osączyć (robię to w wirówce do sałaty). Sałatę podrzeć na mniejsze, wygodne do jedzenia kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki. Do sałaty i pomidorów dodać kiełki rzodkiewki i lucerny, delikatnie wymieszać. Składniki sosu dobrze wymieszać do utworzenia emulsji (w miseczce lub zakręcanym słoiczku), polać sałatkę tuż przed
Kuchenne zapiski Edytysałatkę" możemy przygotować szybko jako przystawkę do innych dań lub jako właściwą potrawę, gdy wieczorem, po pracy nie mamy za wiele czasu i przede wszystkim nie wypada się już zbytnio najadać. Warto czasami zrobić taki mix warzyw, które pozostały nam w lodówce. Składniki : 1 mała cukinia 1/2 średniej cebuli 1/2 czerwonej papryki 3-4 suszone pomidory z zalewy kilkanaście
zobacz ich smakPrawdopodobnie z lenistwa go nie dokończyłam. "(..) Szef mojej ciotki, rubaszny, grubaśny pan, trzymał w swojej wielkiej ręce miseczkę plastikową i zażerał się jakąś sałatką. Co tam było, chwila.. Pomidor, sałata, majonez chyba. Na pewno, widać, że lubi. Kawałek sera przykleił mu się do brody i tak biegał po zakładzie, krzyczał z wypchana paszczą - do roboty! A sam? Żarłok. Leniwy(...)racji takiego śmiesznego znaleziska, postaram się tę sałatkę odtworzyć. I wyszło mi takie coś. Zapraszam do skosztowania! SAŁATKA "SZEFA" (autorski;) 1 ogórek zielony 3 małe pomidorki mała główka sałaty 150g sera żółtego (u mnie plastry) 150g wędliny drobiowej (u mnie plastry) pęczek szczypiorku kilka rzodkiewek 3 łyżki majonezu 4 łyżki ketchupu suszone zioła: koperek, czosnek, tymianek, sól, pieprz
W kuchni Karmel-itkiAby przerobić cukinię na "makaron" potrzebna będzie tarka spiralna. Jeśli jej nie macie, możecie po prostu pokroić warzywo w cienkie plastry - zamiast spaghetti wyjdzie
Kasia Sarnasamo pureé jest znakomite) i rewelacyjne boczniaki, pełne smaku umami, podawane również z takim samym pureé. Te ostatnie zdecydowanie zdobyły moje uznanie. Jako dania główne Korba proponuje dwie lekkie sałatki: jedną z serem rougette, a drugą z grillowanym kurczakiem. Dość proste i smaczne. Zaś dalej są te nieszczęsne makarony. W sumie jeden jest tylko nieszczęsny, bo drugi jest okej(...)seler naciowy, humus klasyczny, chutney z czerwonej cebuli, kindziuk, szynka parmeńska, pieczywo. Grzanki: z pomidorami, z mozzarellą i szynką parmeńską oraz z pastą, przypominającą tapenadę z oliwek i suszonych pomidorów. Krewetki w tempurze z 3 sosami: mango, limonkowym i kabayaki. Carpaccio z marynowanego antrykotu z roszponką, serem kozim i czosnkiem niedźwiedzim. Smardze faszerowane musem z kurczaka podawane na pureé
Food Squaremięsa mielonego wieprzowego 1 ząbek czosnku 1/8 łyżeczki pieprzu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżka soli 40 dkg krojonych pomidorów w puszcze 6 listków mięty 4 łyżki sera Gouda (bez laktozy) kilka płatków suszonej papryczki chili (może być świeże chili) Bakłażan faszerowany mięsem mielonym Jak przygotować bakłażany nadziewane mięsem mielonym. Bakłażany opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż(...)dużo czosnku gdyż nie mogę go jeść ale jeśli jesteście fanami możecie zamiast jednego ząbka użyć dwóch bądź trzech. Pomidory z puszki używamy wraz z sosem. Lubisz bakłażan? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Śródziemnomorską sałatkę z bakłażana i ciecierzycy . The post Bakłażan faszerowany mięsem mielonym appeared first on MeCooks
mecookssmaczne... i obie z buraka i batata :) Coś w tych warzywach musi być. Obiadowe pyszności Jednym z najsmaczniejszych dań odkrytych w mionym roku są polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i mascarpone. Kruche fantastyczne mięso nie jest jedynym atutem tego dania, zdecydowanie sos wygrywa na talerzu. Przepis jest tutaj. Warzywne odkrycie minionego roku - Dynia makaronowa W przeciągu całego roku(...)działaniem długafalowym. Takie zmieny podjełyśmy, częściowo udało nam się je utrwalić, dalsze próby w następnym roku :) Najfajnieszym przepisem dietetycznym wprowadzonym do naszego jadłospisu okazał się makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i serem feta. Idealny na drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Po przepis zapraszamy tutaj. Dietetycznie to nie oznacza tylko zielono i kolorowo. Dietetycznie można też zrobić ciacha
Kolizje Smakówsałatki dodałam też ananasa świeżo bo miałam. Do tego pyszne kapary, oliwki i prosciutto. Czy może być coś lepszego. Nie oderwiecie się od talerza. składniki: 100 g szpinaku 30 g rukoli 1/2 ananasa świeżego 150 g winogrono 100 g prosciutto 100 g sera lazur 50 g kaparów 1 cebula czerwona 10 oliwek czarnych 4 pomidory suszone płatki chili
wesoła kuchniaoliwą – sałatka grecka to naprawdę hymn na cześć lata i prostoty! SKŁADNIKI 650-750g pomidorów – dojrzałych i soczystych 1 wężowy ogórek lub kilka gruntowych (350g) 1 duża zielona papryka (250-350g) 1 średnia czerwona cebula (80-100g) 100-150g twardej greckiej fety garść czarnych oliwek garstka gałązek świeżego oregano (od biedypłaska łyżeczka suszonego, roztartego
Karo in the Kitchen